Zupa z boczniaków z lanymi kluskami
Składniki:25 dag boczniaków;1 porcja włoszczyzny;6 szklanek rosołu;1/2 cebuli-około 5 dag;1 łyżka masła;1 łyżka natki pietruszki;sól;pieprz,1 jajko;1 łyżka mąki pszennej;sól.
Przygotowanie:Obraną włoszczyznę,opłukać i pokroić w paseczki-włożyć do garnka i zalać rosołem-zagotować.
-Cebulę obrać i dobro posiekać; boczniaki opłukać,osączyć,pokroić w kostkę,krótko obsmażyć z cebulą na maśle,a następnie oprószyć mąką,wymieszać i dodać do zupy.
-Gotować do miękkości 20-30 minut,doprawić solą i pieprzem.
-Z jajka,mąki oraz szczypty soli utrzeć ciasto.Ciasto wlewać do wrzącej zupy i zagotować.
-Zupę podawać gorącą,posypaną natką pietruszki.
Przy robieniu lanych klusek używam plastikowego lejka,przez który leję ciasto.Kluseczki są wtedy jednej grubości.