Baranina po podlasku
Składniki:70 dag baraniny;10 dag wędzonej słoniny;4 duże cebule;papryka ;pół litra bulionu;3 pomidory;sól.
Przygotowanie:Mięso pokroić w kostkę ,cebulę w plasterki. Słoninę stopić i szybko podsmażyć na niej baraninę.Dodać cebulę ,paprykę i razem poddusić .Po 10 minutach wlać bulion,dodać pokrojone pomidory i dusić 1-1,5 godziny.Podawać z makaronem.
Moja uwaga: do baraniny zawsze dodaję czosnek ,który zabija zapach mięsa ,który nie każdemu odpowiada.
Pieczeń marynowana
Składniki:Udziec barani -2,5 kg;0,5 l octu;0,5 l piwa ;pieprz;ziele angielskie;liście laurowe;gorczyca ;rozmaryn.
Przygotowanie:Oczyścić baraninę z tłuszczu i ułożyć w glinianym naczyniu.Zagotować ocet z piwem ,wsypać pieprz ,ziele angielskie,liście laurowe i gorącą marynatą zalać baraninę,wcześniej osypaną ziarnami gorczycy z rozmarynem. Baraninę taką konserwuje się długo ,po wyjęciu z octu obmywa się ją tym samym sosem,soli szpikuje słoniną i piecze na rożnie lub w piecu,polewając masłem ,a w końcu śmietaną.
Ujęte pojęcie ''długo'' uważałabym ,że tzn kilka dni.Zalecam w między czasie mięso przewracać ,aby równo się zamarynawoło.Taką samą marynatę można zastosować przy wołowinie.
Befsztyk podlaski
Składniki:40 dag polędwicy lub zrazówki;1 dag masła ;5 dag cebuli;5 pieczarek;4 ziemniaki;2 jaja;2 łyżki bulionu;oliwa.
Przygotowanie:Mięso pokrajać na porcje ,nie zbijać tylko nadać nożem okrągłą formę,posmarować oliwą i dopiero lekko posolić.Natychmiast ,aby mięso z solą nie leżało długo,na okrągłej dużej patelni bez rączki rozgrzać masło,wrzucić cebulę pokrajaną w plasterki i zaraz na tą cebulę położyć mięso.Czynność wykonać bardzo szybko.Nie zdejmować patelni z ognia.Gdy się mięso zrumieni po jednej stronie ,przewrócić widelcem na drugą stronę.Po jednej stronę położyć obok mięsa duszone na maśle pieczarki,po drugiej -ziemniaki [ugotowane] pokrajane w talarki.A po dwóch stronach przeciwleglych -po jednym jajku.Gdy jaja się zetnę ,podlać wszystko dwiema łyżkami bardzo mocnego bulionu i podać na stół z patelnią blaszaną,postawiwszy na podstawce.
Sztufada podlaska
Składniki: 1 kg wołowiny ;5 dag słoniny;1 marchew;1 cebula; pieprz;sól; liść laurowy;0,25 l wina białego lub 0,025 l wódki ;2 dag smalcu .
Przygotowanie:Kawałek mięsa zrazowego naszpikować grubo pokrajaną słoniną i włożyć na rozpalony w rondlu tłuszcz.Obracać mięso na wszystkie strony,trzymając rondel na silnym ogniu,aby dobrze wkoło je zrumienić.Gdy już się dobrze zrumieni,dodać pokrojoną marchew,cebulę ,kilka ziarenek pieprzu,listek laurowy oraz białe wino lub trochę czystej wódki.Przykryć pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu ok 3 godzin.Ogień musi być tak mały ,żeby mięso ledwie się gotowało.Przed wydaniem obsypać pieczeń mąką ,obrócić kilka razy w sosie ,aby zgęstniał,po czym wyłożyć na półmisek i zaraz polać sosem przecedzonym przez sito.
Zrazy podlaskie zawijane
Składniki:0,75 kg miękkiej wołowiny;3 dag utartego suchego chleba;10 dag cebuli;5 dag masła ;sól; pieprz.
Przygotowanie:Mięso pokrajać na duże .lecz jak najcieńsze plastry,zbić ,osolić i pozostawić na kwadrans.Jedną cebulę sparzyć gorącą wodą,pokrajać drobniutko przesmażyć z łyżką masła.Do cebuli wsypać utarty chleb ,doprawić pieprzem.Masę starannie wymieszać.Smarować nią zrazy i mocno zawijać,by się nie rozkręciły-owinąć nitką.W rondlu rozpuścić resztę masła ,układać zrazy ,włożyć pokrajaną w talarki sparzoną cebulę.Rondel przykryć [pokrywką i dusić na wolnym ogniu.Jak się zrumieni,zasypać sos chlebem ,aby się zagęścił.Zrazy dusić około godziny.
Kiełbaski podlaskie
Składniki:1 kg mięsa mielonego [wołowina z wieprzowiną]; duża cebula ;8 dag smalcu; 0,5 l wywaru z włoszczyzny;pół szklanki śmietany;1 dag mąki;2-3 ząbki czosnku;majeranek;zmielone ziarno jałowca ;sól.
Przygotowanie:Cebule utrzeć na tarce,dodać do mielonego mięsa wraz z przyprawami: czosnkiem ,majerankiem,jałowcem;Masę dokładni wyrobić rękami.Formować małe kiełbaski.Ułożyć na blasze wysmarowane smalcem i upiec w piekarniku około 30 minut. Z mąki sporządzić jasną zasmażkę ,dodać wywar z włoszczyzny i śmietanę,włożyć kiełbaski ,chwilę poddusić i podawać z ziemniakami.
Kura po podlasku
Składniki:1 kura;40 dag ziemniaków;10 dag cebuli;10 dag gęsiego smalcu;pieprz;sól.
Przygotowanie:Kurę umyć ,posolić wewnątrz.Ziemniaki ugotować ,utłuc lub przepuścić przez maszynkę .Cebulę przesmażyć lekko na gęsim smalcu,wymieszać z ziemniakami,doprawić do smaku solą i pieprzem.Masą tą napełnić kurę,zaszyć białą nicią,ułożyć w brytfannie i piec w piekarniku ok.1 godziny,polewając od czasu do czasu odrobiną wody,a potem sosem powstałym z pieczenia.
Kuchnia Polska Regionalna -Podlasie