Jest sezon pomidorowy więc należy korzystać.
Skladniki: 4 mięsiste pomidory, 200g sera feta, 1 ząbek czosnku.
Umyte osączone pomidory -odcinamy z nich wierzch. Ze środka należy wydrążyć pestki i miąższ. Ser feta pokroić w małe kawałki
[kostkę]. Czosnek przeciskamy przez praskę [lub podusić nożem albo drobniutko podrobić].
Fetę i czosnek mieszamy i nadziewamy pomidory. Posypać posiekanym koperkiem.
Piec wolno na małym żarze, na natłuszczonej tacce [może być naczynie żaroodporne] można też zawinąć w folię aluminiową.
Pod koniec pieczenia przykryć odciętym poprzednio wierzchem pomidora.
Podawać z pieczoną na grillu bagietką ,jeżeli nie ma grilla można podpiec w piekarniku.
Mam patelnię na styl grilla we wrębki, świetnie nadaje się do robienia tostów lub pieczenia steków. Tłuszcz splywa między wrębki
i posiłek jest mniej kaloryczny. Powracając do pomidorów to należy z nich obecnie korzystać bo są mało kaloryczne, posiadają
wiele witamin i minerałów.
Jest to żródło potasu regulującego poziom ciśnienia krwi i działają zasadotwórczo i antytoksycznie. Jednym słowem są zdrowe.
Smacznego ! gaga