Jajka z tuńczykiemSkładniki:4 jajka;1 mała marchewka;1 łyżka kukurydzy z puszki;4 łyżki twarogu; 200g tuńczyka w sosie własnym;2 łyżki majonezu.
Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać ,przekroić ,wyjąć żółtka . Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Startą marchewkę i kukurydzę utrzeć z żółtkami ,twarogiem ,tuńczykiem.Wymieszać z majonezem,przyprawić.Pastą napełniać połówki jajek.
Można ułożyć na półmisku przekładając ogórkami konserwowymi ,ćwiartkami pomidorów lub marynowanymi grzybkami.Wg gustu
Jajka z pieczarkamiSkładniki:4 jajka;200g pieczarek;1 cebula;6 łyżek masła;6 łyżek bułki tartej;1 łyżka posiekanego koperku;1 żółtko,sól,pieprz.
Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać ,przekroić ,wyjąć żółtka. Pieczarki pokroić w cieniutkie talarki .Cebulę obrać ,posiekać ,obsmażyć na 3 łyżkach masła. Żółtka połączyć z grzybami ,cebulą , do smaku posolić i popieprzyć i napełnić połówki jajek.Bułkę wymieszać z koperkiem ;jajka obtoczyć w roztrzepanym żółtku ,bułce tartej .Obsmażyć na pozostałym maśle.
Jajka faszerowane sałatkąSkładniki:6 jajek;400g mrożonej mieszanki warzywnej;1 jabłko;1 cebula;2 kiszone ogórki;3 łyżki majonezu;1 łyżka jogurtu naturalnego;sól;pieprz;1 łyżeczka cukru
-Jeśli jabłko jest słodkie ,nie radziłabym dodawać cukru,chyba ,że dodamy jabłko winne.Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać ,przekroić wzdłuż.Wyjąć żółtka i je posiekać. Mrożonkę zalać 4 łyżkami wrzątku ,gotować 10 minut,a następnie odcedzić ,schłodzić. Obrane jabłko ,cebulę i ogórki drobno posiekać.Połączyć z warzywami,żółtkami ,przyprawić. Połówki jajek wypełnić farszem ,jeśli całego nie zużyjemy ,obłożyć sałatką jajka na półmisku. Majonez i jogurt wymieszać polać jajka i sałatkę
Jajka z pastą rybnąSkładniki:5 jajek ;2 łyżki masła;1 łyżeczka musztardy;1 łyżka soku z cytryny;2 łyżki posiekanego kopru;50 g wędzonego łososia lub makreli;sól;pieprz.
Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,obrać ,przekroić ,wyjąć żółtka. Masło ,musztardę ,żółtka ,sok z cytryny,koperek i przyprawy utrzeć. Do każdej połówki jajka włożyć mały plasterek ryby z przygotowanej pasty ,wycisnąć rozetkę ,dowolnie udekorować.
Podałam kilka przepisów z jaj ,bo uważam ,że zbliżające święta skupione są na spożyciu jajkek ,możemy trochę poszaleć .Przy okazji przypominam ,że najwyższy czas na zbieranie łupin od cebuli ,do gotowania kraszanek 