Autor Wątek: Potrawy mięsne  (Przeczytany 19736 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #45 dnia: 31 Mar, 2011, 15:20:45 »
Indyk z owocami

Składniki: 350g suszonych śliwek –bez pestek; skórka z ½ pomarańczy;4 łyżki oleju; indyk 2,5-3 kg;500g jabłek;1/2 szklanki półwytrawnego białego wina; tłuszcz do wysmarowania folii aluminiowej;1/2 szklanki białego wytrawnego wina;4 łyżki masła; sól; pieprz.

Przygotowanie: Śliwki namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Do wody dodać startą skórkę z pomarańczy.
-Olej wymieszać z solą i pieprzem-natrzeć nim indyka.
-Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wymieszać ze śliwkami-wypełnić farszem indyka.
-Polać ptaka półwytrawnym winem, zawinąć w wysmarowaną tłuszczem folię aluminiową.
-Na blachę lub w brytfannę wlać 1/2  szklanki wody, ułożyć w niej indyka.
-Piekarnik rozgrzewać po woli do temp. około 200 stop. C.
-Indyka piec przez 2,5-3 godziny. Podczas pieczenia polewać wytrawnym winem-po łyżce wina wlewać pod folię.
-Indyka rozwinąć z folii,polać stopionym masłem i piec jeszcze przez 15-20 minut,aż się zrumieni

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Kwi, 2011, 15:54:25 »
Schab nadziewany kiełbasą

Składniki:1kg schabu bez kości; 300 g cienkiej kiełbasy-moze być ''polska'' lub ''biała parzona''-zresztą wybór jest dowolny-radziłabym nie wybierać parówek; olej do obsmażenia;tymianek;sól;jałowiec;pieprz.

Przygotowanie:Cienkim,długim nożem przekłuć schab.
-Mięso natrzeć solą,pieprzem,rozgniecionymi ziołami.Nadziać kiełbasą,wstawić do lodówki na 2 godziny.
-Obsmażyć na gorącym oleju,mocno zrumienić z każdej strony,owinąć folią aluminiową.
-Piec około 35 minut w temperaturze 180 stop.C.
-Wystudzić,pokroić w plastry.Podawać jako zimną zakąskę.

Nic nie stoi na przeszkodzie,aby podać schab na ciepło np. z ziemniakami i surówką.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Kwi, 2011, 16:32:44 »
Rolada z jabłkami

Składniki:1,5 kg schabu bez kości; 5 jabłek [goldeny] ; 1 cebula; masło do smażenia; ½ bułki ; 1 łyżka rodzynków; majeranek; sól; pieprz.

Przygotowanie: Schab naciąć, rozbić, natrzeć przyprawami.
-Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
-Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać owoce, pokrojoną w kostkę bułkę i rodzynki.
-Na schab wyłożyć jabłka, zwinąć .Ułożyć na folii aluminiowej, zawinąć .
-Piec około 40 minut w temperaturze 180 stop. C.
-Wystudzić, pokroić, ułożyć na półmisku i udekorować.
Można podawać na gorąco i na zimno - udekorować zieleniną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Kwi, 2011, 21:47:57 »
Kura po chińsku

Składniki:Kura; pęczek włoszczyzny; łyżka tłuszczu; 6 dag migdałów; 2 cebule; łyżka mąki; sól; pieprz; gałka muszkatołowa; papryka; cynamon; sok z cytryny.

Przygotowanie –Młodą kurę lub kurczaka oczyścić ,posolić, podgotować we wrzątku z włoszczyzną.
-Wyjąć i pokrajać na porcje, które należy podsmażyć  na tłuszczu na złoty kolor, okładając je pokrajanymi migdałami i grubymi plasterkami cebuli i marchwi. Porcje drobiu wyjąć.
-Łyżkę mąki zaprażyć na złoty kolor, rozprowadzić  rosołem i gotować 5 minut na słabym ogniu.
-Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem, papryką, sokiem z cytryny i w tym sosie kurę krótko poddusić.
-Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Przepis mam  z czasów, gdy kupowało się drób w całości. Dziś można zamiast całej kury, kupić pałki lub nóżki kurczaka.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Maj, 2011, 15:28:43 »
Przepis z PRL-u  :P danie szybkie,łatwe i najprostsze do sporządzenia w tamtych czasach.Obecnie też jest do przyjęcia ;).

Pikantna pieczeń z mielonego-na 16 porcji.

Składniki:1,5 kg mielonego mięsa;po 1/2 strąk czerwonej,zielonej i żółtej papryki;5 średnich pomidorów;2 czerstwe bułki;2 cebule;3 jajka;15 dag sera gouda;sól;pieprz;słodka papryka w proszku;chili;bazylia lub natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:-Bułki namoczyć w zimnej wodzie.
-Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i wypłukać,cebule obrać -wszystkie te składniki pokroić w kostkę.
-Zagnieść mielone mięso z pokrojoną papryką i cebulą,dodać odciśnięte bułki oraz jajka.Doprawić na pikantnie wszystkimi przyprawami.
-Tak przygotowane mięso rozłożyć równomiernie na blaszce i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec przez 1/2 godziny w temp.225 stop.C.
-Pomidory umyć,pokroić w cienkie plasterki.Żółty ser,również pokroić w plasterki.
-Na 10 minut przed końcem pieczenia mięsa obłożyć je plasterkami sera i plasterkami pomidorów,posypać pieprzem.
-Na samym końcu posypać bazylią lub pietruszką.

Pieczeń można podawać na zimno z pieczywem,lub na ciepło do obiadu lub kolacji z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Cze, 2011, 23:09:38 »
Dziś znowu zajrzałam do moich bardzo starych przepisów -sięgających początków mego gotowania :P
 Zrazy po warszawsku

Składniki:Wołowina-zrazowa;cebula;masło;pieprz;sól;trochę mąki.

Przygotowanie:-Mięso kroimy na plastry,zbijamy je tłuczkiem.
-Cebulę,masło,pieprz,szczyptę soli-ucieramy na jednolitą masę.
-Przygotowane plastry mięsa nacieramy przygotowaną masą i zawijamy zrazy,które lekko obtaczamy w mące.
-Zrazy układamy ciasno w rondelku i zalewamy szklanką bulionu.
-Przez 45 minut do 1 godziny dusimy pod przykryciem.W razie potrzeby podlewamy bulionem.

Potrawa jest łatwa i szybka w wykonaniu.Można podawać z ziemniakami lub kaszą.Podobne zrazy można przygotować z piersi indyka lub kurczaka.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Cze, 2011, 22:22:34 »
Nie wiedziałam gdzie wrzucić ten przepis,czy w potrawy ziemniaczane,czy mięsne.Ostatecznie wpisuję w ten wątek.

Krokiety z gotowanego mięsa

Składniki:20dag gotowanego mięsa;30dag ugotowanych ziemniaków;cebula;3 łyżki tłuszczu;2 jajka; zielona pietruszka;sól;pieprz;łyżka maki;2 łyżki tartej bułki.

Przygotowanie:Ugotowane jakiekolwiek mięso zemleć w maszynce razem z ziemniakami.
-Bardzo drobno pokrajaną cebulę podsmażyć na tłuszczu.
-Posiekać pęczek zielonej pietruszki.
-Do masy mięsno-ziemniaczanej dodać jajko,podsmażoną cebulkę,zieleninę do smaku sól,pieprz.Wszystko razem wymieszać.
-Uformować na posypanej mąką tacce wałek o średnicy 4 cm.Pokrajać na kawałki np.8 cm.
-Krokiety maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w tartej bułce.
-Smażyć najlepiej na głębokim tłuszczu,podobnie jak frytki.
-Podawać zaraz po usmażeniu.
Najlepiej podawać z surówkami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Lip, 2011, 21:14:00 »
Wołowina w folii z jarzynami

Składniki na 4 porcje:400g wołowiny;sól;pieprz;40g smalcu lub masła;2 cebule;4 pomidory;2 strąki papryki;zielona natka pietruszki;folia aluminiowa.

Przygotowanie: Mięso pokroić w plastry,rozbić, posolić i popieprzyć.Krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
-Oczyszczoną cebulę pokrajać w talarki,pomidory na cząstki,a papryki bez gniazd nasiennych w paski.
-Każdy plaster mięsa ułożyć na osobnym kawałku folii,dodać odpowiednią ilość cebuli,pomidorów,posypać wszystko zieloną natką pietruszki.
-Folię starannie zawinąć tak,aby sos nie wyciekał.Włożyć do brytfanny i upiec do miękkości w gorącym piekarniku lub na grillu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Wrz, 2011, 23:37:29 »
Jakiś czas temu wspominaliśmy w domu,jak jadało się w naszym dzieciństwie. Jak wiecie każde z nas pochodzi z innych regionów,to też niektóre potrawy były dla mnie ciekawostką.Mąż pamiętał,jak mama robiła kindziuk-nawet opowiadał jak się go robiło. Szukałam ....i znalazłam -wobec tego zweryfikujcie przepis na kindziuk.

Kindziuk

Składniki: 1kg dobrego mięsa np.szynka wieprzowa,łopatka lub polędwica;4 dag soli;szczypta saletry-1 g;mielony pieprz;ziele angielskie;ząbek czosnku;żołądek wieprzowy; Ilość mięsa i przypraw zależy od wielkości żołądka.

Przygotowanie:Żołądek dobrze umyć,dokładnie wyskrobać,sparzyć i wypłukać w zimnej wodzie.
-Mięso pokrajać w nieduże kawałki,dodać saletrę,przyprawy i zostawić na kilka godzin-najlepiej na noc.
-Następnie mięso wciskać do żołądka,tak ścisło,aby nie została żadna szczelina.
-Żołądek zaszyć lnianą nitką i zostawić w chłodnym miejscu,by obsechł.
-Po 2-3 dniach obwiązać wokół sznurkiem i wędzić w chłodnym dymie drzew liściastych,co pewien czas podkładając trochę jałowca dla zapachu.
-Proces wędzenia kindziuka trwa długo,nawet kilka dni. Wędzarnię rozpala się na 2-3 godzin dziennie.

Aaalisha

  • Gość
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Paź, 2011, 11:05:50 »
Wątróbka drobiowa duszona w jabłku i cebuli.

1,5 kg wątróbek drobiowych myjemy i namaczamy ok. pół godziny w mleku. Po pół godzinie płuczemy w zimnej wodzie. Odsączamy. Bierzemy jedno twarde jabłko, kroimy w kostkę. To samo robimy z połową cebuli. Pokrojone jabłko i cebulę wrzucamy do rondla, w którym znajduje się już gorąca oliwa z oliwek (3 łyżki). Dosypujemy do smażących się rzeczy "zioła Małgosi" (mieszanka papryki słodkiej, tymianku, majeranku, kurkumy i lubczyku - do kupienia na sobotnim targu suwalskim). Po jakiś 10-15 minutach jak już będzie miękkie to co jest w garnku wrzucamy ostrożnie wątróbki (ostrożnie bo wątróbki lubią strzelać). Dolewamy szklankę przegotowanej wody. Wszystko dusimy razem ok. 50 minut w międzyczasie mieszając. Pod koniec gotowania możemy dosypać przyprawy Kucharek lub dodać odrobinę ciemnego sosu sojowego (1-2 łyżki). Aby zagęścić powstały przy gotowaniu sos bierzemy szklankę, łyżkę mąki i przy pomocy łyżki wazowej napełniamy to sosem z garnka. Należy dobrze wymieszać gdyż mąka zbija się w krupy. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy z powrotem do garnka. Mieszamy i gotujemy jeszcze z 5 minut. Gotowe wątróbki podajemy z ziemniakami lub białym ryżem. Jako sałatkę polecam rukolę z pomidorem z łyżeczką oliwy z oliwek plus łyżeczka mieszanki sałatkowej.

Życzę smacznego. Pozdrawiam.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Paź, 2011, 21:50:33 »
Moja wątróbka z kurczaka,bo tylko taką używam.Gęsia jest bardziej twarda,a wieprzowej nie lubimy,a jeślibym zrobiła,to wymaga większego nakładu pracy,trzeba ją pokroić,stłuc lekko jak schab,dłużej się ją smaży,dusi a na końcu dopiero soli.zresztą nie jest tak smaczna jak z kurcząt.Są smakosze,że lubią wątróbkę wieprzową,nawet krwistą,ale mój mąż takiej nie lubi,więc jej nie robię.

Moja wątróbka z kurczaka,to krótkie czynności. Oczyszczam ją z błon,płuczę i dobrze odsączam,aby nie strzelała na patelni.Nigdy wątróbki nie moczę,bo traci smak.
-Odsączoną,obtaczam w mące i kładę na rozgrzany tłuszcz,najlepiej na masło.Gdy wątróbka obsmaży się z obu stron,dodaję pokrojoną cebulę,trochę tłuszczu i chwilę smażę,aż cebula się zeszkli.
-Ostatnia czynność jaką wykonuję,to trochę pieprzę,nawet nie dodaję majeranku,aby smaku nie zatracić.Na końcu trochę solę.
-Podlewam wodą, przykrywam pokrywką i duszę około 30 minut.
-Mąka z wątróbki połączona z podlaną wodą,po podduszeniu tworzy lekki,zawiesisty sos. Mogę ewentualnie na końcu duszenia dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

Zaskoczyłaś mnie moczeniem wątróbki -co kraj,to obyczaj ;) i zaczęłam szukać w przepisach,nigdzie nie znalazłam takiej czynności.Przecież wątróbka z kurczaka jest tak delikatna,że bałabym się ją dodatkowo rozmiękczać.Znalazłam na jednej ze stron komentarz,że wątróbka drobiowa najlepsza jest podana na zimno.Jednak moim zdaniem,wtedy jest ona chyba ciężko strawna.Dziękujemy Aalischa i czekamy na jeszcze  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Lis, 2011, 00:03:01 »
Pasztet z królika

Składniki:Przód i podroby z królika;30dag boczku lub podgardla wieprzowego;2-3 suszonych grzybów;7 dag cebuli;liść laurowy;5 ziaren pieprzu;20 dag wątroby wieprzowej;2 bułki;w dag oliwy;3 jajka;sól;pieprz;gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:-Przód i podroby z królika,boczek lub podgardle,suszone grzyby,cebulę,liść laurowy i ziarna pieprzu -gotować razem pod przykryciem,aż mięso zupełnie zmięknie.
-Pod koniec gotowania dodać wątrobę wieprzową i jeszcze chwilę dusić.
-Po ugotowaniu wyjąć z mięs kości,w wywarze namoczyć bułki.
-Następnie wszystko przepuścić przez maszynkę.Otrzymaną masę wymieszać z oliwą,jajami,solą,pieprzem,gałką muszkatołową.
-Włożyć masę do foremki i upiec,najlepiej w kąpieli wodnej tzn do większej foremki wlać wodę,a w nią wstawić foremkę z pasztetem.

Można ugotować oddzielnie nóżkę cielęcą i do przygotowanej masy pasztetu dodać trochę otrzymanego kleistego wywaru cielęcego.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Lis, 2011, 22:45:17 »
Ciąg dalszy z królikiem na talerzu :D

Królik smażony

Składniki-Tuszka młodego królika;1 dag mąki;1 dag tartej bułki.1 jajko;tłuszcz do smażenia;sól.

Przygotowanie-Królika dokładnie umyć,posolić,pokroić na 4 części,obtaczać je w mące,jajku i tartej bułce.
-Smażyć w głębokiej patelni,w dużej ilości tłuszczu.Można podawać z ostrymi sosami na gorąco lub na zimno.

Potrawka z królika

Składniki:Tuszka królika;2 dag mąki;4 dag masła;10 dag cebuli;5 dag wędzonego boczku;2 suszone grzyby;pieprz;sól;0,25litra bulionu.

Przygotownaie-Królika umyć,posolić,pokrajać na kawałki i dusić w maśle z dodatkiem drobno posiekanej cebuli.
-Gdy mięso się zrumieni,dodać drobno pokrojony boczek,grzybki i podlać wszystko szklanką bulionu -dusić,aż będzie miękkie.
-Pod koniec zaprawić sos połową  łyżki masła i mąki.
-Można wg uznania dodać zieloną pietruszkę lub koperek.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Lis, 2011, 22:50:29 »
Paprykarz z królika

Składniki:1 kg królika;10 dag cebuli;6 dag słoniny;szczypta papryki;20 dag jarzyn;2 pomidory;0,25 l.mleka.

Przygotowanie:Słoninę pokroić w plastry,wrzucić do rondla.Gdy zacznie się topić dodać pokrojoną cebulę-na chwilę nakryć pokrywką,aż cebula zmięknie.
-Wtedy należy włożyć do rondla pokrajanego królika,posolić,dodać paprykę i poszatkowane cienko jarzyny.
-Na końcu dodać przetarte pomidory i mleko-zagotować.
-Podawać z ryżem lub ziemniakami pure'e -zalewamy to paprykarzem.

Uważam,że to z czym paprykarz podamy zależy od upodobania.Moim zdaniem równie dobry byłby makaron -muszelki lub świderki.Co kto lubi  ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Lis, 2011, 23:31:09 »
Baranina po podlasku

Składniki: 70 dag baraniny;10 dag wędzonej słoniny;4 duże cebule;papryka;1/2 litra bulionu;3 pomidory;sól.

Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę,cebulę w plasterki.Słoninę stopić i szybko podsmażyć n niej baraninę.
-Dodać cebulę,paprykę i razem poddusić.
-Po 10 minutach wlać bulion,dodać pokrojone pomidory i dusić 1-1,5 godziny.

Podawać z makaronem,natomiast wytworzony sos radzę zaprawić śmietaną.


Kotlety baranie po podlasku

Składniki: 0,5 kg baraniny z łopatki;3 dag słoniny;śledź solony;2 cebule;sól;pieprz;4 dag bułki tartej;2 jajka;szklanka bulionu;szklanka białego wina;włoszczyzna bez kapusty.

Przygotowanie: Baraninę dobrze wyżyłować,posiekać,dodając świeżą słoninę.
-Z wymoczonego śledzia usunąć ości,posiekać,dodać pieprz,drobno posiekaną cebulkę,szczyptę soli-uwaga aby nie przesolić,ponieważ śledź jest słony.
-Masę wymieszać dokładnie z jajami,dodać tartą bułkę.
-Uformować małe kotlety i włożyć ciasno do rondla,zalać szklanką rosołu i szklanką białego wina-dusić .
-Dodać pokrojoną drobno włoszczyznę i nadal dusić,aż jarzyny zmiękną. Najlepiej dusić pod przykryciem.