Kolejna wersja -Gołąbki z ziemniakami i mielonym mięsem.-niskokaloryczne-składniki na 4 porcje- porcja 220kcal
Składniki:8-12 dużych liści kapusty białej;300g ziemniaków;250g mielonego mięsa z piersi kurczaka;mały młody por;ząbek czosnku;2 gałązki cząbru lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego;jajko;2 łyżki cytryny;1-2 łyżeczek kurkumy;sól;olej;masło;1/2 bulionu.
Przygotowanie:-Zagotować osoloną wodę,liście kapusty po wycięciu zgrubień,lub jak kto woli nerwów-włożyć do wrzącej wody i gotować 1-2 minut,ostudzić i osączyć.
-Na patelni nieprzywierajacej zrumienić mięso mielone-drobiowe.
-Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki,a gdy będą miękkie odcedzić je i ubić jeszcze gorące.
-Młodego małego pora,drobno siekamy i podsmażamy na 1/2 łyżce masła.
-Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę,posiekać cząber i wymieszać przyprawy z mięsem,ziemniakami,porem,surowym jajkiem,2 łyżkami soku z cytryny,kurkumą i doprawiamy do smaku solą.
-Na liście kapusty nakładamy farsz,zwijamy roladki,które można związać nicią kuchenną.
-Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju-wskazany rzepakowy,choć osobiście unikam tego smaku.Podsmażamy gołąbki z obu stron,po czym wlewamy 1/2 szklanki bulionu.Przykrywamy i dusimy do 15 minut.
Napisałam,że nie lubię oleju rzepakowego,dlatego używam oliwę z pestek winogron.Natomiast jeśli ktoś ma kłopot z zawijaniem gołąbków,może tą potrawę przyrządzić ciut inaczej.Należy rozłożyć wszystkie liście tak,aby nakładały się na siebie,wtedy nakładamy farsz i zawijamy roladę,którą również możemy zawiązać nicią.Jednak w tej sytuacji,naczynie musi być dłuższe.Gdy potrawa jest już gotowa,kroimy ją na cztery części i podajemy na talerze.