Autor Wątek: Przepisy kulinarne babć i prababć  (Przeczytany 49103 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #75 dnia: 14 Lut, 2013, 20:02:45 »
Szczupak z borowikami

Składniki- szczupak -około 1,2 kg; 0,5 kg borowików; 2 cebule; 60 g masła; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; 250 ml wina; łyżka mąki; sól;pieprz.

Przygotowanie:Szczupaka czyścimy z łusek, dokładnie płuczemy. Rozcinamy na połowę, wyciągamy ości, a mięso kroimy na kawałki.
-Oczyszczone grzyby kroimy na kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach masła.
-Oczyszczoną cebulę kroimy drobno i dodajemy do grzybów. To samo robimy z natką pietruszki. Smażymy około 5 minut.
-Do tak przygotowanych grzybów wkładamy szczupaka i zalewamy winem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy 5 minut.
-Mąkę przesmażamy na pozostałym maśle i dodajemy do ryby, gotujemy kolejne 5 minut. Delikatnie mieszamy.
-Tak przygotowaną rybę, przekłada się na półmisek i okłada grzybami, polewamy wytworzonym sosem.