Autor Wątek: Potrawy mięsne  (Przeczytany 19703 razy)

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Gru, 2010, 14:13:19 »
Karkówka w coca-coli

Składniki:

karkówka
delikat czerwony

Sos:
1 szk. coli
1 szk. ketchupu
4 łyżki miodu
4 łyżki musztardy

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę kroimy w plastry i obsypujemy delikatem. Podsmażamy z obu stron na patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy rozmieszanym sosem tak aby zakryć całą karkówkę. Pieczemy około 1 godziny.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline vena

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 660
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Gru, 2010, 15:00:36 »
Placki z drobiu sa rewelacyjne, poznałam już je ze dwa lata temu, a z kolei w coca-coli robiłam żeberka na grila, bardzo podobnie do Twojej karkówki, też pyszne.
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Gru, 2010, 17:38:20 »
Zrazy wołowe

Składniki: 600 g wołowiny zrazowej;2 ogórki konserwowe lub kwaszone;2 cebule;200g boczku wedzonego;sól;pieprz;majeranek./można dodać do każdego zraza kawałek chleba razowego/;100ml.kwaśnej śmietany,1 łyżka mąki.

Przygotowanie:Wołowinę po oczyszczeniu kroimy w plastry,każdy rozbijamy na większe płaty.Ogórki przekrawamy na podłużne ćwiartki;cebulę kroimy w plastry;boczek również kroimy w plastry. Mięso oprószamy solą,pieprzem;na płat mięsa nakładamy -cebulę,ćwiartkę ogórka,plaster boczku,obsypujemy majerankiem i ewentualnie kawałek chleba razowego.Wszystko zawijamy w roladki,starannie obwiązujemy nicią kuchenną.
-Zrazy podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano i przekładamy do rondla,a na tę samą patelnię wlewamy szklankę wody,chwilę gotujemy i tym wywarem podlewamy zrazy do 3/4 wysokości.
-Dusimy ok.1,5 godziny,od czasu do czasu przewracamy i w razie potrzeby podlewamy.
-Aby uzyskać dobry sos,po wyłożeniu zrazów pozostały w rondlu sos,zalewamy śmietaną z odrobiną mąki-aby zagęścić.

Przed podaniem zdejmujemy nici,nie podajemy na stół zrazów z nićmi. Można ewentualnie spiąć zrazy wykałaczkami,ale te również należy usunąć przed podaniem na stół. Do takich zrazów można dodać modrą kapustę lub buraczki.Natomiast zamiast ziemniaków-drożdżowe pyzy,które kupujemy gotowe i na parze podgrzewamy.Kiedyś gospodynie same robiły pyzy,dziś mamy wygodę ;)

Pamiętajmy,że wołowina czym jaśniejsza,tym młodsza

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Gru, 2010, 14:17:10 »
Kurczak w paluszkach wraz z ziemniaczanymi Wedges

Składniki:

9 kurczakowych podudzi (lub podwójna piersi z kurczaka)
500 ml maślanki (lub 200 ml jeśli pierś)
50 ml oleju z pestek winogron (może być inny roślinny)
3-4 ząbki czosnku
łyżka soli morskiej
2 łyżki miodu
świeżo mielony pieprz
100-150 g paluszków słonych (mogą być też np. z makiem lub sezamem)
łyżka przyprawy do drobiu

Sposób przyrządzenia:

Czosnek obrać i drobno posiekać (lub przecinąć przez praskę). Wymieszać z maślanką, miodem i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Do marynaty włożyć umyte i osuszone pałeczki kurczaka (lub pokrojoną na paseczki pierś z kurczaka) i zostawić na noc w lodówce.Następnego dnia wyjąć kurczaka na durszlak, pozwolić aby nadmiar maślanki spłynął z niego.
W międzyczasie włożyć do woreczka paluszki, woreczek zamknąć, a paluszki potraktować wałkiem do ciasta. Wałkować, aż paluszki zamienią się w dość drobny proszek. Ale nie całkiem drobny, bo coś musi czasem chrupać ;) Paluszki (a raczej to co z nich zostało) wymieszać z łyżką przyprawy do drobiu w miseczce. Mięsko dokładnie obtoczyć w uzyskanej panierce i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia (można podlać lekko olejem i piec w naczyniu żaroodpornym).
Piec około 30 minut w temperaturze 220 st.C.

Ziemniaczane Wedges

Składniki (dla 3-4 osob):

6-7 dużych ziemniaków
zioła prowansalskie
pieprz ziołowy
słodka papryka
olej lub oliwa do polania
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Poczekać aż nieco wystygną i pokroić je w łódeczki (lub talarki). Ułożyć na blaszce, posypać obficie ziołami prowansalskimi, pieprzem ziołowym i papryką słodką. Skropić olejem lub oliwą, wymieszać.

Zapiekać w piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 30 minut - do zezłocenia się skórki i miękkości ziemniaków.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Gru, 2010, 21:31:32 »
Pasztet wiejski zeszłego roku zamieściłam przepis na pasztet domowy,ten pasztet nie zawiera grzybów,których nie każdy lubi

Składniki:-25 dag mięsa wieprzowego;30 dag mięsa cielęcego;20 dag wątroby wieprzowej;20 dag słoniny;3 cebule;1/2 kajzerki;2 jajka;pieprz;sól;smalec lub inny tłuszcz do formy.

Przygotowanie:-Cebulę obrać i pokroić;wątrobę oczyścić i pokroić na małe kawałki; mięso wieprzowe i cielęce udusić razem z wątrobą,pokrojoną słoniną oraz z cebulą.
-Do miękkiego mięsa dodać pokrojoną bułkę i odstawić do ostudzenia.
-Tak przygotowane mięso zmielić 3 razy w maszynce z gęstym sitkiem.-Dodać jajka,pieprz,sól i dokładnie wyrobić.
-Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem,nałożyć do niej masę i piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stop.C.
-Po ostudzeniu wyjąć z formy-podawać z ostrymi sosami.

Tyle mówi przepis-dodam,że pasztety od pewnego czasu staram się piec w foremkach jednorazowych,piekę w kąpieli wodnej -mam pewność,że się nie przypali.Malo tego-na wierzch proponuję położyć kilka plastrów słoniny-nie wysuszy się.Tak już wspominałam w poprzednim przepisie,nie wyciągam pasztetu,skoro używam jednorazówek-ponownie dodam-pasztet nie wysycha i lepiej się przechowuje.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Gru, 2010, 21:49:14 »
Wieprzowa rolada nadziewana-bardzo ciekawie wygląda na świątecznym stole.

Składniki:600g wieprzowiny na roladę,najlepiej od szynki;sól;pieprz mielony;1 łyżka musztardy;1 łyżka smalcu;1 mała cebula;4 jaja;100g parówek.

Przygotowanie:Oczyszczone mięso rozciąć tak,aby powstał szeroki cienki płat.Lekko pobić go tłuczkiem,posolić,popieprzyć z jednej strony posmarować musztardą.
-Na smalcu zeszklić drobno posiekaną cebulę,wlać rozmącone jajka i usmażyć rzadką jajecznicę.Wystudzić ją mieszając i nałożyć na mięso.W środku ułożyć obrane parówki.Mięso zwinąć w roladę,mocno zawinąć nitką i ułożyć na żaroodpornym półmisku wysmarowanym tłuszczem,podlać wodą i upiec do miękkości pod przykryciem.
-Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę,aby skórka była chrupiąca.-Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu zdjąć nitki,roladę pokrajać w plastry.
-Można podawać jako danie do obiadu,albo na zimno jako świąteczne mięsiwo.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Gru, 2010, 21:06:18 »
Pasztet z cielęciny

Składniki:  1 kg cielęciny;400g boczku świeżego;3 suszone grzyby;cebula;300g wątróbki cielęcej jeżeli nie ma,to może być drobiowa;100g słoniny;5 jajek;2 kajzerki;listek laurowy;sól;pieprz;ziele angielskie;gałka muszkatołowa;1/2 kostki masła.

Przygotowanie:-Mięso opłukać i razem z boczkiem pokroić na kawałki,zalać 2 szklankami wody.Dodać opłukane grzyby,cebulę,listek laurowy,kilka ziarenek ziela angielskiego i sól -wszystko razem ugotować.Odstawić do ostygnięcia.
-Mięso,boczek i grzyby wyjąć z wywaru w którym moczymy kajzerki.
-Wątróbkę zawinąć w cienkie plastry słoniny i wkładamy do piekarnika do lekkiego upieczenia.
-Gdy wszystkie składniki ostygną,mielimy wszystko razem z odciśniętymi kajzerkami.Doprawić solą,pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
-Następnie wbijamy jajka i masę dobrze wyrabiamy.Wyrobioną masę przekładamy do formy i pieczemy w kąpieli wodnej przez 60 minut w temperaturze`150 stop.C.
-Wystudzony pasztet polewamy sklarowanym masłem,po czym wstawiamy potrawę na kilka godzin do lodówki.

Offline vena

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 660
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Gru, 2010, 23:19:23 »
PASZTET MAMY BESI
Składniki:

•1 mały kurczak
•1/2 kg podgardla
•20 dag wątróbki kurczęcej lub wieprzowej
•2+3cebule
•2 pietruszki
•1/2 dużego selera
•3 marchewki
•3 jajka
•2,5 bułki
•przyprawy: wegeta ew. sól, pieprz, gałka muszkatałowa, 3liście laurowe,5 ziaren ziela angielskiego.

  Do garnka wkładamy kurczaka, podgardle, obrane warzywa
( 3 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera), przyprawy( 3 listki laurowe+5 ziaren ziela), trochę posolić. Zalewamy wodą tak aby zakryło mięso i gotujemy do miękkości (polecam zrobić to w szybkowarze - oszczędność czasu). Gdy już wszystko się ugotuje wyjmujemy kurczaka, podgardle i  warzywa odcedzamy. Kurczaka obieramy z kości, wszystko (mięso i warzywa) mielimy 2 lub 3 razy przez maszynkę, wrzucamy do maszynki sparzoną lub podsmażoną wątróbkę. Pozostałe dwie cebule zeszklić na patelni, najlepiej na maśle i też zmielić w maszynce. Namaczamy 2,5 bułki w mleku i po odciśnięciu też przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonej masy wbijamy 3 jajka, przyprawy: wegeta, pieprz, gałkę muszkatałową (trochę), szczyptę cukru i dobrze mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt "luźna" dosypujemy bułki tartej. Blaszkę wysmarować masłem lub innym tłuszczem i obsypać bułką tartą, wkładamy mięso i stukamy dnem blaszki o stół lub o podłogę aby mięso dobrze się ułożyło. Na wierzch posypujemy jeszcze bułką tartą (delikatnie) i wstawiamy do piekarnika na 1godzinę i pieczemy w temp. 160-180 stopni C.

Uwagi: Pasztet można też piec w naczyniu żaroodpornym, w keksówkach lub w brytfannie - wszystko zależy od ilości mięsa.
Wbrew pozorom wykonanie nie jest trudne,co nawyżej czasochłonne ale nie zniechęcajmy się, bo efekt końcowy jest tego wart! Smacznego!



P.S. Zdjęcia są zrobione przeze mnie ale w związku z tym, że obecnie nie posiadam ich na komputerze, to skorzystałam ze strony kulinarnej, gdzie umieściłam je wcześniej wraz z tym przepisem.
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Sty, 2011, 22:29:01 »
Dla tych,którzy nie lubią wątróbki

Kulki z wątróbki

Składniki:3 jajka;3 cebule;olej do smażenia;400 g wątróbki drobiowej;pęczek natki pietruszki;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Jajka ugotować na twardo;cebulę drobno posiekać,zeszklić na oleju;wątróbkę opłukać,pokroić i usmażyć z cebulą.
-Wystudzoną wątróbkę z cebulą i jajka drobno zemleć,przyprawić.
-Z masy uformować kulki,obtoczyć w posiekanej natce.


Można podawać na zimno jako zakąskę z dowolną surówką lub podgrzane w sosie jako dodatek do ziemniaków.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Sty, 2011, 20:22:30 »
Pieczeń z wątróbką

Składniki:-400g mięsa wołowego;400g mięsa wieprzowego lub kupić 800g mieszanego mielonego;200g wątróbki cielęcej lub drobiowej;1 cebula;3 łyżki masła;1 bułka;2 jajka i mąka do panierowania wątróbki;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Mięso zemleć,dodać namoczoną bułkę i pokrojoną drobno cebulkę,2 jajka,przyprawy i dokładnie wymieszać.
-Wątróbkę obtoczyć w mące i usmażyć na maśle.
-Formę wyłożyć pergaminem,włożyć połowę mięsa mielonego,następnie ułożyć pokrojoną w kostkę wątróbkę i przykryć resztą mięsa,dokładnie docisnąć.
-Piec około 60 minut w temperaturze 200 stop.C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Sty, 2011, 22:50:39 »
Gulasz węgierski-dobry na zimowy obiad.

Składniki:50dag mięsa wołowego-najlepiej pieczeniowe;50dag pieczarek;1 cebula;1 żółta papryka;2 łyżki oliwy z oliwek;150g koncentratu pomidorowego;szczypta papryki chili;1 puszka kukurydzy;sól;pieprz do smaku.

Przygotowanie:Mięso pokroić w grubą kostkę i zrumienić na suchej patelni.Pieczarki umyć,pokroić w plasterki i udusić na oliwie z oliwek.Podsmażyć cebulę,pokrojoną oczyszczoną paprykę i połączyć z mięsem.Do całości dodać kukurydzę wraz z zalewą z puszki.Doprawić solą,pieprzem,papryką chili.Gdy mięso zaczyna mięknąć,dodać koncentrat pomidorowy.Gotować do miękkości.
Najlepiej podawać z dzikim ryżem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Sty, 2011, 23:22:45 »
Przygotowywałam dziś obiad i pomyślałam,czy robicie kotlety z karkówki ? W wielu domach spotkałam się,że z karkówki robi się pieczeń lub mielone.
Dziś na obiad zrobiłam kotlety,które bardziej nam smakują niż kotlety ze schabu.
Pokroiłam mięso w plastry,zbiłam jak schabowe,przyprawiłam,panierowałam w jajku i tartej bułce.Po podsmażeniu,lekko podlewałam wodą,aby zmiękły pod przykryciem.Całość na małym gazie trzymałam około 1/2 godz.-Obiad był smaczny  ;)

Jutro będę miała żeberka wieprzowe,na życzenie córki,do tego kapustę z grzybkami suszonymi.

1,5 kg  żeberek,najpierw podgotowałam w lekko posolonej wodzie -około 15 minut,aby białko się ścięło,a żeberka zrobiły się bardziej mięsite.Następnie dodatkowo je przyprawiłam pieprzem,trochę zalałam maggi w płynie i przełożyłam do ''rękawa'',na wierzch poukładałam plasterki masła i tak przygotowane włożyłam do brytfanny z małą ilością wody.W piekarniku trzymałam przy temperaturze 180 stop.C.przez 2 godz..
Jutro wyłożę na głębszą patelnię i jeszcze przed podaniem podpróżę. Szybki,nie wymagajacy dużo pracy -obiad gotowy :P

Jeszcze dodam,że przed podaniem wyciągam kostki z żeberek,napewno jest apetyczniej,a po drugie jestem pewna,że żeberka są dobrze upieczone jeśli kostki łatwo dają się usuwać :P
« Ostatnia zmiana: 29 Sty, 2011, 23:26:21 wysłana przez gaga »

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #42 dnia: 09 Lut, 2011, 15:04:08 »
Canneloni w szpinaku

Składniki:
25 dag żółtego sera podlaskiego
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
14 rurek makaronu canneloni
mrożony szpinak rozdrobniony
1/3 kostki masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany (18%)
1 cebula
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano

Sposób przyrządzenia:

Wkładamy mięso do miski, wbijamy jajko, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką (ostrą i słodką) i oregano. Cebule kroimy w drobną kostkę i mieszamy z mięsem.
Takim farszem napełniamy rurki po brzegi. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy 1/3 kostki masła. Następnie wrzucamy zamrożony szpinak. Po chwili jak szpinak się rozmrozi, dodajemy sól do smaku, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praske, znowu chwile mieszamy i następnie 2 łyżki śmietany. Mieszamy aż szpinak lekko zgęstnieje.
Ścieramy ser na grubych oczkach. Do żaroodpornego naczynia wlewamy szpinak na spód. Następnie układamy rurki z farszem, obsypujemy serem, zalewamy resztą szpinaku, znów zasypujemy serem. Piekarnik rozgrzewamy do 200oC. Wkładamy zapiekanke na ok 45 minut.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Lut, 2011, 22:25:16 »
Cannelloni z piersią drobiową i świeżym szpinakiem

Składniki:80g szpinaku;2 łyżki masła;1 czerwona cebula;2 łyżki mąki;450ml rosołu;trochę natki pietruszki,majeranku,tymianku;sól;pieprz;3 łyżki śmietany;8 rurek cannelloni;25 dag piersi z drobiu;10dag tartego parmezanu.

Przygotowanie:-Szpinak ugotować przez 4 minuty w osolonej wodzie.Odcedzić i pokroić.
-Cebulę posiekać i zrumienić na maśle-posypać mąką i zasmażyć.Podlać rosołem i zagotować-wrzucić zioła .Sos przyprawić solą i pieprzem.Dodać na końcu śmietanę i na małym ogniu pogotować przez 20 min.-ciągle mieszając.
-Cannelloni ugotować wg przepisu na opakowaniu.
-Ugotowane mięso pokroić w drobną kostkę,przemieszać ze szpinakiem i połową sosu-przyprawić do smaku.
-Farszem napełniać ugotowane rurki.Następnie przełożyć do natłuszczonej formy,polać resztą sosu,posypać połową startego sera i zapiekać 20 minut w temp. 200 stop.C.
-Gotowe-posypać resztą sera.

Potrzebny rosół,uzyskujemy z gotowania mięsa.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Mar, 2011, 20:54:38 »
Kaczka po walensjańsku

Składniki: kaczka;sól;pomarańcza;2 kieliszki białego wina; pieprz; cukier,cytryna,smalec.

Przygotowanie: Kaczkę sprawić, oczyścić. Tuszkę natrzeć od wewnątrz solą, sokiem z cytryny i tartą skórką pomarańczową.
-Z zewnątrz posmarować smalcem i upiec w brytfannie w piekarniku, polewając na początku i na końcu winem. Powstały przy pieczeniu sos używać do podlewania kaczki w trakcie pieczenia. Na końcu powstały sos doprawić sokiem z cytryny i pomarańczy, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Kaczkę na półmisku przybrać plasterkami pomarańczy, sos podawać w sosjerce.



Kurczęta po węgiersku

Składniki:2 kurczaki;łyżka tłuszczu;2 cebule;sól;1/2 szklanki śmietany;łyżka mąki;papryka.

Przygotowanie:Kurczęta sprawić,oczyścić,posolić,podzielić na połówki lub ćwiartki.Włożyć do rondla z tłuszczem,posypać posiekaną cebulką i udusić pod przykryciem na słabym ogniu-podlewając od czasu do czasu wodą.
-Gdy mięso będzie miękkie,zlać sos powstały przy duszeniu i rozprowadzić w nim śmietanę z rozbitą łyżką mąki.Dodać papryki do smaku,wymieszać i zalać sosem kurczęta w rondlu-raz zagotować i wyłożyć na półmisek,okładając dookoła ugotowanym na sypko ryżem.