Karp z ostrym sosem
-Roztopić w rondlu ćwierć funta masła ,wrzucić sporo posiekanej cebuli,roztarte mleczko od ryby ,a gdy się zrumieni ,włożyć pokrajanego i posolonego poprzednio karpia i dusić pod pokrywą.Osobno ugotować smak z włoszczyzny z głowy karpia ,cebuli,kwaterki wina,kilku łyżek octu,gałązki macierzanki ,garstki kminku,pieprzu i soli,a skoro się ugotuje ,przecedzić ,zaprawić masłem z mąką ,włożyć kawałek cukru i oblać karpia sosem.
Karp z rodzynkami
-Żywego karpia zakłuć szpiczastym nożem pod gardłem,spuszczając krew na miseczkę z octem. Ugotować smak z włoszczyzny ,zalać nim oczyszczonego i dobrze nasolonego karpia,dodając garść rodzynków bez pestek i szklankę czerwonego wina.Skoro się ugotuje ,wlać krew od karpia dobrze z octem rozmięszaną ,wsypać tartego toruńskiego piernika ,lub zapalić mąkę z masłem ,wlać łyżkę karmelu ,wsypać łyżkę miałkiego cukru,dobrze zagotować parę razy i oblać nim rybę.Ułożywszy na półmisku ,ubrać ją cytryną w plasterki krajaną.
Kotlety z ryb
-Wziąć rybę ,wyjąć ości ,rybę usiekać drobno ,posolić ,popieprzyć ,włożyć przysmażoną cebulę,wymoczoną w mleku bułkę.Całą tę masę długo wymięszać ,wbić całe jajko ,wymięszawszy bardzo dobrze,robić podłużne kotlety,obsypane mąką;potem zamoczyć je w jajku ,obsypać bułeczką i smażyć na wrzącym maśle.Do tych kotletów daje się sos cytrynowy ,musztardowy albo koperkowy.
Tak samo można przyrządzić kotlety ze śledzi z tą małą różnicą ,że podaje się do nich sos cytrynowy lub korniszonowy.
Okonie duszone w maśle
-Oprawione okonie nasolić i pozostawić przez godzinę.Rozpuścić w rondlu łyżkę masła ,ułożyć w nie ryby ,przesypując je cebulą ,w talarki krajaną ,wsypać korzeni ,wlać parę łyżek wody,przykryć pokrywą i dusić na wolnym ogniu.Gdy będą miękkie ,wyłożyć na półmisek ,zacisnąć sokiem cytrynowym,osypać jajkami ,na twardo gotowanemi ,polać masłem zrumienionem z bułką i wydać.