Świąteczna galareta
Składniki:500g piersi z indyka;2 pomarańcza;400g jarzyn [mrożonka wielowarzywna]lub w równych proporcjach kalafior,fasolka,marchewka,groszek i mogą być brokuły jeśli ktoś lubi. Sol;pieprz;200ml bulionu;3 łyżki żelatyny.
Przygotowanie:Pomarańcze obrać.Jedną pokroić na cienkie plasterki z drugiej wycisnąć sok,a skórkę pokroić w drobne paseczki.
-Mięso opłukać,osuszyć i pokroić w cienkie paski,oprószyć pieprzem.
-Mięso, jarzyny i skórki pomarańczowe gotować w osolonej wodzie do miękkości,odcedzić.-Ostrożnie z solą,aby nie przesolić,bo bulion też jest słony.
- Bulion zagotować ,dodać do niego sok z pomarańczy.Odstawić z ognia i do gorącego wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać.
-Na spód foremki wyłożyć dekoracyjnie plasterki pomarańczy,warzywa i warstwę mięsa.Całość zalać bulionem z żelatyną.
-Galaretkę schłodzić i wstawić na minimum na 5 godzin do lodówki.
Najlepsza foremka,to tortownica z kominkiem. Po wyłożeniu ładnie wygląda na świątecznym stole.