Powidła dyniowo-pomarańczowe
Składniki:-1 duża dynia[ok.2 kg];2 pomarańcza;4-5 łyżek wody;250g cukru;sok z 2 cytryn;1 łyżeczka mielonego imbiru;5 łyżek startej skórki pomarańczowej.
Wykonanie :-Dynię oczyścić z pestek i skóry,pokroić w kostkę.
-Pomarańcze obrać ,podzielić na cząstki.
-Wymieszać z dynią ,zalać wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.Od czasu do czasu mieszać ,aż składnik
rozgotują się na jednolitą masę.
-Przetrzeć mus przez sito ,dodać cukier,sok z cytryny,imbir i skórkę pomarańczową.
-Smażyć do żądanej gęstości .
Gotowe powidła wkładać do słoików.Pasteryzowane przechowywać w spiżarni;słoiczki niepasteryzowane można trzymać w lodówce 2-3 tygodni.