Święta się zbliżają, więc czas pomyśleć o rybach. Wiem,że są tacy,których ryb nie lubią, dlatego wyszukałam mniej tradycyjne sposoby przygotowania karpi i nie tyko.
Karp jako przystawka
Składniki: 4 nieduże dzwonka karpia; sól;pieprz mielony; mielony kminek; tłuszcz; 1 mała cebula; pół łyżeczki czerwonej papryki mielonej.
Przygotowanie: Rybę posolić, popieprzyć i posypać kminkiem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
-Dodać krążki cebuli, posypać papryką, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości.
-Można podawać na kromkach białego chleba.
Karp z sosem tatarskim
Składniki: 4 dzwonka karpia; wywar z włoszczyzny;1 łyżka octu;kilka łyżek sosu tatarskiego; 2 małe cebulki;zielona natka pietruszki.
Przygotowanie: Wywar z włoszczyzny zagotować, porcje karpia włożyć do wywaru, gotować około 15 minut na nie dużym ogniu,pod koniec dodać łyżkę octu.
-Ugotowane porcje wyłożyć łyżką cedzakową i delikatnie usunąć ości, ułożyć na małym półmisku lub płaskim talerzu.
-Ułożoną rybę polać sosem tatarskim, udekorować krążkami cebulki, najlepiej młodej i posypać posiekaną natką pietruszki.
Krokiety z filetów rybnych
Składniki: 300 g filetów rybnych; 1 mała cebula;1 jajko; 1 łyżka tartej bułki; 1 łyżka mąki; sól.Do panierowania tartą bułkę i mąkę.Tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:Filety pokrajać i zmielić razem z cebulą.
-Dodać jajko, tartą bułkę, łyżkę mąki, posolić i wymieszać.
-Z masy uformować 8 krokietów, panierować w mące, tartej bułce.
-Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.