Autor Wątek: Przepisy kulinarne babć i prababć  (Przeczytany 39341 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Lip, 2010, 14:14:52 »
Jadłospis na m-c lipiec

1-Rosół z makaronem;sztuka mięsa z mizerją i ćwikłą;potrawa z kaczek z grzybami;marchew z groszkiem z obwarzankami;blamanż malinowy.
-Krupnik;zrazy bite z kartoflami i szpinakiem;kompot z moreli.
2-Zupa Julienne z parzonymi gałkami;paszteciki z mózgu w konchach;cietrzewie z kompotami ;kalafiory;lody.
Kaszka w wodzie z koperkiem ;wątróbka w szarym sosie ;szarlotka z jabłkami.
3-Zupa szczawiowa z jajkami faszerowanymi;węgorz smażony ;pieczeń huzarska z kartoflami i sałatą;sago na mleku z sokiem .
Zacierki ze słoniną ;zrazy nelsońskie z włoskim makaronem;kompot z agrestu.
4-Polewka z wina;jesiotr z sałatą;perliczki z kompotem z gruszek;omlet z bitą śmietaną.
Krupnik z orkiszową kaszą;szynka na gorąco z sosem musztardowym;szarlotka z wisien.
5-Zupa szczawiowa z jajami;ozór na szaro;kotlety wieprzowe z sosem i mizerją .Krem ponczowy z biszkoptami .
Czernina z kaczek z łazankami;pieczeń z rożna z marchewką ;poziomki z cukrem.
6-Zupa wiśniowa z francuzkiemi kluskami;vol au went z kaczek;kotlety siekane cielęce z zielonym groszkiem;pianka morelowa.
Chłodnik;comber barani z kluskami;placek z wiśniami.
7-Zupa cytrynowa z ryżem;paszteciki z mózgu smażone;kaczki nadziewane marmoladą z agrestu;potrawa barania z kartoflami;pianka morelowa.
Krupnik;klops pieczony z orkiszową kaszą;marchew z groszkiem.
8-Chłodnik ;sztufada z chrzanowym sosem;nóżki cielęce w galarecie ;kompot z moreli;legumina z razowego chleba.
Barszcz z kartoflami;pieczeń huzarska z makaronem;czarne jagody z cukrem i śmietaną.
9-Zupa jagodowa z grzankami;pieczeń huzarska kartoflami i kapustą;wątróbka cielęca w szarym sosie z mizerją;blamanż czekoladowy.
10-Polewka z ina;pieczeń barania z sałatą;węgorz smażony;marchew z groszkiem obłożona grzankami;polędwica pieczona z kartoflami;mizerja;krem wiśniowy.
Kwaśne mleko z kartoflami;sznycle cielęce ze szpinakiem;szparagi.
11-Zupa szczawiowa z faszerowanymi jajkami;jesiotr pieczony z sałatą ;pyzy z masłem;kurczęta ze śmietaną ;naleśniki z serem.
Rosół z lanemi kluskami;sztuka mięsa z musztardowym sosem;pierogi z powidłami z agrestu.
12-Zupa wiśniowa z grzankami;kalafiory;klopsy z kartoflami i mizerją;kaczki pieczone;legumina z moreli.
Chłodnik ;befsztyk po holendersku;kotlety kartoflane z marmoladą porzeczkową.
13-Zupa cytrynowa z ryżem;vol au went z kaczek;zrazy nelsońskie z gryczaną kaszą;nadziewana kalarepa ;lody.
Krupnik;sznycle baranie z mizerją ;legumina z pszennej kaszki.
14-Zupa z zielonego groszku;ozór na szaro;rostbef z kartoflami i sałatą;kompot z moreli.
Zupa wiśniowa z grzankami;kotlety siekane z kartoflami;zapiekanka z ryżu z rodzynkami.
15-Zupa jagodowa z francuzkimi kluskami;pieczeń z rożna ze szpinakiem;wątróbki gęsie z kartoflami;blamanż migdałowy.
Barszcz z kartoflami;pieczeń barania z ryżem i mizerją ;kompot z wiśni.
16-Polewka z piwa ;sztufada z makaronem;cietrzewie z sałatą ;szarlotka z marmolady morelowej.
Kaszka na wodzie z koperkiem ;sielawy smażone;łazanki z serem.
17-Barszcz z uszkami ;zrazy nelsońskie ;perliczki z kompotem z gruszek;omlet z malinowym sokiem.
Czernina z kaczek z łazankami;kalarepa nadziewana ;budyń z sucharkami.
18-Chłodnik;polędwica z kartoflami i mizerją ;paszteciki z mózgu w konchach;szparagi;pianka morelowa.
Kwaśne mleko z kartoflami ;klops pieczony z chrzanem ;pierogi z agrestu.
19-Zupa wiśniowa z grzankami;befsztyk po holendersku;kotlety cielęce z szabelonem;krem kawowy.
Szczaw z kartoflami;sznycle baranie z mizerją;makaron z cukrem i cynamonem.
20-Rosół z parzonemi kluskami;sztuka mięsa z musztardowym sosem;pieczeń a'la sarna z buraczkami;szarlotka z morelami.
Barszcz z bułeczkami z mięsem;kalarepa nadziewana ;naleśniki z powidłami z wisien.
21- Zupa wiśniowa z grzankami;potrawa barania z ryżem ;polędwica z kartoflami;szparagi;kompot z moreli i wisien.
Mleko z gryczaną kaszą;pieczeń wołowa ;kompot z jagód.
22-Barszcz z bułeczkami z mięsem;naleśniki z jabłkami;kurczęta nadziewane z kalafiorami;legumina ze śmietany.
Zupa ogórkowa ;barani mostek pieczony z kartoflami;pierogi ze serem.
23- Rosół z fasolą;kaczki pieczone z kartoflami;befsztyki z chrzanem i sałatą.Szarlotka z wisien.
Zupa szczawiowa z jajami;zrazy siekane z gryczaną kaszą ;kompot z wisien.
24-Barszcz z uszkami;sztufada z sałata;kury pieczone z wiśniami;omlet z szodonem.
Chłodnik;zrazy zawijane z kaszą ;groszek w strączkach.
25-Zupa wiśniowa z grzankami;pieczeń smażona ;wątróbka cielęca z kartoflami i kompotem;strudel z wiśniami.
Zupa szczawiowa ;górka cielęca nadziewana z kartoflami;kompot z malin.
26-Rosół z makaronem .ozór z szarym sosem;rostbef;kalafiory;kompot z wisien i z malin.
Mleko z gryczanemi kluskami.groszek w strączkach;cielęce kotlety  krakowską kaszką.
27-Zupa z jagód z francuzkiemi kluskami;marchew z groszkiem ptysiowym ciastem obłożona ;karp na szaro;polędwica z garniturem;lody malinowe.
Piwo ze śmietaną ;befsztyki z chrzanem ;sago z cukrem i cynamonem.
28-Zupa pomidorowa z ryżem;pasztet z baraniny;karp na szaro;potrawa z prosięcia w szarym sosie.Kompot;lody waniliowe.
Zupa rybna z kluseczkami;szczupak smażony;marchewka z groszkiem obłożona sucharkami.
29-Zupa rakowa;strudel z mięsem;indyk pieczony z kartoflami i kompotem;legumina z orzechów z czekoladą .
Mleko z gryczanemi kluskami;ozór w szarym sosie;sago ze śmietaną.
30-Barszcz z kartoflami;jesiotr z mizerją;kotlety cielęce z groszkiem;kompot z wisien;galaretka malinowa .
Zupa biała z kaczych podróbek;zrazy siekane z gryczaną kaszą;kompot z czarnych jagód.
31-Zupa wiśniowa z grzankami;kotlety cielęce z marchewką;befsztyk z chrzanem;kompot;krem cytrynowy.
Czernina z kaczki;kaczka pieczona;ryż z cukrem i cynamonem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #61 dnia: 06 Lip, 2010, 15:21:06 »
Szukałam kilku wyjaśnień dotyczących potraw zawartych w dzisiejszym jadłospisie ,jednak okazuje się ,że książka którą posiadam jest niedoskonała.Uważam ,że sokoro podaje się jadłospis ,to podane potrawy powinny znajdować się w danej książce -niestety zawiodłam się. Znalazłam jednak kilka przepisów.

Chłodnik Ugotować na posolonej wodzie dwa buraki,pokrajane w plasterki,do których dodaje się trochę kwasku cytrynowego dla nadania zupie czerwonego koloru;do tego dolewa się trochę kwasu ogórkowego i zaprawić pół kwartą śmietany.Wkrawa się ogórek w plasterki drobno pokrajany,dwa jajka ugotowane na twardo i też pokrajane w kawałki,szyjki rakowe,kawałki upieczonej cielęciny.Wszystko się posoli,wymięszać dobrze ,dosypuje trochę siekanego szczypiorku i kopru.Wszystko należy przed podaniem wynieść do zimnej piwnicy,a nawet wstawia na lód,aby dobrze ostygło.


Chłodnik ruski Do chłodnika ruskiego dodaje się zamiast botwinki dużą łyżkę musztardy,którą się rozciera z cukrem i śmietaną rozprowadza;dodaje się do niego również szklankę chlebowego kwasu.Jest to proporcja na 4 osoby.Dodaje się do tego również pokrajanego jesiotra.


Zupa pomidorowa Ugotować zwyczajny rosół.Obliczywszy ,że ma się rozdzielić na cztery osoby,należy wziąć 6-7 pomidorów,pokrajać je i dusić na maśle .Gdy miękkie ,to należy przez sito przetrzeć ,rozprowadzając ciągle rosołem;potem je posolić i podług smaku popieprzyć.Potem zaprawić całą zupę kwartą śmietany .Jeżeli zupa postna ,to gotować na samej włoszczyźnie ,wówczas należy je zaprawić pół kwartą śmietany.



Jeżeli razi Was pisownia,która jest używana w podawanych przepisach babć ...zaznaczam ,że pragnę odtworzyć tamtejsze czasy i nie dokonuję poprawek wg współczesnej pisowni.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Sie, 2010, 17:18:37 »
Jadłospis na m-c sierpień

1-Zupa szczawiowa z sadzonymi jajami;vol au went z kur;schab z kapustą i kartoflami;kompot z wisien;lody malinowe.
Piwo ze śmietaną;zrazy siekane z orkiszową kaszą;marmolada z jabłek.
2-Zupa rakowa;potrawa z kur z kalafiorami;pieczeń barania z kartoflami;kompot z gruszek i jabłek.
Chłodnik;zrazy zawijane z kaszą pszenną;makaron włoski z marmoladą z jabłek.
3-Zupa rakowa;schab z kartoflami i kapustą;szczupak nadziewany z kluseczkami;kompot z wisien,przybrany konfiturami z malin.
Rosół z kluskami krajanemi;sztuka mięsa z koperkowym sosem.jabłka smażone w cieście.
4-Chłodnik;zrazy nelsońskie z grzybami;fasola z baraniną;grzybki duszone w śmietanie;pianka ze śmietanką.
Zupa z jabłek z francuzkiemi kluskami;pieczeń z rożna z kaszą jaglaną;legumina z razowego chleba.
5-Zupa rybna;karp gotowany po żydowsku;indyk z kompotami;krem morelowy.
6-Krupnik z perłową kaszą;kotlety siekane z kartoflami;kluski kładzione z marmoladą agrestową;chłodnik;sandacz z jajami i chrzanem;pierogi z wiśniami.
Zupa ogórkowa z grzankami;pasztet z baraniny;zając z buraczkami i włoskim makaronem;galareta z soku malinowego.
7-Piwo ze śmietaną;vol au went z kur;kalafiory;comber zajęczy;krem cytrynowy.
Zacierki ze słoniną;sztufada z garniturem;kompot z jabłek.
8-Zupa pomidorowa;pasztet z baraniny;rostbef z kartoflami i groszkiem w strączkach;szarlotka z wisien i moreli.
Barszcz z uszkami;kotlety cielęce z marchewką;kompot z gruszek.
9-Rosół z krajanemi kluskami;sztuka mięsa z musztardą;szpinak z omletem;zając z burakami;maliny ze śmietaną.
Chłodnik ;cielęce kotlety z sosem cytrynowym i pszenną kaszką.
10-Zupa na dróbkach z kaczek;górka cielęca nadziewana z mizerją;cietrzewie z kompotem;legumina czekoladowa.
Zupa z czarnych jagód;ozór z szarym sosem;makaron z serem.
11-Zupa wiśniowa z grzankami ;befsztyk z kartoflami i faszowaną kapustą;potrawa z kur z kalafiorem;strudel z wiśniami.
Barszcz z kartoflami;kotlety wieprzowe z kaszką;suflet z jabłek.
12-Barszcz z uszkami;karp na szaro;polędwica z garniturem;szarlotka z wiśniami.
Zupa kartoflana;zrazy siekane z zacierką i marchewką.
13-Zupa rybna;pieczeń wołowa a la sarna;kurczęta ze śmietaną i z mizerją;rydze smażone w całości ;kompot.
Mleko kwaśne z kartoflami;klops pieczony;faworki.
14-Zupa ogórkowa z cynadrami;schab z kapustą;kaczki z kartoflami i kompotem;lody śmietankowe.
Zupa z jabłek z francuzkiemi kluskami;raki duszone;szpinak z omletem.
15-Zupa rakowa;klopsiki siekane z kaszą gryczaną;indyk z kompotem;pianka śmietankowa.
Chłodnik;pieczeń z rożna z kartoflami i sałatą;groszek zielony.
16-Rosół z makaronem;sztuka mięsa z grzybkowym sosem;kotlety cielęce z kalarepką;legumina z razowego chleb.
Piwo ze śmietaną ;zrazy nelsońskie z mizerją;maliny z cukrem.
17-Zupa pomidorowa z ryżem;befsztyk z chrzanem;wątróbka smażona z kompotem;zapiekanka makaronowa.
Zupa kalafiorowa;pieczeń z rożna z ryżem i mizerją.
18-Zupa cytrynowa z mięsnym pierogiem;paszteciki mózgowe w konchach;rostbef z kalafiorami;blamanż migdałowy.
Czernina z kaczek z łazankami;pieczeń cielęca z kartoflami i sałatą.
19-Rosół z lanemi kluskami;kaczki pieczone ze słodką kapustą;sznycle cielęce z szaberbonem;kompot.
Mleko z gryczaną kaszą;schab z zacierką i marchewką.
20-Zupa winna z żółtkami;befsztyk z musztardą ;flaki z pulpetami;pianka zamrożona.
Zupa jagodowa ;ryby w galarecie ;ryż z cukrem i cynamonem.
21-Zupa z jabłek i gruszek;kotlety z sandacza z musztardą;pieczeń cielęca z fasolką na kwaśno;blamanż cytrynowy.
Krupnik;ozór na szaro;sago ze śmietaną.
22-Czernina z kaczek z łazankami;zrazy nelsońskie z kaszką ;kaczki pieczone z kartoflami i kompotem z gruszek i jabłek.
23-Zupa rakowa;węgorz smażony;sztufada z krokietą z kartofli.budyń z masy migdałowej.
Mleko z kaszą gryczaną;pieczeń smażona z makaronem i kalafiorami.
24-Barszcz z uszkami;raki nadziewane;kurczęta duszone w maśle a kartoflami i mizerją;kompot ;lody śmietankowe.
Sago na mleku;śledzie smażone z kartoflami;jabłka pieczone.
25-Barszcz zabielany z kartoflami;zrazy siekane z zacierką;schab pieczony z sałatą i kalarepą;omlet z szodanem.
Kartoflanka z kluseczkami;pierożki z serem;flaki.
26-Zupa szczawiowa z sadzonemi jajkami;sandacz w majonezowym sosie;rostbef z garniturem;pianka czekoladowa.
Zupa jagodowa z grzankami;pieczeń smażona z kartoflami i mizerją;kalafiory.
27-Zupa z gruszek;pieczeń cielęca z kartoflami;węgorz wędzony;lody ananasowe.
Zupa z zielonego groszku z łazankami;zrazy odwijane;kompot z wisien.
28-Polewka z wian;szczupak smażony;befsztyk z marchewką;legumina z chleba razowego z konfiturami.
Czernina z kaczek;sznycle cielęce z fasolą.
29-Zupa ze szparagowego groszku;grzyby w maśle duszone ze śmietaną.
Kwaśne mleko z kartoflami;pieczeń wołowa z kaszą jaglaną.pierogi z wiśniami.
30-Rosół z ryżem ;sztuka mięsa z chrzanowym sosem;kurczęta pieczone z mizerją;kompot z wiśni i agrestu.
Krupnik;sandacz duszony z kartoflami;naleśniki z twarogiem.
31-Rosół z jarzynkami;sztuka mięsa z ogórkami;gęś z kartoflami i słodką kapustą;krem śmietankowy.
Kwaśne mleko z kartoflami;pieczeń z burakami;pierogi z wiśniami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Sie, 2010, 18:44:50 »
Wyjaśnienia do niektórych potraw podanych w sierpniowym jadłospisie.

 Pieczeń wołowa
Na zwyczajną pieczeń bierze się zwykle zrazówkę.Zbić dobrze,skropić octem,posolić,popieprzyć,naszpikować słoniną i położyć tak na miskę kamienną,aby z dni na dzień leżała.Wówczas pieczeń kruszeje.W rondel włożyć sporą łyżkę masła,trochę słonicy,a gdy gorące,włożyć nań pieczeń.Obrumienić ją z jednej i drugiej strony,potem podlać trochę rosołu,nakryć pokrywką,aby się pieczeń dusiła.Po godzinie wkrajać całą cebulę drobno pokrajaną i znów zakryć,aby się jeszcze dusiła,ale już na wolnym ogniu.Chcąc ustrzedz od przypalenia,trzeba ją podlewać tu i ówdzie łyżką zimnej wody.Gdy już jest na dogotowaniu,to się wkłada do sosu trochę utartego chleba,albo też wkłada się kawałek skórki od chleb,którą się po rozgotowaniu łyżką rozciera w sosie.Przed podaniem na pięć minut wlewa się do sosu trzy łyżki śmietany.

Osobiście przed pieczeniem,zalewam sztukę mięsa zalewą octu,wody z 2 listkami laurowymi,pokrojoną cebulą na 12-24 godzin.Wtedy pieczeń jest przygotowana,jak dziczyzna.

Zrazy siekane
Półtora funta zrazówki sieka się,dodając do tego pół funta wieprzowiny;dokłada się moczoną bułkę,jajko,opiekaną cebulę,sól,pieprz.Wszystko dobrze razem zmięszać,by było jak ciasto do wałkowania.Potem zrobić w ręku podłużne zraziki,otoczyć na desce mąką i obsmażyć na maśle.Obsmażone ze wszystkich stron ułożyć szczelnie w rondelku i włożywszy łyżkę masła i cebulę,dusić na wolnym ogniu,podlewając rosołem.Przed podaniem na kwadrans,dołożyć do nich dwie łyżki śmietany,która musi się mocno zarumienić.Zrazy takie dusi się zaledwie pół godziny,wtedy są soczyste i pulchne.

We współczesnych realiach,proponuję używać śmietany sałatkowej-nie waży się w zupach i sosach.


Potrawa z raków
Wybrać 24 dużych raków,a po oczyszczeniu sparzyć ukropem i gotować przez kwadrans w wodzie z solą i koprem.Wyjąwszy je potem,szyjki wybrać,skorupki nadziać farszem,zrobionym z tartej bułki,mięszanej z kilkoma żółtkami,łyżką masła,siekanym koperkiem,mięsem wybranym z łapek,drobno usiekanym,trochę soli,pieprzu i pianą z pozostałych białek.
Na sos roztopić łyżkę masła,dodać trochę siekanej zielonej pietruszki,kilka uszatkowanych pieczarek i trufli,wszystko to razem zrumienić.Wlać następnie pół kwarty śmietany,wsypać trochę soli,wcisnąć soku cytrynowego,włożyć w ten sos nadziane raki i szyjki,dusić przez kwadrans,a skoro będą gotowe,ułożyć na półmisku,nad brzegiem obłożyć szyjkami,przybrać gałązkami pietruszki,posypać zielonym koprem;wokoło półmiska kłaść kępki siekanego kopru i cytrynę,w plasterki krajaną,poczem wydać na stół,podając sos osobno w sosjerce.

Znalazłam przy okazji przepis na :

Prawdziwe litewskie kołduny
Funt polędwicy i funt łoju nerkowego i dwie cebule razem drobno usiekać,posolić,popieprzyć dodać majeranku i jedno jajo-razem zmieszać. Z dwóch jaj i pół szklanki mąki,wody- zagnieść ciasto,podzielić je na kawałki i każdy kawałek z osobna wałować,nakładać farszem,skleić brzegi mocno białkiem,a gdy wszystko będzie gotowe wrzucać na gotującą wodę.Skoro wypłyną na wierzch,to je prędko wybrać durszlakową łyżką.Niczem się je nie polewa.Jeśli się je nie chce zaraz gotować,to się je przykrywa wilgotnym płótnem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #64 dnia: 05 Wrz, 2010, 18:59:17 »
Jadłospis na m-c wrzesień

-1-Rosół barani z kartoflami;sztuka mięsa z ćwikłą;rydze duszone w całości;wątróbka cielęca z krakowską kaszą;krem pomarańczowy.
Krupnik;pieczeń z rożna z kartoflami i mizerją;kompot z jabłek.
-2-Rosół z ryżem;sztuka mięsa z ogórkami;zając z burakami i włoskim makaronem;legumina z włoskich orzechów.
Barszcz z kartoflami;potrawa barania z ryżem ;kompot z jagód.
-3-Zupa z zielonego groszku  z grzankami;naleśnik z móżdżku;kaczki nadziewane jabłkami;ryż z cukrem i cynamonem.
Zupa kartoflana;groszek szparagowy;pieczeń huzarska.
-4-Rosół z kaszką;sztuka mięsa z ogórkowym sosem;polędwica z kartoflami i mizerią;krem ponczowy.
Rosół barani z kartoflami;wątróbka cielęca z kaszą.
-5-Zupa jabłeczna z grzankami;sznycle cielęce z marchewką.
-6-Zupa z zielonego groszku z grzankami;karp na szaro;sztufada z sałatą;krem śmietankowy,przybrany konfiturami.
Barszcz z kartoflami;zrazy zawijane z grzybkami;kompot.
-7-Rosół z makaronem;sztuka mięsa zapiekana z chrzanem;gulasz z papryki i kartoflami;kalafiory i ciastka francuzkie .
Chłodnik;sandacz z jajkami;kalarepa nadziewana.
-8-Zupa Julienne z włoskim makaronem;ozór peklowany z zielonym groszkiem;dzikie kaczki z kompotem;pianka migdałowa.
Krupnik ;kiełbasa na szaro z kartoflami;kapusta w cieście kruchem.
-9-Chłodnik;ozór z miodownikiem i rodzynkami;zrazy bite z kalarepą;legumina z przekładanych naleśników z marmoladą.
Zupa grochowa;kotlety siekane z kaszą jaglaną;kalafiory.
-10-Zupa pomidorowa z ryżem;karasie duszone w śmietanie;polędwica pieczona z kartoflami;sago z cukrem i cynamonem.
Rosół z fasolą;sztuka mięsa z mizerią;budyń z bułki.
-11-Zupa grzybowa ze śmietaną;sandacz w majonezowym sosie;befsztyk z chrzanem;kompot;omlet z sokiem malinowym.
Lane kluski na wodzie z masłem;rostbef z sałatą;bułka smażona.
-12-Barszcz z botwiną;karasie smażone;szpinak z sadzonemi jajami;vol au went z kur;krokiety z kartofli i mizeria;budyń migdałowy.
Zupa szparagowa;pekeflejsz z kartoflami i zielonym groszkiem.
-13- Zupa piwna;karp na szaro;zrazy nelsońskie z ryżem;kompot z moreli;merengi z bitą śmietaną.
Krupnik;kiełbasa z kapustą;poziomki ze śmietaną.
-14-Zupa szczawiowa z kartoflami;pieczeń sarnia z sałatą;szynka na gorąco z chrzanem;ciastka parzone z kremem.
Zupa z czarnych jagód;sznycle cielęce z kartoflami i kalarepą.
-15-Zupa rakowa ;kiełbasa z cebulowym sosem;sztufada z marchewką;legumina makaronikowa.
Rosół barani z kartoflami;sztuka mięsa z musztardowym sosem;omlet ze szpikien.
-16- Kalteszal z piwa i wina;pieczeń wołowa a'la sarna z kluskami;kaczki z śliwkowym kompotem;szarlotka z konfiturami.
Zupa ogórkowa z grzankami;klops pieczony z kartoflami;marmolada z agrestu.
-17-Zupa piwna;szczupak nadziewany;befsztyk z chrzanem i kartoflami;szparagi;galaretka morelowa.
Zupa kartoflana;naleśniki z mięsem;kompot z agrestu.
-18-Rosół z jarzynkami i kluseczkami;leszcz w szarym sosie;sztuka mięsa z mizerią;kury pieczone z kompotem.
Zupa cytrynowa z ryżem;kiełbasa na gorąco z kartoflami;pierogi z powidłami agrestowymi.
-19-Zupa z poziomek;łosoś w majonezie;polędwica z kartoflami i zielonym groszkiem;marengi z bitą śmietaną.
Zupa kartoflana;befsztyk z chrzanem;kompot z wisien.
-20-Zupa ''nic'' na mleku;sandacz z musztardowym sosem;raki nadziewane;wątróbka cielęca z kartoflami i musztardowym sosem;pieczeń wołowa z sałatą;marchew z groszkiem.
-21-Rosół z kaszką ;jesiotr smażony;kurczęta pieczone z mizerią i kartoflami;krem poziomkowy z biszkoptami.
Kwaśne mleko z kartoflami;sznycle cielęce ;fasola na kwaśno.
-22-Chłodnik;sztufada z kartoflanemi kluskami;strudel z jabłkami;pianka z konfiturami.
Zacierki ze słoniną;szpinak z sadzonemi jajkami;pierogi z agrestową marmoladą.
-23-Rosół z fasolą;pieczeń huzarska z burakami;kurczęta w śmietanie z mizerią i kartoflami;pianka malinowa.
Piwo ze śmietaną;befsztyk z chrzanem;legumina z ryżu ze śmietaną.
-24-Zupa szczawiowa z sadzonemi jajami;ryba smażona z sałatą;zrazy nelsońskie z kartoflami;krem ponczowy.
Kluski lane na wodzie;klops z czarną kaszą;kalarepa.
-25-Czernina z kaczek z łazankami;sztuka mięsa z chrzanem;kurczęta z kaszką krakowską;legumina z orzechów włoskich.
Rosół z kaszką;polędwica z kartoflami i buraczki.
-26-Rosół z makaronem;sandacz pieczony;kurczęta z mizerią;pierogi z jabłek i bita śmietana.
Zupa piwna ;pieczeń smażona z kaszką krakowską i kartofle.
-27-Czernina z kaczek;kotlety cielęce z sosem;zając pieczony;krem jabłeczny.
Mleko z makaronem;klops z kaszką i kartofelkami;legumina z kaszki.
-28-Rosół barani z kartoflami;węgorz smażony;rostbef z mizerią;szarlotka z jabłek.
Krupnik;pieczeń huzarska ;kartofle i kapusta.
-29-Zupa pomidorowa;potrawa z kaczki ze śmietaną;zając ze śmietaną;blamanż palony.
Zupa pomidorowa;karasie duszone w śmietanie;pierogi z bitą śmietaną.
-30-Zupa z zielonego groszku z grzankami;kotlety cielęce z sosem kaparowym;polędwica z kartoflami i kompot z jabłek;budyń z biszkoptów z szodonem.
Mleko kwaśne z kartoflami;pieczeń huzarska z groszkiem szparagowym;szarlotka z jabłek.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Wrz, 2010, 20:09:50 »
Opisy niektórych potraw,które wpisałam w jadłospisie na m-c wrzesień:

Zacierka na mleku

Zagnieść zacierkę z jednego jajka twardo z mąką tak,aby ją można tasakiem posiekać.Kwartę mleka gotować  i na gotuje mleko wsypać zacierkę i razem jeszcze trochę przegotować.Można dodać troszeczkę soli i łyżeczkę stołową mączki cukrowej.Jest to porcja na 4 osoby.


Dzikie kaczki
Dzikie kaczki muszą wisieć po zabiciu ich długo,aby skruszały.Dopiero po dwóch ,trzech tygodniach oskubać je ,przegotować do nich ocet z korzeniami,poczem je nim sparzyć,posolić,naszpikować i piec na rożnie,polewając często masłem.Gdy są upieczone ,pokrajać je na ćwiartki i zalać na półmisku sosem koperkowym,korniszonowym lub sosem z marynowanych grzybków.Cyranki piecze się tak samo.

W przepisie nie ma mowy o wypatroszeniu ptaszków,proponuję o tym nie zapomnieć .


ZającTeż powinien skruszeć przed przyrządzaniem,jednak w przepisie nie ma o tym mowy.
Najprzód trzeba obedrzeć zająca ze skóry w ten sposób,że się go podcina przy ogonie ,a potem pomału ściągać.Potem zdejmuje się z niego błony,któremi jest cały zając pokryty.Potem się oblewa zająca przegotowanym octem,lub też lepiej czerwonym winem.Takiego zalanego zając ,obłożyć jeszcze rozmaitymi jarzynami,jak pietruszką,marchwią,selerem i pozostawić tak dwa dni.Potem wyjąc z marynaty ,naszpikować ,nasolić i piec w brytfannie na wolnym ogniu,często go polewając masłem.Gdy się zrumieni ,wlać kilka łyżek śmietany i piec go jeszcze z pół godziny.Podaje się go z sosem pomidorowym lub sosem ''poforade''.Gdy już dobrze upieczony,rąbie się go w drobne kawałki i podaje ,ubierając półmisek sałatą lub kartoflami.Do zająca ze śmietaną gotuje się i podaje zwykłe buraczki.


Sarna
Sarna może wisieć w zimie kilka tygodni w chłodnem miejscu,zaś jej pieczeń lub comber,wyżyłowany i oczyszczony ,skropiony octem przegotowanym ,można też dwa tygodnie trzymać w piwnicy.Należy go tylko przewracać na drugą stronę co dwa dni.Chcąc żeby pieczeń skruszała,należy ją owinąć w serwetę i skropiwszy mocno octem,zakopać w ziemię.Przed upieczeniem powinno się ją posolić,naszpikować gęsto młodą słoniną i upiec na rożnie lub brytfannie,często polewając masłem,a w końcu śmietaną.Nie powinna być w piecu dłużej nad dwie godziny.Comber sarni kraje się w cienkie plasterki,a potem wstawiona na kilka minut ,aby się rozgrzał.


Budyń z bułki
Pokrajać sześć bułek,jak na cienkie grzanki,wysmarować formę i układać je w niej równo,przesypując rodzynkami i miałkim cukrem.Przegotować kwartę słodkiego mleka,zaprawić je czterema jajkami,wlać dwie łyżki topionego masła,dodac dla zapachu trochę tłuczonej wanilji o gorzkich migdałów,wsypać dwie łyżki miałkiego cukru,wymięszać dobrze,wlać ciasto w formę na te grzanki,zamknąć szczelnie i gotować prze godzinę na parze.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Paź, 2010, 17:49:44 »
Jadłospis na m-c październik


-1 Zupa rakowa;pieczeń cielęca z sałatą zieloną;ozór na szaro;legumina z sago.
Krupnik;polędwica z kaszką i kartoflami;kompot.
-2 Rosół z makaronem;sztuka mięsa sos kartoflany;potrawa z kaczki ze śmietaną;kuropatwy z kompotem;legumina parzona z sokiem.
Zupa szczawiowa z grzankami;pieczeń smażona z kaszką;kompot z jabłek.
-3 Zupa pomidorowa;kotlety cielęce z sosem musztardowym;zając z kompotem;blamanż orszadowy.
Kapuśniak z kartoflami;sztuka mięsa z chrzanem i kartoflami;jabłka w cieście.
-4 Barszcz z bułeczkami,nadziewane mięsem;kury w potrawie;gęś nadziewana i kapusta;blamanż migdałowy.
Zupa śliwkowa z kluskami francuzkiemi;sztuka mięsa barania z sosem koperkowym;naleśniki kruche.
-5 Barszcz z uszkami;cynadry z kaszą obwarzana;polędwica z kartoflami;pierogi ze śliwkami i bita śmietana.
Rosół z makaronem;pieczeń huzarska z kartoflami i kapustą.Kompot ze śliwkami.
-6 Zupa cytrynowa;ozór;szpinak z jajami sadzonemi;udziec sarni z kalafiorem;kisiel śmietankowy z sokiem.
Zupa śliwkowa;pieczeń barania z kartoflami;naleśniki kruche.
-7 Barszcz z pierogiem drożdżowym z mięsem;kury w potrawce;rydze duszone w całości;gęś z kapustą;legumina z bułeczki ze śliwkami.
-Zupa kartoflana;kotlety baranie;kalarepa nadziewana;kompot z jabłek.
-8 Flaki;bulion;sztuka mięsa z sosem;pieczeń z rożna z sałatą;jabłka w cieście smażone.
Krupnik z pomidorami;zrazy odbijane z kartoflami;placek drożdżowy ze śliwkami.
-9 Rosół z makaronem;potrawa z kur w białym sosie;rostbef z kartoflami;kompot z gruszek.
Rosół z pulpetami;polędwica,kartofle,mizerja i kompot z jabłek.
-10 Zupa z jabłek z grzankami;marchew obłożona móżdżkami;kotlety cielęce ze szpinakiem;marengi z śmietaną.
Zupa grochowa;pieczeń wieprzowa,kartofle,kompot.
-11 Krupnik;sandacz z jajami i chrzanem;zając z sałatą kartoflaną;kremik cytrynowy.
Kluski lane na wodzie;kotlety wieprzowe z kartoflami i kapusta;kompot ze śliwek.
-12 Kapuśniak z kartoflami;wątróbka w szarym sosie;befsztyk z chrzanem;kalafiory;ryż z bitą śmietaną.
Rosół z makaronem;polędwica z kaszką;kompot z jabłek.
-13 Rosół z sagiem;zrazy zawijane ,kasza orkiszowa;młode indyczki z kompotem;blamanż czekoladowy.
Rosół z kluskami krajanemi;pieczeń wołowa;fasola na kwaśno;legumina z ryżu.
-14 Zupa pomidorowa;wątróbka w szarym sosie;kurczęta ze śmietaną i marchewką;naleśniki z jabłkami.
Barszcz z kartoflami;sztuka mięsa z sosem;legumina z kaszki pszennej.
-15 Zupa szczawiowa;potrawa z mostków cielęcych;polędwica wieprzowa z kapustą;omlet z konfiturami.
Rosół z kaszką;sztuka mięsa z sosem cebulowym;kompot ze śliwek.
-16 Czernina z gęsi;pieczeń cielęca;kartofle pure i udziec sarni z kompotami;krem owocowy.
Rosół z kluseczkami;pieczeń barania z kartoflami;szarlotka z jabłek.
-17 Barszcz z bułeczkami nadziewanymi mięsem;kury w potrawie;ozór na szaro;legumina parzona z sokiem.
Zupa grzybowa;befsztyk i kartofle;kompot z jabłek
-18 Zupa rybna z kluskami francuzkiemi;węgorz smażony;rostbef z mizerją;krem maraskinowy.
Rosół z kluskami lanemi;kotlety cielęce z marchewką;szarlotka z jabłek.
-19 Rosół z karasi z makaronem;karasie na półmisku;zając pieczony z marmoladą z jabłek;budyń parzony z szodonem.
Krupnik;klops z kartoflami i kaszka;kompot ze śliwek.
-20 Barszcz z kartoflami;zrazy zawijane z kaszką orkiszową;indyczka z kompotem;legumina ze śmietany.
Rosół z kluseczkami;pieczeń barania z kartoflami;naleśniki z serem.
-21 Zupa rumiana z gałkami parzonemi;potrawa z kur z sosem holenderskim;zając ze śmietaną;kalafiory;szarlotka z jabłek.
Zupa grzybowa;sztuka mięsa z fasolką na kwaśno;suflet z powideł.
-22 Zupa kartoflana;sandacz z jajami;befsztyk z chrzanem i kartoflami;budyń czekoladowy.
Piwo ze śmietaną;sztuka mięsa barania z sosem koperkowym;naleśniki z serem.
-23 Rosół z jarzynami;potrawa z mostków cielęcych;lin lub pieczeń z rożna z sałatą;blamanż czekoladowy.
Rosół barani z kartoflami;pieczeń cielęca z sałatą;kompot ze śliwek.
-24 Zupa ze śliwek z grzankami;zając z sałatą z jarzynek;pasztet ze zwierzyny w cieście francuzkiem;budyń z bułeczek z sosem konfiturowym.
Rosół z makaronem;sztuka mięsa z sosem pomidorowym;kompot z jabłek.
-25 Krupnik z kaszą perłową;potrawa z kur z kalafiorami;pieczeń wołowa a'la sarna z kartoflami;pianka zamrożona.
Zupa szczawiowa z kartoflami;befsztyk z chrzanem;pierogi z powidłami.
-26 Rosół z podróbek gęsi;podróbki w sosie zasmażanym;gęś pieczona z kartoflami;kompot z jabłek i gruszek.Legumina orzechowa.
Zupa grzybowa;pieczeń z rożna z kaszą;makaron z serem.
-27 Zupa winna z żółtkami;sandacz smażony;polędwica z burakami;naleśniki z marmoladą.
Zupa jarzynowa z lanemi kluskami;sztufada z kapustą;sago z cukrem i cynamonem.
-28 Zupa pomidorowa z ryżem;homar w majonezie;bliny z kawiorem;rostbef z kartoflami przysmażanemi;kompot z różnych owoców.
Barszcz z uszkami;zrazy zawijane z kaszą;fasola na kwaśno.
-29Zupa szparagowa;klops pieczony;zrazy nelsońskie z włoskiem makaronem;omlet z konfiturami.
Zupa piwna;kapusta nadziewana ryżem;kotlety kartoflane.
-30 Barszcz z kartoflami;jesiotr smażony;pieczeń a'la sarna;galareta malinowa z biszkoptami.
,mleko kwaśne z kartoflami;jajecznica;legumina z pszennej kaszki.
-31 Bulion;pieczeń wieprzowa z sałatą;wątróbka w szarym sosie;kompot z suszonych śliwek i pulpety z bułeczki.
Zupa grochowa;kołduny;pierożki z mięsem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Paź, 2010, 19:54:38 »
Niektóre potrawy ujęte w jadłospisie na m-c październik

Zupa z podróbek-Ugotować zupę na kościach z podróbek z dwóch gęsi.Dodać włoszczyznę jak do każdej innej zupy.Osobno ugotować kaszę perłową na smaku grzybkowym,zmięszać ją z rosołem i zaprawić kwaterką śmietany.


KrupnikUgotować rosół z kości i włoszczyzny;można dodac grzybków parę,cebulę zrumienioną;kaszę perłową lub jęczmienną-gotować w drugim rondelku z masłem lub tłuszczem zdjętym z rosołu.Gdy już kasza miękka,to ja zlać razem z rosołem i wszystko razem gotować  godzinę,Potem dorzucić trochę drobniutko usiekanej pietruszki.Podając zupę można włożyć w wazę pokrajaną włoszczyznę.

Współcześnie,gotuję wywar z włoszczyzny i kawałka drobiu,gdy włoszczyzna zaczyna mięknąć dodaję kaszę perłową -na 2 osoby 1/2 szklanki wystarczy ewentualnie dodaję 2 nieduże ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuję na niedużym ogniu,aż kasza będzie miękka.


Zrazy nelsońskieZbić dobrze pokrajane w zrazy mięso,posolić i popieprzyć.Na masło położyć zrazy z drobno pokrajaną cebulką;potem grzyby drobno pokrajane,potem znów zraz z cebulką i masłem,znów grzyby.Na wierzch można dodać kilka kartofli,pokrajanych w plasterki i sparzonych.Wolno dusić i często potrząsać rondlem,by się nie przypaliły.Grzybki do tych zrazów powinny być pierwej parzone przed użyciem ich.Na 5 minut przed podaniem nalezy wlać szklankę śmietany rozbitej z łyżką mąki.


Pianka mrożonaW rondel wlać kwartę śmietany i kwaterkę słodkiego mleka i razem ubijać,aż zgęstnieje i utworzy się piana,którą się wylewa ostrożnie na sito.Następnie obsypuje się ją grubo cukrem i wanilią tłuczoną.Wkłada się ją w dużą puszkę od lodów,przekłada konfiturami i przykrywszy odstawia się puszkę na 24 godziny w zimne miejsce.Chcąc wyłożyć na półmisek nalezy wpierw obłożyć puszkę serwetką,umoczoną w gorącej wodzie i w ten sposób ją ogrzać.Wyłożywszy ubiera się półmisek biszkoptami albo innemi drobnemi ciasteczkami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #68 dnia: 11 Paź, 2010, 16:00:10 »
Przetwory na zimę :

Śliwki w cukrzeŚliwki otrzeć z barwy,przeciąć,wyjąć z nich pestki i ułożyć w salaterce.Następnie zalać ciepłym syropem i pozostawić tak do dnia następnego.Powtórzyć to samo przez kilka dni z rzędu.Po trzech dniach wrzucić śliwki do gotującego się syropu,by raz zakipiały,potem je ostrożnie wyjąć durszlakową łyżką i suszyć w piecu letnim przez dłuższy czas obsypawszy poprzednio grubo miałkim cukrem.Gdy zupełnie suche ułożyć je w słoju.


Śliwki nadziewane.Śliwki obetrzeć z barwy,przepołowić,wyjąć pestki,a na to miejsce włożyć nadzienie.Rob się ono w ten sposób,że się sieka drobniutko trochę migdałów razem ze skórką pomarańczową i kilku surowemi śliwkami,obranemi z łupin.Przesmażyć je z dodaniem trochę goździków w syropie,następnie masę ostudzić i śliwki nią nadziać.Suszyć śliwki w letnim piecu,kilka razy je na nowo wkładając.Gdy zupełnie ususzone ułożyć je słojach,mocno upychając.


Morele w cukrze.Usmażone morele wyjąć z syropu,potem wygotować syrop bardzo gęsto,wrzucić w niego morele i zaraz odstawić,mieszając póki nie ostygnie.Potem wyjąc jedną po drugiej ułożyć na sitku i wstawić do ciepłego pieca.
Można też je po wyjęciu z syropu obsypać grubo miałkim cukrem i tak trzymać na blaszce w letnim piecu.


Orzechy w cukrze.Duże orzechy usmażyć w syropie,potem je z niego wyjąć i osączyć.Gdy obeschną ułożone na sicie ułożyć w słoje,gdzie się mogą długo przechowywać.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Lis, 2010, 15:56:17 »
Jadłospis m-c listopad

 1-Rosół z lanemi kluseczkami;mostek cielęcy pieczony z sałatą;gęś pieczona z kartoflami;kompot z borówek i jabłek.
Zupa szczawiowa;sztufada z krokietami;marchewka.
 2-Zupa rumiana z parzonemi gałkami;kalafiory;pieczeń huzarska z makaronem;zając.Krem waniliowy.
Zupa rybna ,pieczeń barania z kartoflami;kompot ze śliwek.
 3-Bulion.kołduny;udziec sarni z kompotem;zrazy napoleońskie z kaszką;blamanż pomarańczowy.
Czernina z gęsi;jarmuż;gęś pieczona z kartoflami i kompotem;ryż w listkach kapusty;krem waniliowy.
 4-Zupa cytrynowa;marchew z nóżkami cielęcemi;potrawa z kur z holenderskim sosem;szarlotka z jabłek.
Zupa jabłeczna;baranina z ryżem.suflet z powideł.
 5-Czernina z gęsi;zrazy siekane z kaszką;gęś pieczona z jabłkami;omlet z malinowym sokiem.
Zacierki ze słoniną;pyza z masłem;makaron zapiekany z szynką.
 6-Kapuśniak z kartoflami;sztufada z gryczaną kaszą;zając z marmoladą jabłeczną;blamanż migdałowy.
Piwo;zrazy z przysmażanemi kartoflami;fasola na kwaśno.
 7-Rosół z kaszką zatartą jajkiem;sztufada mięsa z chrzanowym sosem;comber zajęczy z burakami i makaronem włoskim;kompot.
Krupnik;sztufada z gryczaną kaszą i borówki.
 8-Zupa rumiana z grzankami;pyza z masłem;wątróbka z kartoflami;polędwica z marchewką i soczewicą na kwaśno;omlet z malinowym sokiem.
Zupa rybna;szczupak nadziewany;pierogi z gryczaną kaszą.
 9-Bulion;sztufada z jarzynkami;potrawa z kur z ryżem;szarlotka z jabłek.
Barszcz z kartoflami;befsztyki z makaronem;szpinak.
10-Zupa pomidorowa;klops z cytrynowym sosem;nóżki cielęce smażone w cieście;blamanż czekoladowy.
Rosół z karajnemi kluskami;zrazy bite z grzybkami.
11-Zupa rakowa;raki nadziewane;zając z kalafiorami;pianka migdałowa z konfiturami i biszkoptami.
Kapuśniak z kartoflami.pieczeń z kartoflanemi kluskami i kompot.
12-Zupa szczawiowa z kartoflami;ozór na szaro z rodzynkami;gęś pieczona z kartoflami pure;szarlotka z konfiturami.
Kaszka pszenna zasypana na smaku  włoszczyznowym;pieczeń huzarska na kwaśno i mus z jabłek.
13-Zupa jabłkowa z francuzkiemi kluskami;kotlety baranie z brukwią;łosoś w majonezie.Marengi z bitą śmietaną.
Zupa kartoflana;pieczeń z rożna z ogórkami.kapusta z ryżem.
14-Czernina z łazankami;kiełbasa z kartoflanym sosem;comber zająca z burakami;kompot z suszonych gruszek i śliwek.
Zupa rybna;leszcze z cebulką;makaron z serem.
15-Bulion;auszpik z cielęciny;potrawa z kur z ryżem;befsztyk z musztardą;krem migdałowy.
Krupnik;lin w szarym sosie;legumina z tartej bułki.
16-Zupa grochowa z grzankami;smażone karasie;polędwica z kartoflami;ryż z cukrem i cynamonem.
Rosół z kluskami;sztuka mięsa z musztardą;szpinak z omletem.
17-Rosół z fasolą;sztuka mięsa z krokietami z kartofli;kurczęta ze śmietaną;bezy z kremem poziomkowym.
Zupa grzybkowa;kiełbasa z kartoflami i kapustą.
18-Zupa cytrynowa;potrawa z kur z ryżem;kalafiory;perliczki z czerwoną sałatą;legumina z pszennej kaszki.
Krupnik barani;klops z kartoflami pure;łamańce z makiem.
19-Zupa rumiana z parzonemi gałkami;pekleflejsz z zielonym groszkiem;comber barani z kompotem z jabłek;legumina z serem.
Kapuśniak z kartoflami;zrazy nelsońskie z kaszką.
20-Rosół z makaronem;sztuka mięsa z musztardą;pularda z kartoflami pure i kalafiorami;zrazy z orkiszową kaszą;suszone śliwki.
21-Piwo ze śmietaną;szynka na gorąco;baranie kotlety z fasolą na kwaśno;sago na mleku z sokiem malinowy,.
Zupa kartoflana z kluseczkami;sandacz z jajami;paszteciki w konchach;polędwica;kompot z suszonych gruszek i moreli.
22-Zupa pomidorowa;kuropatwy z marchewką;homar w majonezie;krem kawowy.
Krupnik;rostbef z kartoflami;kluski z serem.
23-Zupa grochowa z grzankami;sztufada z kartoflami;gęś pieczona;kompot;legumina z kasztanów.
Zacierki na mleku;befsztyk z kartoflami i marchewką.
24-Rosół z placuszkami;sztuka mięsa z kwaszoną kapustą;zrazy nelsońskie z cytrynowym sosem;galaretka malinowa z biszkoptami.
Zupa rybna;ryba smażona;kotlety kartoflane z borówkami.
25-Zupa winna;befsztyk z chrzanem;gęś pieczona;kompoty.
Zupa z gęsich podróbek;podróbki zasmażane;pure z grochu.
26-Rosół z lanemi kluskami;sztuka mięsa z ogórkiem;befsztyk z marchewką i makaronem włoskim;legumina z migdałów.
Rosół z pszenną kaszką;sztuka mięsa z musztardą;pierogi leniwe.
27-Zupa pomidorowa;klops z kaszą;kotlety cielęce z kalafiorami;pianka.
Zupa grochowa;pieczeń z rożna;kompot z jabłek.
28-Szczaw z kartoflami;kiełbasa smażona z kaszką i brukwią;zając ze śmietaną;bezy z bitą śmietaną.
Zupa piwna;kiszka pasztetowa z kartoflami;kompot z jabłek.
29-Zupa pomidorowa z ryżem;zrazy nelsońskie;sznycle cielęce;kompot;omlet z sokiem.
Zupa grzybowa;kotlety siekane z kapustą;indyczka pieczona;kompot z suszonych śliwek.
30-Zupa kalafiorowa;befsztyki;kotlety z indyczki;krem czekoladowy.
Zacierki ze słoniną,móżdżek zapiekany w cieście;marchewka z groszkiem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #70 dnia: 03 Lis, 2010, 16:47:49 »
Do tej pory nie wyjaśnione przepisy,a znajdujące się w powyższym jadłospisie:

Zupa winna Na dwie szklanki wina dodaje się szklankę wody,dosypuje się trochę cukru podług gustu,trochę goździków,cynamonu.Wszystko to musi się zagotować,gotujące wlewa się pomału w naczynie z 6 ubitymi żółtkami tak,aby się one nie zwarzyły.Do zupy winnej zwykle podaje się biszkopty.

Potrawa z kurcząt z ryżem Zagotować kurczęta z włoszczyzną,poczem wyjąwszy je,rozebrać.Włożyć w rondelek ćwierć funta opłukanego i sparzonego ryżu [proporcja na 1 osobę]i zalać go rosołem od kurcząt o tyle,aby rosół ryż pokrył z wierzchu.Skoro się ryż zagotuje,osolić,wrzucić szczyptę siekanego zielonego koperku i gotować na miękko,mieszając.Ułożywszy kurczęta na półmisku,oblać je sosem przyrządzonym jak wyżej i obłożyć ryżem około.

Pure z grochu Na cztery osoby wziąć pół kwarty okrągłego grochu.Po zagotowaniu wodę zlać z wierzchu a do grochu nalać wodę świeżą.Dołożyć cebulę,marchew,pietruszkę,gałązkę majeranku i łyżkę masła.Należy gotować długo,aby się groch dobrze rozgotował.Gdy już będzie bardzo miękki,wysypać go na sito i przecierać łyżką masła,przesmażyć w nim cebulę drobno usiekaną i
podać do ozorów peklowanych.Jeśli pure jest gęste wówczas rozrzedzić je rosołem.

Pyza Funt mąki rozrobić w pół szklance letniego mleka.W mąkę tę wbić dwa żółtka,dwa łuty drożdży,troch cukru,łyżkę masła,pianę z ubitego białka i trochę soli.Bić tak długo,aż odstanie ciasto od łyżki,rondel obsmarować masłem i osypać tartą bułką i włożyć w to ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce;zaś gdy ciasto wyrośnie,wstawić do gorącego pieca na godzinę.Podaje się do pyzy trochę gorącego masła.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Gru, 2010, 21:30:30 »
Jadłospis na m-c grudzień

 1-Zupa rakowa;udziec sarni z kompotem;pieczeń smażona;suflet z powideł.
-Zupa rybna;sandacz z jajami;kluski kartoflane.
 2-Zupa piwna;raki;kotlety wołowe z pure z grochu;blamanż czekoladowy.
-Krupnik;zrazy z kaszą;kompot z suszonych śliwek.
 3-Bulion ;kołduny;siekane kotlety z jarzynami;Greś pieczona;omlet ze śmietaną.
-Barszcz z grochem;pieczeń a'la sarna;naleśniki z galaretą agrestową.
-4-Zupa grzybowa;zrazy;indyczka z kompotem;ryż ze śmietaną.
-Flaki;rosół z kaszką;pierogi z mięsem.
-5-Zupa Julienne;pieczeń wołowa;udziec sarni;mleczko waniliowe.
-Rosół z ryżem;sztuka mięsa z musztardowym sosem;strudel z jabłkami.
-6-Rosół z kartoflami;sztuka mięsa z ogórkiem;kasza krakowska na grzybach;polędwica z kompotem;ryż zapiekany z jabłkami.
-Piwo;sandacz z jajami;kapusta z ryżem.
-7-Zupa grzybowa;sandacz z chrzanowym sosem;befsztyki z garniturem;kompoty;pianka żurawinowa.
-Zupa powidłowa;szczupak w galarecie;makaron z cukrem i cynamonem.
-8-Zupa z suszonych owoców;szczupak faszerowany;wątróbka cielęca;kompot.
-Piwo;grzyby smażone;szarlotka z jabłkami.
-9-Zupa kartoflana;gęś pieczona z kartoflami pure;kotlety móżdżkowe z groszkiem suszonym;kalafiory;pianka z masą czekoladową.
-Krupnik;zrazy z kartoflami i kapustą.
10-Barszcz z kartoflami;sandacz z chrzanowym sosem;polędwica z czerwoną sałatą;ryż z bitą śmietaną.
-Zupa kartoflana;rostbef z kluskami;fasola na kwaśno.
11-Rosół z pulpetami;sztuka mięsa z sałatą;zając pieczony;krem cytrynowy.
-Zupa grochowa z perłową kaszą;kotlety siekane z kartoflami i borówkami.
12-Zupa cytrynowa;łosoś;Jarząbki z czerwoną sałatą;legumina biszkoptowa.
-Zupa szczawiowa;zrazy z kaszą i kwaszoną kapustą.
13-Rosół z sagiem;sztuka mięsa z musztardą;szynka na gorąco;jabłka w cieście.
-Zacierki ze słoniną;kapusta na słodki z masłem;kompot z borówek.
14-Rosół z jarzynkami;vol au went z kur;polędwica ;suflet z powideł.
-Barszcz z uszkami;sandacz smażony;kluski kartoflane.
15-Zupa cytrynowa z ryżem;szczupak nadziewany;befsztyk ;krem pomarańczowy.
-Zupa rybna z kluskami;sago na mleku z cukrem;kompot z jabłek.
16-Rosół z kartoflami;sznycle cielęce z kapustą;perliczki z sałatą;legumina z orzechów.
-Zupa grochowa;móżdżki smażone;ryż ze śmietaną.
17-Rosół z sagiem;sztuka mięsa z chrzanem;gęś pieczona;legumina z kasztanów.
-Zupa ogórkowa;kotlety siekane z kaszką i marchewką.
18-Zupa rakowa;sztuka mięsa z marynowane-mi rydzami;schab z kapustą;jabłka w cieście.
-Krupnik;zrazy bite z kartoflami i borówkami.
19-Rosół z fasolą;mięso z ogórkiem;pieczeń z rożna z marchewką;naleśniki z serem.
-Zupa grzybowa;kiełbasa z orkiszową kaszą i soczewicą na kwaśno.
20-Barszcz z uszkami z grzybów;szczupak z chrzanem;pieczeń wołowa a'la sarna;mleczko czekoladowe.
-Zupa jabłeczna z grzankami;karp na szaro;kluski z makiem.
21-Zupa z owoców z francuzkiemi kluskami;lin z kapustą;wątróbki gęsie z kartoflami pure;legumina z serem.
-Zupa kartoflana;kasza jaglana z cukrem;kalafiory.
22-Zupa szczawiowa;flaki z pulpecikami;zając w śmietanie z burakami;legumina z kasztanów.
-Krupnik;zrazy z kartoflami i kapustą.
23-Kapuśniak z kartoflami;paszteciki z mięsa w cieście naleśnikowym;schab z kartoflami;kompot ze śliwek i gruszek.
-Zupa piwna;karp e galarecie;makaron a twarogiem.
24-Rosół z makaronem;sztuka mięsa z ogórkiem.indyczka z kompotem z jabłek;legumina migdałowa.
-Zupa grzybowa;kotlety ze śledzia;makaron włoski z parmezanem.
25-Czernina z kaczek;klops z kartoflami;gęś z fasolą na kwaśno;mleczko czekoladowe.
-Zupa kartoflana;szczupak nadziewany;pierogi z powidłami.
26-Rosół z kaszką;potrawka z kur z ryżem;indyczka pieczona;kompot z szaptałów i śliwek suszonych.
-Krupnik;kotlety cielęce z sosem kaparowym;bułeczka zasmażana z makiem.
27-Zupa migdałowa;łosoś w majonezie;comber sarni z kartoflami;kompoty;szarlotka z konfiturami.
-Zupa rybna;sandacz smażony;legumina z kaszki pszennej.
28-Piwo ze śmietaną;lin z kapustą.
-Zupa kaparkowa z grzankami;pieczeń huzarska z kartoflami;blamanż cytrynowy.
29-Zupa rakowa;wątróbka cielęca z kapustą;zając z sałatą i buraczkami;kompot z jabłek;legumina orzechowa.
-Zupa szczawiowa z kartoflami;mięso w naleśnikach;legumina z makaronem.
30-Zupa rybna ze śmietaną;schab z kartoflami i kapustą;ozór wędzony na gorąco z groszkiem;kompot;krem waniliowy.
-Zupa piwna;zrazy z kartoflami;kompot z jabłek.
31-Rosół z makaronem.sztuka mięsa z chrzanem;indyk pieczony;kompot;legumina z migdałów.
-Rosół z kaszką;karp na szaro;sztuka mięsa z ogórkiem;kompot.

Zwróciłam uwagę,że w jadłospisie wigilia jest w pierwszej wersji potraktowana jako dzień mięsny,dopiero druga wersja-jest postna.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Gru, 2010, 16:53:22 »
Naleśniki biszkoptowe

-Cztery żółtka utrzeć z dwoma łyżkami cukru miałkiego i ćwierć funtem cukru,dolać potem szklankę mleka z wanilią.Gdy ciasto dobrze rozbite,dodać pianę z czterech białek i ostrożnie zmieszać z resztą ciasta.
-Na patelni położyć łyżkę masła,a gdy gorące,wlać sporo ciasta,aby naleśniki wyszły dużo wyżej ,niż zwykle.Następnie wysmarować formę,obsypać tartą bułeczką i włożyć naleśniki.Jeden od drugiego przekładać konfiturami z malin,poziomek i marmolady.
-Wstawić do gorącego pieca na kwadrans.


Babka ponczowa

-Dwa funty mąki rozrobić pół kwartą letniego mleka.Do tego dodać 4 łuty drożdży,pół funta cukru pudru i całych 10 jaj.Wszystko odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce.Po wyrośnięciu wlać do ciasta funt sklarowanego ciepłego masła,pół szklanki ponczowej esencyi,a wyrobiwszy ciasto dobrze,wstawić je do gorącego pieca na godzinę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Mar, 2012, 22:43:00 »
Dopiero dziś zobaczyłam,że przez cały rok 2011 -wątek ten był martwy :P

Wytrawny sos cebulowy-staropolski

Składniki 4 duże cebule;3 łyżki masła;szklanka octu winnego i białego wina ;1/4 szklanki mocnego bulionu wołowego lub z kury;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;łyżeczka posiekanego świeżego imbiru lub 1/4 łyżeczki mielonego;łyżeczka otartej skórki i łyżeczka soku z cytryny;2 łyżki madery;sól;pieprz;łyżka pokrojonych w plasterki oliwek.

Przygotowanie-Cebulę obieramy i drobno kroimy.
-W rondlu rozpuszczamy masło,wkładamy cebulę i dusimy na małym ogniu,uważając aby cebule się nie przypaliły-są wtedy gorzkie.
-Dolewamy ocet oraz białe wino i gotujemy na małym ogniu,aż odparuje połowa płynu.
-Następnie dodajemy natkę pietruszki,imbir,otartą skórkę z cytryny.
-Wlewamy bulion i maderę,gotujemy około 3-4 minut.
-Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,miksujemy i przelewamy ponownie do rondelka.
-Na samym końcu dodajemy oliwki,sok z cytryny-można dodać szczyptę cukru.
-Wszystko mieszamy i podgrzewamy.

Taki sos w XVIII w. podawano do gotowanych lub smażonych ryb.Odważyłabym się podać go do białej kiełbasy.
 Moja uwaga-do wielu potraw dodaję mało soli,w zamian do przyprawiania używam Maggi w płynie- potrawy mają bardziej wyostrzony smak

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Przepisy kulinarne babć i prababć
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Lut, 2013, 00:18:48 »
Środa popielcowa się zbliża, warto przypomnieć stare przepisy postne ;)

Babka ziemniaczana z twarogiem

Składniki:  2 kg ziemniaków; 200 g masła; 3 jajka; 500 g tłustego twarogu; sól; tłuszcz do smarowania foremki; łyżka posiekanej mięty.

Przygotowanie:Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Starte ziemniaki odciskamy.
-Odciśnięte wkładamy do miseczki, zalewamy gorącym stopionym masłem, wbijamy 2 jajka, dodajemy sól i dokładnie wyrabiamy.
- Do drugiej miski wkładamy rozkruszony  ser, dodajemy posiekaną miętę, wbijamy 1 jajko,lekko solimy i dokładnie mieszamy.
-Głęboką foremkę smarujemy tłuszczem, układamy ziemniaki i twaróg na przemian. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.
-Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stop.C. i pieczemy około 1,5 godziny.
- Podajemy z sosem śmietanowym lub polane kwaśną śmietaną.