Karp w galarecie
Składniki:Karp -1,5 kg ;3-4 cebule;2 pietruszki;pół niedużego selera;marchewka;4 łyżeczki żelatyny;plasterki cytryny;gałązki natki pietruszki;cukier;pieprz;sól.
Przygotowanie:Karpia oczyścić z łusek ,sprawić ,usunąć skrzela ,odcinamy głowę. Rybę dokładnie umyć i pokroić na niewielkie dzwonka.Osolić i ewewntualnie skropić sokiem z cytryny.
-Warzywa oczyścić ,pokroić w cienkie słupki ,włożyć do płaskiego rondla,zalać litrem wody i gotować kilka minut.
-Następnie należy włożyć głowę i kawałki ryby,dodać sól,łyżkę cukru i gotować co najmniej godzinę pod przykryciem,na małym ogniu.Pod koniec gotowania wsypać zmielony pieprz [dobry jest pieprz cytrynowy ze szczególnym przeznaczeniem do potraw rybnych]
-Ugotowaną rybę wyłożyć na głębszy półmisek .-W kilku łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę ,a gdy napęcznieje ,włożyć ją do wywaru z ryby.Mieszając chwilę podgrzewać ,ale nie gotować.Lekko przestudzoną zalewać wyłożoną rybę.Po ostygnięciu włożyć do lodówki ,aby żelatyna zastygała.
Ostatnią czynność można również wykonać w inny sposób: Do zagotowanej ryby ,po wyciągnięciu głowy ,dodajemy rozpuszczoną i napęczniałą żelatynę.Następnie naczynie szczelnie zakryć i odstawić do ostygnięcia.Przed podaniem nabierać łyżką i widelcem dzwonka ryby razem z zastudzoną galaretą z warzywami,ułożyć na półmisku.
Wyłożone na półmisku ryby ,udekorować natką pietruszki i plastekami cytryny.
Rolada rybna w galarecie
Składniki :50 dag filetów rybnych ;3 cebule;3 jaja;czerstwa kajzerka;półszklanki mleka;pietruszka ;marchewka;po kawałku selera i zielonej części pora;2 pomidory;2,5 dag żelatyny;łyżka masła ;łyżka świeżo wyciśniętego soku z buraka czerwonego; po 3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego ,szczypta cukru ;sól.
Przygotowanie:-Dwie duże cebule ,pietruszkę,marchewkę ,seler zalać trzema szklankami wody ,dodać ziele angielskie ,pieprz i zagotować.
-Bułkę namoczyć w mleku ;filety wypłukać i razem z odciśniętą bułką oraz surową cebulą przepuścić przez maszynkę.Żółtko jednego jaja utrzeć z masłem ,dodać do ryby,przyprawić ,dokładnie wymieszać;następnie dołożyć pianę z białka ,sok z buraka i ponownie wymieszać.
-Lnianą ściereczkę posmarować masłem ,ułożyć na niej wałek uformowany z masy rybnej ,ciasno zawinąć ,końce związać bawełnianym sznurkiem.
-Włożyć roladę do wrzątku z warzywami ,posolić ,dodać odrobinę cukru i gotować godzinę.
-Pozostałe jaja ugotować na twardo,obrać ,pokroić w plasterki.-Wystudzoną roladę wyjąć z wywaru,pokroić w centymetrowe plastry ,ułożyć na półmisku ,udekorować cząstkami jaj,pomidora i kawałkami pora.
-Wywar odcedzić wymieszać z żelatyną ,zalać roladę i wstawić do lodówki ,aby galareta stężała.-Podawać z chrzanem lub sosem majonezowym.