Placki ziemniaczane: porcja na 4 osoby,
Składniki ; -1 kg ziemniaków ,najlepiej większe -lepiej się trze,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1-2 jajek ,
- sól ,[jeżeli chcemy na pikantnie ,to szczypta majeranku i pieprzu,można dodać poszatkowaną cebulkę]
- olej do smażenia.
Wykonanie:1) Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnych oczkach ,po starciu przeciskamy przez gazę.
2) Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajka ,sól ,ewentualnie pozostałe przyprawy i mąkę.
3) Wyrabiamy wszystkie składniki ,łyżką nakładamy placuszki na rozgrzany olej.
Uwaga:Przy pierwszych plackach ,czekamy trochę dłużej z przewracaniem ,ponieważ patelnia jest zawsze mniej rozgrzana.Kolejne
smażą sie szybciej ,pamiętajmy o smażeniu z obydwu stron.
Jeżeli nie zrobiłyśmy wersji pikantnej ,możemy podać je z cukrem ,lub ze śmietaną .Pikantne też można podawać ze śmietaną
[kwaśną]