Autor Wątek: Potrawy rybne  (Przeczytany 10472 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Potrawy rybne
« dnia: 16 Lis, 2009, 16:42:50 »
Karp z brtyfanny

Składniki: 1 karp ok..2 kg;2-3 ząbków czosnku;5 łyżek oleju;kilka kropli soku z cytryny;liście selera i pietruszki ;pieprz ,sól.

Przygotowanie:Oczyszczonego karpia naciąć w poprzek na grzbiecie w 4-5 miejscach ;drobno posiekać czosnek ,liście selera i pietruszki ,dodać pieprz ,sól,sok z cytryny i olej .Masą nadziać wnętrze karpia i wypełnić nacięcia.
Włożyć do brytfanny i piec 20-30 minut w średnio gorącym piekarniku. W połowie pieczenia oblać rybę szklanką gorącej wody i często polewać sosem z dna brytfanny.


Karp na sposób wschodni

Składniki:1 karp -1.5 kg ;2 marchwie ,cytryna ;2 cebule;15 dag rodzynków;3 goździki ;10 dag pierników;liść laurowy;cukier;sól.

Przygotowanie:Karpia oczyścić ,opłukać ,pokroić na kawałki .- Litr wody zagotować z małą ilością soku z cytryny,cukrem,solą,cebulą pokrojoną w plasterki ,liściem laurowym,goździkami i rodzynkami.-Włożyć pokrojonego karpia i gotować około 20 minut,a gdy będzie miękki ,dodać zmielone pierniki i gotować jeszcze 5 minut.
-Kawałki karpia ułożyć na półmisku ,polać sosem ,w którym się gotowały i odstawić do schłodzenia.
-Podawać na zimno.


Karp po żydowsku

Składniki :Karp około 2 kg;2 kg cebuli ;łyżka Vegety;czubata łyżka masła ;cukier ;pieprz;sól.

Przygotowanie:Rybę sprawić ,pokroić na dzwonka,natrzeć Vegetą i odstawić w chłodne miejsce.
-Z głowy [bez oczu i skrzeli] ,ugotować dwie szklanki wywaru.-Cebulę obrać ,pokroić w plastry,zalać przecedzonym wywarem,gotować na małym ogniu.Gdy będzie miękka ,przetrzeć ją przez gęste sito,przyprawić solą,pieprzem ,cukrem i wymieszać z masłem.-Do tak przyrządzonego wrzącego sosu włożyć dzwonka ryby i gotować na wolnym ogniu 40-45 minut,potrząsając od czasu do czasu rondlem,aby nie przywarły do dna .-Gotową rybę ułożyć na głębokim półmisku ,zalać sosem.
Podawać ,gdy ostygnie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lis, 2009, 17:02:00 »
Ryba po grecku -przepis znajduje się na stronie 7;Leszcz po suwalsku -przepis na stronie 2;

Śledzie proboszcza -przepis znajduje się na stronie 5;Śledzie Oli-strona 3;Śledzie w śmietanie -strona 3;

Zrazy z łososia -strona 3;Karp po żydowsku z migdałami -strona 3.


Wyszukałam powyższe przepisy ,aby ułatwić wyszukiwanie i ewentualnie nie dublować się w przepisach .Zapraszam pozostałe osoby do wrzucania przepisów ,jakie stosujecie w swoich domach.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lis, 2009, 16:55:55 »
Karp w galarecie

Składniki:Karp -1,5 kg ;3-4 cebule;2 pietruszki;pół niedużego selera;marchewka;4 łyżeczki żelatyny;plasterki cytryny;gałązki natki pietruszki;cukier;pieprz;sól.

Przygotowanie:Karpia oczyścić z łusek ,sprawić ,usunąć skrzela ,odcinamy głowę. Rybę dokładnie umyć i pokroić na niewielkie dzwonka.Osolić i ewewntualnie skropić sokiem z cytryny.
-Warzywa oczyścić ,pokroić w cienkie słupki ,włożyć do płaskiego rondla,zalać litrem wody i gotować kilka minut.
-Następnie należy włożyć głowę i kawałki ryby,dodać sól,łyżkę cukru i gotować co najmniej godzinę pod przykryciem,na małym ogniu.Pod koniec gotowania wsypać zmielony pieprz [dobry jest pieprz cytrynowy ze szczególnym przeznaczeniem do potraw rybnych]
-Ugotowaną rybę wyłożyć na głębszy półmisek .-W kilku łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę ,a gdy napęcznieje ,włożyć ją do wywaru z ryby.Mieszając chwilę podgrzewać ,ale nie gotować.Lekko przestudzoną zalewać wyłożoną rybę.Po ostygnięciu włożyć do lodówki ,aby żelatyna zastygała.

Ostatnią czynność można również wykonać w inny sposób: Do zagotowanej ryby ,po wyciągnięciu głowy ,dodajemy rozpuszczoną i napęczniałą żelatynę.Następnie naczynie szczelnie zakryć i odstawić do ostygnięcia.Przed podaniem nabierać łyżką i widelcem dzwonka ryby razem z zastudzoną galaretą z warzywami,ułożyć na półmisku.

Wyłożone na półmisku ryby ,udekorować natką pietruszki i plastekami cytryny.



Rolada rybna w galarecie

Składniki :50 dag filetów rybnych ;3 cebule;3 jaja;czerstwa kajzerka;półszklanki mleka;pietruszka ;marchewka;po kawałku selera i zielonej części pora;2 pomidory;2,5 dag żelatyny;łyżka masła ;łyżka świeżo wyciśniętego soku z buraka czerwonego; po 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego ,szczypta cukru ;sól.

Przygotowanie:-Dwie duże cebule ,pietruszkę,marchewkę ,seler zalać trzema szklankami wody ,dodać ziele angielskie ,pieprz i zagotować.
-Bułkę namoczyć w mleku ;filety wypłukać i razem z odciśniętą bułką oraz surową cebulą przepuścić przez maszynkę.Żółtko jednego jaja utrzeć z masłem ,dodać do ryby,przyprawić ,dokładnie wymieszać;następnie dołożyć pianę z białka ,sok z buraka i ponownie wymieszać.
-Lnianą ściereczkę posmarować masłem ,ułożyć na niej wałek uformowany z masy rybnej ,ciasno zawinąć ,końce związać bawełnianym sznurkiem.
-Włożyć roladę do wrzątku z warzywami ,posolić ,dodać odrobinę cukru i gotować godzinę.
-Pozostałe jaja ugotować na twardo,obrać ,pokroić w plasterki.-Wystudzoną roladę wyjąć z wywaru,pokroić w centymetrowe plastry ,ułożyć na półmisku ,udekorować cząstkami jaj,pomidora i kawałkami pora.
-Wywar odcedzić wymieszać z żelatyną ,zalać roladę i wstawić do lodówki ,aby galareta stężała.-Podawać z chrzanem lub sosem majonezowym.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lis, 2009, 20:30:08 »
Rolmopsy z papryką

Składniki : 1 kg solonych śledzi;kilka cebul;2-4 strąki czerwonej papryki ;olej ;ocet;kawałki skórki cytryny.

Przygotowanie :Sledzie wypatroszyć ,zalać zimną wodą i moczyć 12 godz.-Następnie ściągnąć z nich skórkę i usunąć ości.
Płaty starannie umyć ,osuszyć ,na każdym położyć plaster cebuli i odpowiednio przycięty kawałek papryki.Płaty zwinąć w rulon,spiąć wykałaczkami ,włożyć do słoja ,skropić odrobiną octu i oliwy-odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.Przed podaniem udekorować rolmopsy kawałeczkami skórki z cytryny.



Pstrąg w migdałach

Składniki:4 średnie pstrągi ;10 dag masła;5 dag migdałów;cytryna;gałązki pietruszki;pieprz;sól.

Przygotowanie :Sprawione i umyte pstrągi natrzeć solą,oprószyć pieprzem ,usmażyć na maśle na niezbyt silnym ogniu -po 8 minut z każdej strony.Usmażone ryby ułożyć na ogrzanym półmisku. W maśle po smażeniu ryb lekko zrumienić posiekane migdały ,wyłożyć na ryby,udekorować pietruszką i plasterkami cytryny.


Ryba po marynarsku

Składniki:50 dag filetów z dorsza lub morszczuka;4 ziemniaki;marchewka;pół selera;2 cebule;10dag śmietanki ;ząbek czosnku;mąka ;olej;pół szklanki soku pomidorowego;sok z cytryny;natka pietruszki ;pieprz;sól.

Przygotowanie:Filety rozmrozić ,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,posypać solą i pieprzem ,obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu.-Cebulę i ziemniaki obrać,pokroić w plastry,marchewkę i seler zatrzeć na tarce z dużymi otworami.-Wszystkie warzywa podsmażyć na oleju,wyłożyć na żaroodporny półmisek,ułożyć na nich ułożyć porcje ryby,zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym,posypać posiekanym ząbkiem czosnku ,doprawić solą i pieprzem.-Piec około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.Przed podaniem posypać natką pietruszki .

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lis, 2009, 16:22:58 »
Ryba w sosie

Składniki :4 kostki mrożonej ryby;2 łyżki masła;1 ząbek czosnku;1 cebula;1 łyżka mąki ;pół szklanki śmietany;sól;pieprz;papryka;sok z cytryny.

Przygotowanie:Naczynie żaroodoprne posmarować masłem ,ułożyć rybę ,posolić ,skropić wodą ,wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C.-Cebulę i czosnek obrać ,posiekać ,dodać do ryby po 10 minutach pieczenia.-Piec jeszcze 10 minut,wyjąć rybę ,przetrzeć sos,dodać mąkę roprowadzoną w małej ilości zimnej wody ,śmietany-zagotować.
Przyprawić do smaku solą ,piprzem ,papryką i sokiem z cytryny,włożyć rybę ,podgrzać.


Wszystkie przepisy rybne i następne piszę z myślą o świętach .Nie wszystkie są typowo świąteczne ,ale jak znam życie ,to niektórzy z nas nie lubią karpia lub innych ryb posiadających ości.Nawet noka w zeszłym roku wypowiedział się ,że zje tylko rybę po grecku,dlatego wrzucam różne przepisy ,a jak ktoś z tego wybierze coś dla siebie ,to będę zadowolona.



Dorsz z koperkiem 1 porcja około 390 kcal

Składniki :2 filety z dorsza;cytryna;pęczek kopru;sól;pieprz;2 cebulki dymki;1 łyżka masła;1/2 kieliszka wytrawnego białego wina;5 łyżek śmietanki;1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:Rybę oczyścić ,skropić sokiem z cytryny,odstawić w chłodne miejsce;oprószyć solą i pieprzem,odstawić .-Cebulkę pokroić ,udusić na maśle ,rybę przyprawić ,włożyć do folii razem z podduszoną cebulką,skropić winem ,posypać koperkiem,wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C-upiec.Śmietanę wymieszać z mączką ziemniaczaną ,połączyć z sosem ,który zgromadził się w folii,wymieszać z koperkiem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lis, 2009, 21:07:24 »
Gołąbki wigilijne z rybą

Składniki:Główka kapusty;2 cebule; 20 dag ryżu ;50 dag wędzonej ryby; sól ;pieprz;olej;2 łyżki koncentratu pomidorowego;łyżka margaryny ;łyżka maki pszennej.

Przygotowanie : Kapustę sparzyć wrzątkiem i oddzielić liście ,a wody nie wylewać.--Ryż ugotować na sypko -[szklanka ryżu dodać 2 szklanki wody i łyżkę oleju].-Rybę oczyścić ze skóry i z ości.-Cebulę obrać i drobno posiekać.-Ryż połączyć z rybą oraz z cebulą i doprawić do smaku solą i pieprzem. -Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty i zwijać gołąbki.
-Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty ,ułożyć na nich ściśle gołąbki i zalać wodą,w której gotowała się kapusta ,tak aby przykryła gołąbki .Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny.
-Koncentrat pomidorowy rozetrzeć z margaryną oraz mąką ,a następnie rozprowadzić smakiem ,w którym gotowały się gołąbki.
-Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki i jeszcze kilka minut dusić na małym ogniu,uważając ,żeby się nie przypaliły.

Offline Rockers

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1610
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lis, 2009, 18:15:40 »
Powiem Ci Gago, że ten wątek bardzo przypadł mi do gustu, bo uwielbiam ryby  ;D

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lis, 2009, 22:46:05 »
Zachęciłeś mnie ,bo już chciałam dziś sobie odpuścić ,ale czego nie robi się ,gdy jest zapotrzebowanie  :P Córka dziś mi podrzuciła kilka przepisów ,również pożera ryby  :P z czego jest bardzo zadowolony ich kot. ;)

Śledź w musztardowej zalewie

Składniki : 5 płatów śledziowych typu matiasy;2-3 łyżki soku z cytryny;2 czerwone cebule;około szklanki oliwy;2 łyżki musztardy;pieprz.

Przygotowanie:Śledź zalać chłodną wodą ;odstawić na 20 minut; opłukać ,osączyć ,pokroić w dzwonka. Oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny.-Cebule obrać ,pokroić w krążki.-W słoiku układać ciasno warstwy śledzi,przekładając krążkami cebuli.-Oliwę wymieszać z musztardą .-Sosem zalać śledzie .Odstawić na 24 godziny.


Łosoś błyskawiczny z rusztu-4 porcje ,każda po 368 kcal.

Składniki :60 dag filetów z łososia ;4 łyżki oliwy ;sok z cytryny; sól;pieprz.

Przygotowanie :Włączyć piekarnik na 220 stopni C; Rybę pokroić na plastry 1 cm,skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą i pieprzem. W formie natłuszczonej połową oliwy ułożyć rybę ,skropić resztą oliwy,wstawić do nagrzanego piekarnika i włączyć tylko grzałkę grilla [lub zmniejszyć gaz ,albo użyć patelni grillowej] Po 3-4 minutach odwrócić kawałki ryby na drugą stronę i piec jeszcze 2-3 minut. -Przełożyć łososia na półmisek .Podawać z cząstkami cytryny ,piure ziemniaczanym i surówką np z cykorii.


Łosoś zapiekany na szpinaku 4 porcje ,każda po 475 kcal

Składniki : 60-70 dag filetów z łososia ;sok z cytryny ;50 dag mrożonego szpinaku;pół szklanki śmietanki 22-30%;2 ząbki czosnku ;2 łyżki maggi;łyżka tartego parmezanu;łyżka masła ;gałka muszkatołowa;sól ;pieprz;tłuszcz do naczynia.

Przygotowanie :Łososia pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny,posolić,na godzinę wstawić do lodówki. Lekko rozmrożony szpinak wyłożyć na patelnię z połową rozgrzanego masła i smażyć ,mieszając ,aż zgęstnieje.Wlać śmietankę ,maggi i nadal podgrzewać,cały czas mieszając. Gdy szpinak się zagotuje ,dodać parmezan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,wymieszać ,a gdy płyn częściowo odparuje -zdjąć szpinak z ognia,doprawić do smaku gałką muszkatołową ,pieprzem,solą.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem,wyłożyć szpinakiem,na wierzchu ułożyć kawałki ryby i na każdym położyć wiórek masła.Wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut w temp.200 stopni C.  Podawać z ziemniakami z wody.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lis, 2009, 17:43:01 »
Łosoś z masłem 1 porcja -474 kcal.

Składniki :4 filety z łososia;3 łyżki ostrej musztardy;5-6 łyżek tartej bułki ;sól;3 łyżki oleju do smażenia.

Masło ziołowe:ćwierć kostki miękkiego masła ,łyżeczka mielonej kolendry,łyżeczka posiekanej natki pietruszki,szczypta imbiru,sól,pieprz.

Przygotowanie:Masło wymieszać z kolendrą ,natką pietruszki ,imbirem,solą i pieprzem.Uformować w niewielki wałeczek,owinąć papierem do pieczenia ,włożyć do lodówki na 20 minut.

Łososia posolić ,posmarować musztardą i marynować 30 minut,po tym czasie obtoczyć w bułce i usmażyć na oleju .Na każdym kawałku ryby ułożyć plasterek masła ziołowego.
Podawać z gotowanymi ziemniakami ,najlepiej z młodymi  ;)


Mintaj zapiekany z cykorią 1 porcja -356 kcal.

Składniki :8 małych filetów z mintaja;4 cykorie;2 łyżki oliwy;8 grubych plastrów żółtego sera np.gouda;sól;pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Sos-2 szklanki jogurtu naturalnego;3 łyżki soku z cytryny;pęczek koperku;sól;pieprz.

Przygotowanie :Cykorie przeciąć na pół ,wykroić z nich środek [jest gorzki],pozostałe liście cykorii i filety posolić.
Przygotować sos : jogurt wymieszać z sokiem z cytryny ,posiekanym koperkiem,pieprzem i solą.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą ,ułożyć w nim połówki cykorii,a na każdej filet z mintaja .Polać sosem ,zakryć naczynie pokrywką ,jeśli nie ma pokrywy ,to należy przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C ;piec około 20 minut.Następnie zdjąć przykrycie ,na każdym filecie położyć plaster sera i zapiekać jeszcze kilka minut,aż się stopi.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lis, 2009, 20:22:52 »
Szaszłyki z węgorzaPrzepis na 4-6 porcji

Składniki: 1,5 kg wypatroszonego węgorza;2 łyżki oliwy. Marynata:łyżeczka startego kłącza imbiru;płaska łyżeczka cynamonu;1/4 łyżeczki rozmarynu;3 łyżki oliwy;sól;pieprz;2 łyżki soku z cytryny.
Sałatka:pomarańcza ;granat;sok wyciśnięty z cytryny;sok z wyciśnięty z pomarańczy.

Przygotowanie:Z węgorza zdjąć skórę,mięso podzielić na 12-18 kawałków,nadziać na patyczki do szaszłyków. W misce wymieszać 3 łyżki oliwy z imbirem,cynamonem ,rozmarynem oraz z sokiem z cytryny.Doprawić solą i pieprzem. Rybę polać marynatą odstawić pod przykryciem na 45 minut.Szaszłyki smażyć na dwóch łyżkach oliwy ok.6 minut z każdej strony. Pomarańczę obrać ,miąższ pokroić w kostkę .Granat przekroić na pół ,ścisnąć ,aby wypłynęło trochę soku ,wyjąć miąższ.Miąższ owoców wymieszać z sokiem z cytryny i pomarańczy,doprawić szczyptą soli. Węgorza podawać z sałatką owocową ,najlepiej z ryżem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lis, 2009, 20:17:54 »
Łosoś zapiekany z serem taleggio i figami

Składniki : 4x160g filetu z łososia bez skóry ;600 g sera taleggio;8 dużych dojrzałych fig;3 łyżeczki jasnego kremu balsamico.Marynata:3 łyżki oliwy z oliwek;1 ząbek czosnku;4 gałązki posiekanej świeżej bazylii;2 łyżki posiekanych prażonych orzeczków piniowych;sok z 1/2 cytryny;sól; grubo mielony czarny pieprz .

Przygotowanie:Umyte ,oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą zporzadzoną poprzez połaczenie wszystkich składników.Tak przygotowane odstawić do lodówki na 2-4 godzin. Figi obrać i pokroić na cząstki.Łososia piec około 10 minut w temp. 180 stopni C. Następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę ,dodać figi,smażyć około 5 minut i dodac jasny krem balsamico. Zapiekanego łososia norweskiego podawać z sosem figowym.Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.


Ser taleggio -kremowy i łagodny, o mocnym, ostrym zapachu i miękkim owocowym posmaku. Gładki jak masło. Uzależnia gdy jest jedzony ze świeżym, chrupiącym włoskim chlebem. Dobry z owocami, na sałacie lub zapieczony bez skórki pomiędzy grzankami.
Wrzucam dwa zdjęcia ukazujące wygląd sera.W razie braku świeżych fig można wykorzystać figi suszone ,wymoczyć ,osączyć i drobno pokroić.

                               
« Ostatnia zmiana: 26 Lis, 2009, 20:19:55 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lis, 2009, 20:35:30 »
Szczupak lub okoń w duszonych grzybach

Składniki : 2 filety -po 140 g szczupaka lub okonia; 2 źdźbła żubrówki ;1 zielony ogórek;40g pieczarek;40 g podgrzybków;20 g kurek;100ml białego wina 100ml kwaśnej śmietany;20g posiekanego koperku ;40g masła ;oliwa;sól;pieprz.

Przygotowanie :Na oliwie z masłem usmażyć rybę na złoty kolor.Następnie przełożyć ją do nagrzanego piekarnika.Pokroić ogórka w podłużne plastry,przyprawić solą oraz pieprzem,dodać do ryby wraz z trawą żubrówka i zapiec.
Grzyby udusić na maśle i przełożyć na talerz. W rondlu po grzybach wymieszać śmietanę z winem,robiąc sos.Rybę podawać z ogórkiem ,uduszonymi grzybami i koprem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Gru, 2009, 15:14:46 »
Pasztet z wędzonej ryby

Składniki:35 dag wędzonej ryby -makrela lub dorsz ,albo śledź;Cebula;szklanka mleka;5 dag ryżu;3 jajka;2 łyżki masła;łyżka mąki;bułka tarta;3 łyżki posiekanej natki pietruszki;pieprz;sól; tłuszcz do formy.

Przygotowanie:Rybę włożyć do miski,zalać mlekiem ,odstawić na 30 minut.-Zagotować 4 szklanki osolonej wody,wrzucić ryż i drobno pokrojoną cebulę,całość gotować 10 minut,a następnie przecedzić.-Rybę wyjąć z mleka ,obrać ze skóry i ości,mięso podzielić na kawałki.-Przestudzony ryż wymieszać z rozdrobnioną rybą,ugotowanymi na twardo i posiekanymi dwoma jajkami oraz natką pietruszki.-W rondlu stopić masło ,dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę.Rozprowadzić ją przecedzonym mlekiem-w którym moczyła się ryba.Stale mieszając ,gotować na małym ogniu,aż sos zgęstnieje.Do sporządzonego sosu wbić jajko ,dodać sól,pieprz,dokładnie połączyć z masą rybno-ryżową, na koniec starannie wymieszać.
-Formę wysmarować tłuszczem,włożyć przygotowaną masę,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Gru, 2009, 00:14:49 »
Pasztet z wędzonym łososiem

Składniki : 1/2 kg filetów z łososia;2 szklanki śmietany;2 jajka;pęczek szczypiorku;pieprz ,sól. Dodatkowo: 25 dag wędzonego łososia do wyłożenia formy.

Przygotowanie :Filety z łososia dokładnie osuszyć i pokroić .Wymieszać dokładnie z jajkami i wstawić do lodówki. Mocno schłodzone zmiksować ,dodać schłodzoną tłustą śmietanę ,posiekany szczypiorek,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.
-Foremkę -keksówkę wyłożyć plastrami wędzonego łososia .Wypełnić masą ,przykryć folią aluminiową i wstawić do większej foremki wypełnionej do połowy wodą. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 1 godzinę.
-Upieczony pasztet ostudzić w temperaturze pokojowej,wyjąć z foremki i owinąć folią aluminiową.Wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
Podawać pokrojony w plastry i można polać śmietaną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy rybne
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Gru, 2009, 16:54:04 »
Karaś zapiekany w śmietanie

Składniki :Dość duże karasie;sól;oliwa;gęsta śmietana;maka.

Przygotowanie:Karasie oczyścić ,umyć i wyfiletować ,każdą rybę rozciąć wzdłuż,odrzucić ość grzbietową. Delikatnie oprószyć solą,odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Osuszone i oprószone mąką filety smażyć na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu,rumieniąc z obu stron. Ułożyć kawałki ryby warstwami w żaroodpornym naczyniu,zalać lekko spienioną śmietaną tak ,aby kawałki ryby były zupełnie zanurzone i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni C. Piec 20-25 minut. Wyjąć gdy śmietana na wierzchu się lekko zrumieni.
Podawać z zasmażonymi ziemniakami z cebulą i sezonową surówką.


Gotowany sandaczSandacz z względu na swoje białe mięso ,najsmaczniejszy jest gotowany

Składniki:Sandacz 1 kg ,po oczyszczeniu z łusek ,wypatroszeniu i pozostawieniu głowy; 2 l.wywaru z warzyw ,korzeni oraz cebuli;4 jajka ugotowane na twardo;1 lub 2 duże łyżki masła;1 duża łyżka posiekanej pietruszki;sok z cytryny;małe ziemniaki -najlepiej młode.

Przygotowanie Rybę w całości ułożyć w długiej, wąskiej rynience,zalać wywarem,gotować na niedużym ogniu.Mięso ryby powinno być miękkie ,ale nie ugotowane.Odstawić rybę w wywarze w ciepłe miejsce na 1 godz.
-Rozgrzać na patelni masło ,gdy zacznie się rumienić ,wrzucić pokrojoną natkę pietruszki oraz pokrojone w cząstki jajka-całość trzymać na niewielkim ogniu,od czasu do czasu lekko wstrząsając naczyniem ,uważając ,aby jajka się nie rozpadły.
-Na wygrzanym półmisku ułożyć sandacza ,skropić obficie sokiem z cytryny,polać gorącym masłem z jajkami i pietruszką ,obłożyć ziemniaczkami.


Polskie Tradycje Kulinarne -E.Aszkiewicz