Autor Wątek: Zupy  (Przeczytany 16071 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Zupy
« dnia: 23 Lis, 2009, 23:50:20 »
Pikantna zupa rybna- 6 porcji

Składniki :1,5 kg ryby -karp lub sandacz;włoszczyzna ;cebula;2 strąki  marynowanej papryki bez skórki ;po klika ziaren ziela angielskiego i pieprzu ;tabasco;sól.
Przygotowanie :Rybę oczyścić  ,usunąć wnętrzności , opłukać ,odciąć głowę ,płetwy i ogon.Tuszkę wyfiletować,mięso pokroić na paski ,posolić ,odstawić. Do garnka włożyć oczyszczoną głowę i pozostałe odcięte części,wlać zimną wodę -6 szklanek,dołożyć obraną i opłukaną włoszczyznę oraz cebulę.Przyprawić pieprzem ,zielem angielskim i solą.Gotować na małym ogniu około godziny,przecedzić .Filety włożyć do drugiego garnka ,zalać przygotowanym gorącym wywarem i gotować na małym ogniu 10-15 minut.Dodać pokrojone w kostki papryki ,doprawić tabasco.


Barszcz z fasolą -6 porcji

Składniki :75 dag buraków;puszka białej fasoli;marchewka;kawałek selera; 2 ząbki czosnku;15 dag wędzonego boczku;łyżka oleju;1/4 łyżeczki mielonego kminku;1/2 łyżeczki majeranku;liść laurowy;po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu;sok z cytryny;sól.

Przygotowanie:Buraki i włoszczyznę oczyścić ,opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.- Boczek pokroić w kostkę ,usmażyć na oleju ,przełożyć do garnka ,wlać 5 szklanek wody,wrzucić obrany i roztarty czosnek .Dodać resztę przypraw,zagotować dodać starte warzywa ,gotować na małym ogniu,aż warzywa będą miękkie. Zupę połączyć z opłukaną i osaczoną fasolą ,przyprawić sokiem z cytryny.
« Ostatnia zmiana: 30 Lis, 2009, 20:44:56 wysłana przez marcim »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lis, 2009, 16:19:19 »
Barszcz z jabłkami ,morelami i imbirem3-4 porcje -bardzo prosta

Składniki :1 torebka barszczu czerwonego z jabłkami -Knorr ;5 suszonych moreli ;łyżeczka startego świeżego imbiru; ząbek czosnku;mała laska cynamonu;sok z cytryny.

Przygotowanie :Barszcz ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Suszone morele pokroić w cienkie paski .Czosnek obrać ,bardzo drobno posiekać i rozetrzeć czubkiem noża razem z imbirem.Dodać do barszczu razem z laską cynamonu i morelami.Całość podgrzewać ,nie doprowadzając do wrzenia.Na koniec dodać do smaku kilka kropel soku z cytryny i usunąć cynamon.
« Ostatnia zmiana: 30 Lis, 2009, 20:45:16 wysłana przez marcim »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Gru, 2009, 21:37:50 »
Zupa rybna

Składniki :500g białych ryb-może być morszczuk ,lin itp;400 g mieszanych warzyw -marchew,seler,pietruszka,por; 1 cebula ;100 ml gęstej śmietany;2 żółtka ;sok z 1/2 cytryny;kilka suszonych grzybków ;natka pietruszki;sól;pieprz.

Przygotowanie:Rybę sprawić ,włożyć do 1,5 litra gorącej wody. Włoszczyznę umyć ,obrać i pokroić.Cebulę posiekać .
-Jarzyny dodać do zupy razem z suszonymi grzybkami ,całość gotować na wolnym ogniu do miękkości.
-Rybę wyjąć ,oczyścić z ości,a wywar dalej gotować ,aż zostanie nieco ponad litr płynu.
-Żółtka wymieszać ze śmietaną ,posolić i doprawić pieprzem.Całość dodać do zupy. Podgrzać stale mieszając ,a na końcu dodać sok z cytryny i kawałki ryby.
-Zupę podawać udekorowaną natką pietruszki.


Zupa serowa z wędzonym łososiem

Składniki:100 g wędzonego łososia;200 g ziemniaków;200g pora;1 mała cebula;łyżka masła;1/2 litra bulionu warzywnego;200 g śmietankowego sera topionego;natka pietruszki;sól;biały pieprz.

Przygotowanie :Ziemniaki obrać ,wypłukać i pokroić w kostkę.Por oczyścić i pokroić w krążki;cebulę oczyścić i posiekać.
-W dużym rondlu roztopić masło ,włożyć warzywa i chwilę poddusić,cały czas mieszając.Wlać bulion i zagotować ,po czym gotować na małym ogniu około 25 minut. Serek topiony pokroić i dodać do zupy-w trakcie podgrzewania warto od czasu pomieszać ,wtedy ser się szybciej rozpuści . Zupę posolić i popieprzyć do smaku.
-Łososia pokroić na porcje,zupę wlać na talerze lub do wazy ,nalewając zupę do każdej porcji włożyć kawałek łososia ,udekorować natką pietruszki.Podawać ciepłą.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Gru, 2009, 23:42:07 »
Barszcz z żurawinami -na 6 porcji

Składniki :4 średnie buraki;cukier;pęczek włoszczyzny;3 liście laurowe;sól;pieprz;po 5-6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu;2-3 ząbki czosnku;łyżka suszonego majeranku;2 łyżki soku z cytryny;20 dag suszonych żurawin;6 szklanek bulionu z kostki;opakowanie uszek z mięsem lub z grzybami.

Przygotowanie :Włoszczyznę obrać ,opłukać ,wrzucić w całości do garnka .Dodać liscie laurowe ,ziarna pieprzu ,ziarna ziela oraz ząbki czosnku i majeranek.Zalać bulionem i zagotować .Żurawiny namoczyć w zimnej wodzie ,podgotować z odrobiną cukru.Do wywaru warzywnego dodać obrane i przekrojone na połówki 3 buraki -jeden odłożyć ,gotować na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Doprawić solą ,pieprzem cukrem i sokiem z cytryny,jeszcze chwilę podgotować.Zdjąć z ognia ,odrobinę wystudzić i dodać utartego na tarce surowego buraka,by poprawić kolor.
-Przed podaniem barszcz odcedzić i podgrzać ,ale nie zagotować .Podawać z uszkami i podduszonymi żurawinami.

Zamiast czwartego buraka ,można dolać łyżkę lub dwie koncentratu buraczanego/

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lut, 2010, 00:24:33 »
Brokułowa

Składniki:50dag brokułów;40 dag włoszczyzny;cebula;25 dag ziemniaków;łyżka masła;2/3 szklanki śmietany;2 łyżki natki pietruszki;cukier;pieprz;sól.

Przygotowanie :Warzywa oczyścić ,z brokułów oddzielić różyczki a łodyżki pokroić na małe kawałki.Marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,wrzucić do rondla,dodać masło i lekko poddusić -podczas duszenia mieszać .Następnie zalać wrzącą wodą ,dodać pokrojone w słupki ziemniaki ,brokuły oraz usiekaną cebulę,drobno pokrojonego pora i razem ugotować.Doprawić solą ,cukrem i pieprzem .Zabielić śmietaną i posypać natką.


Zupa z porów

Składniki:3-5 łodyg porów;500g mielonej wieprzowiny;2 łyżki oleju;400 g pieczarek;3 zupy pieczarkowe instant;2 topione serki -śmietankowy i ziołowy;2 łyżki posiekanej natki pietruszki i kopru;sól;pieprz.

Przygotowanie:Pory dokładnie umyć ,przekroić wzdłuż na 4 części i cienko pokroić tylko jasne części pora.Pokrojone pory wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty bez soli,a następnie odcedzić.
-Mięso podsmażyć na oleju.Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki.
-Gotowe zupy pieczarkowe zagotować wg przepisu na opakowaniu w 2,5 l wody.Do gotującej się zupy dodać pokrojone pieczarki i podsmażone mięso,całość gotować jeszcze około 30 minut.Pod koniec gotowania dodać ugotowane pory i serki topione,jeszcze zagotować mieszając ,aby serki się dobrze rozpuściły. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami .Posypać koperkiem i pietruszką.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lut, 2010, 15:55:56 »
Krupnik

 Składniki:3 l wody;włoszczyzna;0,5 kg mięsa wieprzowego [dobre są żeberka ] lub wołowego ;0,5kg ziemniaków;szklanka kaszy jęczmiennej ;pół szklanki śmietany;sól;pieprz.

 Przygotowanie:Mięso i włoszczyznę ugotować do miękkości .Dodać kaszę ,ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę .Doprawić do smaku.Gotować na małym ogniu -od czasu do czasu mieszając. Gdy wszystko będzie miękkie ,zaprawić śmietaną.Dodać zieleninę.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lut, 2010, 21:19:13 »
Pożywna pomidorowa

 Składniki:Mała porcja włoszczyzny;cebula;25 dag mielonego mięsa;jajo;1/2 szklanki mąki;3-4 łyżki koncentratu pomidorowego;2 łyżki oleju;pęczek natki lub koperku ;mielona ostra papryka;sól.

Przygotowanie:Włoszczyznę umyć,obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce.Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju,dodać mielone mięso i smażyć ,rozdrabniając widelcem tworzące się grudki mięsa.Do podrumionego mięsa dodać włoszczyznę i razem krótko smażyć,wciąż mieszając.Do garnka wlać 6 szklanek wrzącej wody,dodać mięso z warzywami i gotować około 25 minut.

Z mąki i jaja zagnieść twarde ciasto,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,wsypać do zupy,gotować ,aż kluski zmiękną.Na końcu dodać koncentrat pomidorowy,zagotować ,przyprawić do smaku.Uzupełnić wodą do 1,5-2 litrów .Na talerzu posypać posiekaną zieleniną.


Zupa z wędzonym kurczakiem

 Składniki:40 dag wędzonego kurczaka bez skóry;30 dag białej rzodkwi;8 dag białej części pora;10 dag pieczarek;4 łyżki groszku konserwowanego;2 łyżki masła;5 szklanek bulionu drobiowego-może być z kostki;łyżka sosu sojowego;łyżka koperku;imbir;sól;pieprz.

 Przygotowanie:Mięso kurczaka pokroić w paski,rzodkiew obrać ,umyć i pokroić w zapałkę.Por przekroić wzdłuż na pół,starannie umyć ,pokroić w cienkie pół pierścienie.Pieczarki oczyścić ,opłukać i pokroić w małą kostkę.
W dużym rondlu stopić masło,wrzucić por,chwilę smażyć ,potem wymieszać z pieczarkami i smażyć 1-2 minut.Po tym czasie zalać wrzącym bulionem,dodać rzodkiew i gotować około 10 minut.Następnie wrzucamy mięso z kurczaka i groszek-gotować 5-7 minut.Zupę przyprawić sosem sojowym,imbirem,solą i pieprzem.
Zdjąć z ognia i wsypać koperek.Podawać z pieczywem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lut, 2010, 20:26:28 »
Zupa rybna gulaszowa

 Składniki:50 dag filetów z ryby morskiej;2 łyżki oleju;puszka pomidorów bez skórki w zalewie 40dag;3-4 ziemniaki;marchewka;cebula;2 gałązki selera naciowego;1-2 ząbki czosnku;2 łyżki soku z cytryny;łyżeczka suszonego oregano;łyżeczka posiekanego koperku;sól.

 Przygotowanie:Filety opłukać ,osuszyć ,pokroić na kawałki,posolić ,skropić sokiem z cytryny,odstawić.Warzywa obrać .Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę .Cebulę ,czosnek i seler posiekać .W garnku rozgrzać olej ,podsmażyć cebulę i czosnek ,zalać 3 szklankami wody,dodać ziemniaki,marchewkę ,seler,oregano i sól.Kiedy warzywa będą miękkie ,wymieszać je z pokrojonymi pomidorami -wraz z zalewą ,zgotować ,dołożyć kawałki ryby.
Potrawę przykryć i dusić na małym ogniu,aż ryba będzie miękka .Przed podaniem posypać koperkiem.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maj, 2010, 09:12:34 »
Pomidorówka z kładzionymi

Składniki:
2l domowego rosołu
2 puszki pomidorów
po łyżce mielonego imbiru i cynamonu
2 jajka
szczypta soli
3/4 szkl. mąki
sól pieprz

Przygotowanie:
Rosół zagotować z pomidorami wraz z zalewą. Dosypać imbir i cynamon, zmiksować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zrobić kładzione kluseczki: jaja roztrzepać z solą, ucierając dodawać mąkę. Łyżeczką kłaść małe porcje ciasta na osolny wrzątek, wyjmować kiedy wypłyną. Rozłożyć na talerzach, zalać pomidorówką.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Cze, 2010, 17:09:55 »
Barszcz białostocki

Składniki:4-5 jabłek;4-5 czerwonych buraków;1,5 litra wywaru z kości i warzyw ,łyżka margaryny;łyżka mąki ;listek laurowy;filiżanka śmietany;kieliszek czerwonego wina;1-2 goździków;sól;cukier.

Przygotowanie:Umyte i obrane buraki i jabłka zetrzeć na tarce,poddusić na tłuszczu,oprószyć mąką ,zalać wywarem,dodać przyprawy i gotować ,aż będą miękkie .Wlać czerwone wino,podprawić śmietaną i podać z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Chłodnik podlaski

Składniki:2-3 buraczki;10-15 dag rabarbaru;3 jaja;1 ogórek kiszony;koperek;1/2 szklanki śmietany;sól;pieprz.

Przygotowanie:Pokrajać parę łodyg rabarbarowych i gotować w litrze wody około 1/2 godziny,po czym wodę odcedzić do wazy i dodać do niej kilka ugotowanych i drobno posiekanych buraczków,pokrajany w kostkę duży kwaszony ogórek,3 pokrajane jaja ugotowane na twardo,parę łyżek
śmietany,siekanego koperku,soli,pieprzu do smaku.Postawić na lodzie i wydać dopiero gdy będzie zimny.

Flaki po podlasku

Składniki :0,7 kg flaków;10-20 dag tłustej wołowiny z kością;15 dag włoszczyzny;liść laurowy;4-5 ziaren ziela angielskiego;Pieprz;Majeranek;papryka;sól;zielona pietruszka;3 dag tartej bułki;1 jajko;2 dag masła;2 dag mąki.

Przygotowanie:Starannie oczyścić flaki,nalać miękką wodą i gotować ;szumując jak rosół.Następnie odlać tę wodę ,flaki przeczyścić jeszcze raz w zimnej wodzie ,nalać świeżej i gotować dalej ze 4 godziny.Po ugotowaniu wyjąć i pokrajać w paseczki na kształt makaronu.
Osobno ugotować parę funtów mięsa i wywarem z niego zalać flaki.Pokrajać trochę selera,pietruszki,marchewki w cienkie paseczki i ugotować do miękkości,po czym dodać do flaków.Pół godziny przed podaniem flaki posolić ,popieprzyć i dodać tartego majeranku lub imbiru,kto co lubi.Rozetrzeć łyżkę masła i zaprawić flaki ,następnie gotować je,wymieszać dobrze i wlać do salaterki.
Do flaków podlaskich robi się pulpety z łoju,takie same jak do rosołu.Można też okładać je kiszką,nadziewaną kaszą gryczaną.Jarzyny do flaków zamiast gotować można dusić na maśle i dopiero tuż przed wydaniem na stół dodać do flaków.Również mąkę z masłem można wprzód zasmażyć w rondelku.

Przepis pochodzi z książki wydanej w 1989 r ,obecnie chyba już można kupić flaki oczyszczone.Należy pytać w sklepach ,najczęściej są pakowane hermetycznie


Kapuśniak podlaski z kaszą jęczmienną

Składniki:20 dag żeberek wieprzowych lub innego mięsa;1/2 kg kapusty kwaszonej;1/3 szklanki kaszy jęczmiennej;6 dag słoniny;cebula;2 ziarenka ziela angielskiego;szczypta nasion kminku lub nasion kopru.

Przygotowanie:Żeberka wieprzowe lub inne mięso kilka minut podgotować z dodatkiem około 1,5 l wody i wsypanej do niej kaszy.Do podgotowanej kaszy z mięsem włożyć kwaszoną kapustę i razem gotować .Okrasić stopioną słoniną ze skwarkami z podsmażoną cebulą.Można dodatkowo zagęścić zupę ,dodając do stopionej słoniny łyżkę mąki.Mięso wyjąć ,obrać od kości ,pokrajać drobno i dodać z powrotem do kapuśniaku.Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.


Zarzucajka podlaska 

Składniki:5-6 ziemniaków; marchew;cebula;1/2 l kwasu z kapusty;10 dag słoniny lub boczku;10dag kapusty;2 łyżki mąki ;pieprz;ziele angielskie.

Przygotowanie :Obrane ziemniaki,pokrojone w kostkę i starte warzywa ugotować w 1 l wody[wrzucać je do wrzątku] .Do miękkich jarzyn dodać kwas i niewielką ilość drobno posiekanej kapusty.Stopić słoninę ,wyjąć skwarki a z tłuszczu i mąki przygotować jasną zasmażkę.Doprawić zupę ,zagotować .Przed podaniem wsypać do zupy skwarki.


Zupa podlaska

Składniki:1,5 l rosołu;garść szczawiu;łyżka masła ;łyżka mąki ;1/2 szklanki śmietany.

Przygotowanie:Umyty i opłukany szczaw posiekać i poddusić na maśle.Rozprowadzić rosołem i zaprawić śmietaną rozbitą z mąką,zagotować.Jako dodatek do zupy można dodać na miękko w koszulkach lub jajka ugotowane na twardo-drobno pokrajane w kostkę .Można również podać jaja faszerowane.


Kuchnia Polska Regionalna -Podlaska

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lip, 2010, 16:00:02 »
Coś na upały :

Chłodnik jagodowy

Składniki:1/2 kg jagód;1/2 szklanki cukru;4 łyżki śmietany;szczypta zmielonego cynamonu;3-4 goździków;sól do smaku;gotowany makaron-może być bez makaronu.

Przygotowanie:Jagody przebrać ,dokładni umyć,,odsączyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.Posypać cukrem i przykryć.Odstawić na co najmniej godzinę.Połowę owoców lekko rozgnieść,tak by puściły sok.Zalać 3/4 litra wody,dodać cynamon i goździki.Zagotować.Przyprawy wyjąć ,resztę ostudzić .Na talerze wysypać resztę całych jagód,makaron,następnie zalać zupą i doprawić śmietaną.


Tarator bułgarski

Składniki:około 400 g ogórków sałatkowych;500 g naturalnego jogurtu -schłodzonego;3-4 orzechy włoskie;5-6 ząbków czosnku;1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek;świeży koperek;sól;zimna woda ok.100 ml.

Przygotowanie:Ogórki myjemy ,obieramy ,a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.Odcedzamy,zalewamy je rozmieszanym jogurtem z zimną wodą.Dodajemy obrane zmiażdżone orzechy oraz czosnek- można ewentualnie dodać łyżeczkę octu winnego.Na koniec dodajemy olej,1-2 łyżki posiekanego koperku oraz przyprawiamy do smaku solą.Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.Podawać mocno schłodzony.


Gazpacho hiszpańskie

Składniki: 1 kg pomidorów obranych i oczyszczonych z nasion;1 duża cebula;1 puszka [200g] słodkiej czerwonej ,osaczonej papryki;2 duże ząbki czosnku;600 ml zimnego wywaru z kurczaka ;75 ml oliwy z oliwek;4 łyżki czerwonego octu winnego;sok z połowy cytryny;sól;pieprz.
Do przybrania:pół ogórka pokrojonego w kostkę ,1 mała zielona papryka pokrojona w kostkę ,grzanki czosnkowe.

Przygotowanie: Pokroić w grubą kostkę pomidory,cebulę i czerwoną paprykę .Posiekać czosnek.Wlać wywar ,oliwę i ocet winny-zmiksować.Przelać do dużej wazy,dodać sok z cytryny ,sól i pieprz .Przykryć i oziębić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.Przed podaniem posypać pokrojonym ogórkiem ,zieloną papryką i grzankami czosnkowymi.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lip, 2010, 13:15:34 »
Chłodnik pomidorowy z czosnkiem-polski  :P  -składniki dla 6 osób-1 porcja = 139 kcal.

Składniki :1 litr soku pomidorowego;1 szklanka zsiadłego mleka;1 szklanka śmietany;2 łyżki posiekanego szczypiorku;sól;pieprz;szczypta cukru;2-3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:Sok pomidorowy połączyć z zsiadłym mlekiem ;dodać śmietanę,ubijać trzepaczką lub miksować,aż składniki się połączą.Szczypiorek dodać do zupy,delikatnie wymieszać ,przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem.
Zupę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Czosnek obrać ,posiekać lub przecisnąć przez praskę,włożyć do zupy tuż przed podaniem.

Chłodnik dobrze jest podawać z groszkiem ptysiowym lub paluszkami


Chłodnik truskawkowy-dla 4 osób -1 porcja = 264 kcal

Składniki :40 dag truskawek;3 łyżki cukru;1,5 szklanki białego wina wytrawnego;2,5 szklanki słodkiej śmietany.

Przygotowanie :Truskawki obmyć ,przebrać ,przetrzeć przez sito.Przetarte owoce rozprowadzić odrobiną przegotowanej ostudzonej wody.Następnie połączyć ze śmietaną i winem.Posłodzić.
Zupę podgrzać ,ale nie dopuścić do wrzenia ,ostudzić po czym włożyć do lodówki na 2 godziny.

Smacznym dodatkiem do zupy będą biszkopty lub słodkie kruche ciasteczka.


Chłodnik jogurtowy z grzankami-dla 2 osób -1 porcja =206 kcal.

Składniki :3 opakowania jogurtu naturalnego ;4 ząbki czosnku;2 kromki chleba tostowego;5 dag masła;kilka kroplo sosu worcester;2 łyżki posiekanego selera naciowego lub bazylii;biały pieprz.

Przygotowanie:Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę lub drobniutko posiekać. Chleb pokroić w drobną kostkę .Masło rozgrzać na patelni o podsmażyć na nim kostki chleba.Przed odstawieniem dodać zmiażdżony czosnek.
Dobrze schłodzony jogurt zmiksować na gładki krem,po czym przyprawić pieprzem i sosem worcester.Tak przygotowany chłodnik rozlać na talerze ,dodać gorące kostki chleba i posypać selerem naciowym lub bazylią.

Zamiast podsmażonych grzanek do chłodnika możemy dodać młode warzywa np.pomidory,ogórki.Warzywa myjemy ,obieramy ,kroimy w kostkę ,zalewamy jogurtem i posypujemy drobniutko posiekanym koperkiem.Przed podaniem chłodzimy 30 minut w lodówce.
Krótka podpowiedź ,dotycząca sosu worcester:
Cytuj

Oryginalna receptura na sos Worcestershire zakłada wykorzystanie octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków. Sosy nie produkowane przez firmę "Lea & Perrins", do których stosowana jest nazwa "sos Worcester" składać się mogą z octu, melasy, syropu kukurydzianego, wody, papryczek chilli, sosu sojowego, pieprzu, tamaryndowca, anchois, cebuli, szalotek, asafetydy, czosnku i goździków.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lip, 2010, 18:39:35 »
Upał ,gotować się nie chce ,a nasz organizm potrzebuje strawy,aby oszczędzić sobie pracy gotujmy na ''skróty'' .I tak zamiast dwóch dań ,można podać ''dwa w jednym'' :P

Zupa kalafiorowa z klposikamidla 4 osób ;jedna porcaja=410kcal

Składniki:1 mały kalafior -50 dag;1 litr rosołu;1 puszka kukurydzy;50 dag młodego groszku;40 dag mieszanego mięsa mielonego;20 dag fasoli saparagowej;2 strąki żółtej papryki; 20 dag pomidorów; 1 tost;1 jajko;2 łyżki margaryny;tarta gałka muszkatołowa;sól;pieprz;1/2 pęczka natki pietruszki.

Przygotowanie:Warzywa oczyścić i opłukać.Kalafior podzielić na małe różyczki.Pomidory pokroić w cząstki.Kukurydzę przełożyć na sito i przelać zimną wodą,osączyć.Fasolkę szparagową na kawałki.Groszek wyłuskać z łupin.
-Przygotować klopsiki:mięso mielone zagnieść z jajkiem i pokruszonym tostem,doprawić do smaku solą i pieprzem.Z masy mięsnej formować małe klopsiki,po czym smażyć je na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu-około 3-4 minuty.Usmażone klopsiki zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
-Tłuszcz ze smażenia zalać rosołem,zagotować.Następnie wrzucić kalafior,paprykę i fasolkę,gotować 10 minut.Dodać pomidory,groszek i kukurydzę,gotować kolejne 5 minut.Doprawić do smaku solą ,pieprzem i gałką muszkatołową.
-Do tak przygotowanyej zupy wrzucić klopsiki,a całość posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Aby skrócić czas gotowania zupy ,można do gotujących się warzyw ,wrzucić surowe uformowane klopsiki,zamiast usmażonych ;gotujące się w zupie klopsiki nadadzą jej delikatnego smaku.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lip, 2010, 15:59:01 »
Chłodnik królewski

Składniki:300g wiśni; 3 szklanki wytrawnego wina;1/2 szklanki cukru;szklanka soku z czerwonych porzeczek;skórka z 2 pomarańczy;3-4 goździków;cynamon.

Przygotowanie:Zagotowujemy wino z cukrem,skórką pomarańczową cynamonem i goździkami.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut,zdejmujemy z ognia. Studzimy,przecedzamy.Umyte ,osuszone i wydrylowane wiśnie  miksujemy z winem i sokiem z porzeczek,mocno schładzamy.
Podajemy z biszkoptami lub bezami.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Sie, 2010, 17:22:00 »
Zupa-krem ze świeżej kukurydzy

Zupa o miłym, słodkawym smaku. Świeża kukurydza najlepsza jest tuż po zerwaniu, postarajmy się więc o jak najświeższą. Do zupy podajemy grzanki lub groszek ptysiowy.


Składniki:
cebula średniej wielkości
ząbek czosnek
6 świeżych kaczanów kukurydzy
2 szklanki pełnego mleka
gałązka świeżego tymianku
3 łyżki kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w ćwiartki. Kukurydzę obieramy z liści i "włosów". Myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy mleko i dolewamy tyle wody, by kaczany były zanurzone w płynie. Dodajemy skąpą łyżkę cukru, cebulę, czosnek i tymianek. Stawiamy garnek na ogniu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 8-10 minut, aż ziarna kukurydzy będą miękkie. Wyjmujemy kaczany i czekamy, aż przestygną. Stawiamy każdy kaczan pionowo na desce i bardzo ostrym nożem ścinamy ziarna z góry do dołu. Ziarna kukurydzy wkładamy do garnka i dodajemy 3 szklanki płynu, w którym gotowały się kaczany. Dodajemy śmietankę, sól i pieprz do smaku i podgrzewamy, aż zacznie lekko bąbelkować. Przelewamy zupę partiami do blendera i miksujemy, aż będzie miała gładką konsystencję. Przecieramy zupę przez sitko. Korygujemy smak, a jeśli zupa jest zbyt gęsta na nasz gust, dolewamy jeszcze trochę płynu od gotowania. Podajemy gorącą, posypaną z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...