Autor Wątek: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.  (Przeczytany 11911 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Kwi, 2012, 23:09:16 »
Świąteczna galareta

Składniki:500g piersi z indyka;2 pomarańcza;400g jarzyn [mrożonka wielowarzywna]lub w równych proporcjach kalafior,fasolka,marchewka,groszek i mogą być brokuły jeśli ktoś lubi. Sol;pieprz;200ml bulionu;3 łyżki żelatyny.

Przygotowanie:Pomarańcze obrać.Jedną pokroić na cienkie plasterki z drugiej wycisnąć sok,a skórkę pokroić w drobne paseczki.
-Mięso opłukać,osuszyć i pokroić w cienkie paski,oprószyć pieprzem.
-Mięso, jarzyny i skórki pomarańczowe gotować w osolonej wodzie do miękkości,odcedzić.-Ostrożnie z solą,aby nie przesolić,bo bulion też jest słony.
- Bulion zagotować ,dodać do niego sok z pomarańczy.Odstawić z ognia i do gorącego wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
-Na spód foremki wyłożyć dekoracyjnie plasterki pomarańczy,warzywa i warstwę mięsa.Całość zalać bulionem z żelatyną.
-Galaretkę schłodzić i wstawić na minimum na 5 godzin do lodówki.

Najlepsza foremka,to tortownica z kominkiem. Po wyłożeniu ładnie wygląda na świątecznym stole.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Maj, 2012, 19:49:38 »
Brokuły zapiekane z jajkiem

Składniki Brokuły;3-4 jajek;cebula;szklanka mleka słodkiego lub kwaśnego -jak kto woli;sól;pół łyżeczki cukru.

Przygotowanie-Gotujemy brokuły w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru.
-Ugotowane,dzielimy na mniejsze cząstki-jak kalafior.
-Cebulę siekamy i smażymy na tłuszczu-po podsmażeniu na złoty kolor-dodajemy podzielone brokuły i chwilę jeszcze smażymy.
-Brokuły i cebulkę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, zalewamy jajkami rozbełtanymi z mlekiem i zapiekamy w piekarniku,albo na małym ogniu pod przykryciem.

Można podawać z ryżem, ziemniakami,smakuje nawet z makaronem /muszelki lub świderki/

Tak samo można przygotować brukselkę,która mi bardziej smakuje niż brokuły.



 

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Cze, 2012, 23:39:58 »
Niedawno oglądałam w jednym z programów kulinarnych podobną potrawę,tylko,że zamiast pomidorów była spażona papryka.

Jajka zapiekane w pomidorach

Składniki-4 jajka;4 duże pomidory;20 dag szynki;4 łyżki sera żółtego;sól;pieprz,oregano.

Przygotowanie:Umyte,osuszone pomidory -wyciąć nasady z szypułkami,ściąć wierzch.Tak przygotowane pomidory należy wydrążyć.Wnętrze pomidorów posolić,posypać oregano i oprószyć pieprzem.
-Szynkę kroimy w paseczki i nakładamy do wnętrza pomidorów.
-Rozgrzewamy piekarnik. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym,poprzekładać folią aluminiową,aby się nie poprzewracały.
-Do każdego pomidora wbić jedno jajko,posolić,oprószyć pieprzem i posypać tartym serem.
-Wstawić do piekarnika na około 15 minut.
-

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Lip, 2012, 23:32:29 »
Faszerowane pomidory

Składniki: 8 pomidorów; 8 plastrów żółtego sera. Na farsz: 1//4 szklanki ugotowanego ryżu; 25 dag mielonego mięsa-najlepiej drobiowe; łyżka tartej bułki; 3 surowe jajka; sól;pieprz; 2 łyżki masła.

Przygotowanie: Z pomidorów ściąć czubki i wydrążyć miąższ.
-Pomidory postawić ściętymi stronami, tak by sok wyciekł.
-Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na 1 łyżce masła.Następnie dokładnie mieszamy z ryżem, zmielonym mięsem,tartą bułką,solą, pieprzem i surowymi jajkami.
-Farszem napełnić pomidory i ułożyć na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
-Każdy pomidor przykryć plastrem sera, polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika. Zapiekać 20-25 minut.

Można podawać z ziemniakami,albo jako samodzielną potrawę. Osobiście wolę z grzankami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Wrz, 2012, 23:16:05 »
Podlaskie grzyby z chrzanem

Składniki: 100g suszonych kapeluszy prawdziwków;1 marchewka; 1 pietruszka; 2 większe cebule; 3 listki laurowe; 4 ziarenka pieprzu; sok i otarta skórka z jednej cytryny; sól; korzeń chrzanu.

Przygotowanie: Umyte kapelusze grzybów namoczyć przegotowaną wodą i odstawić na noc.
-W szklance wody ugotować startą marchewkę i pietruszkę z przyprawami. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie,dodać sok i skórkę z cytryny. Gotować pod przykryciem.
-Gdy już warzywa ugotujemy, należy je przecedzić i wlać do grzybów. Ugotować do miękkości,posolić do smaku i odparować wywar.
-Miękkie grzyby wyłożyć na salaterkę,lekko przestudzić i obficie posypać startym chrzanem.


Suszone grzyby duszone.

Składniki:  250g suszonych grzybów; 1 litr mleka; cebula;łyżka posiekanej natki pietruszki;1/2 szklanki śmietany; sól;pieprz;2 łyżki oleju słonecznikowego;łyżka mąki.

Przygotowanie:Umyte grzyby zalać zimnym przegotowanym mlekiem i odstawić na noc.
-Następnego dnia ugotować,a gdy będą miękkie -osączyć na sicie i pokroić w paski.
-Na oleju podsmażyć cebulkę-zaprawić mąką -jak zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i dodać grzyby.
-Dusić na małym ogniu, często mieszając -aby się nie przypaliły.Dodać do smaku sól i pieprz.
-Podając posypać natką pietruszki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Paź, 2012, 22:59:05 »
Szaszłyki z pieczarek

Składniki:600g pieczarek;2 cebule;150g wędzonego boczku; 2 łyżki oliwy;łyżka soku z cytryny;ćwierć łyżeczki otartej skórki cytryny;1-2 ząbków czosnku;sól;pieprz; szczypta suszonego tymianku.

Przygotowanie: Oliwę należy utrzeć z otartą skórką z cytryny, roztartym z solą czosnkiem,pieprzem i tymiankiem.
-Oczyszczone pieczarki ułożyć w salaterce,polać przygotowanym sosem i dokładnie wymieszać.
-Włożyć na 1-2 godzin do lodówki.
-Obraną cebulę pokroić w plastry, boczek na nie duże kwadraty.
-Zamarynowane grzyby, plastry cebuli, kawałki boczku nabijać na przemian na szpadki.
-Piec na ruszcie i podawać z pieczywem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #36 dnia: 14 Sty, 2013, 23:00:31 »
Jajka sadzone z serem

Składniki: 4 jajka; 4 grube plastry sera gouda; mąka; sól; pieprz; 2-3 łyżki masła.

Przygotowanie:-Plastry sera obtoczyć w mące.
-Na patelni stopić tłuszcz, włożyć ser i smażyć na małym ogniu. Gdy ser zacznie się topić, na każdy plaster wbić jedno jajko i smażyć do ścięcia białka.
-Posypać solą, pieprzem.

Podawać natychmiast z patelni.

Jajka sadzone po rosyjsku

Składniki: 8 jajek; 1,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany; 1/2 szklanki startego sera żółtego; sól; łyżeczka mąki.

Przygotowanie: Do żaroodpornego naczynia wylać śmietanę, delikatnie wbić na nią po jednym jajku i polać stopionym masłem.
- Delikatnie sypiemy solą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Lekko zapiekamy.
-Gdy białka się zetną sypiemy na nie starty ser,aż utworzy się złota skorupka.

Również podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Sty, 2013, 21:35:04 »
Omlet z porami

Składniki-1 kg porów; 8 jajek; sól;pieprz; 3 łyżki masła; ½ łyżeczki masła; 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie-Z porów odciąć zielone końce, pory dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki.
-W rondlu stopić 1,5 łyżki masła, wrzucić pokrojone pory i smażyć, ciągle mieszając.Dodać sól,cukier, sok z cytryny, pieprz. Dusić około 20 minut.
-Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, wymieszać z porami.
-Na dużej patelni stopić pozostałe masło i wlać przygotowane jajka z porami.Smażyć około 10 minut, następnie omlet przewrócić na drugą stronę i smażyć następne 5-7 minut.
-Podawać na gorąco. Najlepiej pokroić omlet na trójkąty. Można dodać jakiś pikantny sos.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Mar, 2013, 21:05:59 »
Kolejna Wielkanoc

Jajka w galarecie

Składniki:- 12 jajek przepiórczych; 1/2 litra bulionu; kawałek papryki; kukurydza; zielony marynowany pieprz;1-2 łyżki żelatyny.

Przygotowanie:Jajka gotujemy, studzimy i obieramy.
-Do nie dużych szklanych naczyń-mogą być kieliszki;wkładamy po kilka ziarnek zielonego pieprzu, po kawałku papryki i obrane jajka
-Bulion gotujemy, gdy lekko ostygnie mieszamy go z żelatyną, która musi się dokładnie rozpuścić.
-Tak przygotowaną  żelatyną zalewamy jajka.
-Dekorujemy koperkiem lub natką pietruszki.


Jajka w zalewie.

Składniki: 12 jajek przepiórczych; 2 szklanki białego wytrawnego wina; koperek. rozmaryn; 2 ostre papryczki;sól; pieprz.

Przygotowanie: Gotujemy jajka, studzimy i obieramy.
-Wino podgrzewamy, wkładamy zioła i papryczki, przyprawiamy solą i pieprzem.
-Do słoika wkładamy jajka i zalewamy winną marynatą.
-Jajka trzymamy w lodówce około 2 dni.Po tym okresie nadają się do spożycia.

Jeśli nie chcemy zbyt ostrej marynaty, wyciągnijmy z papryczki pestki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Mar, 2013, 22:57:02 »
Chcecie mieć kolorowo i smacznie na wielkanocnym stole? Zróbcie:Galaretkę pomidorową.

Składniki: 3 pomidory; 2 szklanki soku pomidorowego; 1 op.żelatyny; 300 g szynki; 5 jajek; 1 puszka zielonego groszku; 1 szklanka bulionu; 1 pęczek szczypiorku; sól, pieprz, papryka w proszku do smaku.

Przygotowanie:-Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i posiekać w drobną kostkę, lekko posolić.
-Szynkę pokroić w kostkę.
-Jajka ugotować na twardo i po obraniu ze skorupek -pokroić na połówki.
-Groszek osączyć.
-Szczypiorek drobno posiekać.
-Do garnka wlewamy sok pomidorowy, bulion i doprawiamy do smaku.Podgrzewamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
-W podłużnej foremce  układamy warstwami szynkę, jajka, zielony groszek i kostki pomidorów.- Całość zalewamy galaretą i odstawiamy do zastygnięcia.
-Galaretkę podawać na stół posypaną szczypiorkiem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Kwi, 2013, 22:32:32 »
Krokiety ze szpinakiem

Składniki: 1 cebula;1 łyżka oleju; 200 g szpinaku; sól;pieprz mielony;1 ząbek czosnku; 200 g gęstych utartych ziemniaków -ugotowanych; 1 jajko; bułka tarta; tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju; dodać rozmrożony szpinak. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
-Dodać roztarty czosnek i wszystko razem dusimy.
-Starte ziemniaki połączyć z uduszonym szpinakiem- dodać jedno jajko i dobrze wymieszać.W razie potrzeby można zagęścić tartą bułką.
-Z masy formujemy krokiety, panierujemy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż krokiety będą rumiane.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Maj, 2013, 23:17:17 »
Rzodkiewki po japońsku

Składniki: 400 g rzodkiewek; 2 łyżki oleju;wywar mięsny;sos sojowy;0,1 l białego wina;pieprz mielony;1 łyżeczka cukru;4 jajka.

Przygotowanie: Większą część rzodkiewek ucieramy na grube wiórki.Następnie obsmażamy je na rozgrzanym oleju.
-Podlewamy wywarem, dodajemy sos sojowy i wino- przyprawiamy cukrem do smaku i dusimy aż do wyparowania większej części sosu.
-W duszonej masie robimy cztery zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Trzymać na ogniu,aż się zetną.
-Gotowe danie posypać resztą rzodkiewek.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Maj, 2013, 23:24:02 »
Szparagi zapiekane z pieczarkami

Składniki:  400 g szparagów; sól; z cebula;1 łyżka masła;100 g pieczarek;pieprz mielony;0,2 l kwaśnej śmietany; 1 jajko;do 100 g utartego żółtego sera-najlepiej wędzonego.

Przygotowanie: Oczyszczone szparagi związać w pęczek i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu osączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
-Posiekaną cebulę zeszklić na maśle,dodać pokrojone pieczarki i chwilę dusić.
-W wysmarowanej tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć ugotowane szparagi, posypać uduszonymi pieczarkami, do smaku posolić i popieprzyć.
-Następnie zalewamy to kwaśną śmietaną z rozmąconym jajkiem.
-Na wierzch posypujemy tarty żółty ser.
-Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut.