Autor Wątek: Przepisy wegetariańskie  (Przeczytany 10598 razy)

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Przepisy wegetariańskie
« dnia: 18 Mar, 2010, 18:07:44 »
"ryba" po japońsku
         

2 opakowania kotletów sojowych, ugotować z vegetą
pokroić w paski i smażyć w panierce z 1 szklanki wody, 1 szklanki mąki, jajka i vegety

słoik papryki konserwowej, słoik ogórków konserwowych i 4 cebule pokroić w paski,
wszystko wymieszać z sosem

sos:
słoik koncentratu pomidorowego, 2 szkl wody, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu,
1/2 szklanki oleju, 4 łyżki keczupu, zagotwac i przestudzić

kotlety i sos z warzywami delikatnie wymieszać

najlepsze na 2-3 dzień :)
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Mar, 2010, 16:42:54 »
Pasztet wegetariański -przepis na 12 porcji -1 porcja -160kcal.

Składniki:20 dag pieczarek;2 cebule;6 dag margaryny;30 dag mrożonego groszku;30 dag marchwi;2 łyżki mąki;5 jajek;10dag startego sera goudy;sól.pieprz.

Przygotowanie:Cebulę oczyścić ,przepołowić i pokroić w piórka.Grzyby umyć ,pokroić w plasterki.Oba składniki dusić na rozgrzanej margarynie [2 dag odłożyć]około 5 minut,stale mieszając,doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Marchew oczyścić ,pokroić w krążki .W osolonej wodzie gotować groszek 6-8 minut.Warzywa przelać zimną wodą.
-Mąkę wymieszać z jajkami i serem,doprawić solą i pieprzem.W formie wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową układać warstwami warzywa i grzyby.
Na każdej warstwie rozłożyć masę serowo-jajeczną .Tak przygotowany pasztet wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp. 150 stopni C.Chłodzić około 8 godzin.

Pasztet można podawać z sosem majonezowym z dodatkiem posiekanej zieleniny lub z sosem winegret,wzbogaconym przecierem pomidorowym.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Mar, 2010, 17:10:10 »
Placuszki z cukinii

Składniki:
2 średnie cukinie
2 cebule
3 jajka
1/2 szklanki posiekanego koperku
1/4 szklanki posiekanej pietruszki lub szczypiorku
mąka
olej do smażenia
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cukinie obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Owinąć w ściereczkę aby odsączyć wodę.
Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Do miski wbić jajka i roztrzepać. Dodać do tego startą cukinię,
cebulę, koperek, pietruszkę, mąkę "ile zabierze" i doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.
Usmażyć na złoty kolor.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Mar, 2010, 17:28:08 »
Placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki:
70 dkg ziemniaków
1 średnia cebula
1 marchew
4-5 łyżek mąki
2 jaja
4 łyżki płatków owsianych
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
pieczarki

Sposób przyrządzenia:
Produkty rozdrobnić i wymieszać. Masę nabierać łyżką i kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz , formując jednocześnie placki. Placki są pulchne i chrupiące dzięki płatkom, a marchewka nadaje im ładny lekko różowawy odcień.
Podawać z pieczarkami uduszonymi na maśle, posolonymi i popieprzonymi dość obficie. Potrawa staje się wtedy pikantna.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Mar, 2010, 21:44:14 »
Salceson grzybowy-Kuchnia kresowa


Składniki :20 dag grzybów -prawdziwki ,koźlaki,kurki ,boczniaki lub pieczarki;2 cebule ;6 jajek;3 łyżki oleju;sól;pieprz;;kminek;bułka tarta.

Przygotowanie:Grzyby oczyścić ,umyć ,krótko obgotować ,odcedzić.Gdy ostygną ,posiekać i udusić z poszatkowaną cebulą.Cztery jajka ugotować na twardo,obrać ,gdy ostygną drobno posiekać. Wymieszać w misce grzyby i jajka ,dodać sól,pieprz ,surowe dwa jajka i wyrabiać około 15 minut.Jeśli masa jest zbyt rzadka -dodac trochę bułki tartej.Uformować kulę ,zawinąć ją w czystą gazę i gotować w gorącej wodzie około 15 -20 minut.Wyjąć ,odsączyć ,ułożyć pomiędzy dwoma deseczkami do krojenia i zostawić na 3-4 godziny -jeszcze lepiej na całą noc.



Pasztet z grzybów-Kuchnia kresowa

Składniki:10 dag suszonych grzybów;1 szklanka bułki tartej;pół szklanki śmietany kremówki ;4 jajka;2-3 ząbków czosnku;suszone zioła [bazylia ,szałwia ,tymianek] kminek ,goździki,gałka muszkatołowa ;skórka otarta z 1 cytryny;sól ;pieprz;1 łyżka oleju;1 duża cebula;1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy;mielone orzechy włoskie  lub bułka tarta do wysypania formy.

Przygotowanie:Grzyby umyć i zalać przegotowaną letnią wodą.Odstawić na całą noc,a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie .Odcisnąć -wywar wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej.Bułkę tartą wsypać do miski,dodać śmietanę ,wymieszać i odstawić na 1 godzinę.Ostudzone grzyby przepuścić przez maszynkę lub jak najdrobniej posiekać.Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać .Cebulę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce,wymieszać z grzybami.Dodać drobno pokrojoną cebulę i bułką tartą wymieszaną wcześniej ze śmietaną ,wbić jajka i przyprawy do smaku. Jeśli masa okazałaby się zbyt gęsta -dodać kilka łyżek śmietany,jeśli natomiast byłaby za rzadka-dodać bułki tartej.
Keksową formę natłuścić masłem i wysypać mielonymi orzechami .Napełnić masą grzybową i wstawić do nagrzanego piekarnika -180 stop.C na 40-45 minut.
Jeśli chcemy ,by pasztet był nieco bardziej wilgotny,należy foremkę umieścić na blaszce wypełnionej wodą i w razie potrzeby uzupełniać wodą podczas pieczenia.
Pasztet smakuje zarówno na zimno ,jak i na gorąco.Zamiast suszonych grzybów możemy wykorzystać świeże pieczarki,zaznaczam ,że rezultat nie będzie taki sam ,choć da się zjeść  :P

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwi, 2010, 09:52:40 »
Kociołek wegetariański

Składniki:
500 g marchwi
125 g selera
400 g ziemniaków
200 g cebuli
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka oleju sezamowego
1 puszka pomidorów (530 g)
1 papryka
1 por
1/2 łyżeczki tymianku
6 łyżek drobno pokrojonej pietruszki
sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę i seler obrać, opłukać i pokroić na centymetrowe kawałki, zeszklić na oleju. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę, a obrane ziemniaki pok­roić na ćwiartki,
wszystko razem wymierzać i poddusić. Dodać sok z pomidorów i całość po­nownie dusić pod przykryciem. Pa­prykę umyć, oczyścić z nasion, po­kroić na ćwiartki,
a następnie po­kroić w paski. Por oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Pomidory z puszki, paprykę i por dodać do potrawy, wymieszać i 10 minut dusić. Doprawić do sma­ku solą
i pieprzem, a bezpośrednio przed podaniem dodać tymianek i drobno pokrojoną pietruszkę.

Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwi, 2010, 01:55:26 »
Budyń z kalafiora

Składniki:80dag kalafiora;4 dag kaszki manny;6 dag masła;3-4 jajek;szczypta cukru;szczypta soli;1 łyżka bułki tartej do oprószenia formy.

Przygotowanie:Kalafior oczyścić ,obrać z liści,opłukać ,włożyć do wrzącej osolonej i posłodzonej wody,przykryć ,gdy się zagotuje,odkryć na chwilę.Dogotować pod przykryciem.Miękki kalafior odcedzić i podzielić na małe różyczki.
-Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić na pianę .W naczyniu utrzeć masło [2 dag odłożyć]dodając kolejno żółtka,po czym wymieszać z pianą z białek,kalafiorem i kaszą manną,osolić do smaku.
-Formę budyniową wysmarować resztką masła ,posypać bułką tartą ,a następnie 3/4 formy napełnić masą budyniową,zamknąć.Gotować na parze 45 minut.
-Gotowy budyń wyłożyć na półmisek,pokroić na porcje.Podawać można : z masłem zmieszanym z bułką tartą,sosem koperkowym,pomidorowym lub grzybowym.

Jeśli nie mamy formy budyniowej,możemy masę budyniową włożyć do szczelnie przykrytego ,wysmarowanego masłem ,posypanego garnka i postępować tak jak podałam w przepisie.W podobny sposób można przyrządzić budyń z ziemniaków,szpinaku,lub szparagów.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maj, 2010, 19:16:40 »
Zapiekanka wegetariańskadla 4 osób/1 porcja = 207 kcal

Składniki:20 dag fasolki szparagowej;1/2 kalafiora;1/2 szklanki zielonego groszku;4 marchewki;1 kostka bulionu warzywnego;5 jajek;100ml jogurtu;100 ml mleka;1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;sól;biały pieprz;1 łyżka masła do wysmarowania formy.
Przygotowanie: Fasolkę ,kalafior,groszek umyć .Fasolkę oczyścić ,pokroić na kawałki ,kalafior podzielić na różyczki.Marchewki obrać ,pokroić w kostkę.Bulion rozpuścić w 1/2 litra wrzątku,wrzucić warzywa ,gotować 15 minut.Osączyć.
-Jajka rozmącić z jogurtem,mlekiem i mąką,przyprawić solą i pieprzem.
-Żaroodporne naczynie wysmarować masłem,włożyć warzywa,polać masą jajeczną.Naczynie przykryć folią aluminiową,po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 220 stop.C .Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjęć folię -uwaga -jest gorąca :P.Ostudzić ,pokroić na porcje.

Zapiekankę można podawać na ciepło z grzankami ,albo obsmażonymi młodymi ziemniaczkami lub...na zimno z sosem pomidorowym.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maj, 2010, 16:13:06 »
Zapiekanka kalafiorowa na ostro-dla 4 osób /1 porcja =275 kcal

Składniki:1 kalafior;1 łyżka octu;1 szklanka śmietany;3 łyżki startego sera parmezanu;1 papryczka chili;1 pęczek szczypiorku;sól;pieprz.

Przygotowanie :Kalafior podzielić na różyczki,wrzucić do wody z octem na 10 minut,następnie opłukać.Gotować w wodzie z solą przez 10 minut.
-Śmietanę zagotować ,przyprawić solą i pieprzem,Chili umyć ,pokroić w kostkę.Szczypiorek umyć ,posiekać.
-Kalafior dobrze odsączyć na sicie,włożyć do żaroodpornego naczynia .Polać śmietaną,posypać parmezanem,szczypiorkiem i chili.Zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stop.C.
Kalafior dobrze jest gotować przez pierwsze kilka minut bez przykrycia ,by ulotnił się nadmiar olejków eterycznych i potrawa nabrała przyjemnego zapachu.Osobiście dodaję szczyptę cukru.


Placek jarosza dla 8 osób /1 porcja =250kcal.

Składniki:1,5 szklanki mąki;15 dag chudego twarogu;2 jajka;5 łyżek oleju;2 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżeczka soli;mąka do posypania blatu;tłuszcz do formy ;natka pietruszki.Nadzienie:2 duże żółte papryki;2 średnie marchewki;1,5 opakowania kwaśnej śmietany [300g];1 jajko;1 żółtko;sól;biały pieprz;słodka papryka;gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:W miseczce wymieszać twaróg z olejem,wbić jajka,wsypać łyżeczkę soli.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,przesiać do masy twarogowej.Wyrobić wszystkie składniki na gładką ,jednolitą masę.
-Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie w koło o średnicy 24 cm.Okrągłą formę o średnicy 22 cm,nasmarować tłuszczem,wyłożyć formę ciastem i nakłuć je w kilku miejscach widelcem.
-Marchew obrać ,umyć ,pokroić w cienkie plasterki.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych,opłukać ,a następnie pokroić w cienkie krążki.
-Śmietanę rozbełtać z jajkiem i żółtkiem,a następnie tak przygotowany sos doprawić do smaku solą ,pieprzem,słodką papryką oraz gałką muszkatołową.
-Do formy włożyć przygotowane warzywa ,polać śmietaną i udekorować natką pietruszki.Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.200 stop.C. około 40 minut na złoty kolor.

Proszek do pieczenia należy przesiać z mąką ,ponieważ jego niedokładne rozmieszanie z innymi składnikami może spowodować nierównomierne spulchnienie i utworzenie się dziur w cieście ,co pogorszy jakość placka.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Paź, 2010, 19:36:22 »
Gołąbki wegetariańskie

Składniki:200g ryżu;4 łyżki oliwy;150g mieszanki pokrojonych warzyw-seler,por,marchew,pietruszka;1 kapusta pekińska-około 1000g;1/2 szklanki słodkiej śmietany;1 jajko;100g startego sera żółtego;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;2 ząbki czosnku;1 puszka pomidorów bez skórki;2 szklanki bulionu.

Przygotowanie:Ryż podsmażyć na 2 łyżkach oleju;wlać 2 szklanki wody-dusić pod przykryciem około 10minut.
-Dodać warzywa,wymieszać,dusić jeszcze około 5 minut.Odstawić do ostygnięcia.
-Z kapusty zdjąć liście,ściąć grube części liści i blanszować w bulionie najwyżej 2 minuty.
-Do ryżu dodać połowę śmietany,jajko,ser,łyżkę natki pietruszki i dodać przyprawy.
-Ułożyć po 2 liście,jeden na drugim,prostopadle do siebie,nałożyć farsz,zawinąć kapustę,formując gołąbki.
-W szerokim rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz,podsmażyć posiekany czosnek,dodać pomidory i pozostały po blanszowaniu kapusty wywar.Zagotować,ułożyć ściśle gołąbki.Dusić pod przykryciem 15 minut.
-Sos doprawić pozostałą śmietaną i natką.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lis, 2010, 22:23:38 »
Suflet z marchwi

Składniki:400g ziemniaków;300g marchwi;6 jajek;2 korzenie pietruszki;2-3 łyżki posiekanego kopru;1/2 szklanki cukru;tłuszcz i bułka tarta do blaszki.

Przygotowanie:Ziemniaki,marchew i pietruszkę obrać,ugotować.Jedną marchewkę i pietruszki pokroić w kostkę.
-Ciepłe ziemniaki i pozostałe marchewki przecisnąć przez praskę lub zemleć,ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.
-Żółtka utrzeć z cukrem,białka ubić na sztywną pianę.Masę ziemniaczano-marchwiową wymieszać z żółtkami i koperkiem.Dodać pokrojone w kostkę jarzyny,pianę z białek,delikatnie wymieszać.
-Ciasto przełożyć do natłuszczonej,obsypanej bułką blaszki.Piec 60 minut w temp.180 st.C.

Upieczony suflet zastępuje jaroszom -pasztet

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lis, 2010, 22:16:42 »
Na wegetariańską Wigilię

Pasztet grzybowy z warzywami

Składniki:600g pieczarek;200g suszonych ugotowanych grzybów;2 marchewki;1/2 selera;3 jajka;200ml mleka 3,2%;1 mała cebula;2 kajzerki;bułka tarta i masło do formy;1 łyżka masła;sól;pieprz;majeranek.

Przygotowanie:Pieczarki drobno pokroić w kostkę-Cebulę obrać,posiekać,zrumienić na maśle;dodać pieczarki,ugotowane grzyby,sól i pieprz.Dusić 10 minut na małym ogniu,nadmiar wody odcedzić.
-Kajzerki pokruszyć w mleku,wbić jajka.
-Marchew i seler ugotować,pokroić w drobniutką kostkę.
-Do grzybów dodać bułki,warzywa,majeranek,wymieszać.
-Podłużną foremkę wysmarować masłem,obsypać bułką tartą;nałożyć masę i piec około 40 minut w temp.180 stop.C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Lis, 2010, 15:33:27 »
Pasztet jarski

Składniki:25 dag białej kapusty;25 dag fasoli;3 ziemniaki;7dag utartych orzechów włoskich;10 dag ryżu;3 selery średniej wielkości;2 cebule;4 jajka;5 dag masła;wól;tłuszcz i bułka tarta do formy.

Przygotowanie:Fasolę opłukać,moczyć kilka godzin w wodzie,wodę z moczenia zlać.Fasolę zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości,przetrzeć przez sito,dodać utarte orzechy.
-Kapustę oczyścić,umyć,ugotować w małej ilości wrzącej,lekko osolonej wody.
-Ryż opłukać,zalać wrzątkiem i ugotować na sypko.Można zamiast ryżu sypkiego-ugotować 1 woreczek ryżu
-Ziemniaki i selery starannie umyć,obrać i osobno ugotować.
-Cebulę obrać,drobno pokroić,usmażyć na maśle na jasnozłoty kolor.
-Przetartą fasolę z orzechami,kapustę,ziemniaki,selery i ryż przepuścić przez maszynkę do mięsa,dodać usmażoną cebulę.Żółtka dokładnie utrzeć z masą,osolić do smaku.Białka ubić na pianę i pod koniec ucierania dodać do masy.
-Formę wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką,przełożyć masę i zapiec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temp.do 160 stop.C.
-Podawać z ostrym sosem np.pomidorowym.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Gru, 2010, 14:36:20 »
Risotto z kukurydzą i groszkiem

Składniki:

2 cebule
50 g masła
250 g niełuskanego ryżu
1/2 l bulionu z kurczaka
puszka kukurydzy
300 g mrożonego groszku albo puszka groszku
sól, pieprz
4 łyżki siekanej natki pietruszki
100 g sera żółtego np. goudy

Sposób przyrządzenia:

Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę i mieszając obsmażyć na roz­topionym maśle na złoty kolor. Dodać ryż i mieszając dusić do zeszklenia. Stopniowo dodać bulion i zagotować. Dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać kukurydzę i groszek, przy­prawić solą i pieprzem, dusić jesz­cze 5 minut.

Do risotta dodać natkę pietruszki i tarty ser, wymieszać i doprawić do smaku. Aby potrawa nie była zbyt sucha, można dodać niewielką ilość gorącej wody.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy wegetariańskie
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sty, 2011, 21:48:32 »
Kiełbasa wegetariańskaprzepis na 6 porcji -jedna porcja =105 kcal

Składniki:40 dag półtłustego sera twarogowego;2 ogórki kiszone;5-6 grzybków marynowanych;po pół strąka żółtej i czerwonej papryki;mała cebula;świeży ogórek;3 łyżeczki żelatyny;sól;pieprz.

Przygotowanie:Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody,gdy napęcznieje podgrzać,ale nie zagotować.
-Wszystkie warzywa i grzybki pokroić w drobną kostkę.
-Ser zmiksować,dodać warzywa,grzybki,przyprawy i żelatynę,ostrożnie wymieszać.
-Masę ułożyć na folii,uformować kiełbaskę,zawinąć i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.
-Odwinąć,pokroić w plastry.Podawać na liściach sałaty,przybraną natką pietruszki i małymi pomidorkami.

Bardzo ładnie wygląda na półmisku i swoim wyglądem zaskakuje gości,szczególnie jeśli wśród nich znajdują się jarosze ;)Jeśli zrobimy tylko na własny użytek,bardzo urozmaica postną dietę.