Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem-dla 2 osób.
Składniki:30 dag wieprzowej polędwicy;sól;pieprz;majeranek;kminek;2 łyżki masła;2 jabłka;50ml białego wytrawnego wina;cukier do smaku.
Przygotowanie:-Polędwiczki przyprawić solą,pieprzem,majerankiem i kminkiem-odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
-Po tym czasie,obsmażyć mięso na maśle,dodać starte jabłko,podlać białym winem i trochę -wodą.Dusić,aż będą miekkie.
-Wyjąć,pokroić na plastry najładniej wyglądają jak kroimy trochę na skos.
-Wytworzony sos przyprawić do smaku,trochę odparować.
-Cząstki drugiego jabłka obsmażyć na maśle z majerankiem i cukrem.
-Polędwiczki ułożyć na dość gęstym sosie,udekorować obsmażonym jabłkiem.
Można podawać z buraczkami lub marchewką,zresztą to już zależy co kto lubi Befsztyk na 2 osoby-danie łatwe i szybkie do przygotowania. Dobre na ciepłą kolację.
Składniki: Wołowina pieczeniowa,jeszcze lepiej gdy kupimy polędwicę wołową-tyle by po zmieleniu było 1/4 kg.; sól;pieprz;szczypta papryki;kiszony ogórek lub konserwowy-drobno posiekany;zielona natka pietruszki.4 kromki białego chleba,proponowałabym chleb tostowy,4 jajka.
Przygotowanie:Wołowinę można drobno zmielić lub zadać sobie trud i nożem zeskrobać,tak jak na tatra.
-Wspomniany ogórek,przyprawy,posiekaną natkę pietruszki -dokładnie wymieszać.
-Po dwie kromki chleba na osobę,posmarować grubo farszem i ułożyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu-farszem na dół.
-Kiedy mięso się podsmaży,ostrożnie odwracamy grzanki i przyrumieniamy od spodu.
-Grzanki zdjąć na ogrzany półmisek,a na pozostałym tłuszczu usmażyć jajka sadzone,które po usmażeniu kładziemy na grzanki.
-Posypujemy zieleniną.
Do grzanek można podawać świeże warzywa np. pomidory,ogórki,sałatę -wybór dowolny,ważne aby było smacznie i kolorowo.
W przepisie zaznaczyłam chleb tostowy,ponieważ przepis pochodzi z wczesnych lat 60-tych i o chlebie tostowym nie było mowy
Używało się najwyżej chleb pszenny. -