Autor Wątek: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.  (Przeczytany 12066 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« dnia: 20 Gru, 2009, 23:23:34 »
Groch z kapustą-na 10-12 porcji

Składniki :1,5 kg kiszonej kapusty;2 cebule;2 łyżeczki majeranku;2 szklanki łuskanego grochu;5 liści laurowych;po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego;5 dag masła;sól;pieprz mielony.

Przygotowanie:Groch przebrać ,zalać ciepłą wodą i odstawić na noc.Następnego dnia odcedzić ,zalać świeżą wodą lekko posoloną wodą i gotować 45 minut do miękkości ,ale należy uważać aby się nie rozgotował.Ugotowany odlać na sicie .
-Kapustę poszatkować ,zalać niewielką ilością wody ,dodać ziela angielskiego ,liście laurowe ,pieprz.Gotować około godziny,podlewając w razie potrzeby.Cebulę obrać ,drobno pokroić i podsmażyć na maśle.Dodać do kapusty,dosypać majeranek i mielony pieprz,sól w razie potrzeby.Gotować około 15 minut na małym ogniu.Na końcu połączyć z ugotowanym grochem.
-Zagotować ,do smaku doprawić ,można  przed podaniem na stół ,udekorować na wierzchu czerwonym pieprzem.

W niektórych domach jest groch z kapustą jedną z ważniejszych potraw wigilijnych.
« Ostatnia zmiana: 20 Sty, 2012, 06:19:01 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lut, 2010, 20:10:04 »
Szpinak z jajkiem

Składniki:50 dag szpinaku ;1/2 szklanki posiekanego szczypiorku;łyżka posiekanego koperku;4 łyżki mleka;5 dag masła;4 jaja;sól;pieprz.

Przygotowanie:Szpinak opłukać ,osączyć ,łodyżki odciąć,liście pokroić.Na małym ogniu rozpuścić masło i smażyć szpinak,aż nadmiar płynu odparuje.Dodać szczypior,koperek i mleko oraz pieprz i sól ,wymieszać .W szpinaku zrobić 4 wgłębienia ,wbić jajka ,oprószyć pieprzem i solą,przykryć i smażyć ,aż się jajka zetną.

W okresie zimowym ,można wykorzystać szpinak mrożony ,należy poczekać ,aż odparuje i nie dodawałabym mleka .

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Mar, 2010, 15:45:11 »
Jaja faszerowane szynką

Składniki:6-8 jaj;20-25 dag chudej szynki lub kiełbasy szynkowe;mały świeży ogórek;łyżka drobno posiekanego szczypiorku;słoik majonezu lub 3 łyżki majonezu i 4 łyżki gęstej śmietany;2 łyżeczki chrzanu;cukier;kilka liści sałaty;pół pęczka natki pietruszki lub koperku;sól;pieprz.

Przygotowanie:Jaja ugotować na twardo,wystudzić ,obrać i przeciąć wzdłuż na połówki.Delikatnie wyjąć żółtka i starannie rozetrzeć je z trzema łyżkami majonezu.Dodać drobno posiekaną wędlinę ,szczypiorek,wymieszać ,przyprawić do smaku solą i pieprzem.Wypełnić połówki jaj farszem,tak by kształtem przypominały całe jajka.Ułożyć na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty,polać resztą majonezu wymieszanego z chrzanem lub sosem zrobionym ze śmietany i chrzanu,przyprawionym cukrem,solą i pieprzem.
Udekorować gałązkami natki lub koperku oraz plasterkami świeżego ogórka.



Jaja faszerowane szprotami

Składniki:4 jaja ugotowane na twardo;puszka wędzonych szprotek w oleju;pomidor;łyżka natki pietruszki;łyżka kiełków rzodkiewki;kilka liści zielonej sałaty;sól;pieprz.

Przygotowanie:Jaja wystudzić ,obrać i przekroić wzdłuż.Wyjąć żółtka ,utrzeć ze szprotkami-wraz z olejem i posiekaną zieleniną,przyprawić solą i pieprzem wg uznania.Białka napełnić farszem,ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą.Udekorować pół-plasterkami pomidora i listkami natki pietruszki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Mar, 2010, 13:54:18 »
Jaja wiosenne:

Składniki:5 jaj ;po pół pęczka szczypiorku i koperku;łyżka śmietany lub majonezu;łyżeczka musztardy;kilka liści sałaty;sól ;pieprz.

Przygotowanie:Jaja ugotować na twardo ,wystudzić ,obrać ,przekroić wzdłuż ,wyjąć żółtka.Z białek ściąć od spodu plasterek,aby leżały równo.Żółtka rozetrzeć z posiekaną zieleniną ,śmietaną lub majonezem,musztardą i przyprawić do smaku.Napełnić masą połówki białek i ułożyć na liściach sałaty.Farsz udekorować majonezem ,posypać posiekanymi ''piętkami'' białka i szczypiorkiem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Mar, 2010, 15:57:20 »
Rolada z żółtego sera i parówek

Składniki:50 dag żółtego sera ;2 topione serki;5 dag masła;3 jaja ugotowane na twardo;3 parówki;pęczek szczypiorku;garść kiełków fasoli lub soi;sól;pieprz.

Przygotowanie:Żółty ser włożyć na chwilę do gorącej przegotowanej wody,po czym osączyć na sicie.Serki topione i masło utrzeć w misce.Dodać drobno posiekane parówki ,jaja i szczypiorek.Kiełki i przyprawy,wymieszać .Ser rozwałkować na podłużny placek.Rozsmarować na nim masę i mocno zrolować.Schłodzić w lodówce .Gotową roladę [musi dobrze stężeć ]pokroić w plastry.Podawać z keczupem i sałatą oraz pieczywem.

Rolada jest bardzo smaczna i ciekawie wygląda na półmisku

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Mar, 2010, 23:31:50 »
Jajka z tuńczykiem

Składniki:4 jajka;1 mała marchewka;1 łyżka kukurydzy z puszki;4 łyżki twarogu; 200g tuńczyka w sosie własnym;2 łyżki majonezu.
Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać ,przekroić ,wyjąć żółtka . Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Startą marchewkę i kukurydzę utrzeć z żółtkami ,twarogiem ,tuńczykiem.Wymieszać z majonezem,przyprawić.Pastą napełniać połówki jajek.

Można ułożyć na półmisku przekładając ogórkami konserwowymi ,ćwiartkami pomidorów lub marynowanymi grzybkami.Wg gustu :P


Jajka z pieczarkami

Składniki:4 jajka;200g pieczarek;1 cebula;6 łyżek masła;6 łyżek bułki tartej;1 łyżka posiekanego koperku;1 żółtko,sól,pieprz.

Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać ,przekroić ,wyjąć żółtka.  Pieczarki pokroić w cieniutkie talarki .Cebulę obrać ,posiekać ,obsmażyć na 3 łyżkach masła. Żółtka połączyć z grzybami ,cebulą , do smaku posolić i popieprzyć i napełnić  połówki jajek.Bułkę wymieszać z koperkiem ;jajka obtoczyć w roztrzepanym żółtku ,bułce tartej .Obsmażyć na pozostałym maśle.


Jajka faszerowane sałatką

Składniki:6 jajek;400g mrożonej mieszanki warzywnej;1 jabłko;1 cebula;2 kiszone ogórki;3 łyżki majonezu;1 łyżka jogurtu naturalnego;sól;pieprz;1 łyżeczka cukru -Jeśli jabłko jest słodkie ,nie radziłabym dodawać cukru,chyba ,że dodamy jabłko winne.

Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać ,przekroić wzdłuż.Wyjąć żółtka i je posiekać. Mrożonkę zalać 4 łyżkami wrzątku ,gotować 10 minut,a następnie odcedzić ,schłodzić. Obrane jabłko ,cebulę i ogórki drobno posiekać.Połączyć z warzywami,żółtkami ,przyprawić. Połówki jajek wypełnić farszem ,jeśli całego nie zużyjemy ,obłożyć sałatką jajka na półmisku. Majonez i jogurt wymieszać polać jajka i sałatkę


Jajka z pastą rybną

Składniki:5 jajek ;2 łyżki masła;1 łyżeczka musztardy;1 łyżka soku z cytryny;2 łyżki posiekanego kopru;50 g wędzonego łososia lub makreli;sól;pieprz.

Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać ,przekroić ,wyjąć żółtka. Masło ,musztardę ,żółtka ,sok z cytryny,koperek i przyprawy utrzeć. Do każdej połówki jajka włożyć mały plasterek ryby z przygotowanej pasty ,wycisnąć rozetkę ,dowolnie udekorować.


Podałam kilka przepisów z jaj ,bo uważam ,że zbliżające święta skupione są na spożyciu jajkek ,możemy trochę poszaleć .Przy okazji przypominam ,że najwyższy czas na zbieranie łupin od cebuli ,do gotowania kraszanek  ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maj, 2010, 17:48:29 »
Brukselka duszona w śmietanie -4 porcje /1 porcja =170 kcal

Składniki:3/4 kg brukselki;1 cebula;1 szklanka bulionu drobiowego;1/2 szklanki śmietany ;1 łyżka mąki;2-3 jajek;1 łyżka masła;1 pęczek natki pietruszki;szczypta cukru;sól;pieprz.

Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać i drobno posiekać.Natkę pietruszki umyć ,osuszyć i również drobno posiekać.
-Cebulę obrać ,opłukać ,pokroić w kostkę o podsmażyć na maśle.Brukselkę oczyścić ,opłukać i dodać do cebuli.
-Następnie wlać bulion,doprawić solą,pieprzem,cukrem i dusić 15-20 minut.Gdy brukselka będzie miękka ,dodać mąkę rozrobioną śmietaną ,wymieszać i zagotować .Brukselkę podawać posypaną jajkami i natką pietruszki.


Duszone rzodkiewkidla 4 osób/1 porcja =70 kcal

Składniki:4 pęczki rzodkiewek;2 łyżki masła;sok z 1/2 cytryny;sól;pieprz.

Przygotowanie:Rzodkiewki umyć i odkroić liście -kilka ładnych liści odłożyć;Rzodkiewki przekroić na dwie lub cztery części.
-W naczyniu stopić masło ,włożyć rzodkiewki,przyprawić je solą oraz pieprzem,wlać dwie łyżki wody,a następnie dusić na średnim ogniu przez 8-10 minut pod przykryciem.Po 5 minutach dolać sok z cytryny.
-Liście rzodkiewek pokroić w wąskie paski i na krótko przed zakończeniem duszenia dodać je do rzodkiewek,wymieszać.Naczynie z potrawą zdjąć z ognia i przez chwilę trzymać pod przykryciem.

Smak potrawy można wzbogacić ,dodając do duszenia kilka pokrojonych w plastry pieczarek lub świeże zioła -tymianek ,bazylię.



Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maj, 2010, 15:58:45 »
Rzodkiewki pod beszamelem-4 porcje/1 porcja -230kcal

Składniki:4 Pęczki rzodkiewek;na sos:1 łyżka masła;1 łyżka mąki ;1 szklanka mleka;2 żółtka;2 łyżki soku z cytryny;5 dag startego żółtego ostrzejszego sera;2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku;1/2 łyżeczki startej gałki muszkatolowej;sól;cukier.

Przygotowanie:Rzodkiewki oczyścić ,umyć i gotować 10-15 minut w osolonej i lekko osłodzonym wrzątku.
-Masło rozgrzać w rondelku wymieszać z mąką ,zasmażyć nie rumieniąc.Wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia,ubijając trzepaczką.Rondelek zdjąć z ognia,wymieszać sos z żółtkami,sokiem z cytryny i 1 łyżką szczypiorku,doprawić gałką muszkatołową,solą i cukrem.
-Rzodkiewki włożyć do żaroodpornego naczynia ,zalać sosem ,posypać serem i 15-20 minut zapiekać w piekarniku,w temp. 190 stop.C.Gotowe danie posypać resztą szczypiorku.

Można podawać do delikatnych mięs.


Duszona kalarepka z szynką-4 porcje /1 porcja =234kcal

Składniki:4 duże kalarepki - 80dag;cebula;4 plastry szynki -10dag;2 łyżki masła;1/2 szklanki bulionu z warzyw;szklanka śmietany;pęczek koperku lub pietruszki;sól;gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:Kalarepki obrać ,pokroić w grube plastry,potem w paski.Szynkę pokroić w drobną kostkę,a cebulę posiekać.
-W rondelu rozgrzać masło ,dodać cebulę i szynkę ,podsmażyć ,przez cały czas mieszając.Następnie do szynki dodać kalarepkę,bulion;sól i startą gałkę muszkatołową,po czym zalać 5 łyżkami wody.Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut.Dodać śmietanę i gotować dalsze 2 minuty.
-Koperek lub natkę pietruszki posiekać ,dodać do kalarepki i wymieszać.

Jeśli ktoś ma pod ręką trybułę ,można dodać w zamian za koperek.


Kalarepka w sosie ziołowym 4 porcje /1 porcja =170 kcal

Składniki:1 kg kalarepki;2 łyżki masła;1 łyżka soku cytrynowego;1 łyżeczka soli;1/2 łyżeczki cukru;1/8 litra wywaru z jarzyn;1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki;1 łyżeczka posiekanego lubczyku;5 łyżek gęstej śmietany.

Przygotowanie:Kalarepkę umyć ,obciąć listki i mniejsze zachować .Kalarepkę obrać ,odkroić zdrewniałe części,pokroić na ćwiartki,a następnie w niezbyt cienkie słupki.
-W naczyniu zagotować 2 litry wody z dodatkiem soku cytrynowego.Pokrojoną kalarepkę przełożyć do sita i zanurzyć w zakwaszonym wrzątku.Blanszować przez 5 minut,po czym opłukać zimną wodą i osączyć.
-W dużym garnku roztopić masło,podsmażyć na nim pokrojoną kalarepkę,dodać sól,cukier i wywar,po czym dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.
-Odłożone listki kalarepki drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi ziołami.Kalarepkę wymieszać z ziołami i ze śmietaną.

Można podawać do mielonych kotletów z ziemniakami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Maj, 2010, 18:52:27 »
Kalarepka lukrowana-dla 4 osób/1 porcja =160kcal.

Składniki:3 kalarepki;2 łyżki cukru;3 łyżki margaryny;sól;pieprz;25 dag zielonego groszku;1 pomarańcza;1/2 szklanki bulionu jarzynowego;kilka gałązek trybuli lub natki pietruszki.

Przygotowanie:Kalarepki umyć ,obrać,pokroić na cienkie plastry,a potem na ćwiartki.Margarynę rozgrzać w rondlu,wrzucić kalarepkę i dusić przez 3 minuty.Posypać cukrem,dusić kolejne 5-7 minut.W połowie duszenia wlać bulion.
-Pomarańczę wyszorować ,jedną połowę pokroić na plasterki,drugą obrać na paseczki,z miąższu wycisnąć sok.
-Groszek i sok dodać do kalarepki i dusić 2 minuty.Przyprawić solą i pieprzem.Gotową kalarepkę ozdobić pomarańczą i trybułą lub natką pietruszki.

Świeżość kalarepy można sprawdzić zarysowując paznokciem jej skórkę.Jeśli ślad się zetrze ,to znaczy ,że nie jest zdrewniała.

Kalarepka z kaszą

Składniki 2 duże kalarepki ;1/2 szklanki kaszy jęczmiennej;sól;pieprz;1 łyżka masła.

Przygotowanie:Kalarepki obrać ,pokroić w plasterki ,a następnie w paseczki .Wrzucić do osolonej wody ,gotować ,aż zaczną mięknąć. Wtedy dodajemy kaszę ,zciszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ,często mieszając.Gdy kasza będzie już prawie sypka ,dodajemy łyżkę masła ,do smaku solimy i pieprzymy - odstawiamy .Po chwili kalarepka będzie gotowa do spożycia.
Dopóki kalarepki są bardzo młode ,można wkroić kilka drobnych liści ,które nadadzą potrawie koloru.

Dla osób dbających o linię ,kalarepka z kaszą może być podana -jako danie.W innym przypadku nadaje się jako dodatek do sztuki mięsa.


Kalafior w sosie ziołowym dla 4 osób/1 porcja =200 kcal.

Składniki: 1 kalafior-80dag;sok z 1 cytryny;1/4 kostki bulionu z jarzyn;2 łyżki masła ;2 łyżki masła;4 łyżki śmietany;1/2 łyżeczki soli;4 łyżki posiekanej bazylii;jeśli mamy-po 1 łyżeczce posiekanego ogórecznika i melisy.

Przygotowanie:Obciąć gruby głąb i usunąć zewnętrzne liście kalafiora.Cały kalafior włożyć różyczkami na dół do garnka lub miski z osoloną wodą,aby robaki wypłynęły na wierzch.
-W garnku zagotować 1 litr wody z dodatkiem soku cytrynowego,włożyć do niej kalafior i gotować przez 25-30 minut.Ugotowany i osączony kalafior wstawić w ciepłe miejsce.
-W 3/8 litra wody po kalafiorze rozpuścić kostkę bulionową .W małym naczyniu roztopić masło,wsypać mąkę ,zasmażyć na jasnożółty kolor.Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzić gorącym bulionem,dodać śmietanę,posolić i wymieszać z zieleniną.Kalafior ułożyć na półmisku i polać ziołowym sosem.

Potrawę można podawać nie tylko z gotowaną lub surową szynką,ale też ze sznyclem z indyka i ziemniakami z wody.

Kalafior z brzoskwiniami 4 porcje/1 porcja-201 kcal.

Składniki:1 kalafior-60dag;szczypta cukru;szczypta soli.Sos:100 ml białego wina wytrawnego;4-6 brzoskwiń z puszki;3 łyżki majonezu;2 łyżki soku z cytryny;szczypta cukru;sól;pieprz.Do dekoracji -gałązka natki pietruszki.

Przygotowanie:Kalafior oczyścić ,opłukać,ugotować na półmiękko -8-10 minut ,w lekko osolonej wodzie,odcedzić,ostudzić i podzielić na cząstki.
-Brzoskwinie [1 połówkę odłożyć do dekoracji] i wino zmiksować.
-Następnie połączyć je z majonezem i doprawić do smaku sokiem z cytryny,cukrem,solą oraz pieprzem.Kalafior polać sosem i przybrać brzoskwinią oraz natką pietruszki.

Aby uniknąć nieprzyjemnego zapachu ,do gotującego kalafiora można dodać piętkę czerstwego chleba ,albo pół łyżeczki cukru.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maj, 2010, 08:59:38 »
Kulki z jaj

4 porcje po 370 kcal

Składniki:
8 jaj ugotowanych na twardo
szklanka śmietanki
po 2 łyżki margaryny i posiekanego szczypiorku
2 łyżki mąki
1/2 szklanki bułki tartej
2 jaja surowe
sól pieprz

Przygotowanie:
Z margaryny i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietanką i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Gęsty sos zdjąć z ognia, przestudzić, dodać posiekane jaja, szczypiorek, wbić jajo surowe i wyrobić, dodając tyle bułki tartej, aby masa doskonale sie trzymała. Zwilżonymi dłońmi uformować niewielki kulki, panierować w roztrzepanym jaju i bułce tartej, smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs lub z ryzem i sosem pomidorowym.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Cze, 2010, 16:49:20 »
Podlaska jajecznica

Składniki:5 jajek;4 łyżki mleka ;4 łyżeczki mąki;10 dag boczku lub nieco mniej słoniny;zielona natka pietruszki;sól;odrobina startej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:Wlać jaja do naczynia,dodać mleko,mąkę ,sól,startą gałkę muszkatołową i najlepiej trzepaczką bardzo dokładnie wszystko roztrzepać.Boczek lub słoninę pokrajać w kostkę ,stopić .Zestawić bardzo rozgrzany tłuszcz z ognia,wylać do niego masę jajeczną i mieszać bez przerwy,aby potworzyły się drobne kawałki jajecznicy.Przed podaniem posypać obficie jajecznicę natką pietruszki lub koprem.Jajecznicą można obłożyć pieczywo ,jest również smaczna na zimno.


Stokrotki z jaj po podlasku

Składniki:5 jaj;3 dag oleju;sok z cytryny;sól;papryka.

Przygotowanie:Jaja ugotować na twardo i schłodzić w zimnej wodzie.Gdy ostygną ,obrać ze skorupek i pokrajać w poprzek na cienkie plasterki ,aby ich wyszło 10 z jednego jajka.Wyjąć żółtko ostrożnie ,aby nie naruszyć białek,mających kształt obrączek.Ułożyć je na salaterce wysłanej listkami sałaty w kółko na kształt wianka.Obrączki mają zachodzić brzegami jeden na drugi.
Wrzucić żółtka w miseczkę i utrzeć na gładką masę z olejem i małą łyżeczką soku cytrynowego,solą i odrobiną papryki.Masę tę nabierać łyżeczką i kłaść po trochu w środek każdego kółka z białek.Jest to sałatka ozdobna i wygląda jak wianek ze stokrotek.

Kuchnia Polska Regionalna -Podlasia

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Cze, 2010, 16:37:27 »
Gołąbki podlaskie

Składniki:30dag kaszy gryczanej;liście kapusty kwaszonej;3 dag cebuli; 5 dag słoniny;sól;pieprz;olej.

Przygotowanie:Na Podlasiu często podawano gołąbki nadziewane z kaszą gryczaną.W tym przypadku potrzebne są całe liście z kapusty kwaszonej.Wrzucano niekiedy do beczki kilka całych główek lub wykładano luźnymi liśćmi dno beczki.Kiedy mamy takie liście ,przyrządzamy farsz.
Zagotować kaszę gryczaną i odstawić .Kiedy ''dojdzie'',zmieszać z tłuszczem i skwarkami ze słoniny oraz zeszkloną drobno pokrojoną cebulą.Doprawić do smaku solą,pieprzem,wymieszać. Zawijać farsz w kapuściane liście i układać gołąbki na wysmarowanej olejem blasze,pokropić z wierzchu olejem i piec pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku.Gotowe danie polać stopionym masłem.

Przepis na gołąbki z kaszą i białą świeżą kapustą wpisałam i znajdują się w spisie potraw warzywnych


Podlaska potrawa z pęczaku

Składniki:1 szklanka pęczaku;3 szklanki wody;10 dag wędzonego boczku;cebula;sól;pieprz;2 łyżki grochowego pure;3/4 szklanki wody;tłuszcz do okraszenia;zielenina.

Odmierzoną ilość wody zagotować z drobno pokrojonym boczkiem.Do wody wsypać pęczak ,gotować mieszając od czasu do czasu.W bardzo małej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulkę  i dodać do kaszy,osolić,wsypać odrobinę pieprzu-można też dodać 1/2 łyżeczki przyprawy ''jarzynka''.Naczynie z kaszą zawinąć w papier i w koc,pozostawić ,aż ''dojdzie''
Mąkę grochową rozmieszać z przegotowaną wodą ,wyłożyć do pęczaku przed samym podaniem,wymieszać.Odgrzewać ,wstawiając do naczynia z gorącą wodą .Przed podaniem oblać potrawę stopionym tłuszczem i posypać zieleniną.Podawać z surówką.


Kuchnia Polska Regionalna -Podlasie

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Paź, 2010, 20:17:34 »
Grzyby w cieście piwnym

Składniki:30 dag grzybów;1/2 szklanki piwa;2 jajka;22 dag mąki;olej;sól.

Przygotowanie:Jajka rozbić,żółtka oddzielić od białek.Żółtka wymieszać z połową szklanki piwa,doprawić szczyptą soli.Wlać łyżkę oleju,następnie wsypać tyle mąki,aby uzyskać konsystnecję ciasta naleśnikowego.Wszystko dokładnie wymieszać.
-Z białek z dodatkiem szczypty soli ubić sztywną pianę,delikatnie połączyć z ciastem naleśnikowym.
-Grzyby oczyścić,umyć,osączyć,posolić i zanurzać w cieście piwnym.Smażyć w głębokim oleju,osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Z braku grzybów leśnych,bardzo dobre są do tego przepisu boczniaki i nawet powiedziałbym,że są najlepsze.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lis, 2010, 23:21:18 »
Podlaskie grzybiaczki

Składniki:50dag pieczarek;1 cebula;3 jajka;3 łyżki mąki;garść posiekanej zieleniny-koperek,pietruszka;sól;pieprz;tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:Grzyby oczyścić ,drobniutko posiekać razem z cebulą.Udusić na tłuszczu,pilnując,aby się nie przypaliły,ostudzić.Wymieszać z posiekaną zieleniną,przesianą mąką i jajkami,doprawić do smaku .
-Łyżeczką formować ,małe racuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Próbowałam ten przepis,ale grzybów nie smażyłam,tylko surowe,drobniutko pokrojone wymieszałam z pozostałymi składnikami.W trakcie smażenia placuszków grzyby się usmażyły-pieczarki nie wymagają długiego smażenia.Smaczne

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lis, 2010, 22:04:06 »
Z myślą o wigilii
Kulebiak z kapustą

Składniki:300g mrożonego ciasta francuskiego;500 g kiszonej kapusty;50 g suszonych grzybów;2 cebule;1 jajko;olej do smażenia;liść laurowy;pieprz w ziarnach;ziele angielskie;sól;pieprz mielony.

Przygotowanie:Grzyby moczyć przez noc w wodzie.Rano ugotować do miękkości,a następnie posiekać.
-Poszatkowaną kapustę gotować 30 minut w wywarze/uprzednio przecedzonym/ z grzybów razem z przyprawami.Wyjąć przyprawy,ostudzić,odcisnąć wodę.
-Posiekane cebule usmażyć na oleju,dodać grzyby,sól,pieprz;wymieszać z kapustą.
-Ciasto rozmrozić w lodówce,ułożyć na nim zimny farsz,zawinąć.Brzegi zlepić;wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.Piec około 30 minut w temperaturze 200 stop.C.