Autor Wątek: Pomidory faszerowane fetą  (Przeczytany 4519 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Pomidory faszerowane fetą
« dnia: 22 Lip, 2008, 13:07:06 »
Jest sezon pomidorowy więc należy korzystać.

Skladniki: 4 mięsiste pomidory, 200g sera feta, 1 ząbek czosnku.

Umyte osączone pomidory -odcinamy z nich wierzch.  Ze środka należy wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kawałki
[kostkę]. Czosnek przeciskamy przez praskę [lub podusić nożem albo drobniutko podrobić].
Fetę i czosnek mieszamy i nadziewamy pomidory. Posypać posiekanym koperkiem.
Piec wolno na małym żarze, na natłuszczonej tacce [może być naczynie żaroodporne] można też zawinąć w folię aluminiową.
Pod koniec pieczenia przykryć odciętym poprzednio wierzchem pomidora.
Podawać z pieczoną na grillu bagietką ,jeżeli nie ma grilla można podpiec w piekarniku.
 Mam patelnię na styl grilla we wrębki, świetnie nadaje się do robienia tostów lub pieczenia steków. Tłuszcz splywa między wrębki
i posiłek jest mniej kaloryczny.  Powracając do pomidorów to należy z nich obecnie korzystać bo są mało kaloryczne, posiadają
wiele witamin i minerałów.

Jest to żródło potasu regulującego poziom ciśnienia krwi i działają zasadotwórczo i antytoksycznie. Jednym słowem są zdrowe.
     Smacznego !  gaga