Kurczak w paluszkach wraz z ziemniaczanymi WedgesSkładniki:
9 kurczakowych podudzi (lub podwójna piersi z kurczaka)
500 ml maślanki (lub 200 ml jeśli pierś)
50 ml oleju z pestek winogron (może być inny roślinny)
3-4 ząbki czosnku
łyżka soli morskiej
2 łyżki miodu
świeżo mielony pieprz
100-150 g paluszków słonych (mogą być też np. z makiem lub sezamem)
łyżka przyprawy do drobiu
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać i drobno posiekać (lub przecinąć przez praskę). Wymieszać z maślanką, miodem i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Do marynaty włożyć umyte i osuszone pałeczki kurczaka (lub pokrojoną na paseczki pierś z kurczaka) i zostawić na noc w lodówce.Następnego dnia wyjąć kurczaka na durszlak, pozwolić aby nadmiar maślanki spłynął z niego.
W międzyczasie włożyć do woreczka paluszki, woreczek zamknąć, a paluszki potraktować wałkiem do ciasta. Wałkować, aż paluszki zamienią się w dość drobny proszek. Ale nie całkiem drobny, bo coś musi czasem chrupać

Paluszki (a raczej to co z nich zostało) wymieszać z łyżką przyprawy do drobiu w miseczce. Mięsko dokładnie obtoczyć w uzyskanej panierce i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia (można podlać lekko olejem i piec w naczyniu żaroodpornym).
Piec około 30 minut w temperaturze 220 st.C.
Ziemniaczane WedgesSkładniki (dla 3-4 osob):
6-7 dużych ziemniaków
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
słodka papryka
olej lub oliwa do polania
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Poczekać aż nieco wystygną i pokroić je w łódeczki (lub talarki). Ułożyć na blaszce, posypać obficie ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i papryką słodką. Skropić olejem lub oliwą, wymieszać.
Zapiekać w piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 30 minut - do zezłocenia się skórki i miękkości ziemniaków.