Autor Wątek: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.  (Przeczytany 6662 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Mar, 2011, 15:31:26 »
Zaczynam myśleć o zbliżających się świętach Wielkanocnych

Jajka w sosie wiosennym

Składniki:6 jajek;1 świeży ogórek;1/2 pęczka rzodkiewki;1/2 pęczka szczypiorku;3 łyżki śmietany 30%;3 łyżki naturalnego jogurtu;3 łyżeczki musztardy;sól;cukier.

Przygotowanie:-Jajka ugotować na twardo,obrać,ułożyć na półmisku.
-Ogórek obrać,pokroić w kostkę.
-Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
-Szczypiorek drobno posiekać.
-Śmietanę,jogurt i musztardę wymieszać.
-Jajka polać sosem,dowolnie udekorować.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Maj, 2011, 22:50:12 »
Zielone szparagi w sosie czosnkowym-porcja na 1 osobę.

Składniki:50g zielonych szparagów;pół łyżeczki zmielonego imbiru;1 ząbek czosnku;2 łyżki oliwy;2 łyżki wody.

Przygotowanie:Szparagi umyć,oczyścić i pokroić na kawałki.
-Wyłożyć na rozgrzany olej,posypać imbirem.
-Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę i dodać do szparagów.Całość podsmażyć,podlać wodą i dusić około 2 minut.
-Podawać jako przystawkę do dań z drobiu.


Warto pamiętać,że zielone szparagi nie wymagają obierania,smakują polane roztopionym masłem,posypane tartą bułką.Tak podane nazywają się szparagami po polsku.
Ogólnie szparagi białe i zielone smakują z sosem holenderskim na bazie masła i żółtek lub zawinięte w naleśnik i zapieczone pod żółtym serem,czy beszamelem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Maj, 2011, 21:45:19 »
Cebula po włosku

Składniki:2 duże cebule;20dag żółtego sera;4 jajka;tłuszcz do smażenia;szczypiorek;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Cebulę pokroić w plastry i zrumienić na tłuszczu.Gdy trochę przestygnie,starannie wymieszamy z jajami,startym serem,solą i pieprzem,drobno pokrojonym szczypiorkiem,tak by powstała dość gęsta masa.
-Nabierać łyżką nieduże porcje,kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na rumiano.
-Podawać na liściach sałaty

Smaczne o każdej porze roku i przy każdej okazji,należy tylko tolerować cebulę :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Cze, 2011, 16:55:04 »
Pasta z bryndzy

Składniki:Mała puszka szprotek w oliwie;ugotowane na twardo jajko;świeża papryka;3-4 rzodkiewki;10 dag bryndzy;2-3 łyżki śmietany-szefa kuchni[kwaśna i gęsta];2 dag masła;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Szprotki oczyścić,usunąć kręgosłupy,dokładnie rozdrobnić widelcem i rozetrzeć na gładką masę.
-Ugotowane jajko obrać ze skorupki i drobno posiekać.
-Umytą,oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę oraz opłukane rzodkiewki pokroić w bardzo drobną kostkę.
-Masło dokładnie rozetrzeć,połączyć z bryndzą dodać masę ze szprotek,jajem,śmietaną,papryką i rzodkiewkami.
-Jeżeli masa jest zbyt gęsta,można dodać odrobinę oliwy ze szprotek.Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
-Na końcu doprawiamy wg własnego smaku solą i pieprzem.

Powyższa pasta dobra jest na upały.Tym bardziej,że sporządzona jest na bazie wiosennych rzodkiewek.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Cze, 2011, 23:09:50 »
Gołąbki z czerwonej kapusty z pęczakiem.Może być kapusta biała,jak kto woli

Składniki:150g kaszy pęczak;200g pieczarek;2 łyżki oleju;300g mięsa mielonego;10g żółtego sera;100g suszonych śliwek;1 jajko,główka czerwonej kapusty;50ml octu;1-2 kostki bulionu drobiowego;sól;pieprz.
Sos pieczarkowy:1 cebula;2 łyżki oleju;300g pieczarek;200ml.śmietany 18%.

Przygotowanie:-Pęczak ugotować; pieczarki pokroić,podsmażyć na oleju i połączyć z ugotowaną kaszą.
-Po przestudzeniu dodać mięso,starty żółty ser;pokrojone śliwki i jajko-doprawić solą i pieprzem.
-Kapustę sparzyć w wodzie z octem,odkroić zgrubienia.Na liście nakładać farsz i zawinąć jak zawija się gołąbki.
-Ułożyć ciasno w garnku,zalać bulionem i gotować na małym ogniu,aż zmiękną.

Sos pieczarkowy: Cebulę drobno pokroić,podsmażyć -dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć.Wlać śmietanę,przyprawić do smaku solą i pieprzem do smaku i gotować na małym ogniu,aż zgęstnieje.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Lip, 2011, 23:24:08 »
Kolejna wersja -Gołąbki z ziemniakami i mielonym mięsem.-niskokaloryczne-składniki na 4 porcje- porcja 220kcal

Składniki:8-12 dużych liści kapusty białej;300g ziemniaków;250g mielonego mięsa z piersi kurczaka;mały młody por;ząbek czosnku;2 gałązki cząbru lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego;jajko;2 łyżki cytryny;1-2 łyżeczek kurkumy;sól;olej;masło;1/2 bulionu.

Przygotowanie:-Zagotować osoloną wodę,liście kapusty po wycięciu zgrubień,lub jak kto woli nerwów-włożyć do wrzącej wody i gotować 1-2 minut,ostudzić i osączyć.
-Na patelni nieprzywierajacej zrumienić mięso mielone-drobiowe.
-Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki,a gdy będą miękkie odcedzić je i ubić jeszcze gorące.
-Młodego małego pora,drobno siekamy i podsmażamy na 1/2 łyżce masła.
-Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę,posiekać cząber i wymieszać przyprawy z mięsem,ziemniakami,porem,surowym jajkiem,2 łyżkami soku z cytryny,kurkumą i doprawiamy do smaku solą.
-Na liście kapusty nakładamy farsz,zwijamy roladki,które można związać nicią kuchenną.
-Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju-wskazany rzepakowy,choć osobiście unikam tego smaku.Podsmażamy gołąbki z obu stron,po czym wlewamy 1/2 szklanki bulionu.Przykrywamy i dusimy do 15 minut.

Napisałam,że nie lubię oleju rzepakowego,dlatego używam oliwę z pestek winogron.Natomiast jeśli ktoś ma kłopot z zawijaniem gołąbków,może tą potrawę przyrządzić ciut inaczej.Należy rozłożyć wszystkie liście tak,aby nakładały się na siebie,wtedy nakładamy farsz i zawijamy roladę,którą również możemy zawiązać nicią.Jednak w tej sytuacji,naczynie musi być dłuższe.Gdy potrawa jest już gotowa,kroimy ją na cztery części i podajemy na talerze.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Lip, 2011, 19:56:31 »
Kalafior i brokuły pod pierzynką.

Składniki:Kalafior; brokuły;jogurt; czosnek.

Przygotowanie:Kalafior i brokuły rozdzielić na średniej wielkości różyczki i gotować,aż będą półmiękkie.Wystudzić.
-Jogurt naturalny wymieszać z wyciśniętym czosnkiem-ilość czosnku musi być zależna od tego czy sos ma być ostrzejszy,czy słabszy.
-Cząstki warzyw układamy na półmisku i zalewamy sosem.

W porze letniej bardzo smaczna i zdrowa przystawka,nawet do mięsiwa z grilla.

Natomiast sos nadaje się do wszystkich warzyw,zimnych mięs i nie tylko.Bardzo smaczny jest biały ser polany tym sosem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Paź, 2011, 16:05:21 »
Papryka nadziewana serem

Składniki-50 dag papryki;5 jaj;15 dag sera żółtego;5 dag tłuszczu;sól do smaku;natka pietruszki.

Przygotowanie-Upieczoną paprykę obrać ze skórki,przekroić wzdłuż na połówki,wyjąć gniazda nasienne.
-Ser utrzeć na tarce,wymieszać z roztrzepanymi jajkami,posolić do smaku i napełnić każdą połówkę.
-Papryki ułożyć w ogniotrwałym naczyniu. Na wierzchu i na spód położyć kawałki tłuszczu-zapiec.
-Gotową potrawę przybrać natką pietruszki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Paź, 2011, 23:35:25 »
Zastanawiałam się,gdzie wpisać-ryby czy nabiał-wybrałam jednak nabiał,bo chodzi o jajka faszerowane,a nadzienie może być różne  ;)

Jaja faszerowane rybą

Składniki-4 jaja;20dag wędzonej ryby;2 dag tłuszczu;2 dag majonezu;szczypiorek lub koperek;sól;pieprz do smaku.

Przygotowanie-Jaja ugotować na twardo,obrać ze skorupek.
-Wędzoną rybę obrać ze skóry,usunąć ości.
-Jajka przekroić ostrym nożem na połówki,delikatnie wyjąć żółtka,aby nie uszkodzić białek.
-Zaokrąglone spody połówek białka-lekko ściąć.
-Z żółtek i ryby przygotować pastę z dodatkiem tłuszczu-najlepiej masła lub tylko odrobiną majonezu-tak aby masa się wiązała. Dodać zieleninę do smaku posolić.
-Wymieszaną pastą nadziewać połówki białek,można uformować małe stożki.
-Jajka ułożyć na półmisku,można udekorować majonezem,zieleniną,przełożyć listkami sałaty.

Tak przygotowane jajka mogą być urozmaiceniem stołu wielkanocnego i nie tylko.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Sty, 2012, 21:57:57 »
Marchewka w ziołach

Składniki1 kg marchewki;po łyżce posiekanej świeżej bazylii;cząbru i tymianku;2 łyżki masła;łyżka wermutu;1/2 szklanki jogurtu naturalnego;łyżka mąki;szczypta cukru;sól.

PrzygotowanieObraną,umytą marchewkę pokroić w paseczki,wrzucić do garnka z roztopionym gorącym masłem,chwilę smażyć.
-Podsmażoną marchew podlać niewielką ilością wody wymieszanej z wermutem-dusić do miękkości.
-Pod koniec wsypać zioła i przyprawy.
-Na końcu zagęścić mąką wymieszaną z jogurtem.
-Podawać na ciepło.

Tak przygotowaną marchew,można spożywać samą lub np. z kopytkami lub młodymi ziemniakami oraz jako dodatek do mięs.

Offline Rockers

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1610
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Potrawy warzywne , nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Sty, 2012, 22:01:35 »
Marchewkę robię praktycznie tak samo, jednak oprócz wermuta - no i kroję marchewkę w krążki - po prostu tak lubię :) Znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu, bądź w skrajnych przypadkach jako główne danie :)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lut, 2012, 22:35:42 »
Zaczynamy myśleć o wielkanocnych jajkach ;) Nie muszą,to być tradycyjne jajka ugotowane na twardo lub miękko.Można podać je w innej postaci,a na stole będzie ładniej i weselej.

Jajka z mascarpone

Składniki:4 jajka;2 łyżki sera mascarpone;sok z 1/2 cytryny;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać i przeciąć w poprzek-wyciągnąć żółtka.
-Żółtka rozetrzeć z solą,dodać ser mascarpone uprzednio roztarty z sokiem z cytryny.
-Farsz nakładać na białka,najlepiej za pomocą szprycy.
-Przed podaniem posypać pieprzem.

Na talerzu lub półmisku układamy wg własnej inwencji. Można na sałacie,można poprzekładać kawałkami pomidorów itp.


Jajka z pastą chrzanową

Składniki: 600g grzybków marynowanych;60g masła;8 jajek;4 łyżki majonezu;2 łyżki startego chrzanu;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Jajka ugotować na twardo,obrać,przekroić wzdłuż,wyjąć żółtka.
-Żółtka utrzeć z masłem,chrzanem,majonezem-przyprawić i szprycować farsz na połówki jajek.
-Ułożyć na odsączonych grzybkach,można posypać zieleniną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Mar, 2012, 23:42:43 »
Jajka nadziewane pieczarkami

Składniki: 7 jajek;4 pieczarki;100ml oleju;4 łyżki bułki tartej-najlepiej z sezamem do panierowania;1 łyżka bułki tartej;1 łyżeczka musztardy;1 łyżka posiekanego koperku;sól;pieprz.

Przygotowanie: 6 jajek ugotować na twardo,przekroić tak,jak do jajek faszerowanych-zawartość wyjąć łyżeczką-posiekać.
-Dodać posiekane podsmażone pieczarki,surowe jajko.sól,pieprz,koper,1 łyżkę tartej bułki,musztardę-wymieszać.
-Nadzienie nałożyć do skorupek.Wierzch obtoczyć w tartej bułce z sezamem i smażyć na oleju na złoty kolor.
-Lepiej podawać na ciepło.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Mar, 2012, 23:48:10 »
Jajka z sosem szczypiorkowym

Skłądniki:5 jajek;10 łyżek majonezu;1/2 pęczka rzodkiewki;1/2 pęczka szczypiorku;sól;pieprz.

Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać i przekroić na połówki.
-Rzodkiewki zetrzeć ,szczypiorek drobno posiekać-wymieszać z majonezem,przyprawić.
-Połówki jajek ułożyć na półmisku i zalać sosem



Wszystkie jajka na świąteczny stół,najlepiej układać na specjalnym talerzu do jajek,wtedy łatwiej się je dekoruje i ładniej wyglądają.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy warzywne, nabiał i grzyby.
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Kwi, 2012, 00:05:44 »
Galaretka wielkanocna

Składniki:200g szynki,najlepiej konserwowej w plastrach;1 opakowanie żelatyny;1 kostka bulionu z kury;4 jajka ugotowane na twardo;puszka kukurydzy;puszka groszku;po jednej czerwonej i żółtej papryce;2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: Jajka pokroić na ćwiartki,a paprykę w kostkę.
-Rozpuścić kostkę bulionową w gorącej wodzie,dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia,dodać pieprz i natkę pietruszki.Lekko przestudzić.
-Foremkę w kształcie babki opłukać zimną wodą,wlać do niej 1/4 tężejącej galarety i poruszać formą tak,by galaretka pokryła dno i boki.Schłodzić.
-Ułożyć w formie warstwami zwinięte w ruloniki plasterki szynki,ćwiartki jajek i papryki.
-Zalać pozostałą galaretą,ponownie schłodzić.
-Przed podaniem na stół,wyłożyć galaretę z foremki i udekorować.


Szynka z jajkiem w galarecie.Przepis na 6 porcji

Składniki: 6 plasterków szynki konserwowej; 3jajka ugotowane na twardo; żelatynę op.50g; kostka bulionowa; słoiczek cienkich szparagów.

Przygotowanie: Bulion z żelatyną przygotować tak samo jak w przepisie powyżej.
-Na każdy plasterek szynki kładziemy 2-3 szparagi ze słoiczka-dobrze osączone, 1/2 jajka ugotowanego na twardo i zawijamy szynkę w rulonik.
-Tak przygotowaną szynkę z nadzieniem układam na głębszej podłużnej salaterce i zalewam żelatyną,tak aby szynka była zalana.
-Odstawiamy do zastygnięcia.
Przed podaniem można udekorować różyczkami majonezu i posypać zieleniną.

W ubiegłym roku podałam na stół wielkanocny- wszystkim się podobało i smakowało.