Autor Wątek: Potrawy mięsne  (Przeczytany 19738 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Lis, 2011, 22:54:56 »
Baranina marynowana-taką ja sporządzam -najlepsza jest na zimno.

Składniki-Udziec barani -około 2,5 kg; 0,5 litra octu; 0,5 litra wody wg nowszych przepisów,może być piwo; duża cebula;pieprz;ziele angielskie;liście laurowe;gorczyca;rozmaryn;słonina do szpikowania i czosnek.

Przygotowanie-Baraninę oczyszczamy z tłuszczu i okładamy w kamiennym naczyniu. Ocet,wodę lub piwo gotujemy z przyprawami i pokrojoną w plastry cebulą.
-Gorącą marynatą zalewamy baraninę,wcześniej obsypaną rozmarynem.
-Mięso konserwujemy około 24 godzin,następnie obmywamy tym samym octem,solimy i szpikujemy słoniną, czosnkiem  i pieczemy w brytfannie polewając  masłem i przecedzoną zalewą.
-Pieczemy około 2 godzin na niedużym ogniu. Jeśli mamy mniejszą pieczeń,to czas pieczenia się skróci.

Tak samo można przyrządzić  pieczeń z wołowiny.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Mar, 2012, 22:26:13 »
Polędwica a'la Zagłoba

Składniki na 4 porcje- 60 dag polędwicy wołowej;olej;na sos-2 łyżyki oleju;5 dag papryki czerwonej;1 nie duża cebula;1/2 pora;2 ogórki konserwowe;przecier pomidorowy;sól;pieprz;ostra papryka w proszku;tarty żółty ser;cukier do smaku.

Przygotowanie-Na oleju podsmażyć kolejno pokrojone warzywa-podsmażone odsuwać na bok patelni i kłaść następne,gdy już będą podsmażone wymieszać,dodać przyprawy,następnie przecier z pół szklanki zalewy z ogórków konserwowych-podgrzać.do smaku dodać soli i cukru.
-Polędwicę pokroić na 4 porcje,rozbić ręką,usmażyć szybko na bardzo gorącym tłuszczu po 2 min. z każdej strony.
-Wyłożyć na talerze,polać sosem,posypać tartym serem.Można posypać natką pietruszki i szczypiorkiem.
-Można podawać wg uznania dobre są do tego kopytka,lub inne kluski.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Mar, 2012, 22:29:04 »
Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem-dla 2 osób.

Składniki:30 dag wieprzowej polędwicy;sól;pieprz;majeranek;kminek;2 łyżki masła;2 jabłka;50ml białego wytrawnego wina;cukier do smaku.

Przygotowanie:-Polędwiczki przyprawić solą,pieprzem,majerankiem i kminkiem-odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
-Po tym czasie,obsmażyć mięso na maśle,dodać starte jabłko,podlać białym winem i trochę -wodą.Dusić,aż będą miekkie.
-Wyjąć,pokroić na plastry najładniej wyglądają jak kroimy trochę na skos.
-Wytworzony sos przyprawić do smaku,trochę odparować.
-Cząstki drugiego jabłka obsmażyć na maśle z majerankiem i cukrem.
-Polędwiczki ułożyć na dość gęstym sosie,udekorować obsmażonym jabłkiem.

Można podawać z buraczkami lub marchewką,zresztą to już zależy co kto lubi 


Befsztyk na 2 osoby-danie łatwe i szybkie do przygotowania. Dobre na ciepłą kolację.

Składniki: Wołowina pieczeniowa,jeszcze lepiej gdy kupimy polędwicę wołową-tyle by po zmieleniu było 1/4 kg.; sól;pieprz;szczypta papryki;kiszony ogórek lub konserwowy-drobno posiekany;zielona natka pietruszki.4 kromki białego chleba,proponowałabym chleb tostowy,4 jajka.

Przygotowanie:Wołowinę można drobno zmielić lub zadać sobie trud i nożem zeskrobać,tak jak na tatra.
-Wspomniany ogórek,przyprawy,posiekaną natkę pietruszki -dokładnie wymieszać.
-Po dwie kromki chleba na osobę,posmarować grubo farszem i ułożyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu-farszem na dół.
-Kiedy mięso się podsmaży,ostrożnie odwracamy grzanki i przyrumieniamy od spodu.
-Grzanki zdjąć na ogrzany półmisek,a na pozostałym tłuszczu usmażyć jajka sadzone,które po usmażeniu kładziemy na grzanki.
-Posypujemy zieleniną.

Do grzanek można podawać świeże warzywa np. pomidory,ogórki,sałatę -wybór dowolny,ważne aby było smacznie i kolorowo.
W przepisie zaznaczyłam chleb tostowy,ponieważ przepis pochodzi z wczesnych lat 60-tych i o chlebie tostowym nie było mowy ;) Używało się najwyżej chleb pszenny.

-

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #63 dnia: 15 Mar, 2012, 23:23:42 »
Wiedziałam,że mam jeszcze inny przepis na podobne befsztyki i ....znalazłam

Befsztyki z polędwicy

Składniki: 4 plastry polędwicy wołowej;4 wąskie i cienkie plastry słoniny;sól;pieprz;4 bułki paryskie;3 łyżki masła;2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:Na rozgrzanej patelni zrumieniamy posmarowane masłem bułki.
-Plastry polędwicy lekko rozbijamy,formujemy okrągłe befsztyki,które owijamy cienkimi plastrami słoniny.
-Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę,dodajemy masło i obsmażamy befsztyki z obu stron-po 2 minuty z każdej strony.Solimy i pieprzymy.
-Po obsmażeniu zdejmujemy słoninę,a befsztyki układamy na grzankach.

H.Szymanderska

Można dodać liść sałaty,lub plastry pomidora.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #64 dnia: 21 Mar, 2012, 22:00:49 »
Cielęce zraziki faszerowane

Składniki:4 cienkie plastry cielęciny;4 plastry szynki;4 plastry sera ementalera;sól;pieprz;musztarda lub ketchup;jajko;2 łyżki mąki;2 łyżki bułki tartej;tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: Mięso lekko rozbijamy,solimy i posypujemy pieprzem.Lekko smarujemy musztardą lub ketchupem.
-Układamy na tym szynkę i ser-zwijamy w rulon,spinamy i obtaczamy w mące,jajku i tartej bułce.
-Smażymy  na gorącym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu-można skropić białym wytrawnym winem-wersja współczesna :P
-Mięso dusimy,aż będzie miękkie.
-Podajemy z jarzynami.

Osobiście przy wszelkim panierowaniu mięs nie używam mąki,ale to już moja wersja

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #65 dnia: 23 Mar, 2012, 23:51:41 »
Medaliony

Składniki:600g schabu bez kości;4 plasterki szynki;4 plasterki sera ementalera;utarta skórka i sok z 1/2 cytryny;sól;pieprz; 2     łyżki masła;2 łyżki mąki;3 łyżki oliwy.

Przygotowanie:Schab kroimy na cztery plastry,lekko zbijamy tłuczkiem.Solimy,posypujemy pieprzem i utartą skórką cytryny,smarujemy oliwą i zostawiamy w lodówce na godzinę.
-Każdy plaster nacinamy wzdłuż,nie do końca-tworzymy w ten sposób kieszeń.
-Kieszeń nadziewamy plasterkiem szynki i sera.Można spiąć szpikulcem.
-Obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącej oliwie z obu stron na złoty kolor.
-Układamy na żaroodpornym półmisku i wstawiamy na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika -180/190 stop.C.


Biała kiełbasa z pieczarkami-Urozmaicenie wielkanocnego stołu.

Składniki:300g białej kiełbasy;300g pieczarek;1 łyżka mąki;3/4 l śmietany 12%;1/2 puszki groszku konserwowego;natka pietruszki;olej lub masło. Sól,pieprz;ostra papryka.

Przygotowanie: Kiełbasę zalać wodą,doprowadzić do wrzenia,ale już dłużej nie gotować.
-Pieczarki obrać,pokroić w plasterki,usmażyć na tłuszczu,oprószyć mąką,dodać śmietanę-zagotować. Najlepiej mieszając.
-Dodać groszek i posiekaną natkę pietruszki-doprawić do smaku.
-Ugotowaną kiełbasę włożyć do sosu i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
-Podawać na ciepło.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #66 dnia: 26 Mar, 2012, 23:58:15 »
Biała kiełbasa w piwie

Składniki:3/4 kg białej kiełbasy;1 litr piwa-tylko nie mówcie,że żal piwa :P;50 g masła;200g cebuli;łyżka mąki;sok z cytryny;sól;pieprz.

Przygotowanie:Obraną cebulę drobno siekamy.
-Piwo zagotowujemy,kiełbasę wkładamy do wrzącego piwa,przykrywamy,zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 15 minut,po czym kiełbasę wyjmujemy.
-Wywar z kiełbasy ponownie zagotowujemy,wrzucamy cebulę i gotujemy na niewielkim ogniu kilkanaście minut.Miksujemy i przecieramy przez sito.
-Masło ucieramy z mąką,wkładamy do przetartego sosu i podgrzewamy,aż sos zgęstnieje.
-Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i sokiem z cytryny,wkładamy pokrojoną na porcje kiełbasę i podgrzewamy.
-Można podawać z ziemniakami polane sosem.

Dobre na świąteczny obiad,lub dla odmiany na poświąteczny -do wyboru  ;) Ważne by kiełbasa się nie zmarnowała.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #67 dnia: 27 Mar, 2012, 22:36:54 »
Litewski gulasz

Składniki-700g schabu;100g słoniny;2 szklanki kwasu buraczanego;2 łyżki startego razowego chleba;kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego.;sól.

Przygotowanie-Mięso kroimy na kawałki i solimy.Słoninę kroimy w drobną kostkę i wysmażamy na dużej patelni.
-Wrzucamy mięso i chwilę smażymy,ciągle mieszając.
-Zrumienione mięso i słoninę przekładamy do rondla,zalewamy kwasem buraczanym-dodajemy ziarenka piepru i ziela angielskiego.
-Wszystko dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
-Pod koniec duszenia,odkrywamy pokrywkę,wsypujemy utarty chleb i chwilę gotujemy,aż zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.
-Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #68 dnia: 31 Mar, 2012, 01:04:24 »
Pieczeń z morelami

Składniki:1 kg chudego surowego boczku;250 g jabłek;100ml bulionu;100ml białego wytrawnego wina;100g suszinych moreli;1 cebula;3 ząbki czosnku;tłuszcz do smażenia;sól;pieprz;majeranek.

Przygotowanie:Morele sparzyć,zalać winem i odstawić na godzinkę.
-Boczek nacieramy roztartym czosnkiem i przyprawami.Zrolować,zasznurować,obsmażyć na złoto.
-Boczek przełożyć do rondla,podlać bulionem-dusić jeszcze około 1 godziny.Odlać nadmiar tłuszczu.
-Dodać oczyszczoną,pokrojoną w plastry cebulę,morele pokrojone w paski i ćwiartki jabłek.
-Podlać winem i dusić jeszcze 20 minut.
-Podawać w plastrach z sosem powstałym z pieczenia.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Cze, 2012, 23:17:53 »
Pierś kurczaka ze szpinakiem

Składniki:2 całe piersi;1 kg świeżego szpinaku;2 ząbki czosnku;1 cebula;2 dag masła;sól;biały pieprz;gałka muszkatołowa do smaku;2 łyżki śmietany kremówki;5 dag startego sera-najlepiej ementalera.

Przygotowanie:Ze szpinaku odciąć ogonki,liście wypłukać,osączyć na sicie. Nie przerażajcie się,bo szpinak jest lekki i będzie go dość dużo-jednak w trakcie duszenia jego objętość się zmniejszy.
-Piekarnik rozgrzać do 220 stop.C.
-Cebulę obrać,pokroić w kostkę;czosnek drobniutko posiekać.
-Rozgrzać masło na patelni,zeszklić cebulę,dodać czosnek i włożyć na to szpinak.Parę minut razem dusić.Doprawić solą,gałką muszkatołową,pieprzem.
-Piersi kurczaka po opłukaniu osuszyć,przeciąć na pół tzn na cieńsze plasterki i następnie każdą przekroić w poprzek na 2 części.
-Podłużną formę żaroodporną wysmarować masłem,układać  na przemian szpinak i drób.
-Śmietanę wymieszać z żółtym serem i zalać zapiekankę.
-Wstawić do piekarnika i zapiekać ok.20 minut.

Podawać można na dowolne sposoby: z makaronem lub młodymi ziemniaczkami,które moim zdaniem najbardziej pasują do tej potrawy.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Sie, 2012, 01:23:22 »
Galaretka drobiowa z groszkiem i grzybami

Składniki:20 dag wędzonej piersi kurczaka; 1 i 3/4 szklanki bulionu; słoiczek marynowanych kurek; małą puszkę zielonego groszku konserwowego; 6 łyżek żelatyny; kilka listków majeranku; sól; pieprz; sos worcester; kilka listków sałaty do dekoracji.

Przygotowanie:Żelatyną namoczyć w zimnej wodzie.
-Rosół podgrzać i rozpuścić w nim namoczoną żelatynę- nie gotować. Przyprawić na pikantnie solą,pieprzem oraz sosem worcester. Odstawić do przestygnięcia.
-Wędzoną pierś drobno pokroić w kostkę.
-Groszek rozmrozić, kurki dokładnie osączyć na sitku.
- Pojemniczki w których chcemy robić galaretkę/najlepiej użyć do tego bulionówki/ opłukać zimną wodą,wlać do każdej trochę ros ołu.
-Wstawić na 10 minut do lodówki, gdy warstwa rosołu stężeje, ułożyć na niej po listku majeranku,a na to resztę przygotowanych wcześniej składników.
-Zalać resztą rosołu i wstawić do lodówki,aż galaretka stężeje.
-Po wyjęciu można na krótko wstawić do ciepłej wody.  Sama tego nie robię-wykrawam delikatnie wokół obwodu nożem.
-Ustawić na półmisku,wyłożonym sałatą. Można udekorować majonezem.

Proponowałabym wykorzystać obecną porę roku i użyć świeży groszek,uprzednio ugotowany. Galaretki są smaczne i ładnie wyglądają na gościnnym stole.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Wrz, 2012, 22:03:05 »
Litewskie kotlety cielęce

Składniki: 600g cielęciny bez kości; jajko; 3-4 łyżki startego razowego chleba; 2 łyżki mąki; 4 łyżki sklarowanego masła; pół szklanki tartego chrzanu; cebula; sok i otarta skórka z cytryny; 1,5 szklanki gęstej śmietany; sól.

Przygotowanie: Mięso kroimy na 4 plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem.
-Posypujemy solą, obtaczamy w mące, rozmąconym jajku i na końcu w startym chlebie.Panierkę mocno przyciskamy.
-Kotlety smażymy na rozgrzanym maśle -2 łyżki; następnie przekładamy na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie.
-W rondelku roztapiamy pozostałe masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, chwilę przesmażamy i dodajemy starty chrzan, łyżkę razowego chleba, startą skórkę z cytryny i sok cytrynowy-chwilę dusimy.
-Pod koniec solimy i dodajemy śmietanę-mieszamy.
-Tak przygotowanym sosem zalewamy kotlety, przykrywamy folią i wstawiamy na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika.

Można podawać z ryżem lub makaronem. Bardzo pasują do tego gotowane szparagi , zielony groszek lub fasolka szparagowa.

Jeśli kupujecie klarowane masło, to sprawdzajcie jakie posiada składniki. Ostatnio widziałam w sklepie nasze krajowe i to co przeczytałam, przeraziło mnie.Najlepiej same sklarujcie masło w domu, będziecie pewne co spożywacie, jest jeszcze jedna zaleta - cena  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #72 dnia: 24 Wrz, 2012, 22:12:22 »
Łatwy obiad

Polędwiczki z fasolką szparagową

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól; pieprz do smaku; 30 dag fasolki szparagowej; 50g ryżu dzikiego.

Przygotowanie: Mięso pokroić w plastry szerokości 1 cm. Mięso zbić lekko dłonią-przyprawić.
-Podsmażyć do miękkości z obu stron na oliwie.
-Fasolkę ugotować w lekko posolonej i lekko osłodzonej wodzie.
-Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #73 dnia: 04 Paź, 2012, 23:11:50 »
Pieczeń cielęca po litewsku- na 6-8 porcji.

Składniki: 2 kg cielęciny bez kości; marchew;pietruszka;duża cebula;pół selera;3 łyżki ostrej musztardy;100 g słoniny;sól;łyżka masła.

Przygotowanie:Obrane, opłukane jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w drobne kosteczki.
-Mięso natarte startymi jarzynami, ułożyć ciasno, najlepiej w kamiennym garnku. Przycisnąć talerzykiem i odstawić  w chłodne miejsce na 3-4 dni. Jak nie macie kamiennego naczynia, można użyć naczynia żaroodpornego. Wytworzonej marynaty nie wylewamy.
-Przed pieczeniem cielęcinę nasolić i naszpikować paseczkami słoniny.
-Tak przygotowane mięso układamy w wysmarowanej masłem brytfannie, pieczemy najpierw na dużym ogniu,po 15 minutach zmniejszamy ogień i pieczemy około 90 minut.
-Mięso często polewamy tłuszczem, który wytworzył się w trakcie pieczenia oraz marynatą z jarzyn.
-Jeśli chcemy podawać cielęcinę na ciepło, to należy przed  końcem pieczenia zalać mięso szklanką śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki.
-Jeśli chcemy podawać na zimno, to po ostygnięciu najlepiej zawinąć mięso w folię aluminiową-wtedy pieczeń nie wysycha.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Paź, 2012, 23:26:46 »
Przepis na kaczkę już mamy,a ponieważ powolutku nadchodzą święta, może ktoś skusi się na upieczenie gęsi, którą można spożywać na ciepło i na zimno.Przygotowanie takiej gęsi nie jest trudne, przygotowałam taką gęś pierwszy raz będąc młodą mężatką  :P

Gęś z jabłkami

Składniki: 1 młoda gęś,około 3-4 kg; łyżka soli; 1,5 łyżeczki majeranku; 1 kg jabłek -najlepiej winnych; 6-7 goździków;3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich;łyżka miodu; łyżka masła; 1/2 szklanki wytrawnego wina.

Przygotowanie: Oczyszczoną ,wypłukaną i wysuzszoną gęś nacieramy wewnątrz i zewnątrz solą i dobrze roztartym majerankiem.
-Zostawiamy  na 2 godziny.
-Umyte jabłka  osuszamy i wydrążamy gniazda nasienne. Tak wydrążone napełniamy orzechami zmieszanymi z miodem.
-W każde jabłko wbijamy po 1-2 goździków.
-Jabłkami nadziewamy gęś, zaszywamy i układamy w dużej wysmarowanej masłem brytfannie.
-Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika-pieczemy około 3-5 godzin,skrapiając winem i wytworzonym tłuszczem-sosem.
-Podajemy z pieczonym jabłkami.
-Jako przystawkę można dodać modrą kapustę lub kiszoną z rodzynkami i odrobiną miodu.

Osobiście wolę modrą kapustę.