Salceson grzybowy-Kuchnia kresowa
Składniki :20 dag grzybów -prawdziwki ,koźlaki,kurki ,boczniaki lub pieczarki;2 cebule ;6 jajek;3 łyżki oleju;sól;pieprz;;kminek;bułka tarta.
Przygotowanie:Grzyby oczyścić ,umyć ,krótko obgotować ,odcedzić.Gdy ostygną ,posiekać i udusić z poszatkowaną cebulą.Cztery jajka ugotować na twardo,obrać ,gdy ostygną drobno posiekać. Wymieszać w misce grzyby i jajka ,dodać sól,pieprz ,surowe dwa jajka i wyrabiać około 15 minut.Jeśli masa jest zbyt rzadka -dodac trochę bułki tartej.Uformować kulę ,zawinąć ją w czystą gazę i gotować w gorącej wodzie około 15 -20 minut.Wyjąć ,odsączyć ,ułożyć pomiędzy dwoma deseczkami do krojenia i zostawić na 3-4 godziny -jeszcze lepiej na całą noc.
Pasztet z grzybów-Kuchnia kresowa
Składniki:10 dag suszonych grzybów;1 szklanka bułki tartej;pół szklanki śmietany kremówki ;4 jajka;2-3 ząbków czosnku;suszone zioła [bazylia ,szałwia ,tymianek] kminek ,goździki,gałka muszkatołowa ;skórka otarta z 1 cytryny;sól ;pieprz;1 łyżka oleju;1 duża cebula;1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy;mielone orzechy włoskie lub bułka tarta do wysypania formy.
Przygotowanie:Grzyby umyć i zalać przegotowaną letnią wodą.Odstawić na całą noc,a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie .Odcisnąć -wywar wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej.Bułkę tartą wsypać do miski,dodać śmietanę ,wymieszać i odstawić na 1 godzinę.Ostudzone grzyby przepuścić przez maszynkę lub jak najdrobniej posiekać.Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać .Cebulę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce,wymieszać z grzybami.Dodać drobno pokrojoną cebulę i bułką tartą wymieszaną wcześniej ze śmietaną ,wbić jajka i przyprawy do smaku. Jeśli masa okazałaby się zbyt gęsta -dodać kilka łyżek śmietany,jeśli natomiast byłaby za rzadka-dodać bułki tartej.
Keksową formę natłuścić masłem i wysypać mielonymi orzechami .Napełnić masą grzybową i wstawić do nagrzanego piekarnika -180 stop.C na 40-45 minut.
Jeśli chcemy ,by pasztet był nieco bardziej wilgotny,należy foremkę umieścić na blaszce wypełnionej wodą i w razie potrzeby uzupełniać wodą podczas pieczenia.
Pasztet smakuje zarówno na zimno ,jak i na gorąco.Zamiast suszonych grzybów możemy wykorzystać świeże pieczarki,zaznaczam ,że rezultat nie będzie taki sam ,choć da się zjeść
