Naleśniki z pieczarkami-niedługo pokażą się kurki,można nimi zastąpić pieczarki-są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:na ciasto- 20 dag mąki;2 jajka;1 szklanka mleka;ok.1 szklanki wody może być mineralna gazowana lub piwo;3 łyżki oliwy lub klarowanego masła,szczypta soli.
Na farsz: 1/2 kg grzybów;2 cebule;2 łyżki tartej bułki;2 łyżki masła;2 jajka ugotowane na twardo;1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku;sól;pieprz.
Tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: Ciasto-z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe,odstawić na co najmniej 1/2 godziny,a następnie usmażyć naleśniki.
Nadzienie: Grzyby umyć,odciąć trzonki.W przypadku,gdy wykorzystamy do naleśników kurki,odcinamy tylko spody końcówek.
-Grzyby kroimy w plasterki,jeśli mamy kurki,przekrawamy je wzdłuż grzyba.
-Cebule obrać,pokroić w drobną kostkę.
-Masło roztopić na patelni i nie soląc -przesmażyć cebulę,grzyby,a pod koniec dodać posiekaną zieleninę.
-Ostatnią czynnością jest dodanie tartej bułki,żeby farsz nie był zbyt rzadki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki smarować nadzieniem i posypać pokrojonymi w kostkę jajkami.Zwijać w rulonik lub w kopertę,jak komu wygodniej.
-Tak przygotowane naleśniki smażyć na tłuszczu na złoty kolor.
Przygotowując ciasto naleśnikowe,można oddzielić z jajek białka i ubić je -ciasto będzie wówczas delikatniejsze.Uwaga-chcąc uzyskać bardzo cienkie naleśniki,nie można zmniejszać ilości mąki,nie zwiększając ilości jajek,które są spoiwem naleśników.