Autor Wątek: Potrawy rybne  (Przeczytany 10676 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Gru, 2009, 22:12:56 »
Karp w sosie miodowym

Składniki :1 karp-około 1,5 kg;1 pietruszka;1 marchewka ;1 por;kawałek selera;1 duża cebula;4 goździki;1 liść laurowy;po 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu;sól.Na sos:3 kopiaste łyżki rodzynek;3 kopiaste łyżki migdałów w płatkach;3 łyżki płynnego miodu gryczanego;50 g piernika;30-40 g masła;sok z 1 cytryny; cukier ;sól.

Przygotowanie: Karpia sprawić ,pokroić na dzwonka ,natrzeć solą i odstawić do lodówki. Z warzyw i przypraw ugotować wywar i włożyć do niego dzwonka ryby.Gotować na małym ogniu około 25 minut. Na półmisku ułożyć dzwonka karpia od najmniejszego do największego.
-W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło.Następnie dodać miód i pokruszony piernik.Gotować tak długo ,aż masa ściemnieje .Wlać dwie szklanki przecedzonego wywaru z ryby i sok z cytryny.Dodać rodzynki,cukier i sól do smaku.Gotować jeszcze około 4-5 minut.
-Na suchej patelni zrumienić płatki migdałowe .Gotowym sosem polać rybę i posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.


Karp wigilijny po staropolsku

Składniki :1 karp 1,5 kg;5 marchewek;250g pora;200g selera;2 cebule;2 szklanki jasnego piwa;50 g rodzynków;1 cytryna;liść laurowy;ziele angielskie;tymianek;cukier;sól.

Przygotowanie:Karpia sprawić ,opłukać ,pokroić na dwucentymetrowe dzwonka.Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
-Jarzyny oczyścić i gotować w 1/2 l osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego,ziela angielskiego i tymianku-około 10 minut.
-Następnie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie a jarzyny zmiksować.Połączyć z wywarem,wlać sok z cytryny ,dodać cukier i rodzynki.Wymieszać i zagotować.
-Włożyć dzwonka karpia i dusić na małym ogniu około 20 minut.Dzwonka karpia wyjąć na półmisek i polać sosem.
-Podawać na ciepło oraz na zimno.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Gru, 2009, 21:59:09 »
Faszerowany sandacz w galarecie

Składniki: 1- sandacz-1 kg; 1 litr wywaru rybno-warzywnego ;1 czerstwa bułka ;1/2 szklanki mleka ;2 jajka;50g rodzynków;3 łyżki masła ;sól;pieprz;gałka muszkatołowa;1 łyżka koncentratu pomidorowego;3 łyżki żelatyny instant;1 cebula;1 łyżeczka soku cytrynowego;1 cytryna.

Przygotowanie:Rybę oczyścić .obciąć płetwy i ogon.Naciąć skórę wokół głowy i ściągnąć ją z ryby i odciąć przy ogonie.
-Bułkę namoczyć w mleku,a następnie odcisnąć .Cebulę posiekać.
-Mięso ryby ,bułkę i cebulę zemleć ,dodać sól ,pieprz ,gałkę muszkatołową ,rodzynki i całość wymieszać.Na końcu dodać żółtka.
-Farszem napełnić skórę sandacza i zaszyć .Rybę zawinąć w lnianą ściereczkę posmarowaną masłem,zalać wywarem i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu.
-Odmierzyć 1,5 szklanki wywaru,przecedzić wymieszać z koncentratem pomidorowym,żelatyną i białkami .Całość podgrzewać i równocześnie ubijać trzepaczką.Ponownie przecedzić i dolać sok cytrynowy.
-Wystudzoną rybę pokroić na dzwonka ,ułożyć na półmisku i zalać tężejącą galaretą.Udekorować plasterkami cytryny.


Zapiekanka z mintaja ,kapusty i grzybów

Składniki:1 kg filetów z mintaja;10 dag pieczarek;2 cebule; 1 kg kapusty -białej ;3 łyżki przecieru pomidorowego;1 łyżka mąki ;6 dag boczku;15 dag żółtego sera;olej do smażenia;sól;pieprz;zioła prowansalskie.

Przygotowanie :Filety z mintaja ugotować na małym ogniu.Potem rybę wyjąć ,oprószyć mąką i solą i smażyć na gorącym oleju.
-Kapustę poszatkować i sparzyć ,boczek pokroić w kostkę ,cebulę posiekać ,pieczarki pokroić w plasterki. Boczek ,cebulę i pieczarki podsmażyć.Dodać kapustę i przecedzony wywar rybny.Gotować do miękkości ,a następnie dodać do smaku przecier pomidorowy i przyprawy.
-Żaroodporne naczynie natłuścić ,przełożyć do niego kapustę ,na niej rozłożyć mintaja ,posypać żółtym serem i zapiec.
-Podawać na gorąco.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Gru, 2009, 17:00:17 »
Będąc przed laty na wigilii w Suwałkach ,jadłam  śledzie w cieście .Nigdy tego nie przyrządzałem w swoim gospodarstwie,ponieważ nie bardzo mi smakowały :P Dlatego nie podam tego przepisu ,w zamian podam:

Pstrągi w naleśnikach

Składniki:4 sprawione pstrągi; 4 łyżki oliwy;4 łyżki mąki;sól;pieprz;sok z 1/2 cytryny;1/2 pęczka szczypiorku;3 łyżeczki masła;3 ząbki czosnku.
Na ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki ;1/2 szklanki mleka ;1 jajko;sól;szczypta ziół prowansalskich.

Przygotowanie:Pstrągi umyć ,skropić sokiem z cytryny,natrzeć solą i pieprzem,obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim ryby na złoty kolor.
-Składniki na naleśniki zmiksować na jednolitą masę.Usmażyć 4 naleśniki.
-Masło utrzeć z posiekanym czosnkiem ,szczyptą soli i pieprzu.Na końcu dodać posiekany szczypiorek.
-Każdą rybę owinąć w naleśnik ,posmarować smakowym masłem i zapiec w piekarniku. Od razu podawać.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Sty, 2010, 18:23:04 »
Karasie po litewsku

Składniki :1 kg karasi;3/4 szklanki świeżego struganego chrzanu;łyżka startego chrzanu; 1/4 szklanki bulionu z ryb lub wywaru z jarzyn;szklanka gęstej śmietany; 2 łyżki masła ;łyżka mąki ;2-3 listki laurowe;sól;pieprz;cukier;2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:Oczyszczone karasie myjemy ,osuszamy,nacieramy pieprzem ,solą ,lekko skrapiamy sokiem z cytryny.W rondlu roztapiamy masło. Układamy karasie ,posypujemy pokruszonymi listkami laurowymi,okładamy wiórkami chrzanu,skrapiamy bulionem.Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut.Śmietanę mieszamy z mąką ,solą pieprzem ,cukrem,sokiem z cytryny i drobno tartym chrzanem,zalewamy ryby.  Potrząsamy rondlem i dusimy jeszcze 8 minut.



Karasie w śmietanie

Składniki: 1 kg karasi; szklanka śmietany;włoszczyzna;cebula;listek laurowy;3-5 ziarenek pieprzu;3-4 ziarenka angielskiego;sól; łyżka masła ;łyżka mąki.

Przygotowanie:Z włoszczyzny ,korzeni i cebuli gotujemy wywar,przecedzamy.Oczyszczone ,umyte i nasolone karasie układamy w rondlu,zalewamy wywarem i gotujemy 10-15 minut.Z masła i mąki robimy zasmażkę ,rozprowadzamy ją wywarem z ryby i śmietaną .Do sosu wkładamy ugotowane karasie i jeszcze chwilę dusimy na małym ogniu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sty, 2010, 17:50:23 »
Paprykarz z karpia  Przepis na 4 porcje

Składniki:60 dag filetów;2 cebule;2 pomidory;po jednej papryce czerwonej,zielonej ,żółtej;2 łyżki masła;2 łyżki mąki ;pół szklanki kwaśnej śmietany;pół łyżeczki papryki;sól.

Przygotowanie: Karpia pokroić na kawałki ,posolić i odstawić na 30 minut.Cebule drobno pokroić ,poddusić na maśle ,dodać mąkę i lekko podsmażyć .Wlać trochę wody. Włożyć pokrojonego karpia ,oczyszczone i pokrojone na kawałki papryki ,pomidory bez skórki i gotować 10 minut. Zalać śmietaną ,zagotować i postawić na małym ogniu na 20 minut. Doprawić solą i mieloną papryką.


Zapiekanka z ryby i ziemniakówPrzepis na 8 porcji ,jedna porcja =260kcal

Składniki: Po 1 kg filetów rybnych i ziemniaków;3 jajka;2 łyżki bułki tartej;po 125 ml śmietany i jogurtu naturalnego;3 łyżki tartego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera;4 dag masła ;sól;pieprz.

Przygotowanie:Rybę opłukać ,posolić i odstawić na 30 minut,a następnie ugotować w wywarze z warzyw.Ziemniaki obrać ,opłukać i gotować 15 minut w osolonej wodzie.Jajka ugotować na twardo .Ziemniaki i jajka pokroić w plasterki.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem ,ułożyć warstwy z ziemniaków ,ryby i jajek,przesypując parmezanem.Pierwszą i ostatnią warstwę ułożyć z ziemniaków. Zalać śmietaną wymieszaną z jogurtem,posypać zrumienioną tartą bułką i zapiekać godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Lut, 2010, 20:41:46 »
Ryba zapiekana z makaronem

Składniki:1/2 opakowania makaronu wstążki;40 dag filetów z ryby morskiej;2 łyżeczki soku z cytryny;łyżka masła;4 łyżki parmezanu;szklanka śmietany 12%;łyżeczka przyprawy do zup lub sosu sojowego;sól;pieprz.

Przygotowanie:Makaron ugotować al dente,odcedzić ,odstawić. Rybę sprawić ,podzielić na kawałki,pokropić sokiem z cytryny,posolić i udusić na łyżce masła.
Półmisek żaroodporny wysmarować masłem ,ułożyć połowę makaronu ,na nim kłaść rybę i znów makaron.Do śmietany dodać przyprawę do zup lub sos sojowy,sól i pieprz.Polać makaron śmietaną ,posypać parmezanem.Zapiekać ,aż ser się zrumieni.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lut, 2010, 21:30:11 »
Przepisy dedykuję tym co będą się w najbliższym czasie dużo uczyć  :P,podobno ryby dobrze wpływają na nasze szare komórki  ;)  Rockers ,TuneR Was mam na myśli i oczywiście pozostałych -nie ujawnionych  ;D

 Pstrągi z rusztu
Składniki:Sprawiony pstrąg;gałązka tymianku;rozmaryn;olej do smarowania; sól;świeżo zmielony pieprz;ząbek czosnku;1 łyżeczka soku cytrynowego;50g masła;1/2 pęczka natki pietruszki.

Przygotowanie:Zioła drobno posiekać ;wymieszać masło ,sól ,pieprz tak ,aby powstała puszysta masa.Dodać zioła.Z masy uformować wałek ,zawinąć go w folię aluminiową i odstawić na godzinę do zamrażalnika.
Pstrąga dokładnie umyć,osączyć ,posolić ,posypać pieprzem,pokropić sokiem z cytryny i odstawić na ok.30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową .Pstrąga nadziać tymiankiem ,rozmarynem.Z wierzchu posmarować olejem i grillować przez ok.10 minut-jedną stronę.Wyjąć masło z zamrażalnika ,pokroić na plastry i obłożyć nim pstrąga.Całość przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.

Filety śledziowe po wileńsku

Składniki:40 dag filetów z matiasa;cebula biała -2 sztuki;cytryna -cała;gorczyca -2 łyżeczki;3 łyżeczki musztardy;1/2 litra oliwy;pieprz czarny mielony.

Przygotowanie:Filety śledziowe kroimy w cienkie plastry,smarujemy musztardą ,gorczycą ,pieprzem i drobno pokrojoną cebulą.Zwijamy w małe rolmopsy,spinając wykałaczką i przekładając cienko pokrojonymi plastrami cytryny.Wszystko zalewamy oliwą /marynujemy przez 12 godzin/ Podajemy na talerzu z posiekanym ,świeżym szczypiorkiem.


Śledź po japońskudla 4 osób

Składniki:400g filetów śledzi matias;200g ziemniaków;1 ogórek kwaszony;4 łyżeczki zielonego groszku;2 jajka na twardo;100ml majonezu;1 łyżeczka musztardy;cukier ;sól;pieprz; 2 małe marchewki,seler.

Przygotowanie:Śledzia kroimy w cienkie plastry i układamy na uprzednio przygotowaną sałatkę jarzynową w kompozycji z jajkiem na twardo.
Sałatka jarzynowa- marchewki i seler  obrać ,gotować 20minut,ziemniaki obrać ,ugotować .Ostudzone jarzyny wraz z ogórkiem pokroić w kostkę ,wymieszać wszystkie składniki z majonezem i musztardą.Doprawić do smaku solą ,cukrem i pieprzem.



Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Kwi, 2010, 17:15:31 »
Pulpety z łososia -5 porcji /1 porcja =124kcal

Składniki:50 dag filetów z łososia;2 białka;sól;biały pieprz;150ml śmietany kremówki.

Przygotowanie: Łososia pokroić na kawałki ,po czym zmiksować z białkami,solą i pieprzem.
-Nadal miksując wlać śmietanę ,następnie przelać do dużej miski i wstawić do lodówki na 2 godziny.
-W rondlu zagotować osoloną wodę .Z masy rybnej uformować owalne pulpety ,po czym wkładać je do wrzącej wody i gotować 6-10 minut.Następnie wyjąć łyżką cedzakową i dokładnie osączyć z wody.

Łososia nie należy zbyt długo miksować ,aby śmietana się nie zwarzyła.


Terrina z ryb-10 porcji/1 porcja =160kcal

Składniki:60 dag filetów z dorsza;25 dag filetów z łososia;10 dag masła;3 jajka;400 ml śmietany 22%;20 dag pieczarek;3 marchewki;10 dag mrożonego groszku;3 łyżki oliwy;sól;pieprz.

Przygotowanie:Filety rybne umyć ,osuszyć.40 dag dorsza odłożyć ,a resztę ryb zemleć .Następnie dodać jajka ,śmietanę,miękkie masło ,sól,pieprz-wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
-Groszek gotować 10 minut,odcedzić .Marchewkę obrać ,umyć i gotować 20 minut,po czym pokroić w kostkę .Pieczarki umyć ,posiekać i dusić 5 minut na oliwie.Masę rybną wymieszać z jarzynami i pieczarkami.
-Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść na przemian masę rybną oraz filety z dorsza .Formę z terriną włożyć do płaskiego naczynia wypełnionego gorącą wodą i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Terrinę podawać na gorąco z sosem pomidorowym lub na zimno z majonezem przyprawionym zieleniną.Terrina -to potrawa ,która może stać się przebojem przyjęcia

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Maj, 2010, 20:53:26 »
Zapiekanka z łososia dla 4 osób/1 porcja =350 kcal.

Składniki:50 dag filetów z łososia;25 dag mozzarelli;3/4 litra bulionu warzywnego;2 pomidory;1 cebula;2 małe cukinie;30 dag brokułów;1 koper włoski;1 posiekany ząbek czosnku;sól; pieprz;1 łyżka margaryny do wysmarowania formy.Do dekoracji 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.Pozostałe warzywa oczyścić i dokładnie umyć.Cukinie pokroić w plasterki,cebulę w krążki ,koper w kawałeczki,brokuły przekroić na pół.Pokrojone warzywa zalać bulionem i gotować 10 minut.
-Rybę opłukać ,osuszyć i pokroić w grubą kostkę.Warzywa wyjąć z bulionu i osączyć .Do gorącego wywaru włożyć rybę i zostawić na 5-7 minut.
-Mozzarellę pokroić w plastry.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,następnie rozłożyć w nim warzywa i rybę,doprawić solą,pieprzem i posypać czosnkiem.
-Na wierzchu zapiekanki poukładać plastry mozzarelli ,po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 10-15 minut w temp.200 stopniC,aż ser się nie rozpuści.Przed podaniem zapiekankę przybrać natką pietruszki.

Zapiekanka rybno-pomidorowa dla 4 osób/1 porcja =285 kcal.

Składniki:80 dag filetów z dorsza;sok z 1 cytryny;3 cebule;2 łyżki oleju;8 pomidorów;sól;pieprz;1 łyżeczka bazylii;1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki;1 opakowanie kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:Filety umyć ,osuszyć ,skropić sokiem z cytryny i odstawić na 20 minut.Cebulę obrać ,pokroić w kostkę ,zeszklić na oleju.Pomidory sparzyć ,zdjąć skórkę,miąższ pokroić w plastry.
-W żaroodpornym naczyniu ułożyć cebulę,pomidory,na nich rybę.Oprószyć solą,pieprzem,połową bazylii,wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut w temp.200 stop.C.
-Do śmietany wsypać pozostałą bazylię ,wymieszać.Naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika ,zapiekankę polać śmietaną,posypać natką pietruszki i ponownie wstawić na 5 minut.

Zapiekankę można podawać z bagietką i surówką sezonową.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Cze, 2010, 16:17:44 »
Rolada po białostocku

Składniki:1 kg ryby morskiej lub słodkowodnej;3 jaja;2 dag mąki ziemniaczanej;2 dag kaszy manny;7 dag cebuli;sól;pieprz;przyprawa dowolna do ryb;0,125 l mleka lub kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:Zmielone filety rybne bez skóry,połączyć i wyrobić ze zmieloną cebulą i pozostałymi składnikami.Jeśli masa będzie zbyt rzadka ,dodać trochę tartej bułki.Uformować wałek ,zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną tłuszczem lub olejem i upiec w prodiżu lub piekarniku.Pokrajaną w plastry roladę podawać na zimno z dodatkiem majonezu lub sosu tatarskiego,względnie chrzanem ze śmietaną.Jeśli robimy z ryby mrożonej dodać mniej mleka .Z tej samej masy można smażyć kotlety otaczając je w mące ziemniaczanej z tartą bułką.


Szczupak po białostocku

Składniki:1 kg szczupaka;2 dag masła;3 dag cebuli;2 jaja;2 dag tartej bułki.

Przygotowanie:Szczupaka oczyścić ,umyć,pokrajać na dzwonka.Wyjąć z nich ości.Osuszyć rybę serwetką .Wziąć masło ,dodać do niego posiekana cebulę ,smażyć dopóki nie będzie miękka.Kiedy masło ostygnie ,wbić do niego jaja ,dobrze
rozmieszać.Maczać w tym przygotowaną rybę,następnie obtoczyć w tartej bułce i piec z obu stron na rumiano.


Podlaska potrawka z ryby

Składniki:Ryba smażona lub gotowana;2 dag masła;1 dag mąki;0,25 dag l mleka;sól;pieprz;gałka muszkatołowa;imbir.

Przygotowanie:Włożyć masło w rondelek i troszeczkę zrumienić,po czym dodać mąkę ,zasmażyć razem i dodac tyle mleka ,by utworzyć dość rzadki sos.Wsypać małą łyżeczkę soli,pieprzu,szczyptę papryki lub gałki muszkatołowej i ,jeśli ktoś lubi -łyżeczkę sproszkowanego imbiru.Wymieszać to wszystko dobrze ,zagotować.Do tak przyrządzonego sosu włożyć smażoną lub gotowaną rybę,rozdrobnioną na kawałeczki wielkości orzecha laskowego.Postawić na ogień i gotować 10 minut.Wyłożyć na gorący półmisek,przybrany nacią pietruszki i wydać na stół.


Kuchnia Polska Regionalna -Podlasia

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Sie, 2010, 17:03:08 »
Rybka po suwalsku

Składniki: 1 tusza ryby słodkowodnej -szczupak,sandacz,leszcz lub karp -ok.1 kg; 10 dag kaszy gryczanej lub jęczmiennej;olej;2 cebule;garść posiekanej zieleniny;przyprawa typu Vegeta;pieprz;1 łyżka jagód jałowca;sok z cytryny.

Przygotowanie:Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Kaszę ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem łyżeczki przyprawy warzywnej,dokładnie odsączyć jeśli gotowaliśmy kaszę w woreczku.Kaszę wymieszać z cebulką oraz posiekaną zieleniną,doprawić do smaku.Jałowiec zmiażdżyć  lub zmielić. Rybę wymyć,posolić i natrzeć wewnątrz sokiem z cytryny i jałowcem.Rybę nadziać kaszą z dodatkami i spiąć wykałaczkami lub,jeśli to możliwe -gałazką jałowca.
Nadzianą rybę ułożyć w natłuszczonej brytfannie,polać olejem,przykryć płatkiem folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni C na 30-40 minut.Następnie zdjąć folię i piec do zrumienienia.Pod koniec można dodać trochę masła.
Ryba smakuje na gorąco ,jak i na zimno.Dobrym dodatkiem są ziemniaki i surówka lub sama surówka.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lis, 2010, 21:01:47 »
Wileński śledź wigilijny

Składniki:50 dag filetów śledziowych-matiasów;3 średnie cebule;sok z 1 cytryny;suszone oregano;1-2 suszone pikantne papryczki;oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy.

Przygotowanie: Śledzie podzielić na niewielkie kawałki,zalać sokiem z cytryny i dobrze wymieszać,pozostawić na pół godziny.Cebulę pokroić w drobną kostkę.W czystych wyparzonych słoikach układać warstwami drobno pokrojoną cebulę i śledzia,posypując obficie suszonym oregano i odrobiną rozdrobnionej papryki i polewając oliwą.
-Ostatnią warstwą powinna być cebula.

Przygotować przynajmniej na dzień przed podaniem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Lis, 2010, 23:28:41 »
Ryba po cygańsku

Składniki: 80 dag filetów z ryb morskich;3 duże cebule;5 ząbków czosnku;20 dag ogórków konserwowych lub kiszonych;garść posiekanej natki pietruszki;1/2 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego;5 łyżek keczupu lub koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;sok z 1 cytryny;sól;pieprz,cukier.

Przygotowanie-Rybę podzielić na porcje,skropić sokiem z cytryny,natrzeć solą i wstawić do lodówki na godzinę.
-Cebulę,czosnek i ogórki drobno posiekane -wymieszać.
-Oliwę wymieszać z keczupem,musztardą,jeśli trzeba doprawić solą,pieprzem i cukrem.
-Formę do zapiekania natłuścić,ułożyć w niej porcje ryby,posypać cebulą,czosnkiem i ogórkami oraz na wierzch wsypać natkę pietruszki.
-Polać sosem i przykryć folią aluminiową,wstawić do piekarnika,zapiekać około 30 minut,następnie zdjąć folię i zostawić w piekarniku jeszcze przez 5 minut.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Lis, 2010, 21:26:52 »
Panga pieczona z pomidorami

Składniki:50 dag filetów z pangi;3 pomidory;cebula;2 ząbki czosnku;sok z 1/2 cytryny;oliwa;suszone oregano;mielone chili;sól;pieprz.

Przygotowanie:Rybę umyć,skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem,chili i oregano,odłożyć na 30 minut do lodówki.
-Pomidory sparzyć,obrać ze skórki,usunąć pestki,pokroić w kostkę.
-Cebulę i czosnek obrać,posiekać,zeszklić na oliwie,dodać pomidory-smażyć 5 minut.Doprawić solą,pieprzem,chili,1/2 łyżeczki oregano.-Mamy gotowy sos
-Rybę ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania,polać przygotowanym sosem,piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Lis, 2010, 15:53:44 »
Pasztet rybny

Składniki:60 dag filetów z ryby morskiej/może być-dorsz,karmazyn,morszczuk/;10 dag sera żółtego np.warmińskiego;4 żółtka;2 czerstwe bułki;1/2 szklanki śmietany;2 łyżki soku z cytryny;2 łyżki startego chrzanu;3 łyżki posiekanej natki pietruszki;pieprz;sól;tłuszcz i bułka do formy.

Przygotowanie:Filety opłukać,osączyć,skropić sokiem z cytryny,posolić i odstawić na 1/2 godziny.Bułki pokroić i zalać śmietaną-odstawić na 10 minut.Ser zetrzeć na tarce o małych otworach.
-Rybę i bułki zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach,następnie dodać żółtka,ser,chrzan,bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki,sól,pieprz.Otrzymaną masę dokładnie wymieszać.
-Formę wysmarować tłuszczem wysypać tartą bułką i napełnić masą do 2/3 wysokości formy.
-Pasztet piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp.200 stop.C.
-Ostudzić w formie.

Do pasztetów używam keksówek -jedno-razówek,są bardzo wygodne do przechowywania pasztetów,szczególnie rybnych.Do kupna za małe pieniądze w sklepach z gospodarstwem domowym.