Autor Wątek: Potrawy mięsne  (Przeczytany 33692 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Mar, 2010, 19:43:41 »
Polędwica wołowa w panierce grzybowej-dla 4 osób -1 porcja =445 kcal.

Składniki: 60 dag polędwicy wołowej;sól;pieprz;3 łyżki oleju;20 dag miękiszu chleba ;30 dag pieczarek;2 cebulki;1-2 łyżki ziaren sezamu;2 żółtka ;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;1 łyżka ostrej musztardy.

Przygotowanie:-Mięso umyć ,oprószyć solą i pieprzem,zrumienić na oleju,po czym przełożyć do brytfanny. Brytfannę z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp.200 stopni C.Po 15 minutach mięso odwrócić.
-Chleb rozdrobnić ,podsmażyć na patelni po mięsie,rozetrzeć widelcem.Cebulki obrać ,posiekać .Pieczarki włożyć na patelnię z chlebem ,przyprawić solą i pieprzem,smażyć przez 10 minut.Zdjąć z ognia ,lekko przestudzić ,dodać żółtka ,sezam i natkę ,wymieszać.
-Pieczeń wyjąć z piekarnika ,posmarować musztardą i grzybową panierką,ponownie wstawić do piekarnika ,zrumienić .Gotową pieczeń przełożyć na półmisek i pokroić na plastry.

Potrawa świetnie smakuje z ziemniakami i zieloną fasolką szparagową.


Pieczeń wołowa nadziewana

Składniki dla 6 osób:1 kg wołowiny z kością -rostbef ;2 łyżki tłuszczu-4 dag;Farsz:3 pieczarki;2 średnie cebule;1 łyżka posiekanej słoniny ;2 ząbki czosnku;2 ogórki konserwowe;1/2 łyżeczki tymianku;1/2 łyżeczki bazylii;1jajko;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Mięso umyć ,osuszyć .Naciąć kieszenie ,tak by płaty mięsa między nacięciami miały grubość 1-1,5 cm.Dobrze natrzeć solą.
-Pieczarki umyć ,cebulę i czosnek obrać.Ogórek , pieczarki,cebulę i czosnek posiekać .Dodać pozostałe składniki farszu,wymieszać ,przyprawić pieprzem i ewentualnie solą.
-Kieszenie w mięsie wypełnić farszem.Mięso związać nitką ,włożyć do brytfanny ,posmarować tłuszczem.Wstawić do gorącego piekarnika .Piec 80 minut w temp.200 stopni C.Polewać sosem z pieczenia.
-Zdjąć nitkę ,pieczeń pokroić na plastry.Podawać z kaszą gryczaną,sosem i jarzynami.

Pieczeń smaczna jest również na zimno. Pamiętajmy ,że pieczeń będzie miała chrupiącą skórkę ,jeśli przed wstawieniem do piekarnika obsmażymy ją ze wszystkich stron ,na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Mar, 2010, 21:14:38 »
Kaczka z warzywami

Składniki: 2 piersi z kaczki po ok.250g;1 łyżka sosu sojowego;1 łyżka masła;1 łyżka oleju;1 czerwona papryka;2 łodygi selera naciowego;1 średniej wielkości por;5-6 szalotek;1/2 szklanki bulionu drobiowego;1 łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie:Piersi wymyć ,przeciąć na pół bez zdejmowania skóry,skropić sosem sojowym.
-Na patelni rozgrzać masło i olej.Smażyć piersi po 3-4 minuty z każdej strony tak,aby wytopiło się z nich około połowy tłuszczu.
-Mięso wyjąć ,odstawić ;do wytopionego tłuszczu dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę,seler ,por i cebulki.Smażyć przez ok.2 minuty.
-Wlać bulion i sok z cytryny .Dusić jeszcze 2 minuty .Doprawić solą i pieprzem ,przełożyć do podgrzanego naczynia.
-Na patelni ponownie ułożyć mięso skórką do dołu,smażyć tak długo ,aż się zarumienią ,smarując kilkakrotnie miodem.Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 3-4 minuty.
-Na półmisek wyłożyć warzywa wraz z sosem oraz pokrojone na plastry piersi kaczki.


Kaczka z orzechami

Składniki:1 kaczka z podrobami ok 1700g;4 łyżki masła;3 jajka;1 łyżka posiekanych orzechów włoskich;100g zmielonych orzechów włoskich;1/2 łyżeczki cukru;1 łyżka bułki tartej;6 winnych jabłek;sól;1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej;majeranek;6 goździków.

Przygotowanie:Sól wymieszać z majerankiem i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.-Kaczkę natrzeć przyprawami .Pozostawić na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.-Dwie łyżki masła utrzeć z żółtkami,dodać posiekaną wątróbkę z kaczki [może być z kurczaka],orzechy,sól,pozostałą gałkę muszkatołową,cukier,bułkę i wszystko utrzeć.
-Ubić pianę z białek,delikatnie wymieszać z nadzieniem.-Kaczkę nafaszerować ,zaszyć lub spiąć wykałaczkami.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Obłożyć wiórkami z łyżki masła.
-Piec w temp.190 stop.C około 90 minut,często podlewając wydzielającym się sosem.
-Pozostałe masło utrzeć z orzechami ,napełnić przepołowione i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka.Można je również napełnić farszem do kaczki,jeżeli nie zmieści się w kaczce.W każde jabłko włożyć goździk.-Kaczkę obłożyć jabłkami po około 50 minutach pieczenia.
-Kaczkę podawać na gorąco,obłożoną jabłkami.

Jeżeli kaczka zbyt mocno się zapieka ,przykryć ją folią aluminiową.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Mar, 2010, 21:49:09 »
Pieczeń z gruszkami

Składniki:1000g udek indyczych;2 gruszki;pieprz;sól;majeranek;bazylia.

Przygotowanie: Uda wytrybować z kości usunąć ścięgna .Gruszki obrać ze skóry,usunąć gniazda nasienne ,pokroić w kostkę.
Mięso rozbić ,posypać przyprawami .Nałożyć owoce ,zrolować i zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 80-90 minut w temp.180-190 stop.C.

Udka można podać na zimno ,pokrojone w plastry ,poukładane na półmisku i udekorowane zieleniną -pięknie wygląda i zaskoczy biesiadników.


Indyk z bananami

Składniki:400g piersi z indyka ;1 łyżka mąki pszennej;3 łyżki oleju;2 cebule ;1 ząbek czosnku ;1 szklanka zimnej przegotowanej wody ;2 banany;sok z cytryny;biały pieprz;curry;sól.

Przygotowanie:Mięso umyć ,osuszyć ,pokroić w dużą kostkę .Oprószyć pieprzem i mąką .Usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor .Cebulę obrać ,posiekać ,podsmażyć na oleju z roztartym czosnkiem .Gdy zbrązowieje dodać wodę i curry,wymieszać. Banany obrać,pokroić w plasterki,skropić sokiem z cytrynę,dodać do sosu.Doprowadzić do wrzenia,ale nie gotować.Mięso posolić ,dodać do sosu,krótko podgrzać.


Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Maj, 2010, 18:28:45 »

Eskalopki z kurczaka z młodymi ziemniakami i szczawiem

Składniki:

2 podwójne lub 4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
30 dag szczawiu
8 podłużnych młodych ziemniaków
0.25 l słodkiej śmietanki 18 proc.
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Eskalopki z kurczaka z młodymi ziemniakami i szczawiem - sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. W tym czasie dokładnie myjemy szczaw, kilka ładnych listków odkładamy do przybrania, resztę obieramy z ogonków, wrzucamy na minutę do wrzącej osolonej wody, odcedzamy, miksujemy w rondelku, dodajemy łyżkę masła, większość śmietanki (ok. 0,2 l), pół łyżeczki cukru, sól i pieprz. Podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem 12-15 minut. Eskalopki solimy i posypujemy papryką.
Gdy ziemniaki są prawie ugotowane, rozgrzewamy na patelni masło z odrobiną oleju i szybko rumienimy eskalopki z obu stron, następnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 7-8 minut.
Ugotowane ziemniaki nadkrawamy wzdłuż, rozchylamy, napełniamy puree ze szczawiu, układamy na półmisku. Obok, na liściach szczawiu, układamy eskalopki.
Na gorącą patelnię po eskalopkach wlewamy resztę śmietanki, mieszamy z pozostałym sosem i polewamy mięso.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Maj, 2010, 21:36:18 »
Schab z kościa w ziołach

Składniki:

schab z kością
oliwa
papryka słodka
pieprz ziołowy
sól
liść laurowy
owoce jałowca
majeranek
tymianek
szafran
jajko
bułka tarta
 
Przygotowanie:

Schab dzień wcześniej myjemy i kroimy między kośćmi , które nie wycinamy i rozbijamy na kotlety , do kilku łyzek oliwy wkładamy lść laurowy, kilka ziaren owoców jałowca oraz dodajemy majeranek, tymianek, papryke , pieprzymy i solimy , wkładamy do naczynia schab i dokladnie obsmarowujemy marynatą . Na drugi dzień wyjmyjemy z marnaty , nie płuczemy, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na malym ogniu . Podajemy z pieczarkami na maśle i ziemniaczkami
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Maj, 2010, 16:00:32 »
Gulasz wołowy z cebulą i papryką na 4 porcje /1 porcja =718 kcal

Składniki:80 dag wołowiny;50 dag cebuli;2 ząbki czosnku;5 dag wędzonej słoniny lub tłustego boczku;2 łyżki tłuszczu;3 łyżki słodkiej papryki;1 łyżeczka ostrej papryki;1/2 łyżeczki zmielonego kminku;1/2 łyżeczki startego majeranki;sól;3 łyżki koncentratu pomidorowego;1,5 szklanki bulionu wołowego;25 dag ziemniaków;1 strąk zielonej papryki;1 strąk czerwonej papryki.

Przygotowanie:Mięso umyć ,osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę i czosnek obrać ,posiekać.
-Słoninę lub boczek pokroić w kostkę,zrumienić w rondlu.Dołożyć tłuszcz,rozgrzać.Następnie wrzucić czosnek i cebulę ,poddusić.Dodać mięso ,obsmażyć.Przyprawić solą i papryką dodać koncentrat ,kminek,majeranek,podlać połową bulionu.Przykryć i dusić 30 minut.
-Ziemniaki obrać ,umyć ,pokroić w kostkę ,razem z resztą bulionu dodać do mięsa i dusić 30 minut.Papryki oczyścić ,umyć ,pokroić na kawałki i dodać na 15 minut przed końcem duszenia.

Przepis ten,mógłby się znaleźć w daniach jednogarnkowych ,ale uwzględniłam możliwość niedodawanie ziemniaków i wówczas mamy czysty gulasz ,który można podawać z kaszą sypką ,lub ziemniakami z wody.Chciałam zaznaczyć ,że takie danie można przygotować dzień prędzej i po przyjściu z pracy ,podgrzewamy i ewentualnie gotujemy ziemniaki.W zależności jaką wersję gulaszu zrobimy.

Wołowina na dziko w sosie borówkowymdla 6 osób/1 porcja =375 kcal.

Składniki:1,5 kg wołowiny bez kości;2 listki laurowe;15 dag cebuli;10 jagód jałowca;10 ziaren pieprzu;1 szklanka octu ;4 łyżki oleju;sól;pierz mielony;15 dag słoniny w cienkich plastrach;1/2 l czerwonego wina wytrawnego;1/2 szklanki śmietany;2 łyżki mąki ;3 łyżki borówek;2 dag masła ;można też dodać 25 dag pieczarek lub kurek .

Przygotowanie:Pół litra wody zagotować z przyprawami ,pokrojoną w talarki cebulą,octem.Lekko ostudzić i zalać zalewą mięso.Tak zalane mięso może stać w chłodnym miejscu do 3-4 dni.W ciągu tych dni ,przewracamy mięso co jakiś czas,aby dokładnie skruszało.
-Mięso wyjąć z zalewy,której nie wylewamy;osuszyć mięso,obsmażyć na oleju,po czym obłożyć plasterkami słoniny.Przełożyć do brytfanny ,wlać tłuszcz ze smażenia,wino,łyżkę wody ,dodać cebulę i przyprawy z zalewy,dusić 1 godz.pod przykryciem.Sos uzupełniamy zalewą ,dodając jej tyle,aby nie był za kwaśny.
-Mięso wyjąc ,sos doprawić rozrobioną z odrobiną wody mąką ,zagotować ,ciągle mieszając -aby nie powstały grudki;dodać śmietanę ,borówki,doprawić do smaku solą i pieprzem.Grzyby podsmażyć na maśle.
-Mięso pokroić w plastry,obłożyć grzybami.Sos podawać w sosjerce.

Świeże borówki ,można zastąpić borówkami ze słoika.


Steki wołowe z camembertemdla 4 osób/1 porcja=427 kcal

Składniki: 4 grube plastry polędwicy wołowej po około 15 dag;1 opakowanie serka camembert;sól;pieprz;2-3 łyżki margaryny;kilka gałązek natki pietruszki.

Przyrządzenia:Polędwicę umyć ,osuszyć ,lekko rozbić tłuczkiem.W każdym steku ostrym nożem naciąć kieszeń.Mięso oprószyć solą i pieprzem.
-Ser pokroić w 4 plastry ,każdy włożyć w naciętą kieszeń ,brzegi spiąć wykałaczkami.
-Na patelni rozgrzać tłuszcz ,włożyć steki i smażyć je po 6 minut z każdej strony.
Gotowe steki przełożyć na talerze i ozdobić natką pietruszki.

Potrawę podawać z ziemniakami z wody ,można dodać sos koperkowy lub grzybowy.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Cze, 2010, 16:59:47 »
Bitki wołowe w sosie własnym

Składniki:400g mięsa z rostbefu;pieprz mielony;20 g mąki;40 g tłuszczu;1 cebula;wywar z kości ;sól.

Przygotowanie:Mięso pokrajać na 4 plastry,lekko je pobić tłuczkiem,brzegi lekko naciąć;oprószyć pieprzem mielonym i mąką i krótko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron,po czym mięso wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.Na tym samym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę ,włożyć bitki,podlać wywarem ,osolić i udusić do miękkości,w razie potrzeby podlewać.

Zamiast wywaru z kości ,może być bulion z kostki,wtedy należy uważać na solenie.Buliony są  słone i nie trudno potrawę przesolić.


Rostbef

Składniki:1 kg rostbefu;sól;pieprz;olej;smalec do smażenia.

Przygotowanie-Potrzebny jest dobrze skruszały kawałek mięsa .Mięso obrać z błon,natrzeć solą i pieprzem ,posmarować olejem i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.Po wyjęciu z lodówki mięso ''wymasować''ręką ,krótko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron,a następnie piec w rozgrzanym piekarniku 30-60 minut bez podlewania. Po 30 minutach rostbef jest wewnątrz krwisty tzw po angielsku;po 60 minutach jest dokładnie wypieczony.
Upieczony rostbef pokrajać ostrym nożem w cienkie plastry i podawać z różnymi sosami lub jarzynami.

Taka pieczeń ,tak samo jak karkówka wieprzowa jest bardzo smaczna na zimno .


Kotlety wieprzowe z serem

Składniki:600g schabu wieprzowego z kością ;sól;maka;2 jaja;2 łyżki mleka;40g utartego sera ementalskiego;bułka tarta;tłuszcz do smażenia;sok cytrynowy.

Przygotowanie:Mięso pokrajać w plastry ,pobić tłuczkiem,osolić ,oprószyć mąką i panierować w jajach ,rozmąconych w mlekiem i tartym serem oraz w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.Usmażone kotlety skropić sokiem cytrynowym.


Wieprzowina z winem

Składniki:400 g wieprzowej łopatki lub szynki;40g smalcu;sól;pieprz mielony;czerwona papryka w proszku;0,2 l deserowego czerwonego wina;20g mąki,wywar mięsny;1 łyżka keczupu.

Przygotowanie:Mięso pokrajać w plastry,pobić tłuczkiem ,po czym pokrajać w grubsze paski i zrumienić na rozgrzanym smalcu.Osolić ,posypać pieprzem i czerwoną papryką w proszku,podlać winem i udusić .Gdy mięso jest miękkie ,sos odparować ,zagęścić mąką ,zrumienić ,podlać wywarem mięsnym i zagotować.Doprawić do smaku keczupem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Cze, 2010, 17:33:57 »
Baranina po podlasku

Składniki:70 dag baraniny;10 dag wędzonej słoniny;4 duże cebule;papryka ;pół litra bulionu;3 pomidory;sól.

Przygotowanie:Mięso pokroić w kostkę ,cebulę w plasterki. Słoninę stopić i szybko podsmażyć na niej baraninę.Dodać cebulę ,paprykę i razem poddusić .Po 10 minutach wlać bulion,dodać pokrojone pomidory i dusić 1-1,5 godziny.Podawać z makaronem.

Moja uwaga: do baraniny zawsze dodaję czosnek ,który zabija zapach mięsa ,który nie każdemu odpowiada.


Pieczeń marynowana

Składniki:Udziec barani -2,5 kg;0,5 l octu;0,5 l piwa ;pieprz;ziele angielskie;liście laurowe;gorczyca ;rozmaryn.

Przygotowanie:Oczyścić baraninę z tłuszczu i ułożyć w glinianym naczyniu.Zagotować ocet z piwem ,wsypać pieprz ,ziele angielskie,liście laurowe i gorącą marynatą zalać baraninę,wcześniej osypaną ziarnami gorczycy z rozmarynem. Baraninę taką konserwuje się długo ,po wyjęciu z octu obmywa się ją tym samym sosem,soli szpikuje słoniną i piecze na rożnie lub w piecu,polewając masłem ,a w końcu śmietaną.


Ujęte pojęcie ''długo'' uważałabym ,że tzn kilka dni.Zalecam w między czasie mięso przewracać ,aby równo się zamarynawoło.Taką samą marynatę można zastosować przy wołowinie.


Befsztyk podlaski

Składniki:40 dag polędwicy lub zrazówki;1 dag masła ;5 dag cebuli;5 pieczarek;4 ziemniaki;2 jaja;2 łyżki bulionu;oliwa.

Przygotowanie:Mięso pokrajać na porcje ,nie zbijać tylko nadać nożem okrągłą formę,posmarować oliwą i dopiero lekko posolić.Natychmiast ,aby mięso z solą nie leżało długo,na okrągłej dużej patelni bez rączki rozgrzać masło,wrzucić cebulę pokrajaną w plasterki i zaraz na tą cebulę położyć mięso.Czynność wykonać bardzo szybko.Nie zdejmować patelni z ognia.Gdy się mięso zrumieni po jednej stronie ,przewrócić widelcem na drugą stronę.Po jednej stronę położyć obok mięsa duszone na maśle pieczarki,po drugiej -ziemniaki [ugotowane] pokrajane w talarki.A po dwóch stronach przeciwleglych -po jednym jajku.Gdy jaja się zetnę ,podlać wszystko dwiema łyżkami bardzo mocnego bulionu i podać na stół z patelnią blaszaną,postawiwszy na podstawce.


Sztufada podlaska

Składniki: 1 kg wołowiny ;5 dag słoniny;1 marchew;1 cebula; pieprz;sól; liść laurowy;0,25 l wina białego lub 0,025 l wódki ;2 dag smalcu .

Przygotowanie:Kawałek mięsa zrazowego naszpikować grubo pokrajaną słoniną i włożyć na rozpalony w rondlu tłuszcz.Obracać mięso na wszystkie strony,trzymając rondel na silnym ogniu,aby dobrze wkoło je zrumienić.Gdy już się dobrze zrumieni,dodać pokrojoną marchew,cebulę ,kilka ziarenek pieprzu,listek laurowy oraz białe wino lub trochę czystej wódki.Przykryć pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu ok 3 godzin.Ogień musi być tak mały ,żeby mięso ledwie się gotowało.Przed wydaniem obsypać pieczeń mąką ,obrócić kilka razy w sosie ,aby zgęstniał,po czym wyłożyć na półmisek i zaraz polać sosem przecedzonym przez sito.


Zrazy podlaskie zawijane

Składniki:0,75 kg miękkiej wołowiny;3 dag utartego suchego chleba;10 dag cebuli;5 dag masła ;sól; pieprz.

Przygotowanie:Mięso pokrajać na duże .lecz jak najcieńsze plastry,zbić ,osolić i pozostawić na kwadrans.Jedną cebulę sparzyć gorącą wodą,pokrajać drobniutko przesmażyć z łyżką masła.Do cebuli wsypać utarty chleb ,doprawić pieprzem.Masę starannie wymieszać.Smarować nią zrazy i mocno zawijać,by się nie rozkręciły-owinąć nitką.W rondlu rozpuścić resztę masła ,układać zrazy ,włożyć pokrajaną w talarki sparzoną cebulę.Rondel przykryć [pokrywką i dusić na wolnym ogniu.Jak się zrumieni,zasypać sos chlebem ,aby się zagęścił.Zrazy dusić około godziny.


Kiełbaski podlaskie

Składniki:1 kg mięsa mielonego [wołowina z wieprzowiną]; duża cebula ;8 dag smalcu; 0,5 l wywaru z włoszczyzny;pół szklanki śmietany;1 dag mąki;2-3 ząbki czosnku;majeranek;zmielone ziarno jałowca ;sól.

Przygotowanie:Cebule utrzeć na tarce,dodać do mielonego mięsa wraz z przyprawami: czosnkiem ,majerankiem,jałowcem;Masę dokładni wyrobić rękami.Formować małe kiełbaski.Ułożyć na blasze wysmarowane smalcem i upiec w piekarniku około 30 minut. Z mąki sporządzić jasną zasmażkę ,dodać wywar z włoszczyzny i śmietanę,włożyć kiełbaski ,chwilę poddusić i podawać z ziemniakami.


Kura po podlasku

Składniki:1 kura;40 dag ziemniaków;10 dag cebuli;10 dag gęsiego smalcu;pieprz;sól.

Przygotowanie:Kurę umyć ,posolić wewnątrz.Ziemniaki ugotować ,utłuc lub przepuścić przez maszynkę .Cebulę przesmażyć lekko na gęsim smalcu,wymieszać z ziemniakami,doprawić do smaku solą i pieprzem.Masą tą napełnić kurę,zaszyć białą nicią,ułożyć w brytfannie i piec w piekarniku ok.1 godziny,polewając od czasu do czasu odrobiną wody,a potem sosem powstałym z pieczenia.


Kuchnia Polska Regionalna -Podlasie

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Sie, 2010, 21:45:03 »
Ziołowe kąski

Składniki:
* 2 piersi z kurczaka
* przyprawa do kebaba i gyrosa
* mieszanka suszonych ziół (np. kolendra, majeranek, ziola prowansalskie, bazylia)
* 1-2 jajka
* olej

Sposób przyrządzenia:

Piersi myjemy, dość cienko rozbijamy i kroimy w kawałki, takie na 1-2 kęsy. Obtaczamy w przyprawie do kebaba i gyrosa, następnie w roztrzepanym jajku oraz mieszance zioł. Smażymy na oleju. )

Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Wrz, 2010, 23:08:26 »
Pulpety nadniemeńskie

Składniki:40 dag mielonego mięsa,może być mieszane lub drobiowe;10dag kaszy gryczanej lub 1 torebka ryżu;2 cebule;1 jajko;1 szklanka gęstego sosu pomidorowego,może być se słoika;sól;pieprz;garść zieleniny;vegeta;mąka lub tarta bułka do panierowania;tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: Kaszę l;ub ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem vegety.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na łyżce tłuszczu.Dokładnie wymieszać mięso,kaszę i uduszoną cebulę,dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku.Formować małe okrągłe pulpety,obtaczać w mące lub bułce tartej i smażyć na złoty kolor,najlepiej na głębokim tłuszczu.Gotowe pulpety przełożyć do płaskiego rondla lub formy do zapiekania,zalać sosem i dusić około 20 minut lub wstawić do nagrzanego piekarnika.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrz, 2010, 23:23:24 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Lis, 2010, 23:12:49 »
Polędwica nadziewana ogórkiem

Składniki: 1,5 kg cielęciny;2 łyżki oleju;3 łyżki ziaren kolendry;sól;pieprz;długi ogórek -wąż;10 plasterków boczku;olej do smażenia.

Przygotowanie:Mięso umyć,osuszyć,natrzeć kolendrą,solą i pieprzem.Włożyć do lodówki na 2 godziny;po wyjęciu z lodówki mięso przeciąć wzdłuż,przez 3/4 grubości i przez folię rozbić na płaski plaster.Ułożyć na nim plastry boczku,umyty-osuszony ogórek,zawinąć,związać nitką bawełnianą.Na patelni rozgrzać olej,obsmażyć mięso, przełożyć do brytfanny,polać olejem i wstawić do gorącego piekarnika,piec 1 godzinę polewając mięso wytworzonym sosem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Lis, 2010, 15:05:07 »
Indyk z polędwiczką

Składniki-1,5 kg piersi z indyka;2 małe polędwiczki wieprzowe;kilka gałązek natki pietruszki i bazylii;60g masła;2 ząbki czosnku;250 ml.bulionu warzywnego;12 ziemniaków;2 cebule;sól;pieprz;słodka papryka.

Przygotowanie:-Mięso umyć i osuszyć,pierś naciąć wzdłuż,rozłożyć,przykryć folią i lekko rozbić;natrzeć solą i pieprzem.Polędwiczki natrzeć solą,pieprzem i papryką;gałązki natki i bazylii posiekać i utrzeć z masłem i szczyptą soli,dodać rozgnieciony czosnek-wymieszać.Pierś indyka posmarować przygotowanym masłem,wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć polędwiczki;pierś zawinąć i dobrze obwiązać kuchenną nicią.
-Mięso ułożyć w dużej brytfannie,podlać bulionem,obłożyć wiórkami masła,przykryć i piec 50 minut w piekarniku o temp.170 st.C.
-Ziemniaki obrać,umyć i przekroić na pół,każdą połówkę ponacinać w poprzek i oprószyć solą;cebule obrać i pokroić w ósemki.
-Pieczeń obłożyć ziemniakami i cebulą i piec jeszcze godzinę;następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.

Jeśli nie mamy pokrywki,przykrywamy pieczeń folią aluminiową

                                         

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lis, 2010, 20:30:22 »
Pieczeń wołowa

Składniki:800g mięsa wołowego bez kości -na pieczeń;800g ziemniaków;4 cebule;4 marchewki;150g selera;1 pietruszka;250ml ciemnego piwa;60 ml oliwy;natka pietruszki;słodka papryka;sól;pieprz.

Przygotowanie:-Mięso umyć,osuszyć,obsmażyć na oliwie i przełożyć do rondla; cebulę obrać,pokroić w plasterki,podsmażyć na tłuszczu od smażonego mięsa i dołożyć do rondla; włoszczyznę obrać,opłukać,pokroić i dodać do mięsa-doprawić solą,pieprzem,papryką,zalać piwem i dusić 1,5 godziny na małym ogniu pod przykryciem.
-Ziemniaki obrać,opłukać,pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Mięso dusić jeszcze 1/2 godziny,do chwili aż ziemniaki będą miękkie.
-Przed podaniem mięso pokroić w plastry,ułożyć na półmisku i obłożyć warzywami,posypując obficie posiekaną natką pietruszki.
-Podczas duszenia odparowany sos należy uzupełnić dobrym ciemnym piwem.

Potrawa jest smaczna i praktyczna na obiad świąteczny,nie wymaga oddzielnego gotowania ziemniaków.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Lis, 2010, 21:08:24 »
Pieczona golonka z kapustą

Składniki:Świeże,najlepiej peklowane golonki-około 2 kg;1/4 kg kapusty kwaszonej;2 duże kwaskowate jabłka -najlepiej boskopy;3 łyżki smalcu;cebula;kilka ziaren jałowca;liść laurowy;sól;pieprz.

Przygotowanie:Skórkę golonki naciąć skośnie w kratkę,golonkę włożyć do gorącej wody/jeśli golonka jest peklowana,wody nie solimy,jeśli nie jest peklowana-wodę należy posolić/gotować 15 minut w celu wytopienia części tłuszczu.Następnie osączyć papierem, natrzeć solą i włożyć na kratkę,pod którą należy postawić naczynie na zbieranie się tłuszczu.Piekarnika powinien być nagrzany do 250 stop.C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stop.C.Piec 2 godziny często obracając.
-Jabłka obrać,wypestkować i poszatkować,następnie dusić na smalcu razem z drobno pokrojoną cebulą,dodać kapustę i trochę wody pozostałej po gotowaniu golonki.Gotować do miękkości razem z liściem laurowym i jałowcem.Wyjąc przyprawy,przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.Kapustę wyłożyć na półmisek i położyć na niej golonkę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Lis, 2010, 15:11:15 »
Pasztet z mielonego mięsa

Składniki:ciasto-25dag mąki;10 dag margaryny;jajko;łyżeczka soli.
Masa pasztetowa:1/2 kg mielonego wołowego mięsa;20 dag szynki wieprzowej;5 dag pieczarek;cebula;jajko;bułka czerstwa;2 łyżki oleju;gałka muszkatołowa;pieprz;sól;tłuszcz do formy;żółtko.

Przygotowanie:ciasto-z mąki,margaryny,jajka i soli przygotować gładkie ciasto.Uformować z niego kulę,potem włożyć na 50 minut do lodówki.
Masa pasztetowa:Bułkę namoczyć w wodzie,po czym dokładnie ją odcisnąć.Cebulę obrać i umyć.Pieczarki starannie oczyścić i również umyć.Razem z cebulą pokroić je na drobne kawałki,a potem podsmażyć na rozgrzanym oleju.Dodać drobno pokrojoną szynkę i mięso.Smażyć do wyparowania sosu.Wystudzić,połączyć z jajkiem i odciśniętą bułką.Doprawić do smaku gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
-Odłożyć 1/3 ciasta,resztą ciasta wyłożyć wysmarowaną tłuszczem blachę,nałożyć nadzienie-odłożone ciasto rozwałkować na placek,po czym przykryć nim mięso.Wierzch pasztetu posmarować żółtkiem i nakłuć widelcem.Piec 75 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stop.C