Autor Wątek: Potrawy mięsne  (Przeczytany 19671 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #75 dnia: 29 Paź, 2012, 22:11:28 »
Kurze wątróbki z pomidorami

Składniki:-500 g kurzych wątróbek;500 g dojrzałych pomidorów; 50 g wędzonego boczku; duża cebula; 2-3 ząbków czosnku;2 łyżki oleju; 1-2 gałązki szałwii; sól; 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu.

Przygotowanie:- Boczek kroimy w cienkie paski; obraną cebulę i czosnek drobno siekamy.
-Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w plasterki.
-Szałwię drobniutko kroimy.
-Opłukane, osuszone i oczyszczone wątróbki przekrawamy na pół.
-Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, boczek i czosnek. Smażymy,aż boczek się trochę wytopi, mieszamy -aby cebula i czosnek się nie przypaliły.
- Na końcu smażenia dodajemy wątróbki i smażymy 2-3 minut.Mieszamy,zmniejszmy płomień.
-Teraz dodajemy pomidory, posypane pieprzem i szałwią.
-Przykrywamy patelnię i dusimy  na niedużym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje.

Można podawać z makaronem lub ziemniakami . Możemy podać na szybko z bagietką. Tak przygotowana wątróbka dobra jest szczególnie dla osób, które za nią nie przepadają. Pomidory dodają potrawie łagodności.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Lis, 2012, 23:51:22 »
Zaczęłam szukać w starej książce kucharskiej przepisów związanych ze zbliżającymi się świętami.Trochę się przy tych poszukiwaniach ''odmłodziłam'' :P Przy okazji przypomniałam sobie potrawy, których dziś nie robię, w latach gdy kurczaki kupowano na sztuki inaczej się gotowało. Dziś kupujemy piersi kurczaka, nóżki, pałki czy też skrzydełka -wszystko oddzielnie. Kiedyś najbardziej  dostępny był drób, który długo zastępował nam inne mięsa ;) Znaleziony przepis na :

Paprykarz z kurczaka.

Składniki:1 kurczak; sól;pieprz; 40 g smalcu; 2 cebule; 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku; wywar z drobiu; 30 g mąki; 2 strąki papryki; 2 pomidory; 1/4 litra kwaśnej śmietany; sok z cytryny.

Przygotowanie:Oczyszczonego kurczaka pokrajać na mniejsze kawałki. oprószyć solą, pieprzem.
-Na rozgrzanym smalcu zeszklić posiekaną cebulę, dodać paprykę w proszku i mięso, które krótko obsmażamy.
-Następnie należy podlać drób bulionem i dusimy.
-W czasie duszenia podlewamy od czasu do czasu.
-Gdy mięso będzie już miękkie, sos oprószyć mąką. Używam do tego sitka, wtedy nie robią się grudki.
-Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę i pomidory w cząstkach-wszystko dalej dusimy.
-Na końcu zaprawiamy kwaśną śmietaną i do smaku sokiem z cytryny.

W latach powojennych dużo używano w kuchni smalcu. Kapusta musiała być kroszona smalcem, klopsy smażono na smalcu  i wiele innych potraw. Jeszcze ja sama długo używałam tego tłuszczu, aż wyparła go w różnych postaciach margaryna i oleje. Nie wspomnę o obowiązkowych zasmażkach, które całkowicie odrzuciłam z moich potraw. Dziś w kuchni używam masła lub oliwę z pestek winogron, wydaje mnie się zdrowsze, niż  inne tłuszcze. Każdy jednak ma swój pogląd na ten temat.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Lis, 2012, 00:09:20 »
Kulki mięsne z grzybami

Składniki: 200 g cielęciny; 100 g wieprzowiny; 150 g świeżych grzybów; 1 łyżka oleju; 1 cebula; 1 jako; pieprz mielony; sól; tłuszcz do smażenia; duszone jarzyny o pikantnym smaku.

Przygotowanie: Mięso zemleć i wymieszać z grzybami uduszonymi na oleju-razem z posiekaną cebulą.
-Dodać jajko, sól, pieprz i ponownie wymieszać.
-Z tak przygotowanego mięsa formować małe kulki i smażyć je ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu.
-Usmażone kulki wyłożyć do duszonych jarzyn i pod przykryciem dusić około 15 minut.

Można podawać z chlebem, ryżem, makaronem -jak komu smakuje. ;) Można podać nawet podać na półmisku z  jarzynami. Coś takiego podała kuzynka na swoich imieninach, pierwotnie myślałam,że poszła na łatwiznę, tymczasem okazało się to  ciekawą potrawą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Sty, 2013, 20:18:28 »
Gdy nadchodzi niedziela zaczynam intensywnie myśleć co przygotować na obiad. Schabowe, karkówka, piersi z kurczaka na przemian mogą się szybko znudzić. Dzieci przychodzą i mama chce się przypodobać  ;) Dziś kupowałam żołądki z drobiu i przy okazji przypomniał mnie się przepis na żołądki z indyka lub z gęsi. W najbliższym czasie gdy dostanę takie żołądki, zrobię potrawę, której dawno nie robiłam..

Indycze żołądki nadziewane. Muszą być z indyka lub z gęsi, bo są większe od żołądków z kurczaka, lub kury.

Składniki: 1 kg żołądków z indyka; 0,5 kg mielonego mięsa-najlepiej drobiowego; 1 cebula; sól; pieprz; łyżka tartej bułki; 1 jajko;
masło.

Przygotowanie: Drobno posiekaną cebulę  należy zeszklić na tłuszczu, połączyć z  mięsem mielonym, tartą bułką, jajkiem.
- Przyprawić solą i pieprzem. Można dodać dobrze roztarty majeranek -szczyptę. Wszystkie produkty dokładnie wyrobić jak na klopsy.
-Żołądki dokładnie oczyszczone ugotować w osolonej wodzie,gdy będą na wpół miękkie, wyjmujemy i napełniamy farszem,spinamy wykałaczką i obsmażamy na tłuszczu.
-Przekładamy do rondla i podlewamy wywarem z gotowanych żołądków, dusimy pod przykryciem podlewając od czasu do czasu.
-Duszenie powinno trwać około 30 minut.

Można podawać z ryżem ,makaronem lub z ziemniakami. Do tego surówka i obiad gotowy :)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #79 dnia: 05 Lut, 2013, 19:41:35 »
Stek z miodem

Składniki: 3/4 kg rostbefu bez kości; 2 łyżki oliwy; 2 łyżki płynnego miodu; 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy; 1/4 szklanki śmietanki; sól; pieprz czarny; 100 g masła.

Przygotowanie: Miód dokładnie wymieszać z solą, pieprzem i olejem.
-Mięso pokroić na 4 plastry, mocno wygnieść dłonią.Każdy kotlet dokładnie posmarować pastą miodową. Odkładamy na talerz i na godzinę wstawiamy do lodówki.
-Mocno rozgrzać dużą patelnię, stopić masło i obsmażyć na nim steki. Obsmażamy z obydwu stron.
-Do obsmażonego mięsa wlewamy śmietankę, wrzucamy odcedzone ziarenka pieprzu i trzymamy na małym ogniu.Steki obracamy co chwilę, aby równo przeszły sosem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #80 dnia: 07 Lut, 2013, 23:17:21 »
Kaczka nadziana mielonym mięsem

http://www.forum.suwalki.pl/przepisy-kulinarne/kaczka-z-jab322kami/ Taki przepis podałam w 2008r.

Dziś oglądałam ''Kuchenne Rewolucje'' i tematem przewodnim była kaczka.
Przypomniał mnie się jeszcze jeden przepis, na kaczkę.

Wszystko tak samo jak w poprzednim przepisie, z tą małą różnicą, że zamiast jabłek do środka kaczki wkłada się mielone mięso, przygotowane tak jak na klopsy- [cebulka, jajko,majeranek, sól,pieprz, namoczona bułka- nie panierujemy].

Po nadzieniu farszem , kaczkę zaszywamy lub spinamy i pieczemy. 

Po upieczeniu, nadzienie pozostaje w kaczce i dopiero na półmisku dzielimy porcje.

Taki klops, którego na ciepło nie zjemy bardzo smaczny jest na zimno do chleba.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #81 dnia: 25 Lut, 2013, 22:38:08 »
Wczoraj oglądałam program kulinarny, gdzie przygotowywano kotlety z kością.Przypomniał mnie się przepis z przed wielu lat,odszukałam

Kotlety schabowe po serbsku.

Składniki: 4 kotlety schabowe z kością; sól; pieprz; 50g masła;2 strąki papryki;2 pomidory;1 łyżka keczupu;wywar mięsny; zielona natka pietruszki.

Przygotowanie: Kotlety pobić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Brzegi mięsa naciąć, aby się nie zwijały w trakcie smażenia.
-Obsmażyć na tłuszczu pokrojoną paprykę oczyszczoną z nasion, włożyć na nią kotlety o obsmażamy z obu stron.
-Dodajemy obrane i drobno pokrojone pomidory, skrapiamy keczupem i dusimy do miękkości pod przykryciem.Podlewamy wywarem mięsnym.
-Przed podaniem posypujemy posiekaną  natką pietruszki.

Danie, łatwe i trochę odbiega od tradycyjnych panierowanych schabowych.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #82 dnia: 05 Mar, 2013, 23:34:30 »
Pasztet z jajkiem- z wielkanocnym symbolem  ;) Nazwa pasztet jest trochę wygórowana, szybciej nazwałabym tą potrawę Pieczenią rzymską- jednak nazwa nie jest najważniejsza, ważne,że przyozdobi nasz stół wielkanocny

Składniki:1 kg mielonego mięsa drobiowego lub z królika; 2 cebule; 2 surowe jajka; 3 ugotowane na twardo obrane jajka; 2-3 łyżki tartej bułki; 2 łyżki mielonych orzechów; sól; pieprz; masło.

Przygotowanie: Surowe jajka mieszamy z mielonym mięsem i posiekaną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem.
- Foremkę keksową smarujemy masłem. Wykładamy połowę mięsa, na środek układamy ugotowane jajka, na wierzch kładziemy drugą połowę mięsa.
-Wierzch pasztetu posypujemy tartą bułką zmieloną z zmielonymi orzechami.
-Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stop.C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #83 dnia: 07 Mar, 2013, 23:09:44 »
Królik z pieczarkami i oliwkami

Składniki: królik, mogą być tuszki z królika; 2 łyżki masła; 1/2 szklanki bulionu; 1/2 szklanki wytrawnego wina;2 cebule; 200 g pieczarek; 2 łyżki przecieru pomidorowego; 3-4 ząbki czosnku; po połowie małej łyżeczki majeranku i tymianku; 12-15 zielonych wydrylowanych oliwek; sól; pieprz; sok z cytryny;łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie: Pokrojonego na części królika skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem.
-Na rozgrzanym tłuszczu zrumieniamy, następnie przekładamy do rondla.
-Dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu.
-Pokrojone w paseczki pieczarki, posypujemy ziołami i smażymy na maśle, dodajemy przecier i oliwki.Podlewamy winem.
- Gdy królik już staje się miękki, podlewamy go pieczarkami i dusimy jeszcze około 20 minut.

Taką potrawę można podawać z ryżem, posypujemy natką pietruszki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Mar, 2013, 23:43:27 »
Świąteczny schab w galarecie

Składniki: -800g schabu bez kości; sól; pieprz; 2 szklanki bulionu;2 szklanki białego wytrawnego wina;2 opakowania żelatyny;4 marchewki.

Przygotowanie: Do bulionu, dodać schab, obrane marchewki  i gotować do miękkości.
-Mięso i jarzynę wyjmujemy, a żelatynę rozpuszczamy w gorącym bulionie. Dodajemy wino, mieszamy i podgrzewamy,ale uważamy,aby się nie zagotowało.
-Marchewkę kroimy w plasterki i układamy w podłużnej foremce-najlepiej w keksówce;zalewamy 1/4 przygotowanym bulionem z żelatyną.
-Mięso kroimy w grubsze plastry i układamy na marchewkę, tak aby wyglądało,że leży schab w całości.
-Można udekorować dowolnie zieleniną lub zielonym groszkiem.
--Zalewamy resztą galarety.


Przepraszam za jakość zdjęcia,ale mój aparat szwankuje i robiłam zdjęcie komórką  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Kwi, 2013, 18:11:58 »
Wieprzowina z fasolką szparagową i pomidorami.

Składniki: 400 g karkówki; sól; pieprz mielony; 1 łyżeczka mąki; 70 g słoniny wędzonej; 1 cebula;250 g fasolki szparagowej; trochę  bulionu; 2 pomidory;zielona natka pietruszki.

Przygotowanie:-Mięso pokroić w plastry, pobić tłuczkiem -jak kotlety.Posolić, popieprzyć i posypać lekko mąką.
-Wędzoną słoninę drobno pokroić i przetopić w rondelku.
-Włożyć do słoniny kotlety i krótko obsmażyć z obu stron. Dodać posiekaną cebulkę.
-Oczyszczoną fasolkę szparagową pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.Odcedzamy i dodajemy do mięsa.
-Podlać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem.
-Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy pokrojone w cząstki pomidory.
-Na końcu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i dusimy jeszcze do miękkości.

Można podawać z makaronem, ryżem a najlepiej z młodymi ziemniaczkami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #86 dnia: 14 Maj, 2013, 00:28:56 »
Wieprzowina z młodymi kalarepkami

Składniki: 400 g wieprzowiny z łopatki; 50 g wędzonej słoniny; sól; 250 g młodych kalarepek; 1 łyżka oleju; 20 g mąki; pieprz mielony;szczypta cukru;0,1 l śmietany.

Przygotowanie: Mięso kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na stopionej słonince.Solimy, podlewamy bulionem i pod przykryciem dusimy na pół miękko.
-Obraną kalarepkę kroimy w paseczki lub ścieramy na grubych oczkach tarki.Dodajemy ją do mięsa i dalej dusimy do miękkości.
-Na oleju sporządzamy z mąki jasną zasmażkę, którą zagęszczamy mięso.
-Na małym ogniu dusimy jeszcze około 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Do smaku pieprzymy, dodajemy cukier i zalewamy śmietaną .
-Potrawa powinna być gęsta. 

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Lip, 2013, 22:31:34 »
Paprykarz cielęcy

Składniki: 1 kg cielęciny bez kości; 3 łyżki oleju; 1/2 szklanki śmietany; 2 cebule; 3 pomidory; łyżka sproszkowanej słodkiej papryki ; 1/4 łyżki sproszkowanej ostrej papryki; sól;pieprz.

Przygotowanie:Mięso opłukać,osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
-Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, następnie przełożyć do garnka.
-Cebulę obrać i posiekać.
-Ze sparzonych pomidorów należy zdjąć skórkę, najlepiej usunąć pestki.Miąższ pokroić w kostkę.
-Na tłuszczu,na którym smażyliśmy mięso, zeszklić cebulę, wsypać sproszkowane papryki.Chwilę smażyć.
-Dodać pomidory i dusić je około 5 minut.Następnie wymieszać z mięsem.
-Dusić wszystko pod przykryciem na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie.
-Na końcu zaprawiamy śmietaną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #88 dnia: 22 Lip, 2013, 23:19:06 »
Wątróbka z ryżem- potrawę można potraktować  jako danie jednogarnkowe.

Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej; 25 dag ugotowanego na sypko ryżu; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; łyżka oliwy; nieduża cebula; natka pietruszki; sól; pieprz.

Przygotowanie: Oczyszczoną wątróbkę pokroić w większą kostkę i zrumienić na tłuszczu. Podlać kilkoma łyżkami wody.
-Cebulę pokrojoną w plastry podsmażyć na tłuszczu i dodać z koncentratem pomidorowym do wątróbki. Dusić 2-3 minut.
-Wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.

Podawać z dowolną surówką.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #89 dnia: 20 Sie, 2013, 22:10:05 »
Pierś indycza w jarzynach

Składniki: 50 dag piersi indyczej; kalarepa;1/2 strąka papryki; 2 marchewki;1/2 średniego kalafiora;2 cebulki dymki ze szczypiorkiem; 1/2 szklanki białego wina;łyżka masła; sól;pieprz. 4 kawałki folii aluminiowej.

Przygotowanie: Pierś pokroić w niedużą kostkę.
-Kalarepę, marchewki obrać i pokroić w dość dużą kostkę.
-Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić.
-Kalafior podzielić na różyczki, a cebule ze szczypiorkiem posiekać.
-Mięso wymieszać z warzywami, dodać rozpuszczone masło, wlać wino, doprawić solą i pieprzem.
- 4 kawałki folii rozłożyć i wyłożyć na nie porcje mięsa z jarzynami. Szczelnie zamykamy i zapiekamy około 30 minut.

Można podawać z samym pieczywem.