Podgrzybki po litewsku. - [5 porcji]
Składniki :-1 kg.drobnych podgrzybków ,
- 2 cebule [15 dag]
- 30 dag czerstwego razowego chleba,
- 6 łyżek margaryny lub masła ,
- sól,pieprz.
Przyrządzenie:-Podgrzybki oczyścić ,umyć,zalać wrzątkiem i po 20 min.osączyć .
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Czerstwy chleb zetrzeć na tarce.
- W rondlu grubo wysmarowanym tłuszczem układać warstwami : grzyby ,cebulę i chleb.Każdą warstwę skrapiać
roztopionym tłuszczem [margaryna lub masło],posypywać solą i pieprzem.
- Ostatnią warstwą powinien być chleb.
- Powierzchnię pokryć kawałkami tłuszczu.Rondel przykryć i dusić grzyby do miękkości.