Autor Wątek: Potrawy mączne i ziemniaczane  (Przeczytany 9251 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Potrawy mączne i ziemniaczane
« dnia: 15 Maj, 2010, 21:21:46 »
Roladki z serem i szpinakiem-4 porcje /1 porcja =663 kcal  :P

Składniki:1 szklanka mleka;1 łyżka mąki ziemniaczanej;30 dag białego sera ;8 jajek;50dag szpinaku;5 dag masła;15 dag startego sera żółtego;10 dag posiekanych migdałów;sól;3 łyżki margaryny.

Przygotowanie:-Biały ser włożyć do miski ,rozgnieść,zalać mlekiem,posolić,odstawić.Jajka wymieszać z mąką ,posolić,usmażyć 4 omlety.
-Szpinak umyć ,wrzucić do wrzątku,gotować 5 minut,odcedzić ,dodać masło,połowę startego sera,posolić i wymieszać.
-Na każdym omlecie rozsmarować biały ser i szpinak,posypać migdałami ,zrolować.Naczynie do zapiekania natłuścić ,ułożyć omlety,posypać resztą żółtego sera.Zapiekać 10minut w temp.200 stopni C.Podawać pokrojone w kawałki.

Potrawa będzie ostrzejsza w smaku,jeśli roladki posypiemy szczypiorkiem.


Omlet z makrelą wędzoną dla 2 osób/1 porcja =406 kcal.

Składniki:3 łyżki mleka;2 łyżki mąki ;5 jajek;10 dag wędzonej makreli;1 łyżka tłuszczu do smażenia;sól;pieprz.

Przygotowanie:Makrelę obrać ze skórki i ości .Rybę podzielić na nieduże kawałki.
-Jajka wbić do miseczki,dodać mleko,mąkę ,sól,pieprz do smaku;po czym dobrze ubić trzepaczką.
-Na patelni rozgrzać tłuszcz ,wlać połowę masy jajecznej,a gdy spód zacznie się ścinać ,ułożyć na wierzch połowę ryby.Dosmażyć  na bardzo wolnym ogniu,uważając ,by omlet się nie przypalił.Tak samo usmażyć drugi omlet.
-Tak przygotowany omlet wyłożyć na talerze i podać z sałatką z rzodkiewek ze szczypiorkiem i śmietaną.

Makrelę można zastąpić tuńczykiem z puszki,wówczas przed przyrządzeniem należy go dobrze odsączyć.


Omlet z warzywami-4 porcje /1 porcja=280kcal.

Składniki:8 jajek ;2 czerwone papryki;2 żółte papryki;4 cebule dymki;1 pęczek szczypiorku;4 pory;8 łyżek mleka;2 łyżki masła;sól;pieprz.

Przygotowanie:Paprykę umyć usunąć gniazda nasienne,pokroić w paseczki.Pory umyć ,odciąć końce ciemnozielonych liści i piętki.Pokroić na kawałki.Dymkę i szczypiorek umyć ,drobno posiekać.
-Jajka lekko ubić z mlekiem,doprawić solą i pieprzem.
-Do ubitych jajek dodać posiekane pory ,paprykę i dymkę .Wszystko wymieszać.
-Masę jajeczną usmażyć na maśle .Wyłożyć na talerze.Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Omlet po ścięciu można wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 200 stop.C

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lip, 2010, 17:11:49 »
Naleśniki z ciasta piwnego

Składniki:1,5 szklanki mąki;2,5 szklanki piwa;2 jajka; łyżka oliwy;łyżka koniaku;sól; po 1/4 łyżeczki suszonego majeranku,tymianku,szałwii,estragonu i pieprzu.

Przygotowanie:Jajka miksujemy z piwem o temperaturze pokojowej,stopniowo dodając przesianą mąkę,koniak,oliwę,zioła ,sól,pieprz.Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 1-2 godziny.Przed smażeniem dokładnie mieszamy i ewentualnie dolewamy trochę piwa.
Z usmażonych naleśników można przygotować makaron do zup ;można również nadziewać je farszami mięsnymi.grzybowymi,warzywnymi lub serowymi i podawać polane pikantnymi sosami.


Naleśniki orzechowo-miodowe

Składniki:1/4 szklanki mąki pszennej razowej;szklanka maślanki;2 jajka ;po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia;2 łyżki płynnego miodu;3-4 łyżki zmielonych orzechów laskowych;klarowane masło;cukier puder.

Przygotowanie:Jajka miksujemy z miodem i maślanką,dodajemy przesianą mąkę,sodę i proszek do pieczenia.Ciasto odstawiamy,aby odpoczęło,potem dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.Naleśniki smażymy na klarowanym maśle.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

Cytuj
Aby otrzymać klarowane masło, wrzucamy je do rondelka -lepszy jest rondelek z rączką niż garnek, bo będziemy masło przelewać i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy masło już się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i cały czas podgrzewając zbieramy z powierzchni  szumowinę. Jeśli mamy większą ilość masła można do tego celu wykorzystać łyżkę cedzakową. Mniejsze ilości musimy zbierać łyżką lub łyżeczką. Po jakimś czasie zbierania zawiesiny powinniśmy już zobaczyć złoty płyn. Jeszcze trochę podgrzewamy. Teraz zestawiamy rondelek z ognia odczekujemy chwilę i całość, bardzo delikatnie i powoli, przelewamy do drugiego naczynia. W trakcie przelewania uważamy aby szumowiny  z powierzchni i te które opadły na dno zostały w rondelku. Na tym etapie możemy użyć sitka o drobnych oczkach. Na przykład takim od herbaty. W ten sposób otrzymujemy sklarowane masło.


Calvaria

  • Gość
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lip, 2010, 11:58:07 »
Lepiej trafić nie mogłam.
Trzeba będzie przetestować :)
Pozdrowienia od naleśnikomaniaczki :)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lip, 2010, 18:31:19 »
Naleśniki z pastą serową

Składniki:1,5 szklanki mąki ;3/4 szklanki mleka;3/4 szklanki przegotowanej wody;1/2 łyżeczki soli;łyżka oliwy lub roztopionego masła;3 jajka;kilka pręcików szafranu lub łyżeczka mielonej kurkumy.
pasta:50 g tłustego twarogu;100g chudej szynki;1-2 łyżki kwaśnej śmietany;łyżeczka soku z cytryny;łyżeczka soku i 1/4 skórki startej pomarańczy;3 łyżki posiekanego szczypiorku;sól;szczypta białego pieprzu.

Przygotowanie:Przygotowujemy naleśniki;pręciki szafranu zalewamy łyżeczką wrzącej wody i zostawiamy na kilka minut.Mleko mieszamy z wodą i oliwą.Do wysokiego naczynia przesiewamy mąkę,wbijamy jajka,ucieramy łyżką,stopniowo wlewając przegotowane mleko.Miksujemy z solą,szafranem lub kurkumą,przykrywamy i zostawiamy na 1-2 godziny.Przed smażeniem naleśników cisto ponownie dokładnie mieszamy i ewentualnie dolewamy trochę mleka.Smażymy naleśniki.
Pasta:Twaróg miksujemy ze śmietaną ,solą,pieprzem,skórką i sokiem z pomarańczy i cytryny,mieszamy z posiekaną szynką i szczypiorkiem.Tak przygotowaną pastą smarujemy naleśniki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Wrz, 2010, 21:59:43 »
Placki augustowskie

Składniki:50 dag ziemniaków;50 dag grzybów -podgrzybki,prawdziwki,nie polecam maślaków mogą być pieczarki,jednak lepsze są grzyby leśne;2 cebule;2 ząbki czosnku -jak ktoś lubi;2 jaja;4 łyżki mąki;ewentualnie trochę tartej bułki,gdyby ciasto było rzadkie;2 łyżki margaryny;spora szczypta mielonego majeranku lub ziół prowansalskich;sól.pieprz;tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu.Grzyby oczyścić,pokroić na kawałki i dodać do cebuli,dusić do miękkości,stale mieszając,aby grzyby dusiły się równomiernie.Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać i razem z przyprawami dodać do uduszonych grzybów mieszać na niewielkim ogniu,a następnie ostudzić.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami,jak na zwykłe placki ziemniaczane.Jeśli ziemniaki są wodniste -odcisnąć płyn.Grzyby wymieszać z ziemniakami,dodać jaja i smażyć z obu stron na złoty kolor,jak tradycyjne placki ziemniaczane.


Dziś oglądając w TV ''Smaki Polskie'' obserwowałam podobny przepis z tą różnicą,że placki były na bazie startych ziemniaków gotowanych,sposób przygotowania był taki sam.Dlatego zdecydowałam się na wpisanie przepisu ,bo jak widać można go zrobić na dwa rodzaje.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Paź, 2010, 15:01:08 »
Bliny z konfiturami

Składniki:4 jajka ;2 łyżki cukru;4 łyżki kwaśnej śmietany;4 łyżki mąki kartoflanej;masło lub smalec do smażenia.

Przygotowanie:4 żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru do białości,dodac 4 łyżki kwaśnej śmietany,wymieszać lekko z ubitą pianą z 4 białek i czterema łyżkami mąki kartoflanej i smażyć na rozgrzanym maśle lub smalcu.Gdy z obu stron się obrumienią,ułożyć oparte jedne o drugie na półmisku,posypać cukrem i podać do nich konfitury lub sok.
Smażyć bezpośrednio przed podaniem,bo gdy długo stoją,to opadną.

UwagaJedna wersja na bliny znajduje się w zbiorówce ''Potrawy mączne i ziemniaczane''

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Gru, 2010, 15:44:22 »
Bananowe pancakes

Składniki na 7 sztuk:

niecała szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 ml mleka
1 mały banan
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
3 1/2 łyżki masła (rozpuszczonego)
1 duże jajko

Sposób przyrządzenia:

Jajko, cukier i cynamon ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez około 3 minuty. Następnie zwalniamy tempo i wlewamy mleko, masło i pokrojonego w kosteczkę banana. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Wszystko razem łączymy, powinna powstać kremowa, puszysta masa.
Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną, suchą patelnie (nakładać cienkie placuszki, gdyż dużo łatwiej się je przewraca) i smażymy z obu stron. Uwaga! Łatwo się przypalają, smażyć na średnim ogniu.
Podawać ze śmietanką, cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Czekoladowe pancakes


Składniki na około 12 pancakes:

2 duże jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
1,5 szklanki mąki (lub troszkę mniej, zależy od mąki)
1/3 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
pół łyżeczki soli
pół szklanki posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
dodatkowo: sos czekoladowy

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki poza kawałkami czekolady zmiksować, na końcu wrzucić czekoladę i wymieszać. Smażyć na minimalnej ilości oleju, z obu stron, odwracając na drugą stronę, gdy zobaczymy pęcherzyki powietrza na placku. Podawać na gorąco posmarowane sosem czekoladowym, można posypać posiekanymi orzechami laskowymi/włoskimi lub czym lubicie ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Gru, 2010, 15:47:36 wysłana przez biza »
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sty, 2011, 22:18:23 »
Naleśniki z grzybami

Składniki:250g mąki;sól;2 żółtka;1 szklanka mleka;1 szklanka wody;30g masła;1 posiekana cebula;500g grzybów,mogą być mieszane;2 łyżki posiekanej natki pietruszki;4 łyżki oleju.

Przygotowanie:Mąkę,sól,żółtka,mleko,wodę wymieszać.Białko ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.
-Na patelni rozgrzać masło,zrumienić posiekaną w kostkę cebulę,dodać grzyby,doprawić solą.Dusić,aż cały płyn odparuje.Natkę pietruszki i grzyby dodać do ciasta i wszystko wymieszać.
-Na patelni rozgrzać olej.Wylewać po jednej łyżce wazowej ciasta i smażyć na złoto brązowy kolor.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sty, 2011, 21:58:31 »
Pikantne sakiewki

Składniki:300g mąki;sól;4 jajka;50g przerośniętego boczku;2 cebule;150g młodego szpinaku;20g masła;300g mielonego mięsa;1 łyżka natki pietruszki;świeżo zmielony pieprz;2 duże marchewki;1 litr bulionu mięsnego;20g sklarowanego masła.

Przygotowanie:-Z mąki,soli,trzech jajek i 2-3 łyżek wody zagnieść ciasto na makaron,przykryć i odstawić na 20 minut.
-Wędzony boczek i jedną obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.Szpinak umyć,dokładnie odcisnąć i drobno posiekać.
-Na patelni stopić masło i dusić boczek oraz cebulę.Krótko podsmażyć z liśćmi szpinaku i ostudzić.
-Wymieszać mielone mięso ze szpinakiem,dodać pozostałe jajko i wszystko zagnieść.Doprawić solą,pieprzem i natką pietruszki.
-Ciasto makaronowe cienko rozwałkować,na połowie ułożyć po łyżeczce mięsa,przykryć drugą połową ciasta,mocno skleić wokół nadzienia i pokroić na kwadraty.
-Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę.Sakiewki włożyć na 10-15 minut do gotującego bulionu.
-Obraną drugą cebulę pokroić w krążki i usmażyć na sklarowanym maśle na złoto-brązowy kolor.
-Sakiewki wyłożyć na talerze razem z bulionem i marchewką,obłożyć smażoną cebulą.

Można użyć mrożonego szpinaku w liściach,przed przyrządzaniem szpinak rozmrozić.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sty, 2011, 23:08:42 »
Naleśniki z warzywami i kurczakiem-powinno wyjść 15 naleśników -1 = 125 kcal.

Składniki:na ciasto-2 szklanki mąki;2 jaja;1,5 szklanki chudego mleka;odrobina oleju;sól. Nadzienie: pomidor;mała żółta papryka;30 dag brokułów;15 dag wędzonego kurczaka;ząbek czosnku;pęczek szczypiorku;łyżka jogurtu lub kwaśnej śmietany;8 dag startego żółtego sera.

Przygotowanie:Mąkę wymieszać z jajami,mlekiem i szczyptą soli,w razie potrzeby dodać trochę wody.Wszystko ubić mikserem lub ręczną trzepaczką,odstawić na 20 minut.
-Na patelni najlepiej teflonowej rozgrzać pół łyżeczki oleju,wlać porcję ciasta,rozprowadzić,usmażyć z obu stron.Pozostałe naleśniki najlepiej smażyć bez tłuszczu.
-Umyte brokuły wrzucić do osolonej wody,gotować 5 minut,odcedzić.
-Pozostałe warzywa drobno pokroić,czosnek zmiażdżyć,mięso posiekać,wymieszać wszystkie składniki dodać jogurt,przyprawić solą i pieprzem.
-Na naleśniki rozłożyć farsz,posypać serem,złożyć w ćwiartki.
-Przed podaniem chwilę poddusić na patelni podlewając odrobiną oleju i łyżką wody.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lut, 2011, 21:23:23 »
Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej i sera-przepis na 6 porcji;1 porcja=380kcal.

Składniki:1,5 szklanki mąki-najlepiej razowej;2 jajka;1 szklanka chudego mleka;2 łyżki oliwy z oliwek;sól.
Farsz: 1/2 szklanki kaszy gryczanej;200g twarogu;1 cebula;2 łyżki kwaśnej śmietany;1 jajko;oliwa z oliwek.

Przygotowanie:-Kaszę ugotować na sypko wg przepisu na opakowaniu.
-W tym czasie wymieszać jajka z mlekiem,przesianą mąką i odrobiną soli.Wyrobić gładkie ciasto,w razie potrzeby rozrzedzić ciepłą wodą,dodać oliwę i ponownie wymieszać.
-Usmażyć cienkie naleśniki.
-Przygotować farsz,mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną cebulą.Do masy dodać surowe jajko,sól,pieprz do smaku i wymieszać.
-Jeżeli nadzienie jest zbyt suche można dodać 2 łyżki śmietany.
-Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem,zwinąć w rulony.
-Przed podaniem naleśniki podsmażyć.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Cze, 2011, 14:33:42 »
Naleśniki -witaminowe  ;)

Składniki:25 dag szpinaku;10dag pieczarek;4 łyżki mleka;2,5 czubatej łyżki mąki;jajo;średnia cebula;ząbek czosnku;1/2 łyżki masła lub margaryny;3 łyżki oleju;mielona gałka muszkatołowa;sproszkowana słodka papryka;sól;pieprz;pomidor;natka pietruszki.

Przygotowanie:-Mleko,mąkę,jajko,łyżkę oleju,szczyptę soli i 4 łyżki wody-zmiksować.
-Odstawić na kilka minut,aby składniki dobrze się połączyły.
-Szpinak umyć i oczyścić, pieczarki pokroić na ćwiartki.
-Na rozgrzanym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i czosnek. Włożyć pieczarki i krótko podsmażyć.Dodać posiekany szpinak i dusić jeszcze przez około 5 minut -doprawić.
-Z ciasta usmażyć 4 małe naleśniki.Na usmażone wyłożyć farsz i każdy naleśnik zawinąć,posypać papryką.
-Podać przybrane natką i pomidorem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Cze, 2011, 16:40:56 »
Naleśniki z owocem na 6 osób-1 porcja = 360 kcal

Składniki:1,5 szklanki mąki;3/4 szklanki mleka;3/4 szklanki wody mineralnej;szczypta soli;3 jajka;2 łyżki oleju.
Farsz:1/2 kg truskawek;2 twarożki homogenizowane;cukier do smaku lub uduszony rabarbar z cukrem.

Przygotowanie:-Dokładnie wymieszać mikserem mąkę z mlekiem,wodą mineralną i żółtkami-dodać szczyptę soli oraz olej.
-Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie domieszać do zmiksowanego ciasta.
-Usmażyć naleśniki,ułożyć na talerzu.Na każdym rozłożyć przygotowany farsz i dowolnie złożyć.
-Farsz : Truskawki lekko rozdrobnić,zasypać cukrem,delikatnie wymieszać z twarożkiem Można jeszcze udusić rabarbar z dodatkiem cukru i udekorować nim naleśniki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lip, 2011, 21:28:56 »
Naleśniki z morelami i kremem

Składniki:0,6l mleka;3 jajka;sól;300g mąki krupczatki;olej;morele z kompotu;czekolada.Krem:-0,5 l mleka;10g proszku budyniowego;2 żółtka;60g cukru pudru;1 opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie:Jaja rozmącić z mlekiem i szczyptą soli,mieszając dodawać przesianą mąkę i odstawić na chwilę.
Następnie na wysmarowanej tłuszczem patelni usmażyć cienkie naleśniki.Złożyć je,wsuwając do środka morele,polać kremem i roztopioną czekoladą.

Krem:Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym i żółtkami-ciągle mieszając zagotować.Dodać cukier puder oraz cukier waniliowy i gotować jeszcze 2-3 minuty.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Potrawy mączne i ziemniaczane
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Wrz, 2011, 15:26:12 »
Paluszki ziemniaczane-czyli'' Szwilpiki'' po litewsku

Składniki:10 ziemniaków;1 szklanka mąki;1 jajko;1 łyżka stołowa smalcu;2 łyżki śmietany;sól. Na okrasę: 60g słoniny;1 cebula;2 łyżki stołowe śmietany.

Przygotowanie:Ziemniaki ugotować -najlepiej w łupinach.Po przestudzeniu i obraniu-przepuścić przez maszynkę.
-Dodać mąkę,jajko i sól. Z powstałej masy uformować wałki o przekroju 2cm. Następnie należy je lekko spłaszczyć i pokroić na paluszki o 7cm.
-Paluszki układamy w brytfannie lub na blaszce,posypujemy mąką i pieczemy w piekarniku.
-Upieczone paluszki włożyć do rondla,polać stopionym smalcem i śmietaną-lekko potrząsnąć i krótko potrzymać pod przykrywką.
-Przed podaniem okrasić tłuszczem ze skwarkami ze słoniny przesmażonej z cebulą z dodatkiem śmietany.

Nadchodzą jesienne i zimowe dni,dlatego potrawy bardziej kaloryczne będą teraz odpowiednie  :P [500 potraw z ziemniaków]