Kluski krajane
Składniki :40 dag mąki ;1 jajo ;woda ;4 dag tłuszczu do polania ;sól.
Przygotowanie :Mąkę przesiać na stolnicę ,wbić jajko ,osolić ,wlać trochę wody ,zagnieść twarde ciasto ,starannie wyrabiając. Podzielić na części ,wywałkować dość cienko .Zostawić do przeschnięcia ,można je przewracać ,aby równi wyschło.
Zagotować wodę w dużym garnku ,osolić. Ciasto posypać mąką ,pokrajać na 3 cm paski ,składać po 3-4 paski razem,przesypując mąką .Krajać cienkie paseczki ,rozrzucić po stolnicy .Kluski włożyć na wrzącą wodę ,zamieszać ,ugotować ,odcedzić ,przelać letnią wodą. Odsączyć ,polać tłuszczem .Można podawać z boczkiem wędzonym lub ze serem .
Tak samo przyrządza się makaron z tą różnicą ,że dodajemy mniej wody najlepiej wcale -natomiast więcej dajemy jajek,w zależności ile chcemy uzyskać makaronu -Makaron przelewamy zimną wodą .