Autor Wątek: Zupy  (Przeczytany 8356 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Lis, 2012, 21:08:03 »
Krem porowy ze szpinakiem

Składniki: 20 dag ziemniaków; 20 dag pora;10 dag szpinaku- może być mrożony; 15 dag cebuli; 5 dag czosnku; 1/2 litra bulionu; sól;pieprz; szczypta zieleniny-może być szałwia: garść kiełków lucerny, rzodkiewki lub inne. Liść laurowy i ziele angielskie.

Przygotownie:Cebulę,czosnek, por, ziemniaki przysmażyć na oliwie. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem,aż wszystkie składniki będą miękkie.
-Przyprawić do smaku  solą i pieprzem, można dodać liść laurowy,ziele angielskie, szczypta szałwii lub zieleniny.
-Dokładnie zmiksować ze sparzonym szpinakiem,aby krem nie stracił koloru i smaku.
- Podawać z dowolnymi kiełkami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5535
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Lip, 2013, 22:52:52 »
Chłodnik ogórkowy z orzechami

Składniki: 2 duże kubki jogurtu naturalnego; 1 duży kubek śmietany 18%; 2 większe ogórki gruntowe; 2 dymki; pęczek szczypiorku; garść orzechów włoskich; 3 ząbki czosnku; 2 gałązki mięty; 2 gałązki estragonu; 2 łyżki oliwy;sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
-Cebulki drobno posiekać.
-Obrane ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli mają dużo pestek, przed starciem pestki usunąć.
-Orzechy zmielić i wymieszać z oliwą.
-Szczypiorek, miętę, estragon posiekać i wymieszać. Odrobinę ziół odłożyć do dekoracji.
-Wszystkie składniki połączyć śmietaną i jogurtem-doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Odstawić do lodówki,aby się chłodnik schłodził.
-Po schłodzeniu, ponownie wymieszać i porozlewać do miseczek. Posypać odłożonymi ziołami.