Autor Wątek: Potrawy rybne  (Przeczytany 21388 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Mar, 2013, 23:18:19 »
Ładne na stół wielkanocny

Ryba w zielonej galarecie

Składniki: 400 g filetów z białej ryby, najlepszy dorsz lub mintaj; 500 g mrożonej włoszczyzny; sok z jednej cytryny; puszka zielonego groszku; 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku; 1 łyżka masła; 1 ząbek czosnku; 1 długi ogórek zielony; 1 żółta papryka; opakowanie 50g żelatyny; sól;pieprz.

Przygotowanie:-Filety osuszyć. -Do 3/4 litra wody wrzucić włoszczyznę, doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodajemy rybę z sokiem z cytryny i gotujemy jeszcze 25 minut-nadal na małym ogniu.
-Rybę wyjmujemy łyżką cedzakową, rozdrobnić. Wywar przecedzamy.
-W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i posiekany ząbek czosnku. Trochę solimy i pieprzymy.Całość dusimy 15 minut.Szpinak może być mrożony.
-Groszek odcedzamy, ogórek obieramy i kroimy na plasterki.Paprykę czyścimy z nasion nasiennych i kroimy w kostkę.
-Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym wywarze.
-W foremce- najlepiej z kominkiem, wykładamy plasterkami ogórka, na spód kładziemy połowę papryki, następnie osączony groszek, rybę i resztę papryki. Na wierzch wykładamy szpinak.
-Całość zalewamy galaretką i odstawimy w chłodne miejsce do osączenia.