Autor Wątek: Potrawy mięsne  (Przeczytany 19285 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Potrawy mięsne
« dnia: 20 Lis, 2009, 23:05:56 »
Roladki z piersi kurczaka 4 porcje po 260 kcal

Składniki :4 filety z piersi kurczaka;2 jaja ugotowane na twardo; 4 plasterki sera gouda; 3 łyżki sklarowanego masła ;2 łyżki posiekanej natki pietruszki ;sól ; pieprz.

Przygotowanie :Filety porozkrawać ,ale nie do końca .Rozłożyć płat fileta i lekko rozbić .Natrzeć solą i pieprzem. -Jaja ugotowane na twardo ,pokroić na plastry;na płatach mięsa ułożyć plasterki sera ,na nich plasterki jaja i trochę natki pietruszki.-Zwinąć roladki ,związać nitką lub spiąć wykałaczkami ,a następnie obsmażyć na niewielkiej ilości masła ,przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 25 minut w temp.160 stopni C. Co jakiś czas polewać sklarowanym masłem i sosem z dna naczynia.Jeśli roladki rumienią się zbyt szybko ,przykryć naczynie folią aluminiową.
« Ostatnia zmiana: 24 Lis, 2009, 19:48:33 wysłana przez marcim »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lis, 2009, 18:08:49 »
Pierś z pietruszką

Składniki:4 piersi kurczaka;po 4 łyżki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej ;3 łyżki posiekanej natki;łyżeczka świeżego imbiru lub pół łyżeczki mielonego chilli;białko ;sól;pół szklanki oleju.

Przygotowanie :Mięso pokroić w kostkę ,tak jak na gulasz;posolić .Obie mąki wymieszać ,połączyć z natką ,imbirem,chilli i solą. Białko lekko ubić na pianę .Kawałki kurczaka obtoczyć najpierw w białku ,potem w mące i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu.Gdy mięso się zrumieni ,osączyć je z tłuszczu ,układając na papierowym ręczniku.

Można podawać z zielonym groszkiem lub plasterkami pomidorów i ziemniakami.


Gęś po polsku faszerowana jabłkami 6 -12 porcji -zależy od apetytu  :P

Składniki :1 gęś około 2.5 kg;8 jabłek -antonówki ,złote lub szare renety -1 kg;2 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku ;sól; pieprz; kilka gałązek pietruszki.

Przygotowanie :Gęś oczyścić ,umyć ,osaczyć ,w środku i na zewnątrz natrzeć majerankiem i czosnkiem roztartym z solą.Odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 1 godz.-można odstawić na noc.Jabłka obrać ,opłukać ,pokroić w ćwiartki i oczyścić z gniazd nasiennych .Gęś napełnić jabłkami ,zaszyć ,włożyć do brytfanny i podlać 5 łyżkami wody.
Piec w piekarniku 1,5 godziny ,początkowo w temperaturze 250 stopni C ,często podlewać wytworzonym się sosem.W połowie pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C.
Upieczoną gęś podzielić na porcje ,ułożyć na półmisku ,obłożyć jabłkami i polać sosem od pieczenia.Pozostały sos podać w sosjerce.Gęś przybrać Gałązkami natki pietruszki .Podawać z białą kapustą lub czerwoną duszoną ,albo z buraczkami i ziemniakami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Gru, 2009, 00:52:43 »
Pasztet z dzika

Składniki:60 dag mięsa z dzika-udziec lub polędwica; 30 dag świeżego boczku; cebula;2 jajka; 6 łyżek koniaku lub brandy;6 jagód zmielonego jałowca; szczypta gałki muszkatołowej;pieprz;sól;6 plastrów słoniny;3 liście laurowe.
Marynata:butelka czerwonego wytrawnego wina;2 cebule;3 goździki;po 5 ziaren pieprzu i jagód jałowca;łyżka oliwy;tymianek.

Przygotowanie:Marynaty:wino połączyć z oliwą ,dodać posiekane cebule,goździki ,pieprz ,jałowiec i tymianek.Wymieszać.
Masa pasztetowa: Mięso opłukać ,osączyć ,pokrajać w kostkę i włożyć do marynaty na 24 godziny,a następnie dobrze osączyć. Boczek i mięso zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach. Dodać koniak,jajka,szczyptę soli,pieprzu,gałki muszkatołowej ,jałowiec ,drobno posiekaną cebulę i dokładnie wymieszać.
Dno i boki formy do pieczenia wyłożyć plastrami słoniny,wypełnić farszem,na wierzchu położyć liście laurowe i przykryć folią aluminiową. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.
-Po wyjęciu podawać z chrzanem ,gruszkami i śliwkami w occie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Gru, 2009, 12:44:26 »
Pasztet z zająca

Składniki : 45 dag przodu i podrób z zająca ;30 dag tłustego mięsa wieprzowego najlepiej boczku;20 dag wątróbki wieprzowej;10 dag surowego boczku;10 dag cebuli;10 dag marchewki;5 dag pietruszki;4 jajka;2 czerstwe bułki-kajzerki;1,5 dag suszonych grzybów;liść laurowy;5 ziaren pieprzu;4 ziarna ziela angielskiego;10 ziaren jałowca;1/4 łyżeczki imbiru;szczypta gałki muszkatołowej;pieprz mielony;sól.  Do tego gałązka suszonego rozmarynu i  gałązka suszonego tymianku;10 dag słoniny;łyżka tłuszczu i łyżka tartej bułki do przygotowania formy.

Przygotowanie:Warzywa obrać i umyć .Grzyby i mięso opłukać,osączyć ,włożyć do rondla razem z boczkiem ,marchewką,pietruszką i cebulą ,zalać niewielką ilością wody ,dodać liść laurowy,ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz sól i dusić na małym ogniu 40-50 minut,aż mięso będzie miękkie.
-Wątróbkę opłukać ,oczyścić z błon,pokroić na mniejsze kawałki,włożyć do rondla ,podlać wywarem z mięsa i także dusić ,ale nie dłużej niż 10 minut.
-Bułki namoczyć w wywarze z mięsa .\-W maszynce z sitkiem o małych otworach dwukrotnie zmielić mięso ,wątróbkę ,boczek i odciśnięte bułki.Do otrzymanej masy dodać jajka ,imbir,gałkę muszkatołową,zmielony pieprz i 4 zmiażdżone w moździerzu ziarna jałowca.Wyrobić na jednolitą masę .Dosolić do smaku.
-Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką,napełnić masą pasztetową do 1/4 wysokości .Wierzch pasztetu przykryć dużymi plastrami słoniny,a na nich ułożyć gałązki ziół i resztę ziaren jałowca. Formę szczelnie zakryć .
-Pasztet gotować na parze przez 1,5 godziny lub piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z formy.

Gotowanie : Nalewam do większej foremki wodę i w nią wkładam foremkę z pasztetem. Upieczony lub ugotowany pasztet po ostudzeniu zawijam w folie aluminiową -przetrwa do sylwestra.Osobiście pasztety gotuję ,nie są wysuszone.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Gru, 2009, 00:33:03 »
Pasztet z piwem

Składniki:20 dag wołowiny;20 dag wątroby cielęcej ,może być drobiowa;20 dag wieprzowiny;15 słoniny;3 jaja;cebula;2 ząbki czosnku;4 suszone grzyby;2 bułki kajzerki;1/2 l piwa;łyżka majeranku;po pół łyżeczki mielonego kminku i pieprzu;sól.

Przygotowanie:Mięso ,słoninę i Wątrobę zalać piwem,dodać cebulę,czosnek ,namoczone grzyby i gotować do całkowitego odparowania piwa. Wszystkie składniki zemleć trzykrotnie razem z kajzerkami.-Masę doprawić majerankiem ,solą,pieprzem i kminkiem,dodać jaja i dokładnie wyrobić.-Gdyby pasztet okazał się za rzadki ,należy dodać trochę mąki ziemniaczanej.
-Gotową masę wyłożyć do wysmarowanego smalcem naczynia żaroodpornego. -Naczynie włożyć do większego napełnionego do połowy wodą. Piec w temperaturze 200 stopni C około 1,5 godziny. W czasie pieczenia uzupełnić w razie potrzeby wodę .Po ostudzeniu pasztet można udekorować i podawać w naczyniu ,w którym był pieczony.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Gru, 2009, 17:07:18 »
Indyk nadziewany

Składniki:Nieduży indyk; 25 dag wołowiny ;25 dag wieprzowiny;3 plastry wędzonej szynki;2 średnie marchewki;2 małe pietruszki;2 łodygi selera naciowego;5 małych pieczarek;jabłko;mały por;2 małe cebule;4 ząbki czosnku;mała czerwona papryka;masło do wysmarowania formy;pieprz;sól.

Przygotowanie:Indyka posolić i natrzeć pieprzem.Warzywa obrać i bardzo starannie umyć.Mięso oraz warzywa posolić,wypełnić indyka wszystkimi składnikami [w całości] wraz z jabłkiem i zaszyć ,ułożyć na wysmarowanej masłem blasze,obłożyć kawałkami masła i piec,co jakiś czas polewając powstałym sosem. Po upieczeniu usunąć nitkę,którą zaszyty był indyk,wyjąć nadzienie i ułożyć na półmisku wokół indyka.
Podawać z borówkami lub owocami z kompotu.Można podać marynatę z dyni.


Polędwica w ziołach

Składniki:1 kg polędwicy wołowej;łyżka masła;2 łyżki sosu sojowego;po łyżeczce estragonu,bazylii,cząbru,grubo mielonego pieprzu; 4 łyżki smażonych borówek.

Przygotowanie: Polędwicę dokładnie obtoczyć w sosie sojowym,wymieszać z przyprawami. Folię aluminiową wysmarować masłem ,ułożyć polędwicę i ścisło zawinąć,aby podczas pieczenia mięso nie obeschło.  Piec w temperaturze 200 stopni C około 40 minut. Następnie odwinąć folię [uwaga jest bardzo gorąca] i podpiec jeszcze 10 minut,zwiększając temperaturę do 240 stopni C.W rondelku zagrzać borówki,podlewając je sosem powstałym podczas pieczenia polędwicy. Na półmisek wylać sos,ułożyć pokrojoną w plastry polędwicę i udekorować.


Rolada z kurczaka

Składniki:Kurczak ;1-2 parówki ;jajo;łyżka mąki;ząbek czosnku;majeranek;pieprz ;sól.

Przygotowanie:Kurczaka przeciąć wzdłuż grzbietu i posługując się ostrym nożem ,odfiletować tak,aby mięso pozostało w całości.  Rozłożony filet zbić tłuczkiem ,starając się nadać mu kształt prostokąta. Natrzeć mięso przyprawami.
-Ubić pianę z białka ,dodać żółtko ,mąkę,szczyptę soli i usmażyć omlet-można dodać czubatą łyżkę szpinaku,aby uzyskać zielony kolor. Na mięsie położyć ostudzony omlet i parówki,wyrównać brzegi i uformować roladę,można owinąć ją nitką i zawinąć szczelnie w folię aluminiową.  Dusić w niewielkiej ilości wody 45-60 stopni C ,a zależności od wielkości kurczaka.
-Po ostudzeniu zdjąć nić ,pokroić roladę w plastry i dowolnie udekorować .Tak przyrządzonego kurczaka można również podawać na gorąco.
-Podana na zimno ,wyłożona na liściach sałaty ,pięknie i apetycznie wygląda. Na świątecznym stole będzie dużym urozmaiceniem potraw.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Gru, 2009, 20:53:50 »
Pasztet domowy-Różni się od wcześniej podanego przepisu na pasztet mięsny-ujęty w spisie potraw mięsnych

Składniki :1/2 kg boczku surowego; 60 dag cielęciny;60 dag wieprzowiny ;20 dag wątroby; czerstwa bułka;1/2 szklanki mleka;3 jajka;2suszone  grzyby;;1/2 szklanka bulionu warzywnego;liść laurowy;gałka muszkatołowa;ziele angielskie;pieprz;sól;tłuszcz do formy.

Przygotowanie:Mięso pokroić ,podsmażyć ,następnie wlać trochę bulionu,włożyć grzyby,liść laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Dusić mięso do miękkości.
-Wątrobę pokroić w kostkę ,sparzyć i pod koniec duszenia dołożyć do mięsa.Całość wystudzić ,zmielić z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Na końcu wbić jajka ,doprawić solą ,pieprzem,startą gałką i dokładnie wymieszać.
-Masę wyłożyć do natłuszczonej formy.całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C.

Już raz zaznaczałam ,że wolę foremkę z pasztetem wstawić w większą foremkę napełnioną do połowy wodą.Mam pewność ,że zbytnio nie wysuszę pasztetu. Druga moja porada ,zawsze foremkę wykładam papierem do pieczenia ciast ,który natłuszczam.Gdy pasztet jest gotowy ,wystudzony -wyciągam z foremki wraz z papierem,zawijam w folię aluminiową . Łatwiej się przechowuje i nie wysycha.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Gru, 2009, 18:11:06 »
Pieczeń cytrynowa

Składniki:1 kg schabu bez kości ;3 cytryny;2 łyżki masła ;1 szklanka wytrawnego wina;sól;pieprz;bazylia.

Przygotowanie:Schab natrzeć przyprawami; cytryny sparzyć wrzątkiem ,obrać ,pokroić w cienkie plastry,usunąć pestki ;schab ułożyć w brytfannie ,obłożyć cytrynami,dodać masło.
-Piec pod przykryciem w piekarniku ok 30 minut,podlewając winem;pod koniec pieczenia odkryć i usunąć cytryny,aby mięso się zrumieniło.
-Wyciągnąć z piekarnika ,pokroić w plastry . Jeśli chcemy podać na zimno ,to kroimy przed podaniem na stół.Natomiast skoro podajemy na ciepło ,to sos z pieczeni przecieramy przez sito i polewamy nim pieczeń.


Pieczeń wieprzowa

Składniki: 3 kg szynki wieprzowej;2 ząbki czosnku;10 łyżek mąki pszennej ;50 g masła; oliwa;200 g soli;10 g saletry; 10 g cukru;10 g kolendry;10 jałowca;10 ziaren ziela angielskiego;3 gożdziki.

Przygotowanie:Szynkę natrzeć roztartymi przyprawami i czosnkiem,odstawić na 24 godziny. Po upływie podanego czasu mięso wytrzeć obtoczyć w mące,obsmażyć na maśle z oliwą. Mięso przełożyć do dużej brytfanny,podlać 2 l wody. Piec w temperaturze 200 stopni C,do miękkości,polewając wytwarzającym się sosem.


Jeśli zdecydujecie się na mniejszą ilość mięsa ,należy przyprawy proporcjonalnie umniejszyć.



Polędwica w cieście

Składniki:Farsz:200 g pieczarek;2 cebule ;1 łyżka masła.
Ponadto: 1 polędwica wołowa;olej do smażenia ;1 opakowanie ciasta francuskiego;1 jajko;sól;pieprz.

Przygotowanie Farsz : pieczarki i cebulę posiekać ,podsmażyć na maśle,przyprawić.
Polędwica w cieście :Polędwicę obsmażyć na oleju ,przestudzić.  Rozmrożone ciasto rozwałkować ,posmarować farszem.Na środku położyć polędwicę. Mięso zawinąć w ciasto.Skleić brzegi.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C,aż się ciasto zrumieni.


Pieczona gęś w sosie grzybowym

Składniki :700g filetu z piersi gęsi ;60 g cebuli;40 g śmietanki kremówki;40 g suszonych grzybów;sól;pieprz ;czosnek;majeranek;jałowiec.

Przygotowanie :Umyte filety natrzeć solą ,pieprzem i przyprawami,odstawić na 24 godziny.-Grzyby namoczyć ,opłukać ,a następnie zagotować i pokroić w drobne paski.- Filety z gęsi upiec skrapiając wodą i wywarem z grzybów.Pod koniec pieczenia dodać drobno posiekaną cebulę.- Pozostały sos z pieczenia przetrzeć przez sito,dodać pokrojone grzyby ,śmietanę i doprawić do smaku.- Upieczoną gęś pokroić w plastry ,ułożyć na sosie z grzybów .Podawać z pieczonymi ziemniakami,marchewką lub brokułami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Gru, 2009, 17:30:45 »
Schab z boczkiem

Składniki: 1200g schabu bez kości;200g wędzonego boczku;4 łyżki oleju;100ml białego wina;sól;pieprz;majeranek.

Przygotowanie:Schab opłukać ,wytrzeć papierowym ręcznikiem ,natrzeć przyprawami. Boczek pokroić w cienkie plastry ,obłożyć nimi schab i obwiązać nicią. Pieczeń ułożyć w brytfannie ,skropić olejem. Piec w temperaturze 190 stopni C .Kiedy się lekko przyrumienić ,podlać winem i olejem. Piec jeszcze około 45 minut,polewając sosem.


Pieczona cielęcina

Składniki:1500g cielęciny bez kości;2 cytryny;olej.

Przygotowanie:Jedną cytrynę pokroić w plastry. Mięso natrzeć przyprawami ,skropić sokiem z drugiej cytryny. Cielęcinę wstawić do lodówki na 24 godziny. Mięso obsmażyć na oleju,przełożyć do brytfanny. Piec około 60 minut w temperaturze 190 stopni C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sty, 2010, 16:21:37 »
Roladki z serem

Składniki:500g piersi z indyka;100g sera pleśniowego;50g sera żółtego;4 łyżki świeżo posiekanego koperku;1 łyżka kaparów;1 ostra papryczka;1 ząbek czosnku;3 łyżki oleju;2 gałązki rozmarynu;2 łyżki czarnego pieprzu ziarnistego;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka chilli. Ponadto 4 patyczki do spięcia rolady.

Przygotowanie:Pierś rozciąć tak , aby powstał duży płat mięsa. Na całej powierzchni ułożyć sery,koperek,kapary,drobno posiekaną papryczkę chilli. Zrolować.
 Roladę obsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Przyprawy wymieszać z 2 łyżkami oleju i natrzeć mięso.
 Na żaroodpornym naczyniu ułożyć gałązki rozmarynu i roladę. Piec w temperaturze 180 stopni C.przez 30 minut.


Roladki z papryką

Składniki :1 duża cebula;1/4 czerwonej papryki;2łyżki oleju;2 duże piersi kurczaka;4 plastry boczku;1 łyżka masła.6 wykałaczek.

Przygotowanie:Cebulę obrać ,paprykę oczyścić ,pokroić w drobną kostkę.Podsmażyć na oleju.Dodać 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.Piersi kurczaka rozciąć ,aby powstały duże płaty mięsa. Na płacie mięsa ułożyć 2 plastry boczku ,a następnie podsmażoną  cebulę z papryką,zrolować .Spiąć wykałaczkami .
-Na patelni rozgrzać masło i łyżkę oleju. Rolady obsmażyć ze wszystkich stron. Posypać solą oraz pieprzem.Dusić pod przykryciem około 7 minut.


Roladki drobiowe

Składniki:Farsz:6 średnich pieczarek;1 duża cebula;1 łyżka oleju;100g sera żółtego sera;1 łyżka natki pietruszki.
Ponadto:4 piersi kurczaka;1 łyżka mąki kukurydzianej;1 łyżka mąki pszennej;2 jajka;bułka tarta do panierowania;olej do smażenia.
Przyprawy:sól;pieprz;1 łyżka tymianku;1 łyżka słodkiej papryki.

Przygotowanie:Farsz:Oczyszczone pieczarki posiekać ,cebulę obrać ,posiekać ,usmażyć na oleju.Dodać starty ser,pietruszkę ,pieprz,sól i tymianek.

Roladki drobiowe:Filety oczyścić ,każdy filet przekroić wzdłuż na 2 części ,ostrożnie rozbić tłuczkiem. Na każdej porcji mięsa rozłożyć nadzienie.Zwinąć rulony,zaginać końcówki filetów do środka.  Roladki obtoczyć w mące wymieszanej z papryką,a następnie w jajku i bułce tartej.  Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Sty, 2010, 16:01:50 »
Roladki z serem
Składniki :

Farsz serowy:200g białego półtłustego sera ;1duże lub 2 małe jajka;1 łyżka mąki kukurydzianej;1 marchewka;100g mrożonego groszku;3 łyżki kukurydzy konserwowej.

Pozostałe :1000g piersi z indyka;1 ząbek czosnku;1 łyżka oleju;pieprz cayenne;sól;pieprz;1 łyżka słodkiej papryki.

Przygotowanie farszu:Ser rozetrzeć z jajkiem ,mąką ,pieprzem kajeńskim i solą. Dodać ugotowaną i pokrojoną marchew ,groszek,kukurydzę.

Rolada:Mięso oczyścić ,przekroić dwukrotnie tak ,aby powstał duży płat. Mięso natrzeć solą ,pieprzem,roztartym czosnkiem ,papryką.Odstawić na 30 minut.
Na płacie mięsa rozsmarować nadzienie,zwinąć ,obwiązać nitką.Posmarować olejem .Piec w temperaturze 190 stopniC przez 60 minut.


Roladki wieprzowe z serem

Składniki:1 kg karkówki bez kości ;3 marchewki;20dag pieczarek;1 cebula;30dag żółtego sera;1/2 szklanki białego wina;curry;sos sojowy;sól;pieprz;cukier;tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:Mięso pokroić na plastry grubości 1 cm,mocno je rozbić.Posmarować z obu stron sosem sojowym i posypać curry.  Pieczarki drobno pokroić ,cebulę posiekać w kostkę i razem obsmażyć na tłuszczu,doprawiając do smaku solą i pieprzem.Do pieczarek dolać wino i dusić tak długo,aż masa stanie się gęsta. Marchewkę pokroić w paseczki i obgotować w wodzie,doprawiając cukrem i solą.
Mięso jeszcze raz posmarować sosem sojowym,na każdy plaster nałożyć równomiernie farsz pieczarkowy.Kładziemy kilka marchewek i zwijamy roladki,spinamy je szpikulcami lub okręcamy nitką.Smażymy z każdej strony ,aż będą rumiane,podlewamy wodą i dusimy 10 minut.
Ser kroimy w grube plastry.Roladki wyjmujemy z sosu,usuwamy szpikulce lub nici,studzimy.Następnie każdą roladkę zawijamy w plaster sera,zapinamy wykałaczkami.
Żaroodporne naczynie smarujemy sosem z pieczenia,wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika.Kiedy ser zacznie się mocno topić ,przekładamy mięso na ogrzany półmisek .Podajemy z warzywami ,pieczywem lub z frytkami.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lut, 2010, 19:28:39 »
ciąg dalszy roladek  :P

Roladki ze śliwką

Składniki:4 piersi z kurczaka;4 duże suszone śliwki;4 plastry wędzonego boczku;8 zielonych oliwek;olej do smażenia;sól;pieprz.

Przygotowanie:Mięso umyć ,rozkroić każdą pierś ,ale nie do końca ,tak aby powstał duży plaster.Lekko rozbić ,natrzeć solą i pieprzem. Śliwki przekroić na pół;na każdym filecie ułożyć kolejno plaster boczku,połówki śliwek i po 2 oliwki. Roladki zawinąć,spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką.Roladki smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju,aż się zrumienią.


Roladki bakaliowe

Składniki :4 łyżki rodzynków;4 łyżki obranych orzeszków ziemnych;2 ząbki czosnku;1,5 łyżki masła;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka pieprzu;4 filety z piersi kurczaka;masło do smażenia.

Przygotowanie:Farsz:Rodzynki,orzechy i czosnek drobno posiekać;dodać masło i po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.
-Filety przekroić wzdłuż na dwie części ;nałożyć farsz ,zrolować. Roladki obsmażyć na maśle ze wszystkich stron,a następnie posolić.Patelnię przykryć pokrywką.Dusić na małym ogniu ok 3 minuty.
Podawać posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Mar, 2010, 23:23:52 »
Nadziewany boczek

Składniki:
Farsz:100g wątróbki drobiowej;100g kapusty włoskiej;1 cebula;1 łyżeczka musztardy;2 łyżki tłuszczu do smażenia.
Ponadto:600g surowego boczku;2 ząbki czosnku;sól;pieprz;kminek;majeranek. Nici do wiązania rolady.

Przygotowanie:
Farsz:Wątróbkę udusić ,wystudzić i zemleć.Cebulę drobno posiekać,zeszklić na tłuszczu. Kapustę poszatkować ,dodać do cebuli i dusić około 15 minut.Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać z musztardą i wątróbką.
Nadziewany boczek:Piekarnik nagrzać do temp.200 stopni C. Boczek rozciąć tak ,aby powstał duży płat.Lekko rozbić tłuczkiem,wyrównać brzegi,następnie natrzeć solą i roztartym czosnkiem.
Na płacie boczku rozłożyć farsz;zawinąć w roladę ,obwiązać grubą nicią.Posypać z wierzchu solą,kminkiem i majerankiem.Wstawić w brytfannie do nagrzanego piekarnika.Piec około 90 minut. Po upływie podanego czasu wyjąć ,ostudzić i zdjąć sznurek.
Można podawać na ciepło lub jako zakąskę na zimno.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Mar, 2010, 13:27:08 »
Rolada drobiowa

Składniki:
Farsz:200g mięsa mielonego z indyka;2 cebule;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;2 łyżeczki posiekanej bazyli.
Pozostałe:4 piersi z kurczaka ;6 ząbków czosnku;olej do smażenia;sól;pieprz.

Przygotowanie:
Farsz:Cebulę obrać ,posiekać ,podsmażyć.Mielone wymieszać z natką ,bazylią ,podsmażoną cebulą;doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rolada drobiowa:Pierś rozbić ,nasmarować wyciśniętym czosnkiem;posypać pieprzem i odstawić na 2 godziny.Na piersi nałożyć farsz ,zwinąć ,zawiązać.Piec około 60 minut w temp.160 stopni C.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mięsne
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Mar, 2010, 17:10:08 »
Pieczeń ziołowa Składniki na 4 porcje ;1 porcja =840kcal.

Składniki:1 czerstwa bułka;1 cebula;75 dag mielonego mięsa wołowego;1 jajko;1 łyżeczka musztardy;1/2 dag żółtego sera typu gouda;1 pęczek posiekanego szczypiorku;1 pęczek posiekanej natki pietruszki;1 pęczek posiekanego koperku;1 łyżka sosu do pieczeni;4 łyżki śmietany kremówki;1 łyżeczka soli;szczypta słodkiej papryki w proszku;szczypta białego pieprzu;1 łyżka oleju.

Przygotowanie:- Bułkę namoczyć w zimnej wodzie .Cebulę obrać ,posiekać .Mięso mielone przełożyć do miski ,zagnieść z jajkiem ,odciśniętą bułką ,musztardą i cebulą na jednolitą masę.Doprawić na pikantnie solą,pieprzem i papryką.
- Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Warstwę folii aluminiowej 30x40 cm posmarować olejem ,przełożyć na nią masę mięsną i uformować prostokąt 20x30 cm.Masę mięsną posypać startym serem i zieleniną.
-Mięso ostrożnie zrolować od dłuższego boku,folię docisnąć na brzegach;przełożyć na blachę lub do brytfanny i piec około 1 godziny w temp.200 stopni C.
-Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika i usunąć folię.Sos z pieczenia przecedzić przez sito do garnka,rozcieńczyć go szklanką wody,wymieszać z sosem instant,ponownie zagotować i zabielić śmietaną.
-Mięso pokroić na plasterki,umieścić na półmisku.Sos przelać do sosjerki,podawać osobno.

Potrawę najlepiej podawać z odsmażonymi na maśle marchewkami i porami lub jarzynami z wody.


Ozorek wołowy w sosie zielonym 1 porcja =338 kcal

Składniki dla 4-6 osób:1 ozór wołowy ;1 pęczek wloszczyzny;1 listek laurowy;1/2 łyżeczki cząbru;4 ziarenka pieprzu;4 ziarenka ziela angielskiego;szczypta soli;2 kiszone ogórki;2 łyżeczki maki ;1 łyżka masła;2 łyżki śmietany;szczypta cukru;szczypta tymianku;3 łyżki posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie:-Ozór oczyścić tzn odkroić wszelkie zbędne części [ozór ma pozostałości ,które się odcina ] ,umyć .Ozór i warzywa zalać wodą ,dodać pieprz ,ziele angielskie ,listek laurowy,cząber i gotować około 3-4 godzin .
-Ozór wyjąć schłodzić w zimnej wodzie ,zdjąć skórę ,mięso pokroić w plastry.Szklankę wywaru przecedzić ,ostudzić.
-Ogórki posiekać .Mąkę zrumienić na maśle,zdjąć z ognia,rozprowadzić wywarem,dodać śmietanę ,zagotować ,dodać ogórki.Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem,tymiankiem i cukrem.Szczypiorek dodać tuż przed podaniem.Ozór podawać polany sosem.

Przed przyrządzeniem sosu należy spróbować kiszonych ogórków ,jeśli są słone i kwaśne ,należy dodać więcej cukru do sosu.



Ozory w galarecie

Mogą być również ozory wieprzowe ,które szybciej się gotują .Włoszczyzna ,przyprawy ,żelatyna.

 Gotujemy jak wyżej z przyprawami i włoszczyzną. Gdy są miękkie ,wyciągamy je ,a wywar odcedzamy  .Na wywarze przygotowujemy zalewę. We wrzącym wywarze rozpuszczamy żelatynę wg przepisu i proporcji na torebce.
Ostudzone ozory kroimy w plasterki układamy na półmisku ,dekorujemy dowoli [zielony groszek ,ogórki konserwowe ,trochę ugotowanej i pokrojonej marchewki ] Delikatnie ,aby nie zepsuć dekoracji zalewamy tężejącym się wywarem Odstawiamy w chłodne miejsce.