Pieczeń ziołowa Składniki na 4 porcje ;1 porcja =840kcal.
Składniki:1 czerstwa bułka;1 cebula;75 dag mielonego mięsa wołowego;1 jajko;1 łyżeczka musztardy;1/2 dag żółtego sera typu gouda;1 pęczek posiekanego szczypiorku;1 pęczek posiekanej natki pietruszki;1 pęczek posiekanego koperku;1 łyżka sosu do pieczeni;4 łyżki śmietany kremówki;1 łyżeczka soli;szczypta słodkiej papryki w proszku;szczypta białego pieprzu;1 łyżka oleju.
Przygotowanie:- Bułkę namoczyć w zimnej wodzie .Cebulę obrać ,posiekać .Mięso mielone przełożyć do miski ,zagnieść z jajkiem ,odciśniętą bułką ,musztardą i cebulą na jednolitą masę.Doprawić na pikantnie solą,pieprzem i papryką.
- Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Warstwę folii aluminiowej 30x40 cm posmarować olejem ,przełożyć na nią masę mięsną i uformować prostokąt 20x30 cm.Masę mięsną posypać startym serem i zieleniną.
-Mięso ostrożnie zrolować od dłuższego boku,folię docisnąć na brzegach;przełożyć na blachę lub do brytfanny i piec około 1 godziny w temp.200 stopni C.
-Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika i usunąć folię.Sos z pieczenia przecedzić przez sito do garnka,rozcieńczyć go szklanką wody,wymieszać z sosem instant,ponownie zagotować i zabielić śmietaną.
-Mięso pokroić na plasterki,umieścić na półmisku.Sos przelać do sosjerki,podawać osobno.
Potrawę najlepiej podawać z odsmażonymi na maśle marchewkami i porami lub jarzynami z wody.
Ozorek wołowy w sosie zielonym 1 porcja =338 kcal
Składniki dla 4-6 osób:1 ozór wołowy ;1 pęczek wloszczyzny;1 listek laurowy;1/2 łyżeczki cząbru;4 ziarenka pieprzu;4 ziarenka ziela angielskiego;szczypta soli;2 kiszone ogórki;2 łyżeczki maki ;1 łyżka masła;2 łyżki śmietany;szczypta cukru;szczypta tymianku;3 łyżki posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:-Ozór oczyścić tzn odkroić wszelkie zbędne części [ozór ma pozostałości ,które się odcina ] ,umyć .Ozór i warzywa zalać wodą ,dodać pieprz ,ziele angielskie ,listek laurowy,cząber i gotować około 3-4 godzin .
-Ozór wyjąć schłodzić w zimnej wodzie ,zdjąć skórę ,mięso pokroić w plastry.Szklankę wywaru przecedzić ,ostudzić.
-Ogórki posiekać .Mąkę zrumienić na maśle,zdjąć z ognia,rozprowadzić wywarem,dodać śmietanę ,zagotować ,dodać ogórki.Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem,tymiankiem i cukrem.Szczypiorek dodać tuż przed podaniem.Ozór podawać polany sosem.
Przed przyrządzeniem sosu należy spróbować kiszonych ogórków ,jeśli są słone i kwaśne ,należy dodać więcej cukru do sosu.
Ozory w galarecie
Mogą być również ozory wieprzowe ,które szybciej się gotują .Włoszczyzna ,przyprawy ,żelatyna.
Gotujemy jak wyżej z przyprawami i włoszczyzną. Gdy są miękkie ,wyciągamy je ,a wywar odcedzamy .Na wywarze przygotowujemy zalewę. We wrzącym wywarze rozpuszczamy żelatynę wg przepisu i proporcji na torebce.
Ostudzone ozory kroimy w plasterki układamy na półmisku ,dekorujemy dowoli [zielony groszek ,ogórki konserwowe ,trochę ugotowanej i pokrojonej marchewki ] Delikatnie ,aby nie zepsuć dekoracji zalewamy tężejącym się wywarem Odstawiamy w chłodne miejsce.