Barszcz białostocki
Składniki:4-5 jabłek;4-5 czerwonych buraków;1,5 litra wywaru z kości i warzyw ,łyżka margaryny;łyżka mąki ;listek laurowy;filiżanka śmietany;kieliszek czerwonego wina;1-2 goździków;sól;cukier.
Przygotowanie:Umyte i obrane buraki i jabłka zetrzeć na tarce,poddusić na tłuszczu,oprószyć mąką ,zalać wywarem,dodać przyprawy i gotować ,aż będą miękkie .Wlać czerwone wino,podprawić śmietaną i podać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Chłodnik podlaski
Składniki:2-3 buraczki;10-15 dag rabarbaru;3 jaja;1 ogórek kiszony;koperek;1/2 szklanki śmietany;sól;pieprz.
Przygotowanie:Pokrajać parę łodyg rabarbarowych i gotować w litrze wody około 1/2 godziny,po czym wodę odcedzić do wazy i dodać do niej kilka ugotowanych i drobno posiekanych buraczków,pokrajany w kostkę duży kwaszony ogórek,3 pokrajane jaja ugotowane na twardo,parę łyżek
śmietany,siekanego koperku,soli,pieprzu do smaku.Postawić na lodzie i wydać dopiero gdy będzie zimny.
Flaki po podlasku
Składniki :0,7 kg flaków;10-20 dag tłustej wołowiny z kością;15 dag włoszczyzny;liść laurowy;4-5 ziaren ziela angielskiego;Pieprz;Majeranek;papryka;sól;zielona pietruszka;3 dag tartej bułki;1 jajko;2 dag masła;2 dag mąki.
Przygotowanie:Starannie oczyścić flaki,nalać miękką wodą i gotować ;szumując jak rosół.Następnie odlać tę wodę ,flaki przeczyścić jeszcze raz w zimnej wodzie ,nalać świeżej i gotować dalej ze 4 godziny.Po ugotowaniu wyjąć i pokrajać w paseczki na kształt makaronu.
Osobno ugotować parę funtów mięsa i wywarem z niego zalać flaki.Pokrajać trochę selera,pietruszki,marchewki w cienkie paseczki i ugotować do miękkości,po czym dodać do flaków.Pół godziny przed podaniem flaki posolić ,popieprzyć i dodać tartego majeranku lub imbiru,kto co lubi.Rozetrzeć łyżkę masła i zaprawić flaki ,następnie gotować je,wymieszać dobrze i wlać do salaterki.
Do flaków podlaskich robi się pulpety z łoju,takie same jak do rosołu.Można też okładać je kiszką,nadziewaną kaszą gryczaną.Jarzyny do flaków zamiast gotować można dusić na maśle i dopiero tuż przed wydaniem na stół dodać do flaków.Również mąkę z masłem można wprzód zasmażyć w rondelku.
Przepis pochodzi z książki wydanej w 1989 r ,obecnie chyba już można kupić flaki oczyszczone.Należy pytać w sklepach ,najczęściej są pakowane hermetycznie
Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną
Składniki:20 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa;1/2 kg kapusty kwaszonej;1/3 szklanki kaszy jęczmiennej;6 dag słoniny;cebula;2 ziarenka ziela angielskiego;szczypta nasion kminku lub nasion kopru.
Przygotowanie:Żeberka wieprzowe lub inne mięso kilka minut podgotować z dodatkiem około 1,5 l wody i wsypanej do niej kaszy.Do podgotowanej kaszy z mięsem włożyć kwaszoną kapustę i razem gotować .Okrasić stopioną słoniną ze skwarkami z podsmażoną cebulą.Można dodatkowo zagęścić zupę ,dodając do stopionej słoniny łyżkę mąki.Mięso wyjąć ,obrać od kości ,pokrajać drobno i dodać z powrotem do kapuśniaku.Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Zarzucajka podlaska
Składniki:5-6 ziemniaków; marchew;cebula;1/2 l kwasu z kapusty;10 dag słoniny lub boczku;10dag kapusty;2 łyżki mąki ;pieprz;ziele angielskie.
Przygotowanie :Obrane ziemniaki,pokrojone w kostkę i starte warzywa ugotować w 1 l wody[wrzucać je do wrzątku] .Do miękkich jarzyn dodać kwas i niewielką ilość drobno posiekanej kapusty.Stopić słoninę ,wyjąć skwarki a z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę.Doprawić zupę ,zagotować .Przed podaniem wsypać do zupy skwarki.
Zupa podlaska
Składniki:1,5 l rosołu;garść szczawiu;łyżka masła ;łyżka mąki ;1/2 szklanki śmietany.
Przygotowanie:Umyty i opłukany szczaw posiekać i poddusić na maśle.Rozprowadzić rosołem i zaprawić śmietaną rozbitą z mąką,zagotować.Jako dodatek do zupy można dodać na miękko w koszulkach lub jajka ugotowane na twardo-drobno pokrajane w kostkę .Można również podać jaja faszerowane.
Kuchnia Polska Regionalna -Podlaska