Autor Wątek: Potrawy mączne i ziemniaczane  (Przeczytany 5090 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Wrz, 2011, 13:50:26 »
Kugelis -czyli babka ziemniaczana po litewsku

Składniki:10 ziemniaków;1 jajko;1 łyżka stołowa tłuszczu;pieprz;sól.
        Sos : 3/4 kg słoniny;1 cebula;1-2 łyżki stołowe śmietany;sól.

Przygotowanie:Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce,dodać jajko,pieprz mielony,sól-wszystko dokładnie wymieszać.
-Do brytfanny lub foremki włożyć tłuszcz i dobrze go rozgrzać.
-Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć masę ziemniaczaną na grubość 3-6 cm-łyżką wyrównać wierzch.
-Piec w piekarniku około 1 godziny.
-Aby babka łatwiej można było wyjąć,foremkę ustawić na chwilę na zamoczoną w zimnej wodzie ściereczkę.
-Gotową babkę pokroić na kawałki i wyłożyć na półmisek.
-Sos-to słonina przesmażona z cebulą z dodatkiem soli i śmietany.Podać na stół oddzielnie.Polewa się nim upieczoną babkę.

Niedawno oglądałam w TV program z regionalnymi potrawami,pieczono tam kurpiowską babkę ziemniaczaną.Oglądana babka,to formowane małe prostokątne placuszki,pieczone na patelni.Byłam zdziwiona,jak widać babka litewska też jest nie wysoka,ja wg przepisu po mojej teściowej piekę babkę w foremce -keksówce.Przepis znajduje się w zbiorze przepisów podany przez Lizabi.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Wrz, 2011, 23:14:07 »
Wareniki po litewsku

Składniki:8 ziemniaków;100g słoniny;1 cebula;1 szklanka mąki;1 jajko;1 łyżka stołowa masła;przyprawy korzenne;pieprz;sól.

Przygotowanie:
Farsz: Obrane ziemniaki zetrzeć,odlać wodę,dodać drobno pokrojoną słoninę i usmażoną na maśle cebulę,przyprawy korzenne i pieprz.
Wszystko dobrze wymieszać.
-Z mąki,jajka i ciepłej wody rozgnieść ciasto/takie jak na pierogi/,rozwałkować je na grubość 2 mm,wykroić szklanką krążki i kłaść na nie przygotowany farsz.
-Brzegi dokładnie zlepić,ponieważ wareniki wymagają dłuższego gotowania w osolonej wodzie.
-Następnie usmażyć na patelni słoninę,można dodać trochę śmietany.
-Wyciągnąć łyżką cedzakową,ułożyć na półmisku i polać wyżej opisanym tłuszczem

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Wrz, 2011, 22:27:04 »
Bułeczki z ziemniaków

Składniki:10 ziemniaków;50g słoniny;1 cebula;1/2 szklanki śmietany;sól.

Przygotowanie: 2/3 surowych ziemniaków zetrzeć i odcisnąć z nich sok. Dodać ugotowane starte ziemniaki i posolić. Z ciasta zrobić wałek,pokroić go na kawałki i upiec je w piekarniku.
Upieczone bułeczki polać usmażoną z cebulą słoniną,polać śmietaną.
Podawać na gorąco.


Ziemniaki zapiekane z serem i jajkiem

Składniki:10 ziemniaków;2 jajka; 2 łyżki stołowe startego sera;1 szklanka śmietany;2 łyżki stołowe masła,sól.

Przygotowanie:Ugotowane w łupinach ziemniaki obrać,pokroić w talarki i posolić.
-Głęboką brytfannę posmarować masłem,po czym ułożyć w niej rzędami ziemniaki,część tartego sera,oraz pokrojone na plasterki  jajka ugotowane na twardo.
-Każdy rząd pokropić roztopionym masłem.
-Całość polać śmietaną i posypać resztą sera,a następnie zapiec w piekarniku.
-Podawać z masłem.

500 potraw z ziemniaków

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Wrz, 2011, 22:39:42 »
Kotlety ziemniaczane z kapustą
   
Składniki-6 ziemniaków;500g kapusty;3 jajka;3 cebule;2 łyżki stołowe masła;3 łyżki stołowe  tartej bułki;olej;sól.

Przygotowanie
 -Z ziemniaków przygotować puree,dodając do niego masło i jajka.
-Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złocisto.
-Oddzielnie obsmażyć na oleju poszatkowaną świeżą kapustę.
-Cebulę i kapustę połączyć,wymieszać i dodać do puree z ziemniaków. Do smaku posolić.
-Z masy uformować kotlety. Panierować je w tartej bułce i smażyć z obu stron.


Oładki z ziemniaków po mińsku.-przepis na oładki ziemniaczano-marchwiowe znajduje się zbiorze ''Potrawy mączne i ziemniaczane''

Składniki:12 ziemniaków;2 łyżki oleju; 2 łyżki masła;sól.
                Farsz:400g wieprzowiny;4 ząbki czosnku;pieprz.
Przygotowanie:Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych otworach,dodać sól-wymieszać i smażyć oładki.
-Gotowe przełożyć do rondla posmarowanego tłuszczem,a na każdy położyć mieloną wieprzowinę,doprawioną pieprzem,solą oraz siekanym czosnkiem.
-Rondel wstawić do piekarnika na 20-25 minut.

''500 potraw z ziemniaków''

radziuo

  • Gość
placki ziemniaczane
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Paź, 2011, 18:53:12 »
znalazłem świetny przepis

Placki ziemniaczane na słodko,

Placki ziemniaczane na słodko,
Przepis na placki ziemniaczane na słodko. Zasmakuj w plackach z malinami i z bitą śmietaną. Pycha!

● 70 dag ziemniaków
● 4 łyżki mąki
● 2 żółtka
● sól
● olej
● szklanka kremówki
● 2 łyżki cukru
● 1/2 opakowania mrożonych malin


Ziemniaki wyszoruj, obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odlej zebrany z wierzchu płyn. Dodaj mąkę, żółtka i sól do smaku, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej, smaż na nim nieduże placuszki z obu stron na rumiano. Odsącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem. Placki podawaj z bitą śmietaną i rozmrożonymi owocami.
« Ostatnia zmiana: 28 Paź, 2011, 16:51:30 wysłana przez noka »

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: placki ziemniaczane
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Paź, 2011, 21:40:57 »
może nie korzystałam akurat z tego przepisu, ale ja placki ziemniaczane zawsze jem na "słodko", kiedyś w domu zawsze sie jadło u mnie z cukrem, teraz po "stworzeniu" nowej rodziny jem albo po "staremu" albo ze smietaną i z cukrem, a się wzięło to stąd, że mój mąż jada z samą śmietaną, tak bardziej na kwaśno ;)
z owocami nie jadłam, ale myślę, że niebawem spróbuję, bo smaka nabrałam ;)
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline vena

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 660
  • Płeć: Kobieta
Odp: placki ziemniaczane
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Paź, 2011, 21:52:36 »
A mnie nauczyla kolezanka jesc placki ziemniaczane na slodko, tez ze smietana i cukrem.
Lubie jeszcze placki z pieczarkami w smietanie - to tak dla urozmaicenia  ;)
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Mar, 2012, 23:47:04 »
Liściaki czyli bliny na kapuścianych liściach.

Składniki:3/4 kg surowych i 1/4 kg ugotowanych ziemniaków;1-2 ząbków czosnku;sól;pieprz;kilka liści świeżej białej kapusty;100g słoniny lub surowego boczku;cebula;szklanka gęstej kwaśnej śmietany.

Przygotowanie:Obrane ziemniaki ścieramy na tarce,ugotowane przeciskamy przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę,albo ścieramy również na tarce.
-Czosnek drobno siekamy i ucieramy z solą i pieprzem.Łączymy z ziemniakami i dokładnie mieszamy.
-Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stop.C.
-Liście kapusty płuczemy,osuszamy i układamy na blasze.
-Na każdy liść nakładamy sporą porcję ziemniaczanego ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-45 minut.
-Drobno pokrojoną słoninę lub boczek wytapiamy na rozgrzanej patelni,dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i lekko rumienimy.Pilnujemy,aby się nie przypaliła,bo robi się gorzka. Doprawiamy solą,pieprzem i wlewamy śmietanę-mieszamy.Mamy sos gotowy.
-Upieczone bliny kroimy na mniejsze kawałki,układamy na żaroodpornym naczyniu i zalewamy przygotowanym sosem.
-Wstawiamy na chwilę do nagrzanego piekarnika.Podajemy gorące.

Ciekawostka szukając przepisu na befsztyki natrafiłam na powyższe bliny.Otóż liściaki wg H.Szymanderskiej to,potrawa podlaska. Dlatego je wpisałam i na pewno po świętach zrobię na szybki obiad. ;)


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Maj, 2012, 16:07:08 »
Naleśniki z pieczarkami-niedługo pokażą się kurki,można nimi zastąpić pieczarki-są jeszcze smaczniejsze.

Składniki:na ciasto- 20 dag mąki;2 jajka;1 szklanka mleka;ok.1 szklanki wody może być mineralna gazowana lub piwo;3 łyżki oliwy lub klarowanego masła,szczypta soli.
Na farsz: 1/2 kg grzybów;2 cebule;2 łyżki tartej bułki;2 łyżki masła;2 jajka ugotowane na twardo;1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku;sól;pieprz.
Tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: Ciasto-z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe,odstawić na co najmniej 1/2 godziny,a następnie usmażyć naleśniki.

Nadzienie: Grzyby umyć,odciąć trzonki.W przypadku,gdy wykorzystamy do naleśników kurki,odcinamy tylko spody końcówek.
-Grzyby kroimy w plasterki,jeśli mamy kurki,przekrawamy je wzdłuż grzyba.
-Cebule obrać,pokroić w drobną kostkę.
-Masło roztopić na patelni i nie soląc -przesmażyć cebulę,grzyby,a pod koniec dodać posiekaną zieleninę.
-Ostatnią czynnością jest dodanie tartej bułki,żeby farsz nie był zbyt rzadki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki smarować nadzieniem i posypać pokrojonymi w kostkę jajkami.Zwijać w rulonik lub w kopertę,jak komu wygodniej.
-Tak przygotowane naleśniki smażyć na tłuszczu na złoty kolor.

Przygotowując ciasto naleśnikowe,można oddzielić z jajek białka i ubić je -ciasto będzie wówczas delikatniejsze.Uwaga-chcąc uzyskać bardzo cienkie naleśniki,nie można zmniejszać ilości mąki,nie zwiększając ilości jajek,które są spoiwem naleśników.
« Ostatnia zmiana: 29 Maj, 2012, 16:09:14 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Lip, 2012, 23:11:25 »
Czy wiecie,że przepis na naleśniki przywiozła do Francji florencka księżniczka Katarzyna Medycejska. W 1533r wyszła za mąż za francuskiego króla Henryka II

Naleśniki z truskawkami

Składniki:ciasto-100dag mąki;10dag masła;2 jajka;0,25 litra pełnotłustego mleka;wanilia;szczypta soli;łyżeczka cukru;łyżka likieru -najlepiej Grand Marnier-jest to francuski likier owocowy.



Sos- 3/4 kg truskawek;8 dag cukru;cytryna. /  Krem czekoladowy-szklanka cukru;szklanka śmietany;3-4 łyżki kakao;łyżka masła;wanilia.

Przygotowanie:Mąkę przesiać do miski,dodać sól,cukier i wymieszać z roztrzepanymi jajkami,mlekiem i 2 łyżkami wody.
-Stopniowo dolewać stopione masło,likier,wanilię i dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny.
-Następnie usmażyć naleśniki.
-Oczyszczone truskawki zmiksować,przetrzeć przez sito,wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny.
-Wszystkie składniki sosu czekoladowego gotować na małym ogniu,aż zgęstnieje.

Usmażone naleśniki smarować sosem czekoladowym i składać w trójkąty.Następnie polać sosem truskawkowym i ozdobić kilkoma na połówki przekrojonymi truskawkami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Lip, 2012, 23:19:33 »
Naleśnik z nektarynkami

Składniki:-Ciasto-5 dag mąki;1/8litra wody mineralnej;szczypta soli;szczypta cukru;2 jajka;masło do smażenia.
Nadzienie- 40dag nektarynek lub jabłek;10 dag cukru;sok z pół cytryny;łyżka likieru migdałowego-amaretto;cukier puder;maliny.

Przygotowanie:Z podanych składników ubić trzepaczką gładkie ciasto naleśnikowe.Odstawić przykryte na 1 godzinę.
-Zagotować cukier ze szklanką wody i sokiem z cytryny.
-Owoce pokroić na cienkie plasterki i zanurzyć w gorącym syropie,dodając likier.
-Usmażyć naleśniki.
-Rozłożyć na nich plasterki owoców,osączonych z syropu.Zwinąć w formie rożka,posypać cukrem pudrem i posypać malinami.

Może dokonałam profanacji,ale nie miałam syropu migdałowego,więc dodałam łyżkę nalewki wieloowocowej :P  Jeśli podobne naleśniki mają spożywać  dzieci,można dodać olejku migdałowego.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Sty, 2013, 00:52:19 »
Kluski tatarskie

Składniki-400 g ugotowanych ziemniaków; 800 g surowych ziemniaków; 150 g mielonego mięsa-wg. Przepisu ma być mięso wołowe, natomiast do takich potraw używam mięsa drobiowego.; duża cebula; sól;pieprz; łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie- Surowe obrane ziemniaki zetrzeć ma tarce, odcisnąć sok, połączyć z mielonymi gotowanymi ziemniakami, dodać drobno poszatkowaną cebulą, dodać mielone mięso,sól i pieprz
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.
-Formować niewielkie kluski, obtaczać w mące ziemniaczanej i wrzucać na osolony wrzątek, gotować pod przykryciem na małym ogniu, przez około 25-30 minut.
-Uwaga : należy pilnować, aby woda nie wykipiała.
-Podawać polane skwarkami z wędzonego boczku.
Nie używam mięsa mielonego wołowego, bo wyroby z niego są bardziej twarde.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Lut, 2013, 21:27:41 »
Pyzy Litewskie

Składniki-1,5 kg ziemniaków; 200 g tłustego twarogu; łyżka masła; 1-2 surowe żółtka; łyżka mąki; sól;pieprz do smaku; gęsta śmietana.

Przygotowanie- 0,5 kg ziemniaków obieramy, gotujemy w osolonej wozie, odcedzamy i dokładnie odparowujemy.Następnie przecieramy przez praskę.
-Pozostałe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok pozostawiamy na kilkanaście minut, następnie zlewamy go,a pozostawioną skrobię mieszamy  ze startymi i ugotowanymi ziemniakami. Solimy do smaku.
-Obraną cebulę, siekamy i szklimy na stopionym maśle.
-Twaróg mielimy,ucieramy z żółtkami,solą,pieprzem I cebulą.
-Na posypanej mąką stolnicy z ziemniaczanego ciasta toczymy wałek.Odcinamy niewielkie kawałki,rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy nadzienie serowe.Zlepiamy i toczymy kule, które wkładamy na osolony wrzątek.Gotujemy około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody.
-Wyjmujemy  łyżką cedzakową, układamy na ogrzanym półmisku. Kwaśną śmietanę podajemy osobno.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5534
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Maj, 2013, 21:58:41 »
Makaron własnej roboty

Składniki: 1/2 kg mąki; 6 jajek; sól.

Przygotowanie :Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli i wszystko razem mieszamy.
-Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy jajko, natomiast jeśli jest rzadkie, dodajemy mąki.
-Kiedy ciasto jest już połączone,odcinamy po kawałku i podsypując na stolnicy mąkę, rozwałkujemy ciasto na cienkie placki, które odkładamy na lniane ściereczki do wysuszenia.
-Uważajmy aby ciasto zbyt mocno nie wyschło, bo trudno będzie się je kroić.
-Podsuszone,rozwałkowane ciasto kroimy w paski o szerokości zależnej jaki makaron chcemy uzyskać.
-Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
-Po ugotowaniu postępujemy tak samo jak z makaronem kupnym. Tzn. odcedzamy i hartujemy zimną wodą- nie będzie się sklejał.

Od pewnego czasu często gotuję rosół, a do rosołu konieczny jest dobry makaron. Mam świetne źródło, gdzie kupuję pulardy. Włoszczyzna jest jeszcze twardawa,a mięso kury jest już miękkie. W przepisach babci pisałam, że  w dawnych czasach przyrządzano tego rodzaju drób. Przypomnę,że :
Cytuj
Pularda - młoda, sterylizowana kura nie posiadająca jajników, tuczona w określony sposób celem uzyskania delikatnego i kruchego mięsa, a także nazwa przygotowanych na bazie jej mięsa potraw. Znana i popularna w kuchni staropolskiej. Za najsmaczniejsze uchodziły kury o wadze 1,2 - 1,5 kg, bite w wieku 9 tygodni. Pieczono je w całości w piecu, podawano według różnych przepisów - z pieczarkami, warzywami, ziołami itp.