Autor Wątek: Powidła dyniowo-pomarańczowe  (Przeczytany 1083 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Powidła dyniowo-pomarańczowe
« dnia: 07 Lis, 2008, 20:40:40 »
Powidła dyniowo-pomarańczowe

Składniki:-1 duża dynia[ok.2 kg];2 pomarańcza;4-5 łyżek wody;250g cukru;sok z 2 cytryn;1 łyżeczka mielonego imbiru;5 łyżek startej skórki pomarańczowej.

Wykonanie :-Dynię oczyścić z pestek i skóry,pokroić w kostkę.
                       -Pomarańcze obrać ,podzielić na cząstki.
                       -Wymieszać z dynią ,zalać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.Od czasu do czasu mieszać ,aż składnik
                         rozgotują się na jednolitą masę.
                       -Przetrzeć mus przez sito ,dodać cukier,sok z cytryny,imbir i skórkę pomarańczową.
                       -Smażyć do żądanej gęstości .
Gotowe powidła wkładać do słoików.Pasteryzowane przechowywać w spiżarni;słoiczki niepasteryzowane można trzymać w lodówce 2-3 tygodni.