Jadłospis m-c maj
1-Barszcz czerwony.Raki na czerwono.Peklejfesz czerwony z burakami i czerwoną kapustą.Galareta z nóżek cielęcych z domięszaniem czerwonej żelatyny.Krem wiśniowy.
Barszcz z uszkami.Ozór saletrowy z wody.Buraczki.
2-Zupa rakowa z ryżem.Kotlety cielęce z kartoflami przysmażonymi.Kurczęta ze śmietaną.Kompot z moreli.
Zupa cytrynowa .Kotlety wołowe siekane .Szpinak.
3-Zupa piwna ze śmietaną.Jesiotr w galarecie.Polędwica z makaronem włoskim.Szparagi.Krem.
Krupnik.Rostbef z kartoflami.Naleśniki z powidłami.
4-Rosół z kaszką .Sztuka mięsa z ogórkiem.Węgorz smażony z kartoflami.Budyń cytrynowy.
Zupa szczawiowa z jajami.Pieczeń wołowa z kaszką krakowską .Śliwkowy kompot.
5-Zupa królewska.Paszteciki z ryb.Perliczki z kompotem z jabłek.Szparagi.
Zupa śliwkowa z grzankami.Kotlety cielęce z sosem kaparowym.Kisiel czekoladowy.
6-Szczawiowa zupa z sadzonemi jajami.Potrawa z kaczek w białym sosie .Sztufada z mizerją.Pianka czekoladowa.
Zupa grochowa z grzankami.Jajecznica .Klopsiki z czarną kaszą.
7-Zupa rumiana z drobnem makaronem.Mięso z kartoflanym sosem.Marynowane rydze.Befsztyki cielęce z marchwią.Kisiel waniliowy ze śmietaną .
Zupa śliwkowa z grzankami.Fasola na kwaśno.Pieczeń wołowa ze szpinakiem.
8-Rosół z francuziemi kluskami.Sztuka mięsa ze szczypiorkowym sosem.Schab z zieloną sałatą i kartoflami.Budyń z sokiem malinowem.
Kartoflana zupa.Pieczeń barania z fasolą na kwaśno i kompot z jabłek.
9-Grochowa zupa z grzankami.Lin po huzarsku.Perliczki z zieloną sałatą ze śmietaną.Kisiel żurawinowy.
Chłodnik.Paszteciki z ryb.Pieczony mostek cielęcy ze szpinakiem.
10-Zupa rybna z kluskami.Sandacz z tatarskim sosem.Ozór na szaro.Kompot.Legumina z ryżu.
Kwaśne mleko z ziemniakami.Befsztyk ze struganym chrzanem.Kluski z makiem.
11-Zupa grzybowa ze śmietaną.Łosoś w majonezie .Szparagi .Pieczeń huzarska.Krem pomarańczowy.
Zupa kartoflana z kluseczkami.Siekane zraziki z pszenną kaszką .Kompot z jabłek.
12-Zupa rybna ze śmietaną .Lin po huzarsku.Kotlety z drobiu.Szparagi.Kompot z wisien.
Zupa grzybowa .Sznycle wieprzowe z kartoflami.Marchewka z zielonym groszkiem.
13-Zupa winna.Pieczeń barania z zieloną sałatą.Majonez z homara z garniturem.Omlet z konfiturami z malin.
Zupa z fasoli z zacierką .Kotlety wieprzowe z kartoflami i soczewica na kwaśno.
14-Chłodnik;ozór w szarym sosie;kalarepa nadziewana mięsem;makaron włoski ze smażoną włoską kapustą i naleśniki z wiśniami.
Zupa groszkowa z kluseczkami;pieczeń wołowa z kartoflami i szpinak z sadzonemi jajami.
15-Zupa Julienne z makaronem.Klops pieczony z kartoflami;kotleciki z mózgu z marchewką i groszkiem.Budyń z galaretą porzeczkową.
Zupa grzybkowa ;sztufada z kalarepką;pierogi z czarnemi jagodami ze śmietaną.
16-Zupa jagodowa z grzankami;pieczeń z rożna z kartoflami;kalarepka z omletem;kalafiory.naleśniki z powidłami.
Zupa z powideł.Pieczeń barania z mizerją ;makaron z borówkami.
17-Barszcz z młodą botwinką;polędwica z młodemi kartoflami i mizerją;kurczęta duszone w śmietanie ;szarlotka z czrnych jagód.
Rosół z kaszką krajaną ;sztuka mięsa z sałatą;makaron z czarnemi jagodami ze śmietaną.
18-Zupa szparagowa ;karp z kluseczkami;zrazy bite ze śmietaną i z kartoflami szparagi;kompot z wisien.
Kwaśne mleko z kartoflami ;cielęcina pieczona z kluskami;pierogi z czarnemi jagodami.
19-Zupa szczawiowa z sadzonemi jajami;sandacz z chrzanowym sosem;klops pieczony z kalarepą;legumina z wiśniami.
Krupnik;sztufada z mizerją i borówkami;leniwe pierogi.
20-Kapuśniak z kartoflami;ryba smażona;kurczęta pieczone z młodemi kartoflami i sałatą zieloną.Pianka z konfiturami.
21-Chłodnik;Sztufada z mizerją i kartoflami;rostbef z kompotem;ryż z bitą śmietaną.
Zupa groszkowa z kluseczkami;sznycle cielęce z kaszką krakowską ;szpinak z jajkami.
22-Chłodnik;pieczeń z rożna z kartoflanemi kluseczkami;szparagi;wątróbka cielęca z marchewką;budyń migdałowy.
Zupa piwna ;befsztyk z kartoflami,jagody czarne ze śmietaną.
23-Zupa jagodowa z grzankami;łosoś gotowany;raki nadziewane ;befsztyk z chrzanem;kompot z wisien.
Rosół barani z kartoflami;kotlety baranie ze szpinakiem;pierogi z twarogiem.
24-Zupa z poziomek;jesiotr z sałatą;mostek cielęcy pieczony z groszkiem zielonym;legumina z razowego chleba.
Zacierki ze słoniną;potrawa z kurcząt z kalafiorami;kompot z wisien.
25-Zupa z czarnych jagód z grzankami;pieczeń z rożna z kartoflami i kalarepką;makaron włoski z serem;legumina z czarnego chleba i czekolady
Zupa ''nic''na mleku;pieczeń barania z mizerją;ryż zapiekany.
26-Zupa jagodowa z grzankami;marengi z bitą śmietaną .
Zupa -krupnik;kiszka pasztetowa z kartoflami;jagody czarne ze śmietaną.
27-Kalteszal z wina i piwa;raki nadziewane;pieczeń z rożna z kartofelkami;szparagi;legumina agrestowa.
Rosół z makaronem ;sztuka mięsa z sałatą zieloną;kotlety kartoflane z kompotem z jagód czarnych.
28-Rosół z kaszką;sztuka mięsa z sosem musztardowym;pieczeń cielęca z kartoflami i kompotem z agrestu;legumina przekładana nalesnikami.
Zupa cytrynowa z ryżem;pyza z masłem;kotlety siekane wołowe z soczewicą na kwaśno.
29-Chłodnik;paszteciki w konchach;sztufada z kapustą;dzikie kaczki z kartoflami młodemi.Kompot z wisien.
Zupa rybna;sandacz z majonezowym sosem;pierogi z galaretką z agrestu.
30-Zupa rakowa ;pieczeń smażona z włoskim makaronem;móżdżki z jajecznicą;lody poziomkowe.
Barszcz z botwinką i kartofle;raki nadziewane z kluskami;pierogi z galaretą z agrestu.
31-Zupa szparagowa;kotlety z ryb smażone;polędwica z kartoflami;bezy migdałowe.
Zupa ''nic'' na mleku;szynka na gorąco z chrzanem.Kompot.
Wszystkie wyrazy piszę wg tamtejszej pisowni,wymieniłam tylko słowo -żurawina,które wówczas pisano-żórawina 