Roladki z serem i szpinakiem-4 porcje /1 porcja =663 kcal
Składniki:1 szklanka mleka;1 łyżka mąki ziemniaczanej;30 dag białego sera ;8 jajek;50dag szpinaku;5 dag masła;15 dag startego sera żółtego;10 dag posiekanych migdałów;sól;3 łyżki margaryny.
Przygotowanie:-Biały ser włożyć do miski ,rozgnieść,zalać mlekiem,posolić,odstawić.Jajka wymieszać z mąką ,posolić,usmażyć 4 omlety.
-Szpinak umyć ,wrzucić do wrzątku,gotować 5 minut,odcedzić ,dodać masło,połowę startego sera,posolić i wymieszać.
-Na każdym omlecie rozsmarować biały ser i szpinak,posypać migdałami ,zrolować.Naczynie do zapiekania natłuścić ,ułożyć omlety,posypać resztą żółtego sera.Zapiekać 10minut w temp.200 stopni C.Podawać pokrojone w kawałki.
Potrawa będzie ostrzejsza w smaku,jeśli roladki posypiemy szczypiorkiem.Omlet z makrelą wędzoną dla 2 osób/1 porcja =406 kcal.
Składniki:3 łyżki mleka;2 łyżki mąki ;5 jajek;10 dag wędzonej makreli;1 łyżka tłuszczu do smażenia;sól;pieprz.
Przygotowanie:Makrelę obrać ze skórki i ości .Rybę podzielić na nieduże kawałki.
-Jajka wbić do miseczki,dodać mleko,mąkę ,sól,pieprz do smaku;po czym dobrze ubić trzepaczką.
-Na patelni rozgrzać tłuszcz ,wlać połowę masy jajecznej,a gdy spód zacznie się ścinać ,ułożyć na wierzch połowę ryby.Dosmażyć na bardzo wolnym ogniu,uważając ,by omlet się nie przypalił.Tak samo usmażyć drugi omlet.
-Tak przygotowany omlet wyłożyć na talerze i podać z sałatką z rzodkiewek ze szczypiorkiem i śmietaną.
Makrelę można zastąpić tuńczykiem z puszki,wówczas przed przyrządzeniem należy go dobrze odsączyć.Omlet z warzywami-4 porcje /1 porcja=280kcal.
Składniki:8 jajek ;2 czerwone papryki;2 żółte papryki;4 cebule dymki;1 pęczek szczypiorku;4 pory;8 łyżek mleka;2 łyżki masła;sól;pieprz.
Przygotowanie:Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne,pokroić w paseczki.Pory umyć ,odciąć końce ciemnozielonych liści i piętki.Pokroić na kawałki.Dymkę i szczypiorek umyć ,drobno posiekać.
-Jajka lekko ubić z mlekiem,doprawić solą i pieprzem.
-Do ubitych jajek dodać posiekane pory ,paprykę i dymkę .Wszystko wymieszać.
-Masę jajeczną usmażyć na maśle .Wyłożyć na talerze.Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Omlet po ścięciu można wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200 stop.C