Przepisy dedykuję tym co będą się w najbliższym czasie dużo uczyć
,podobno ryby dobrze wpływają na nasze szare komórki
Rockers ,TuneR Was mam na myśli i oczywiście pozostałych -nie ujawnionych
Pstrągi z rusztuSkładniki:Sprawiony pstrąg;gałązka tymianku;rozmaryn;olej do smarowania; sól;świeżo zmielony pieprz;ząbek czosnku;1 łyżeczka soku cytrynowego;50g masła;1/2 pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie:Zioła drobno posiekać ;wymieszać masło ,sól ,pieprz tak ,aby powstała puszysta masa.Dodać zioła.Z masy uformować wałek ,zawinąć go w folię aluminiową i odstawić na godzinę do zamrażalnika.
Pstrąga dokładnie umyć,osączyć ,posolić ,posypać pieprzem,pokropić sokiem z cytryny i odstawić na ok.30 minut.
Rozgrzać patelnię grillową .Pstrąga nadziać tymiankiem ,rozmarynem.Z wierzchu posmarować olejem i grillować przez ok.10 minut-jedną stronę.Wyjąć masło z zamrażalnika ,pokroić na plastry i obłożyć nim pstrąga.Całość przed podaniem udekorować plasterkami cytryny.
Filety śledziowe po wileńskuSkładniki:40 dag filetów z matiasa;cebula biała -2 sztuki;cytryna -cała;gorczyca -2 łyżeczki;3 łyżeczki musztardy;1/2 litra oliwy;pieprz czarny mielony.
Przygotowanie:Filety śledziowe kroimy w cienkie plastry,smarujemy musztardą ,gorczycą ,pieprzem i drobno pokrojoną cebulą.Zwijamy w małe rolmopsy,spinając wykałaczką i przekładając cienko pokrojonymi plastrami cytryny.Wszystko zalewamy oliwą /marynujemy przez 12 godzin/ Podajemy na talerzu z posiekanym ,świeżym szczypiorkiem.
Śledź po japońskudla 4 osób
Składniki:400g filetów śledzi matias;200g ziemniaków;1 ogórek kwaszony;4 łyżeczki zielonego groszku;2 jajka na twardo;100ml majonezu;1 łyżeczka musztardy;cukier ;sól;pieprz; 2 małe marchewki,seler.
Przygotowanie:Śledzia kroimy w cienkie plastry i układamy na uprzednio przygotowaną sałatkę jarzynową w kompozycji z jajkiem na twardo.
Sałatka jarzynowa- marchewki i seler obrać ,gotować 20minut,ziemniaki obrać ,ugotować .Ostudzone jarzyny wraz z ogórkiem pokroić w kostkę ,wymieszać wszystkie składniki z majonezem i musztardą.Doprawić do smaku solą ,cukrem i pieprzem.