Na początek zacznę od książeczki wydanej przez Dr.Oetkera.
Przez wiele lat firma ta była nieobecna na naszym rynku.Jednak od paru lat mamy w sprzedaży proszki do pieczenia,cukry waniliowe
budynie,kisiele,kremy ,zagęszczacze ,żelatyny itp. właśnie firmy Dr.Oetkera.Mam książeczkę ,której daty druku nie znam,ponieważ
jest mocno zfatygowana,wiem napewno ,że napewno jest z czasów przedwojennych i moja mama korzystała z niej.
Przepisy są do przełożenia na czasy współczesne.Jeżeli Was zainteresuje ,wykorzystam pózniej ksiązkę z przełomu XIX-XXw.
Trochę historii; Dr Oetkerowi udało się pierwszemu wytworzyć pod każdym względem doskonały proszek do pieczenia.Cytuję:
Dr Oetkera ''BACKIN''wyrabiany jest według metod naukowych z najlepszych surowców i wywołuje stale te same ,niezawodne
skutki.Zachowany w suchym miejscu nie straci przez długi czas swej wartości .Można go zatem stale trzymać w zapasie gospo-
darstwa domowego.
Często próbowano podrobić dr.Oetkera ,jednak tylko orginalne produkty zapewniały dobre wypieki.
Będę przekazywała przepisy w orginale,w tej książce w miarę są to przekazy zrozumiałe,natomiast gdy przejdę do książki pt.
''Praktyczna Kuchnia''-przekazy będą typowe dla XIX w i początków XXw.
Pierwszy przepis-Baby zwyczajne.
Dodatki:-25 deka masła,
-20 deka cukru,
-3-6 jaj,
- 50deka mąki pszennej,
- 1 paczka proszku Dr.Oetkera,
- 10 deka koryntek [rodzynki]
- 5 deka cykaty[kandyzowane skórki owoców -znalazłam w leksykonie-sama nie wiedziałam]
- utarta skórka z połowy cytryny,
- pół buteleczki olejku cytrynowego,
- 1/8-1/4 litra mleka.
Sposób przyrządzenia: -masło utrzeć na pianę ,dodać cukier,żółtka,mąkę zmieszaną z proszkiem,mleko a w końcu koryntki,
cykatę,utartą skórkę z cytryny i pianę z białek.
- masę tą napełnia się formę ,wysmarowaną tłuszczem i wysypaną siekanymi migdałami,piecze się babę
równo półtorej godziny.
Kolejny przepis-Jabłecznik:Tortownicę napełnia się jabłkami,pokrajanemi w plasterki.
Następnie ubija się na pianę 4 jajka i 25 deka cukru,dodaje 1 buteleczkę olejku cytrynowego,
wreszcie 25 deka mąki,zmieszanej z połową paczki proszku do pieczenia.
Ciasto to wlewa się na jabłka ,przyczem ciepło pieca rozdziela je równomiernie.
Piec należy 1 1/2-2 godzin na niezbyt silnym ogniu.
Łatwe to i tanie ciasto,spożywane jako deser na ciepło lub zimno,cieszy powszechnym powodzeniem.
Uwagajeżeli będziecie piekły wg tych przepisów uwzględnijcie,że w tamtych czasach nie były popularne kuchenki gazowe i
może dlatego podawany jest tak długi okres pieczenia.Poprostu sprawdzajcie patyczkiem w trakcie pieczenia ,może będzie należało
skrócić okres pieczenia.