Autor Wątek: Poznańska zupa kalafiorowa  (Przeczytany 1825 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Poznańska zupa kalafiorowa
« dnia: 03 Sie, 2008, 23:21:00 »
Poznańska zupa kalafiorowa
         
        Składniki:-1 porcja włoszczyzny
                             -1 młody kalafior [50 dag]
                            -40 dag ziemniaków
                            -1/2 szklanki śmietany 18%
                            - 2 żółtka
                             -1 garść zieleniny [koperek,natka pietruszki],sól


przygotowanie :1) Włoszczyznę drobno poszatkować [ja gotuję w całości i jak warzywa są miękkie ,wtedy je drobno kroję]
                             2)W 4-5 szklankach  posolonej wody gotuję w/m warzywa ,można dodać porcję rosołową lub pałkę kurczaka.
                             3)Ziemniaki pokroić w kostkę,kalafior podzielić na różyczki i dodać do garnka z włoszczyzną
                             4)Gotować do miękkości
                             5) Śmietanę roztrzepać z żółtkami ,dodać kilka łyżek zupy ,wymieszać i wlać spowrotem do garnka[zagęszcza
                                                                                                                                                              zupę ]
                             6) Doprawić do smaku ,przed podaniem posypać zieleniną.
Jeżeli macie problem z przyprawieniem jakiejkolwiek zupy -dodajcie mały trójkątny serek topiony[należy go rozpuścić w zupie]