Leszcz po białostocku-bardzo podobny do ''leszcza po suwalsku''
Składniki-1 kg leszcza;sól;pieprz,papryka;cukier do smaku;4 dag mąki;tłuszcz do smażenia;30dag włoszczyzny-bez kapusty;1 kg ziemniaków;2 dag masła;4 dag koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie Rybę sprawić,odfiletować i podzielić na porcje. Oprószyć solą,pieprzem i mąką. Obsmażyć na złoty kolor.
-Oczyszczoną drobno pokrojoną cebulę poddusić na tłuszczu.
-Dodać pokrojone w kostkę warzywa i ziemniaki,podlać wywarem z warzyw lub wodą i dusić na półmiękko.
-Następnie doprawić koncentratem pomidorowym,solą,cukrem i papryką/
-Włożyć poprzednio podsmażoną rybę i dusić razem z jarzynami około 15 minut.
Jeśli istnieje taka potrzeba,można podawać z kładzionymi kluskami
Filety z dorsza po mazursku
Składniki3/4 kg filetów z dorsza;sok z cytryny;50g włoszczyzny;4g tłuszczu;6 g mąki;12 dag śmietany;cebula;3dag tartego sera;sól;pieprz do smaku.
PrzygotowanieFilety odmrozić-jeśli kupimy zamrożone,skropić cytryną i posolić.
-Warzywa obrać,opłukać,pokroić w plastry i udusić w rondlu,dodając tłuszcz i szklankę wody.
-Filety obtoczyć w mące i usmażyć.
-Gdy warzywa będą półmiękkie,włożyć podsmażone filety i łyżkę mąki rozmieszaną ze śmietaną.
-Przyprawić do smaku,posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko-najlepiej użyć do tego ryż w woreczkach.