Autor Wątek: Potrawy rybne  (Przeczytany 20321 razy)

Offline vena

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 559
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Lis, 2010, 17:49:01 »
Gago, powiedz a co z białkiem? dodajemy czy nie? Jeszcze pytanko, czy robiłaś ten pasztet z kostki rybnej? Mam kilka kostek ale jakoś nie mam ochoty na nie więc mogłabym wykorzystać go do pasztetu... A jaka konsystencja wyjdzie, do smarowania czy raczej do krojenia?
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Lis, 2010, 23:54:26 »
Do tego białka nie dodajemy,żółty ser i żółtka -wiążą wszystkie składniki. :P Ja robiłam z pangi,kiedyś na Wielkanoc.Mnie wyszło do krojenia.Dlatego pisałam o foremkach-jednorazowych,bo w nich ostygł i tak go wstawiłam do lodówki. Fajnie zastygł.Też wtedy pierwszy raz zrobiłam pasztet z ryby,ale smakował.Możesz go w foremce obłożyć plasterkami wędzonego łososia,tak jak mięsny obkłada się często boczkiem.
Dlatego wybrałam ten przepis z serem do pangi,bo ona zawsze wydaje mnie się trochę bez smaku.Osobiście wolę solę,też nie ma ości ,a jest smaczniejsza.Ważne abyś wg własnego smaku doprawiła.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Gru, 2010, 18:03:51 »
Zapiekanka rybna z porami

Składniki:

1 kg filetów rybnych (mintaj lub morszczuk)
3 pory
20 ml śmietany kremówki
150g sera żółtego
1 jajko
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na maśle. Kiedy pory zmiękną, przełożyć do miski. Na pozostałym tłuszczu krótko obsmażyć filety rybne. Obsmażone ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego łyżką masła - posolić, popieprzyć. Na rybach ułożyć warstwę podsmażonych porów. W oddzielnym naczyniu wymieszać śmietanę, jajko i starty żółty ser. Solimy, pieprzymy do smaku nie żałując startej gałki muszkatołowej. Tę masę rozprowadzamy po wierzchu jako trzecią warstwę. Naczynie wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 200 st. C, aż powstanie lekko brązowa skórka. Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Gru, 2010, 17:09:20 »
Z myślą o świętach ;)

Łosoś w galarecie

Składniki:500g filetów z łososia;sól;kilka ziaren pieprzu;liść laurowy;kilka ziaren ziela angielskiego;cebula;marchewka;seler;por;pietruszka;20g żelatyny;cytryna i natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:Filety myjemy,osuszamy i kroimy w 4-cm kawałki.Warzywa obieramy,płuczemy.Marchewkę kroimy w słupki,pora w plastry,a pozostałe warzywa w kostkę.Zagotowujemy litr wody,dodajemy sól,pieprz,ziele,liść laurowy i warzywa.Gotujemy ok.20 minut na małym ogniu.Następnie wkładamy filet z łososia,gotujemy jeszcze około 10 minut.Filety wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową,wywar przecedzamy-wsypujemy żelatynę,mieszamy.Tężejącym wywarem zalewamy łososia,dekorujemy marchewką,plasterkami cytryny i natką pietruszki.Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Najlepiej pozostawić do ostudzenia,a następnie wstawić do lodówki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Gru, 2010, 21:46:24 »
Boże Narodzenie bez ryb nie może się udać  :P,dla tych którzy nie lubią ryb tylko ze względu na znajdujące się w nich ości -proponuję skosztować ryb,które tak bardzo Was panowie -nie zmęczą  ;) Dlaczego zwracam się głównie do panów? Bo to właśnie Oni potrafią grymasić  :P

Filety z soli w sosie owocowym

Składniki: 4 filety z soli;2 banany;1 szklanka soku z pomarańczy;1 cytryna;2,5 łyżki oleju;1 mały liść laurowy;2 goździki;2 ziarna ziela angielskiego;sól;pieprz,trochę startych orzechów do posypania potrawy.

Przygotowanie:-Cytrynę wyszorować,opłukać w gorącej wodzie i osuszyć.Zetrzeć skórkę z połowy cytryny,a z całej cytryny wycisnąć sok.Banany obrać,pokroić w plasterki i skropić 1 łyżką soku z cytryny.
-Rybę osuszyć,oprószyć solą oraz pieprzem i zrumienić na oleju.Zmniejszyć płomień,wlać 1/2 szklanki soku z pomarańczy,dodac liść laurowy,goździki oraz ziele angielskie i dusić 10minut na małym ogniu.
-Następnie rybę wyjąć i przechować w cieple.Sos przecedzić z resztą soku pomarańczowego oraz z sokiem cytrynowym,dodać skórkę z cytryny i plasterki bananów.Delikatnie wymieszać i podgrzać.
-Solę położyć na talerzach,polać sosem i posypać orzechami.

Można podać solę panierowaną i usmażoną na tłuszczu bez sosu owocowego-nie każdy lubi potrawy na słodko.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Gru, 2010, 23:15:18 »
Sola w sosie curry

Składniki:4 filety z soli;2 łyżki mąki;1 łyżka oliwy;1 łyżka migdałów obranych ze skórki i pokrojonych w piórka;sól.
Sos:1 łyżka masła;2 łyżki mąki;1 szklanka bulionu;2 łyżeczki soku z cytryny;2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki;1/2 łyżeczki łagodnej curry,pieprz.

Przygotowanie:-Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę i rozprowadzić ją zimnym bulionem,stale mieszając-zagotować.Sos doprawić solą,pieprzem oraz curry i powtórnie zagotować na małym ogniu.Następnie zdjąć z ognia,dodać natkę i sok z cytryny,wymieszać.Sos trzymać w cieple.
-Lekko posolone filety,oprószyć mąką z obu stron i usmażyć na rumiano na oliwie.
-Gotowe filety przełożyć na półmisek,polać sosem i posypać migdałami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Gru, 2010, 20:58:45 »
Jeszcze coś dla tych,co nie lubią ryb,a chcą zachować tradycję wigilijnego wieczoru:

Klopsiki z dorsza

Składniki:40dag mrożonych filetów z dorsza;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;1 jajko;1 łyżka bułki tartej;10 dag twarogu;1 awokado;1 cebula;5-6 łyzek oleju do smażenia;kilka listów sałaty;4 łyżki oleju sałatkowego;1 łyżka octu winnego;1 łyżka mąki;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Filety z dorsza gotować na parze przez 10 minut;cebulę drobno posiekać;dodać jajko,szczyptę soli,bułkę tartą i natkę-zmiksować z dorszem.
-Uformować 12 klopsików,obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
-Łyżkę octu winnego wymieszać z 4 łyżkami oleju sałatkowego,dodać sól i pieprz do smaku-wymieszać.
-Awokado obrać,wyjąć pestkę,pokroić w drobną kostkę i wymieszać z sosem.
-Klopsiki podawać na umytych i osuszonych liściach sałaty,udekorowane sałatką z awokado.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Sty, 2011, 22:55:51 »
Pstrągi smażone z serem

Składniki:4 pstrągi;sól;pieprz mielony;2 łyżki utartego parmezanu;3 jajka;2 łyżki mleka;bułka tarta;tłuszcz do smażenia;1 cytryna.

Przygotowanie:Wypatroszone pstrągi umyć,osolić,posypać pieprzem i panierować w utartym parmezanie,jajkach rozmąconych z mlekiem i przesianej bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano,skropić sokiem z cytryny.


Pstrągi z cebulą

Składniki:4 pstrągi;sól;pieprz mielony;3 łyżki oleju;8 cebuli;0,4 litra wytrawnego białego wina;majeranek;2 łyżki masła.

Przygotowanie:Wypatroszone pstrągi osolić i posypać pieprzem.Na rozgrzanym oleju zrumienić talarki cebuli i rozłożyć je na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanny.Na cebuli ułożyć pstrągi,polać je winem,posypać majerankiem,skropić roztopionym masłem,przykryć i piec w gorącym piekarniku 15-20 minut.Potem zdjąć pokrywkę i upiec do miękkości.
Podawać obłożone duszoną cebulą.Można podać do tego frytki lub młode ziemniaczki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Lut, 2011, 21:31:22 »
Ciąg dalszy pstrągów,jak widać można podawać ryby  wg różnych przepisów.

Pstrąg z boczkiem

Składniki:2 pstrągi;20g masła;kilka ząbków czosnku;2 cytryny;8 plastrów wędzonego boczku;natka pietruszki;sól;pieprz.

Przygotowanie:Masło utrzeć z czosnkiem,solą,pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
-Ryby oczyścić,posypać delikatnie solą,do środka włożyć przygotowane ziołowe masło.
-Następnie każdego pstrąga owinąć plastrami boczku i tak przygotowanego zawinąć w folię aluminiową.
-Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stop.C.
-Podawać z cząstkami cytryny.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Cze, 2011, 14:48:38 »
Dorsz -romantyczny

Składniki:6 sporych kawałków dorsza;2 ząbki czosnku;10dag masła;natka pietruszki;szklanka mleka;sól;ćwierć łyżeczki białego zmielonego pieprzu.

Przygotowanie:Kawałki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie,pokryć kostkami masła i wstawić do średnio gorącego piekarnika.
-Gdy masło się stopi,posypać rybę rozgniecionym czosnkiem zmieszanym z natką pietruszki-drobno pokrojoną.
-Doprawić pieprzem i wlać osolone mleko.Zostawić w ciepłym piekarniku na 30 minut.
-Podawać z ziemniakami z wody-szczególnie odpowiednie są młode ziemniaki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Wrz, 2011, 19:50:50 »
Leszcz po białostocku-bardzo podobny do ''leszcza po suwalsku''

Składniki-1 kg leszcza;sól;pieprz,papryka;cukier do smaku;4 dag mąki;tłuszcz do smażenia;30dag włoszczyzny-bez kapusty;1 kg ziemniaków;2 dag masła;4 dag koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie Rybę sprawić,odfiletować i podzielić na porcje. Oprószyć solą,pieprzem i mąką. Obsmażyć na złoty kolor.
-Oczyszczoną drobno pokrojoną cebulę poddusić  na tłuszczu.
-Dodać pokrojone w kostkę warzywa i ziemniaki,podlać wywarem z warzyw lub wodą i dusić na półmiękko.
-Następnie doprawić koncentratem pomidorowym,solą,cukrem i papryką/
-Włożyć poprzednio podsmażoną rybę i dusić razem z jarzynami około 15 minut.
Jeśli istnieje taka potrzeba,można podawać z kładzionymi kluskami


Filety z dorsza po mazursku

Składniki3/4 kg filetów z  dorsza;sok z cytryny;50g włoszczyzny;4g tłuszczu;6 g mąki;12 dag śmietany;cebula;3dag tartego sera;sól;pieprz do smaku.

PrzygotowanieFilety odmrozić-jeśli kupimy zamrożone,skropić cytryną i posolić.
-Warzywa obrać,opłukać,pokroić w plastry i udusić w rondlu,dodając tłuszcz i szklankę wody.
-Filety obtoczyć w mące i usmażyć.
-Gdy warzywa będą półmiękkie,włożyć podsmażone filety i łyżkę mąki rozmieszaną ze śmietaną.
-Przyprawić do smaku,posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko-najlepiej użyć do tego ryż w woreczkach.

« Ostatnia zmiana: 29 Wrz, 2011, 19:54:26 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Wrz, 2011, 22:42:20 »
Płastuga w pikantnym cieście

Składniki-1 kg płastugi;20dag mąki;szklanka mleka;3 jajka;1 dag żółtego tartego sera o ostrym smaku;pół łyżeczki nasion kopru; sól do smaku;tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie-Rybę sprawić, wyporcjować, posolić.
-Z mąki,mleka i żółtek sporządzić ciasto bardziej gęste niż na naleśniki.
-Ubić pianę z białek i wraz z tartym serem i koprem dodać do ciasta,lekko wymieszać.
-Porcje ryby maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.
-Po usmażeniu wstawić rybę na kilka minut do piekarnika w naczyniu,w którym była smażona ryba.
Potrawę należy przykryć pokrywką.

Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką. Można również podawać na zimno.


Okoń po kaszubsku

Składniki 1kg okonia;sól;pieprz;sok z połowy cytryny;15 dag wędzonego boczku.

Przygotowanie Okonia oczyścić,opłukać,osączyć z wody,natrzeć solą i pieprzem,skropić cytryną.
-Po około 2 godzinach,tuszkę ryby obłożyć plastrami boczku,umieścić na ruszcie i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok.1 godziny. Można podawać z frytkami i sałatą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Lis, 2011, 22:27:38 »
Minęły już najważniejsze dni listopadowe,wiec po woli czas myśleć o Świętach Bożego Narodzenia i Sylwestrze. ;)

Roladki śledziowe

Składniki:4 śledzie;150g kiszonej kapusty;2 małe cebule;1 średnia papryka;1 ugotowana marchew;natka pietruszki;4 cytryny + patyczki do spinania śledzi.

Przygotowanie:-Śledzie wymoczyć,odfiletować.
-Kiszoną kapustę drobno posiekać.
-Cebulę,paprykę,marchew i natkę pietruszki drobno posiekać-dodać do kapusty,wymieszać.Posypać pieprzem.
-Farsz nałożyć na połówki śledzi,zrolować,spiąć patyczkami.
-Cytryny wycisnąć,dodać tyle wody ile soku z cytryny.Doprawić przyprawami i zagotować.
-Śledzie ułożyć w słoju i zalać zalewą z cytryny.
Potrawę przygotować 3 dni przed Wigilią.



Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Lis, 2011, 00:00:49 »
Łosoś pieczony w pomidorach

Składniki:1 wypatroszony łosoś 1,5-2 kg; 1/2 szklanki białego wytrawnego wina; sok z cytryny;1 pęczek koperku;2 łyżki masła; kilka tostów; 6 pomidorów;12 plasterków sera żółtego.

Przygotowanie:-Łososia umyć,oczyścić z łusek,obficie skropić winem,sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut, po tym czasie rybę osuszyć,natrzeć solą i pieprzem.Do środka włożyć opłukany koperek oraz masło.
-Na blaszce ułożyć tosty tak,aby podczas pieczenia ryba nie przywierała do blaszki-po prostu rybę pieczemy na tostach.
-Pomidory naciąć z góry na krzyż do połowy.Do każdego włożyć ser,przyprawić.
-Piec około 30 minut w temperaturze 17o stopni C. Pomidory wyjąć po 20 minutach.
-Rybę zdjąć z tostów i oczyścić z reszty pieczywa.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Gru, 2011, 23:18:05 »
Podlaska rolada rybna

Składniki:1 kg filetów rybnych;2 jajka;1 bułeczka;sól;pieprz;zielenina-najlepiej natka pietruszki;ziele angielskie;1 szklanka ugotowanego groszku zielonego-może być z puszki;4 marchewki;tarta bułka;masło.

Przygotowanie:Filety zmielić,dodać wszystkie składniki oraz rozmąconą w wodzie bułkę-dobrze wyrobić.
-Na końcu dodać groszek,lekko wyrobić i do środka rolady poukładać 4 marchewki.
-Gazę lub cienką płócienną ściereczkę wysmarować masłem i wyłożyć na nią farsz.Uformować podłużną roladę i zawinąć.Narożniki dokładnie zawiązać mocną nitką.
-Roladę włożyć do wrzątku i gotować na niedużym ogniu 40 minut.

Ostudzoną roladę pokroić,ułożyć na półmisku,udekorować zależnie od okoliczności.Osobiście użyłabym sosu tatarskiego lub majonezu.

Tą samą roladę można podawać z ziemniakami i sosem -jako danie obiadowe. Lub podawać na zimno do chleba.