Autor Wątek: Zupy  (Przeczytany 16955 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Sie, 2010, 14:46:48 »
Kalarepkówka augustowska

Składniki:50 dag kalarepki;4 duże ziemniaki;6 szklanek rosołu -może być z kostki;1 szklanka słodkiej śmietany;sól;cukier;1 łyżka margaryny lub masła;garść posiekanej zieleniny- natki pietruszki,szczypiorku i koperku;20 dag makaronu-najlepiej łazanki ,wstążki lub krajanki.

Przygotowanie: Makaron ugotować al'dente w dużej ilości osolonej wody,odcedzić i zahartować zimną wodą,aby się nie kleił.
Kalarepkę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu.Zalać gorącym rosołem i gotować 20-30 minut.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,wrzucić do zupy i gotować do miękkości.Przetrzeć przez sito,skontrolować smak,ewentualnie doprawić cukrem i solą.Śmietankę rozprowadzić kilkoma łyżkami ostudzonej zupy,dodać do garnka i wymieszać na małym ogniu.
W ostatniej fazie dodać makaron .Zamiast makaronu można dodać kluseczki francuskie.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Wrz, 2010, 20:13:37 »
właśnie z gagą "walczymy" z grzybami :D takze wkleję coś na czasie ;)
u mnie własnie sie gotuje :)

Grzybowa tradycyjna
bardzo polska

Składniki:

• 600 g grzybów (borowików i/lub podgrzybków)
• 2 łyżki masła
• 1 drobno posiekana cebula
• 5 szklanek gorącego bulionu wołowego
• 1 szklanka śmietany kremówki
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka mąki
• sól i pieprz

a także:

• ugotowany w osolonej wodzie makaron: łazanki lub kokardki
• natka pietruszki



Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę z sokiem z cytryny, następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Gru, 2010, 14:19:54 »
Krem brokułowy z groszkami ptysiowymi

Składniki

1 duży brokuł
1 kostka rosołowa
przyprawy do smaku
1 paczka groszków ptysiowych

Sposób przyrządzenia:

Różyczki z brokuła odciąć i wypłukać. Do garnka wlać 1litr wody, a następnie włożyć wypłukane różyczki, dodając przyprawy i kostkę rosołową. Gotować 15 minut, potem zblenderować i podawać z groszkami ptysiowymi.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Gru, 2010, 20:26:29 »
Po-świąteczna zupa cebulowa

Składniki:Wędlina ze świątecznego stołu,która nie znalazła amatora-najlepiej szynka,schab,baleron;1/2 kg cebuli;1 puszka zielonego groszku;30 dag pieczarek;2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżki ketchupu;olej;przyprawy do smaku-sól,pieprz,mielona ostra papryka.

Przygotowanie:Cebulę pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej.Kiedy się zeszkli,przełożyć do garnka,zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu,aż się rozpadnie.Wędliny pokroić w paseczki,podsmażyć na oleju i wrzucić do garnka z cebulą.Pieczarki obrać,pokroić w plastry,podsmażyć i włożyć do garnka,na końcu wrzucić groszek i dodac przecier lub ketchup-dusić około 10 minut,po czym doprawić.
Zupa powinna być gęsta i zawiesista oraz ostra w smaku.Podawać posypaną zieloną natką pietruszki.


I teraz uwaga-przepis pochodzi z nr 51/52 Tygodnika Suwalskiego z roku 2008  :P- wobec tego można nazwać ją potrawą regionalną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Sty, 2011, 20:22:17 »
Zupa z boczniaków z lanymi kluskami

Składniki:25 dag boczniaków;1 porcja włoszczyzny;6 szklanek rosołu;1/2 cebuli-około 5 dag;1 łyżka masła;1 łyżka natki pietruszki;sól;pieprz,1 jajko;1 łyżka mąki pszennej;sól.

Przygotowanie:Obraną włoszczyznę,opłukać i pokroić w paseczki-włożyć do garnka i zalać rosołem-zagotować.
-Cebulę obrać i dobro posiekać; boczniaki opłukać,osączyć,pokroić w kostkę,krótko obsmażyć z cebulą na maśle,a następnie oprószyć mąką,wymieszać i dodać do zupy.
-Gotować do miękkości 20-30 minut,doprawić solą i pieprzem.
-Z jajka,mąki oraz szczypty soli utrzeć ciasto.Ciasto wlewać do wrzącej zupy i zagotować.
-Zupę podawać gorącą,posypaną natką pietruszki.

Przy robieniu lanych klusek używam plastikowego lejka,przez który leję ciasto.Kluseczki są wtedy jednej grubości.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lut, 2011, 21:19:18 »
Powyżej jest przepis na po-świąteczną zupę cebulową,teraz wpiszę przepis wskazany na powracające mroźne dni,oto:

Zupa cebulowa z grzankami

Składniki:250g cebuli;50g masła;2 łyżki mąki;sól;czarny pieprz;100ml wytrawnego białego wina;1,5 l bulionu warzywnego;kilka kromek bagietki lub chleba tostowego;100g startego dobrego ostrego żółtego sera.

Przygotowanie: -Cebulę obrać,pokroić w piórka i zeszklić na maśle,oprószyć mąką i zarumienić -stale mieszając.
-Następnie przyprawić pieprzem,stopniowo dolewać wino i bulion,posolić i gotować 30 minut na małym ogniu.
-Kromki pieczywa pokroić w kostkę i opiec.
-Zupę wlać do żaroodpornych miseczek.
-Na wierzchu ułożyć kostki pieczywa,posypać serem i zapiec w piekarniku.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Lut, 2011, 21:34:34 »
Zupa drwali-czyli męska zupa z Warmii i Mazur.Zupa jest odpowiednia na zimne dni.

Składniki:Szklanka fasoli,szklanka kaszy jęczmiennej-pęczaku;1/2 kg wieprzowiny;100g kiełbasy;cebula;2-3 ząbki czosnku'włoszczyzna z kapustą;2 listki laurowe;kilka ziarenek ziela angielskiego;sól;pieprz;łyżka utłuczonych ziaren jałowca;majeranek.

Przygotowanie:Wypłukaną fasolę zalewamy dużą ilością przegotowanej wody i pozostawiamy na noc.Następnego dnia przelewamy do dość dużego garnka,dodajemy pokrojone w kostkę mięso,listki laurowe,ziele angielskie,pieprz,jałowiec i zagotowujemy.
-Kaszę płuczemy,osączmy i wsypujemy do wrzącej zupy razem z obraną i drobno pokrojoną włoszczyzną-zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 minut.
-Cebulę przesmażamy,dodajemy do zupy z pokrojoną w plasterki kiełbasą i gotujemy wszystkie składniki,aż będą miękkie.Na końcu doprawiamy zupę majerankiem i roztartym czosnkiem,do smaku dodajemy soli.

Co się pod tym kryje? H.Szymanderska

Offline Rockers

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1513
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Zupy
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Mar, 2011, 17:19:41 »
Z racji tego, że trochę przychorowałem, naszła mnie ooogrooomna ochota na rosół. Właśnie wszystko zaczęło 'pyrkać' więc jeszcze duża doza cierpliwości, i będzie gotowy ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Maj, 2011, 22:40:45 »
Chłodnik pomidorowy z owocami

Składniki:50dag pomidorów;2 duże gruszki;25 dag czerwonych lub czarnych porzeczek;25 dag melona;szklanka białego wina;3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych;4 jajka;sok i skórka z połowy cytryny;3 łyżki cukru;4 listki melisy lub mięty;po szczypcie imbiru;pieprzu i soli.

Przygotowanie:Gruszki obrać,usunąć szypułki,ogonki i gniazda nasienne.
-Porzeczki obrać z kiści-najlepiej widelcem.
-Z melona usunąć włókna i pestki,a jędrny miąższ pokroić w kawałki.
-Tak przygotowane owoce zmiksować z obranymi i pozbawionymi pestek pomidorami.
-Dodać dwie szklanki przegotowanej wody,sok i skórkę z cytryny,wino,pokruszone orzechy oraz pozostałe przyprawy.
-Ochłodzić. Rozlać zupę na talerze,na środku każdej porcji położyć ugotowane na twardo jako-możne je przekroić.
-Chłodnik przybrać listkiem melisy lub mięty.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Maj, 2011, 22:30:25 »
Chłodnik zielony

Składniki:mała główka sałaty;po 10dag szczawiu i szpinaku;20 dag twarogu lub 2 jajka;2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka;5 łyżek śmietany;ząbek czosnku;sok i skórka otarta z połowy cytryny;natka pietruszki;koperek;szczypiorek;zioła przyprawowe-takie jak melisa,bazylia;pieprz;sól.

Przygotowanie:-Zagotować 2 szklanki wody,włożyć posiekany szczaw i szpinak.
-Po 2 minutach gotowania,odstawić z ognia,ochłodzić i dołożyć pokrojone  w paski liście sałaty oraz pozostałą zieleninę oraz sok  i startą skórkę cytryny-wymieszać.
-Dodać kefir,śmietanę oraz przyprawy i wymieszać powtórnie.
-Do talerzy włożyć po połowie ugotowanego na twardo jajka lub pokrojony w kostkę twaróg i zalać przygotowanym chłodnikiem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Cze, 2011, 23:07:31 »
Jest tak gorąco,że nawet nie chce się myśleć o gotowaniu.Jednak jeść należy,wobec tego wrzucam kolejny przepis na chłodnik,bo oczymś innym trudno mi myśleć. Obecnie jest 23,00 a na dworze 24 stop.C  :do kitu:


Chłodnik bananowy z ananasem

Składniki:6 dużych bananów;puszka ananasa w kostkach;3 szklanki kefiru;3/4 szklanki śmietanki;2 łyżki utartej czekolady;łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:Cztery banany zmiksować z kefirem i śmietanką,dodać zalewę z ananasa.
-Resztę bananów pokroić w pół-plasterki,skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na talerzach razem z kostkami ananasa.
-Zalać zmiksowanym płynem,posypać czekoladą. Podawać z biszkoptami.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Lip, 2011, 20:58:51 »
Zupa z jabłek na zimno-chłodnik.

Składniki:600g jabłek;60g cukru;1 cytryna;20g mąki ziemniaczanej;20g rodzynków;20g orzechów.

Przygotowanie:.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,drobno pokroić w kostkę.Zalać osłodzoną wodą z sokiem z cytryny i odstawić.
-W małej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i też odstawić na chwilę.
-Jabłka raz zagotować,dodać rozrobioną mąkę i poprzednio namoczone rodzynki-wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia.
-Przed podaniem włożyć drobno posiekane orzechy.
-Jeśli zupa przeznaczona jest dla dorosłych,można dodać szklaneczkę białego wina lub 1-2 łyżki rumu


Zupa porzeczkowa z winem

Składniki:400g czerwonych porzeczek;1/2 l wody;0,1l białego wina;kawałek cynamonu w całości;1/4 l śmietany; cukier puder.

Przygotowanie:-Połowę porzeczek rozgnieść,dodać do nich całe owoce i zalać wodą z winem.
-Krótko gotować z kawałkiem cynamonu.
-Doprawić śmietaną,osłodzić. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Sie, 2011, 23:04:44 »
Chłodnik z kiwi

Składniki:8-10 owoców kiwi;3 szklanki listków mięty;400g cukru;6-8 szklanek przegotowanej wody;łyżeczka ziarenek pieprzu;otarta skórka z cytryny;cytryna.kilka listków mięty do dekoracji.

Przygotowanie:Wodę gotujemy z cukrem,pieprzem,otartą skórką cytryny i miętą.Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 10 minut.Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
-Przecedzamy,dodajemy obrane i pokrojone w kostkę kiwi.
-Mocno schłodzoną zupę wlewamy do wazy i wrzucamy pokrojoną w cienkie plastry cytrynę i kilka listków mięty.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Wrz, 2011, 23:36:51 »
Juszka z ziemniaków z kabaczkiem -kuchnia ukraińska

Składniki:8 ziemniaków;1 litr wywaru mięsnego;1 kabaczek;3 pomidory;1 cebula;1 marchew;3 łyżki stołowe tłuszczu;3 łyżki stołowe śmietany;natka pietruszki;sól.

Przygotowanie:Do gotującego się wywaru mięsnego włożyć pokrojone na kawałki,obrane ziemniaki i pokrojoną marchew.
-Po 5-10 minutach dodać pokrojony w kawałki obrany kabaczek i gotować następne 5-10 minut.
-Następnie dołożyć cząstki pomidorów,przesmażoną cebulę i gotować jeszcze 3-5 minut.
-Doprawić pieprzem i solą do smaku.Podać ze śmietaną i posiekaną zieloną pietruszką.


Przepisy kuchni wschodniej,które w najbliżyszych dniach wpisuję pochodzą z książki pt.oryginalnym:''500 bliud iz kartofiela'' wydanej w Mińsku w 1981r autorstwa W.A.Bołotnikowa,L.M.Wapielnik. Książkę tłumaczyła dr.H.Trafisz-Zalewska i w Polsce została wydana w 1984r

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Wrz, 2011, 22:49:52 »
Zupa ziemniaczana z grzybami i kabaczkiem.

Składniki:6 ziemniaków;400g świeżych grzybów;1 kabaczek;1 marchew;1 pietruszka;1 seler-nieduży;1/4 pora;1 pomidor;1 słodka papryka;4 łyżki stołowe masła;4 łyżki stołowe śmietany;zielenina;sól.

Przygotowanie:Świeże grzyby -najlepiej borowiki oczyścić,ugotować w osolonej wodzie,a następnie pokroić -najlepiej w paski.
-Warzywa pokroić w paseczki i obsmażyć.
-Ziemniaki,kabaczek obrać i pokroić w półplasterki.
-Do gotującego się wywaru włożyć najpierw ziemniaki,a po ponownym zgotowaniu wkładamy grzyby i pozostałe obsmażone warzywa. Zupę dogotować.
-Pod koniec gotowania włożyć pokrojone na części pomidory oraz słodką paprykę-ponownie zagotować.
-Przed podaniem dodać śmietanę i posypać drobno posiekaną zieleniną.

Kulesz z ziemniaków -kuchnia ukraińska

Składniki:4 ziemniaki;1 litr wywaru mięsnego;150 g słoniny;1,5 cebuli;zielenina;sól.

Przygotowanie:Obrane ziemniaki pokroić w kawałki,włożyć do wywaru mięsnego i gotować do miękkości. Dodać sól oraz słoninę pokrojoną drobno i lekko podsmażoną z posiekaną cebulą. Gotować jeszcze 3-5 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.

500 potraw z ziemniaków
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz, 2011, 22:52:56 wysłana przez gaga »