Autor Wątek: Zupy  (Przeczytany 16081 razy)

Offline Rockers

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1513
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Zupy
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Paź, 2011, 17:13:53 »
Myślę gago, że na stałe zagoszczę w Twoich przepisach :) Sam uwielbiam 'koczować' w kuchni, jednak Twoje przepisy często są dla mnie pomocą :)

W moim osiedlowym olsztyńskim sklepie dostępne są porcje rosołowe - nic dziwnego, jednak w tym miejscu mam dwie ciekawostki. Jedna to cena - 1,99 za kilogram i nigdy nie zdarzyło się, żeby porcje były nieświeże. O ile cena w innych sklepach może być podobna, to przyzwyczaiłem się do porcji rosołowych grzbietowych, czyli kość obciągnieta mięsem plus kawałek skóry. Tymczasem w tymże sklepie porcja to praktycznie cała kura - nie ma jedynie skrzydeł, piersi i podudzi z udkami. Cała reszta jest - jedna porcja waży około 600 gram, więc jej koszt to raptem złotówka, a dostaje się coś idealnego do rosołu :) Po zrobieniu garnka rosołu mięso które pozostaje na rosołowej porcji wystarcza do tego, żebym się porządnie najadł. No i bardzo często zdarza się, że porcja jest ze skrzydełkami, w cenie oczywiście tej samej. Biorąc pod uwagę cenę porcji plus cenę włoszczyzny, za 4 złote mam obiad na dwa dni :) Myślę, że jest to koszt atrakcyjny nie tylko dla studenta :)
« Ostatnia zmiana: 16 Paź, 2011, 19:20:43 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Paź, 2011, 00:17:57 »
Rockers,również używam tzw.porcji rosołowych,najczęściej do nagotowania zupy.Takie porcje mają swoją zaletę,są delikatnym wywarem do każdej zupy i różnią się od innych kości na których gotuje się zupy,że nie ma na dnie garnka drobinek kości i nie zgrzyta w zębach :P 

Jak będziesz gotował rosół z porcji,to gotuj na małym ogniu,będzie klarowny i bardziej wyciągnie całą zawartość i smak.

Na takim rosole możesz szybko przygotować zupę pomidorową na rosołku. Lub miej pod ręką koncentrat z buraków w butelce -kupny-i można wykorzystać na barszczyk zalany rosołem.Dobry na jesienne przeziębienia.Napić się gorącego czystego barszczu.Nawet choćbyś barszcz czerwony z torebki zalał takim rosołem.Podaję Ci szybkie wskazówki,bo rozumiem,że pichcisz na stancji.

Makaron jeśli nie zrobię sama,bo dla dwóch osób -czasem się nie chce,to kupuję tylko makaron Lubelli staram się nie reklamować produktów,ale te makarony są naprawdę smaczne i już sprawdzone,a dla Ciebie robię wyjątek. ;)

Offline Rockers

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1513
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Zupy
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Paź, 2011, 17:15:41 »
Pisałaś o barszczu - właśnie zabieram się do jego zrobienia, tyle, że 'od początku' - z surowych buraków ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Paź, 2011, 19:57:42 »
Zadziwiasz mnie,trzymam kciuki i życzę smacznego  ;D

Odważny jesteś,są kobiety,które nie potrafią ugotować zupy,a tu proszę .....mężczyzna i tak sobie radzi.

Rockers- czytałam,że w dobrych Marketach olsztyńskich można kupić prawdziwe :P krowie mleko z automatu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Lis, 2011, 23:10:26 »
Znalazłam coś z Waszego regionu

Grochówka postna-podlaska -na cztery osoby.

Należy wziąć pół kwarty grochu,zalać kwartą miękkiej wody,zagotować i następnie wodę zlać,groch starannie wypłukać i zalać inną gorącą wodą.Po kilku godzinach groch zagotować w tej samej wodzie i gotować,aż groch będzie zupełnie miękki.Następnie przetrzeć przez durszlak i dodać osobno ugotowaną kasze perłową okroszoną łyżką masła.Posolić i popieprzyć do smaku.
-Wazę należy wyłożyć grzankami,smażonymi na maśle i na to wylać zupę.


Zupa rybna-też na cztery osoby.

Najlepsze na zupę są karasie,lin lub szczupak.
-Ugotować dużo pokrojonej włoszczyzny i cebuli, na wrzątek włożyć oczyszczoną rybę -gotować pilnując,aby ryba się nie rozgotowała.
-Gdy przy dotknięciu widelcem czujemy,że ryba jest miękka,wtedy należy ją delikatnie wyjąć.
-Zupę przecedzić,włożyć łyżkę masła.Zupę można doprawić śmietaną.
-Do zupy kiedyś podawano kluseczki krajane -przyrządzone z jajka,mąki  i odrobiny wody. Dziś można podać z makaronem -muszelki.

Ugotowaną rybę można podzielić na kawałki-obierając z ości i dodać do zupy. Można również tak ugotowaną rybę,wykorzystać na rybę w galarecie.


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Lut, 2012, 22:59:52 »
Zupa z żołądków drobiowych

Składniki: 3/4 -1kg żołądków z kurczaka;pęczek włoszczyzny;sól;2 czubate łyżki kaszki mannej,zielenina.

Przygotowanie-Żołądki dokładnie oczyścić,wypłukać-jeśli są dość duże,przekroić w połowie żołądka.
-Włoszczyznę obrać,opłukać,pokroić w kostkę -zalać 1.5 litrem wody,posolić i zagotować.
-Do wrzątku wrzucamy żołądki i gotujemy na nie dużym ogniu,aż żołądki będą miękkie.
-Pod koniec gotowania wsypujemy kaszkę manną i dobrze mieszamy,aby nie zrobiły się grudki z kaszki. Jeśli woda się trochę wygotuje,uzupełniamy wodą przegotowaną. Należy spróbować i do smaku przyprawić.
-Gdy uznamy,że żołądki są dostatecznie miękkie,dodajemy drobno pokrojoną zieleninę,chwilę trzymamy na małym ogniu i zupa gotowa.

Najlepiej nie stosować żołądków z indyka,ponieważ dłużej się je gotuje.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Lut, 2012, 23:34:10 »
Flaki z żołądków drobiowych-bardziej znana,choć sama jej nie robię,wolę wersję powyżej.

Składniki: 1,5 l rosołu; 80 dag żołądków drobiowych;2 średnie marchewki;sól;pieprz;imbir;gałka muszkatołowa;majeranek.

Przygotowanie:Żołądki dobrze oczyścić,umyć i obgotować -odcedzić,pokroić w paseczki,włożyć do rosołu.
-Marchewkę obrać,opłukać i pokroić w plasterki-dodać do rosołu z pokrojonymi żołądkami posolić.
-Gdy produkty będą miękkie,przyprawić  pieprzem,imbirem,majerankiem.

Rosół do ''flaków'' można ugotować na porcji rosołowej,mięso z niej po ugotowaniu można drobno pokroić i dodać do zupy.



Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki: Porcja rosołowa,włoszczyzna,słoik szczawiu konserwowego;2 łyżki kaszki mannej;4 jajka;sól.

Przygotowanie:Gotujemy rosół z porcji rosołowej z pokrojoną włoszczyzną,solimy,gdy włoszczyzna i drób zacznie mięknąć wsypujemy 2 łyżki kaszki -mieszamy aby nie zrobiły się grudki.. Od tej chwili musimy od czasu do czasu zupę pomieszać,ponieważ  manna lubi przylegać do dna garnka.
-Gotujemy jajka na twardo,po ugotowaniu hartujemy je zimną wodą,aby się lepiej obierały ze skorupek.
-Następnie kroimy je w większą kostkę.
-Gdy wywar rosołowy jest już gotowy,wrzucamy do niego szczaw,chwilę jeszcze trzymamy na małym ogniu -do zagotowania.Można zabielić łyżką śmietany.
-Do gotowej zupy dodajemy pokrojone jajka.Zupa gotowa.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Mar, 2012, 23:22:29 »
Zupa pochodzi z południa Polski,ale podawana jest w okresie świat i to w niedzielę wielkanocną.Są różne sposoby podawania tej zupy.Np. w Nowym Targu barszcz podawano na zimno.

Góralski barszcz wielkanocny

Składniki:200g kiełbasy zwyczajnej;250g włoszczyzny;2 l wody;300g mięsa wołowego;2 jajka;100g chleba;3 łyżki tartego chrzanu;sól;łyżka soku z cytryny; można dodać szczyptę cukru.

Przygotowanie:Z mięsa i włoszczyzny gotujemy rosół,który po ugotowaniu przecedzamy.
-Ugotowane mięso i kiełbasę kroimy w kostkę,wkładamy do rondla -dodajemy utarty chrzan.Zalewamy wszystko rosołem i doprawiamy do smaku.
-Pokrojony w kostkę chleb zrumieniamy na patelni.
-Ugotowane na twardo jajka kroimy w grubą kostkę.Chleb i jajka dodajemy do zupy,podgrzewamy i natychmiast podajemy.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Cze, 2012, 01:06:02 »
Zupa z młodej białej kapusty .-po suwalsku.

Składniki:1,5 litra rosołu;1/4 główki białej młodej kapusty;1 cebula;10 dag wędzonego boczku;1 liść laurowy;20 dag ziemniaków;1/2 pęczka włoszczyzny;1duża łyżka przecieru pomidorowego;sól;pieprz;1 łyżka posiekanego koperku.

Przygotowanie:-Kapustę drobno szatkujemy,zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i liść laurowy..Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotujemy do czasu,aż składniki będą miękkie.
-Cebulę i boczek kroimy w kostkę i przesmażamy.Gdy zupa będzie ugotowana dodajemy do niej przesmażony boczek i doprawiamy przecierem pomidorowym.Chwilę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
-Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
-Zupę podajemy posypaną drobno pokrojonym koperkiem.

Zupa gotuje się najwyżej 1 godzinę. Dlaczego napisałam,że ''po suwalsku'',ponieważ w moim regionie nie dodajemy przesmażonego boczku do żadnych zup. Zwyczaj ten przyjęłam wg przepisów mojej teściowej. Pierwszą zupę,którą w ten sposób przyprawiłam,była grochówka,później już częściej stosowałam tą metodę. Często tak robię z czerwonym barszczem.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Cze, 2012, 23:23:39 »
Chłodnik z mięsnym wywarem

Składniki:1 litr jogurtu,może być zsiadłe mleko lub kefir;1 szklanka wywaru z cielęciny;30dag ogórków małosolnych;2 ząbki czosnku;1/2 pęczka szczypiorku;4 jajka.

Przygotowanie:Rosół dokładnie odtłuścić,wymieszać z jogurtem lub z tym składnikiem na który się zdecydujemy,dodać roztarty z solą ząbek czosnku i pokrojone w kostkę ogórki.Schłodzić.
-Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
-Podawać na talerzach z jajkiem ugotowanym na twardo i przekrojonym na połówki.

Do chłodnika można dodać pokrojone w kostkę pomidory-obrane ze skórki. Można również dodać pokrojoną w paski paprykę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Lip, 2012, 23:28:38 »
Zupa z dowolnych owoców

Składniki:1/2 owoców;1litr wody;10-15 dag cukru;połowę małego pojemnika śmietany kremnówki;2 żółtka ;cynamon i goździki.Szczypta soli.

Przygotowanie:oczyszczone,opłukane owoce wrzucić do 1 litra wody i gotować,aż owoce będą miękkie.-Jak kompot.
-Doprawiamy do smaku cukrem,szczyptą soli,cynamonem i dodajemy kilka goździków-jeśli ktoś lubi.
-Zupę doprawiamy śmietaną  rozmąconą z żółtkami.Teraz tylko lekko podgrzewamy-nie gotujemy.

Jeśli robimy zupę wiśniową,warto wpierw wydrylować pestki,natomiast najsmaczniejsza jest zupa jagodowa.- Do każdej z zup,można dodać tzw.lane kluseczki. Aby były apetyczne dodaję je lejąc przez mały,czyli wąski lejek. Na tą ilość zupy wystarczy jedno jajko wymieszane z mąką,jeśli dodacie za dużo mąki,można dodać odrobinę wody

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #41 dnia: 04 Lip, 2012, 17:49:09 »
Dla odmiany coś na ostro  ;)

Zupa czosnkowa prowansalska

Składniki: 1 litr gorącego rosołu;5 ząbków czosnku;3 pomidory;1 pęczek natki pietruszki;10 dag pieczarek;4 dag masła;pieprz cayenne;1/2 cytryny;szczypta cukru;sól i biały pieprz.

Przygotowanie:Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać.
-Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
-Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
-Pokrojone składniki poddusić razem na maśle -około 10 minut. Zalać rosołem,doprawić solą,pieprzem,sokiem z cytryny,szczyptą cukru i pieprzem cayenne-gotować 10 minut.

Zupę wlać na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.

Do zupy można podać grzanki.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Lip, 2012, 22:11:33 »
Dzisiejsze przepisy na chłodniki są przeznaczone dla dorosłych  ;)

Chłodnik z wiśni

Składniki 300g wiśni;3 szklanki czerwonego wytrawnego wina;1/2 szklanki cukru; szklanka soku z czerwonych porzeczek; otarta skórka z 2 pomarańczy; kawałek cynamonu; 3-4 goździków.

Przygotowanie Wino z cukrem, startą skórką z pomarańczy, cynamonem i Gożdzikami- zagotować. Gotować na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia,przecedzić i wystudzić.
Wydrylowane wiśnie zmiksować z winem i sokiem porzeczkowym-mocno schłodzić.
Podawać z biszkoptami

Chłodnik z malin

Składniki 6 szklanek malin; szklanka białego wytrawnego wina;1-2 gożdzików; 200g cukru; 4 szklanki śmietany; biszkopty.

Przygotowanie Zagotować wino z cukrem i goździkami. Przecedzić i ostudzić.
-5 szklanek malin zmiksować, przetrzeć przez sito, wymieszać z winem i śmietaną. Schłodzić.
-Przed podaniem wrzucić do zupy ostatnią szklankę malin.
Podawać z biszkoptami

Chłodnik litewski z czernic-czyli z czarnych jagód.

Składniki 4-6 szklanek czarnych jagód;200g cukru; szklanka wytrawnego czerwonego wina; 2 szklanki śmietany.

Przygotowanie-Jagody zmiksować, przetrzeć przez sito i ponownie miksujemy z cukrem i winem.
-Wymieszać ze śmietaną, schłodzić około 3-4 godzin.
Podawać z biszkoptami lub grzankami z bułki

-

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #43 dnia: 09 Paź, 2012, 22:07:54 »
Nadchodzi pora na rozgrzewające zupy ;)

Zupa warzywna z makaronem.

Składniki: 2 litry bulionu; 5 różyczek brokułu; 5 różyczek kalafiora; 5 brukselek;1 marchew;1 pietruszka; sól;papryka słodka do smaku;50g makaronu-najlepiej muszelki; koperek.

Przygotowanie: Na gotujący się bulion, należy wrzucić pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę,całe brukselki.
- Po 10 minutach dodajemy brokuł i kalafior. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron. Zagotować  wg wskazówki na opakowaniu makaronu. Najlepiej wybrać opcję al'dente.Doprawić przyprawami do smaku. Po zagotowaniu odstawić,a makaron sam dojdzie.
-Posiekać drobno koperek i wrzucić do zupy.
-Jeśli mamy taką potrzebę, możemy zabielić łyżką śmietany.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Zupy
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Paź, 2012, 22:22:00 »
Jesienna zupa z cukinią

Składniki:1 młoda cukinia; puszka czerwonej fasoli; pół puszki kukurydzy, lub jedna mała puszka; 1,5 litra bulionu warzywnego; 2 łyżki z oliwek;1 cebula;1 łyżka natki pietruszki;sól;pieprz do smaku.

Przygotowanie- Cukinię należy obrać i usunąć pestki. Pokroić w kostkę ok.1 cm i wrzucamy do bulionu.
-Chwilę gotujemy, aż cukinia się zeszkli.
-Na patelni podsmażamy drobniutko pokrojoną cebulę,podsmażoną dodajemy do cukinii-gotujemy około 5 minut.
-Fasolkę  i kukurydzę odcedzamy na sicie i dodajemy do zupy.Chwilę gotujemy mieszając, przyprawiamy do smaku i przed podaniem posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.