Autor Wątek: Potrawy rybne  (Przeczytany 16564 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Gru, 2011, 23:08:54 »
Karp w piwie- na jednej z poprzednich stron jest przepis na karpa po staropolsku,do niego również dodaje się piwo.

Składniki:  1 karp-około 1 kg;1/2 szklanki jasnego piwa;4-5 goździków;2 łyżki octu winnego;1 cebula;masło do smażenia;5 dag rodzynek;1/2 łyżeczki skórki z cytryny;sól;pieprz.

Przygotowanie:Karpia oczyścić,pokroić w dzwonka szerokości 2-3 cm;skropić octem,posypać utłuczonymi goździkami,oprószyć solą i  pieprzem.
-Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.Wlać piwo,włożyć do tego rybę i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 1/2 godziny.
-Karpia wyjąć i trzymać w cieple.Do sosu dodać rodzynki i skórkę z cytryny,zagotować.Gotowym sosem polać rybę.   


Panierowane śledzie solone

Składniki:-3/4 kg filetów śledziowych-matiasy;sok z cytryny;1 jajko;5 łyżek tartej bułki;olej do smażenia.

Przygotowanie: Filety osuszyć,skropić sokiem z cytryny-odstawić na 1/2 godziny.
-Ponownie osuszyć,obtoczyć w mące,następnie w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
-Smażyć na złoty kolor z obu stron.
-Można podawać z ziemniakami.

Podobne jadłam na mojej pierwszej wigilli w Suwałkach,tylko,że wtedy były śledzie w cieście naleśnikowym.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Mar, 2012, 22:55:14 »
Pieczone filety z łososia

Składniki:4 filety z łososia; 8 łyżek masła;4 niewielkie cebule;sól;pieprz.

Przygotowanie:Obrane cebule kroimy w plasterki.
-Filety osuszamy,posypujemy solą i pieprzem.
-Każdy filet układamy na folii aluminiowej,grubo smarujemy masłem i obkładamy plasterkami cebuli.
-Folie zawijamy w paczuszki i układamy na blasze.
-Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stop.C. i pieczemy około 20 minut.

Danie proste i szybkie do przygotowania.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Maj, 2012, 16:32:58 »
Zapiekanka rybna z cukinią-1 porcja ok.620 kcal.

Składniki na 4 osoby: 1 cały filet z dorsza -ok.80 dag;1 cukinia -25 dag;5 średnich ziemniaków;4 średnie marchewki;1/2 szklanka mleka;3 jajka;1 śmietana kremówka ok.20 dag;3 łyżki tartego sera gouda;sok z 1 cytryny;sól;pieprz;tarta gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:Dorsza,osuszyć,skropić sokiem z cytryny.
-Marchewki i ziemniaki obrać,opłukać,pokroić w plasterki i razem wymieszać.
-Naczynie żaroodporne o długości 30 cm,wysmarować tłuszczem,napełniać warzywami-na środku zrobić wgłębienie,w którym później ułożymy rybę.
-Mleko,śmietanę i 2 jajka rozbełtać.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Tym sosem należy polać warzywa i posypać tartym serem.
-Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temp.175 stop.C.
-Cukinię oczyścić,przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki.
-Rybę posolić,ułożyć w przygotowanym wgłębieniu,posmarować białkiem z ostatniego jajka. Na wierzch układamy cukinię-robimy to po 20 minutach zapiekania warzyw.
-Żółtko rozprowadzić z odrobiną wody i smarujemy nim plasterki cukinii.
Przed podaniem zapiekankę posypujemy pieprzem.

Potrawa wydaje się pracochłonna,ale faktycznie w 1 godzinę możemy ją przygotować. Chyba nie jest trudna do przygotowania.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Maj, 2012, 14:31:31 »
Tuńczyk na liściach sałaty

Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju-10dag;1 średnia cebula;1/2 pęczka natki pitruszki;sok z 1/2 cytryny;6 niewielkich liści sałaty;sól;biały pieprz.

Składniki:Tuńczyka osączyć z zalewy i rozgnieść widelcem.
-Cebulę pokroić w małą kostkę,natkę pietruszki posiekać.
-Wszystkie składniki wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem,dodać sok z cytryny.
-Ułożyć liście sałaty na talerzu, na nie wyłożyć porcje tuńczyka.

Można udekorować kawałkami pomidorów.


Łosoś w sosie cytrynowo-koperkowym

Składniki: 25 dag wędzonego łososia w plastrach;1 łyżka ostrej musztardy;3 żółtka;sok z 2 cytryn;2 łyżki oleju;1 mała cebula;1 pęczek koperku;sól;pieprz.

Przygotowanie:Żółtka wymieszać z musztardą,sokiem cytrynowym i pieprzem.Powoli dolewać olej i ubijać sos mikserem.Jeśli jest taka potrzeba,należy dodać soli.
-Koperek posiekać dość grubo.
-Łososia rozłożyć na 4 talerzyki,polać sosem i posypać koperkiem.

Zamiast łososia wędzonego można użyć łagodniejszego łososia marynowanego.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Cze, 2012, 21:38:20 »
Filety z makreli w śmietanie ze szczypiorkiem.

Składniki:8 filetów z makreli,po ok.7 dag;200 ml śmietany;2 pęczki szczypiorku;2 łyżki masła;1 cebula;200ml wytrawnego białego wina;sok z cytryny;sól;biały pieprz.

Przygotowanie:-Masło roztopić na szerokiej i głębszej patelni.Na małym ogniu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę,zalać winem  zagotować.
-Dodać śmietanę i gotować,aż sos osiągnie konsystencję kremu.
-W tym czasie opłukany,osuszony szczypiorek drobno pokroić,dodać do gotowego sosu.Sos doprawić solą i pieprzem.
-Filety osuszyć,skropić sokiem z cytryny,lekko posolić i oprószyć pieprzem.
-Włożyć do gotowego sosu,przykryć i pozostawić na małym ogniu przez 5-7 minut.


Można podawać z ziemniakami i mizerią. W ten sam sposób można przygotować solę lub flądrę.Czas przygotowania -maksymalnie 30 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Lip, 2012, 16:11:48 »
Wczoraj oglądałam program kulinarny Pascala Brodnickiego,bardzo lubię jego programy i jego przepisy.Jego książki są ciekawe,ale niestety bardzo drogie.Jednak wczorajszy przepis na pangę zapisałam z myślą o mojej córce i Rockersie - stwierdziłam,że przepis jest prosty,a całe  danie może być smaczne. Sos podany w tym przepisie można wykorzystać do innego przepisu.

Panga z sosem czosnkowo-paprykowym

Składniki:4 czerwone papryki;2 główki czosnku + 1 ząbek czosnku;łyżka musztardy;100ml oleju orzechowego;4 filety pangi;olej do smażenia;natka zielonej pietruszki.

Przygotowanie:Oczyszczoną paprykę z gniazd nasiennych i dwie główki czosnku-bez obierania-wkładamy na blachę i pieczemy w piekarniku,aż papryki i czosnek zmiękną.
-Po wyciągnięciu wkładamy papryki do worka foliowego- łatwiej zdejmuje się skórkę z papryki.Miąższ papryki kroimy w kostkę.
-Upieczony czosnek obieramy z łupinek i miażdżymy ,dodajemy łyżkę musztardy i 100 ml oleju orzechowego.Mieszamy tak długo,aż powstanie jednolita masa.,którą dodajemy do pokrojonej papryki.Wszystko razem mieszamy.
-Pangę solimy i pieprzymy-jeśli mamy duże kawałki,można je przekroić na połowy. Rybę smażymy krótko na dobrym oleju. Odkładamy na talerz,przykrywając drugim,aby nie wystygły.
-Na świeży zimny olej wkrawamy duży ząbek czosnku-podsmażamy pilnując,aby się nie przypalił. Na końcu dodajemy posiekaną natkę zielonej pietruszki.
-Na podsmażony czosnek i pietruszkę przekładamy upieczoną rybę i krótką chwilę podsmażamy.

Przygotowany sos wykładamy na talerze,a na to kładziemy porcje ryby. Na wierzch wykładamy podsmażony czosnek z pietruszką.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Lis, 2012, 23:45:27 »
Święta się zbliżają, więc czas pomyśleć o rybach. Wiem,że są tacy,których ryb nie lubią, dlatego wyszukałam mniej tradycyjne sposoby przygotowania karpi i nie tyko.

Karp jako przystawka

Składniki: 4 nieduże dzwonka karpia; sól;pieprz mielony; mielony kminek; tłuszcz; 1 mała cebula; pół łyżeczki czerwonej papryki mielonej.

Przygotowanie: Rybę posolić, popieprzyć i posypać kminkiem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
-Dodać krążki cebuli, posypać papryką, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości.
-Można podawać na kromkach białego chleba.


Karp z sosem tatarskim

Składniki: 4 dzwonka karpia; wywar z włoszczyzny;1 łyżka octu;kilka łyżek sosu tatarskiego; 2 małe cebulki;zielona natka pietruszki.

Przygotowanie: Wywar z włoszczyzny zagotować, porcje karpia włożyć do wywaru, gotować około 15 minut na nie dużym ogniu,pod koniec dodać łyżkę octu.
-Ugotowane porcje wyłożyć łyżką cedzakową i delikatnie usunąć ości, ułożyć na małym półmisku lub płaskim talerzu.
-Ułożoną rybę polać sosem tatarskim, udekorować krążkami cebulki, najlepiej młodej i posypać posiekaną natką pietruszki.


Krokiety z filetów rybnych

Składniki: 300 g filetów rybnych; 1 mała cebula;1 jajko; 1 łyżka tartej bułki; 1 łyżka mąki; sól.Do panierowania tartą bułkę i mąkę.Tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:Filety pokrajać i zmielić razem z cebulą.
-Dodać jajko, tartą bułkę, łyżkę mąki, posolić i wymieszać.
-Z masy uformować 8 krokietów, panierować w mące, tartej bułce.
-Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Lis, 2012, 00:26:47 »
Mielonka rybna

Składniki: 800 g filetów rybnych; sól;pieprz mielony;2 jajka; 2 ząbki czosnku; 2 małe bułki; 3 łyżki mleka; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki; 1 lyżka masła; 1 łyżka oleju; wywar mięsny.

Przygotowanie:Filety zemleć, przyprawić solą i pieprzem, dodać jajka i rozdrobnione bułki-sparzone mlekiem.
-Wszystko należy wymieszać z posiekaną natką pietruszki i roztopionym masłem.
-Z masy uformować ''bochenek'' i włożyć do brytfanny lub keksówki wysmarowanej tłuszczem.
-Upiec w średnio gorącym piekarniku.

Podawać można na ciepło lub na zimno -jak pieczeń rzymską.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Lis, 2012, 21:02:03 »
Filety rybne w cieście- też bez ości, które prawdopodobnie są powodem,że niektórzy nie lubią jadać ryb.

Składniki:600 g filetów rybnych; sól;2 jajka; 4 łyżki białego wina;mąka; tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:- Filety pokroić w kawałki i osolić.
-Z jajek, wina i mąki przygotować ciasto, w którym należy zanurzyć filety i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu,aż osiągniemy rumiany kolor.

Offline Kamilka

  • Nowy
  • Wiadomości: 5
  • Płeć: Kobieta
  • Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez.
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Lis, 2012, 11:59:20 »
Tuńczyk na liściach sałaty

Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju-10dag;1 średnia cebula;1/2 pęczka natki pitruszki;sok z 1/2 cytryny;6 niewielkich liści sałaty;sól;biały pieprz.

Składniki:Tuńczyka osączyć z zalewy i rozgnieść widelcem.
-Cebulę pokroić w małą kostkę,natkę pietruszki posiekać.
-Wszystkie składniki wymieszać,doprawić do smaku solą i pieprzem,dodać sok z cytryny.
-Ułożyć liście sałaty na talerzu, na nie wyłożyć porcje tuńczyka.

Można udekorować kawałkami pomidorów.


Bardzo fajny ten przepis. Jeszcze zanim się zapisałam do tego forum, to szukając natchnienia na obiad, trafiłam na Twoje przepisy ;)
Dzięki za pomysły!

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #55 dnia: 11 Gru, 2012, 22:28:54 »
Śledzie rodzynkowe

Składniki: 8 filetów śledziowych-najlepiej matiasów; 2 łyżki cukru; 60 ml oleju słonecznikowego; 4 łyzki octu winnego lub soku z cytryny; 4 łyżki koncentratu pomidorowego; 3-4 cebule pokrojone w piórka;100 g rodzynek; 2 listki laurowe; kilka ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie: - Śledzie należy namoczyć, najlepiej przez noc w zimnej wodzie z odrobiną mleka.Rano odlać wodę i wypłukać śledzie pod bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem.
-Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, wsypać cukier i smażyć jeszcze chwilę.Dodać listki laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, ocet lub wspomniany wyżej sok z cytryny.  Cały czas wszystko mieszamy.
-Na końcu wrzucamy rodzynki i jeszcze podgrzewamy przez 1-2 minut.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem w razie potrzeby cukrem.-Sos ma być słodko kwaśny.
-Odstawiamy do ostudzenia.
-Śledzie kroimy na kawałki i przekładamy do szerokiego słoika-warstwami na przemian z sosem. Na wierzchu powinien być sos.
- Słoik wstawiamy na co najmniej 3 dni do lodówki.  Po tym terminie, gdy śledzie się ''przegryzą'' można je spożywać.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Gru, 2012, 00:02:58 »
Karp pieczony w pomidorach

Składniki: 1 mały karp; sól;pieprz; 40g tłuszczu; 400g pomidorów;bazylia; 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: Karpia wypatroszyć, oczyścić z łusek, usunąć płetwy.
-Oprószyć karpia solą i pieprzem,krótko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu
-Dodać obrane i pokrojone pomidory, bazylię i posiekaną natkę pietruszki.
-Wstawić do gorącego piekarnika i piec pod przykryciem.
-Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę podpiekać na małym ogniu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Sty, 2013, 23:50:37 »
Rosyjski kulebiak z rybą

Składniki: ciasto- 1/2 kg mąki;100 g masła; 50g drożdży; 2 żółtka;1/2 szklanki mleka; szczypta soli.

Farsz: 1/2 kg odfiletowanej ryby, może być dorsz lub łosoś. Osobiście proponuję łososia; 1dy00 g ryżu; 1/2 pęczka natki pietruszki; pęczek dymki; 30 g masła; 4 jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie: ciasto- z drożdży i części mleka należy zrobić rozczyn, dodać do mąki. Następnie należy zagniatać ciasto dodając żółtka, resztę mleka i stopione, przestudzone masło. Tak zagniecione ciasto należy odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Najlepiej przykryć ręcznikiem,ściereczką.
- Rybę należy ugotować na parze -około 15 minut.
-Ugotować ryż.
- Ugotowaną rybę pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i posiekaną natką.
- Jajka  drobno siekamy.
- Podsmażoną na maśle posiekaną cebulę dymkę wymieszać z ostudzonym ryżem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok.1 cm grubości placek. Na środku, wzdłuż dłuższego boku, ułożyć nadzienie :
najpierw rybę, potem jajka i na końcu ryż.
- Zawinąć brzegi ciasta bardzo dokładnie ,aby były sklejone.Tak przygotowany kulebiak włożyć do posmarowanej masłem blachy.Zostawić na 1/2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
- Naciąć wierzch ciasta w kilku miejscach, smarować żółtkiem i piec około 45 minut w temperaturze 180 stop.C. /Jak ciasto drożdżowe/


Do przygotowania podobnego kulebiaka można zamiast ciasta drożdżowego, użyć kupnego, ciasta francuskiego. Będzie mniej pracy  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Lut, 2013, 00:29:25 »
Sandacz po litewsku

Składniki:1 kg sandacza; 250 g słoniny; 2 surowe żółtka; 2 łyżki tartego chrzanu; 2 łyżki zielonej usiekanej pietruszki; łyżka soku z cytryny; sól; pieprz; szczypta cukru; małe pomidory i ćwiartki cytryny do dekoracji.

Przygotowanie: Sprawionego, oczyszczonego  sandacza odfiletować, skropić sokiem z cytryny.Posypać solą i pieprzem-odstawić na 1/2 godziny.
-Słoninę pokroić w cienkie plasterki.
-Chrzan dokładnie wymieszać z cukrem, zieloną pietruszką, z sokiem z cytryny i surowymi żółtkami.
- Przyrządzoną masą posmarować połówki sandacza, złożyć razem, obłożyć plasterkami słoniny i owiązać nitką.
-Można piec w rozgrzanym piekarniku lub na grillu.
-Po upieczeniu, usuwamy słoninę, rybę dekorujemy  ćwiartkami pomidorków i cytryny.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Lut, 2013, 20:08:14 »
W przepisach kulinarnych babć i prababć, wpisałam przepis na szczupaka w borowikach. Przepis łatwy i do zrealizowania w naszych realiach. Zamiast świeżych grzybów, w okresie zimowym można wykorzystać grzyby mrożone.