Szczupak z borowikami
Składniki- szczupak -około 1,2 kg; 0,5 kg borowików; 2 cebule; 60 g masła; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; 250 ml wina; łyżka mąki; sól;pieprz.
Przygotowanie:Szczupaka czyścimy z łusek, dokładnie płuczemy. Rozcinamy na połowę, wyciągamy ości, a mięso kroimy na kawałki.
-Oczyszczone grzyby kroimy na kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach masła.
-Oczyszczoną cebulę kroimy drobno i dodajemy do grzybów. To samo robimy z natką pietruszki. Smażymy około 5 minut.
-Do tak przygotowanych grzybów wkładamy szczupaka i zalewamy winem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy 5 minut.
-Mąkę przesmażamy na pozostałym maśle i dodajemy do ryby, gotujemy kolejne 5 minut. Delikatnie mieszamy.
-Tak przygotowaną rybę, przekłada się na półmisek i okłada grzybami, polewamy wytworzonym sosem.