Poznańska zupa kalafiorowa
Składniki:-1 porcja włoszczyzny
-1 młody kalafior [50 dag]
-40 dag ziemniaków
-1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 żółtka
-1 garść zieleniny [koperek,natka pietruszki],sól
przygotowanie :1) Włoszczyznę drobno poszatkować [ja gotuję w całości i jak warzywa są miękkie ,wtedy je drobno kroję]
2)W 4-5 szklankach posolonej wody gotuję w/m warzywa ,można dodać porcję rosołową lub pałkę kurczaka.
3)Ziemniaki pokroić w kostkę,kalafior podzielić na różyczki i dodać do garnka z włoszczyzną
4)Gotować do miękkości
5) Śmietanę roztrzepać z żółtkami ,dodać kilka łyżek zupy ,wymieszać i wlać spowrotem do garnka[zagęszcza
zupę ]
6) Doprawić do smaku ,przed podaniem posypać zieleniną.
Jeżeli macie problem z przyprawieniem jakiejkolwiek zupy -dodajcie mały trójkątny serek topiony[należy go rozpuścić w zupie]