Flaki z żołądków drobiowych-bardziej znana,choć sama jej nie robię,wolę wersję powyżej.
Składniki: 1,5 l rosołu; 80 dag żołądków drobiowych;2 średnie marchewki;sól;pieprz;imbir;gałka muszkatołowa;majeranek.
Przygotowanie:Żołądki dobrze oczyścić,umyć i obgotować -odcedzić,pokroić w paseczki,włożyć do rosołu.
-Marchewkę obrać,opłukać i pokroić w plasterki-dodać do rosołu z pokrojonymi żołądkami posolić.
-Gdy produkty będą miękkie,przyprawić pieprzem,imbirem,majerankiem.
Rosół do ''flaków'' można ugotować na porcji rosołowej,mięso z niej po ugotowaniu można drobno pokroić i dodać do zupy.
Zupa szczawiowa z jajkiem
Składniki: Porcja rosołowa,włoszczyzna,słoik szczawiu konserwowego;2 łyżki kaszki mannej;4 jajka;sól.
Przygotowanie:Gotujemy rosół z porcji rosołowej z pokrojoną włoszczyzną,solimy,gdy włoszczyzna i drób zacznie mięknąć wsypujemy 2 łyżki kaszki -mieszamy aby nie zrobiły się grudki.. Od tej chwili musimy od czasu do czasu zupę pomieszać,ponieważ manna lubi przylegać do dna garnka.
-Gotujemy jajka na twardo,po ugotowaniu hartujemy je zimną wodą,aby się lepiej obierały ze skorupek.
-Następnie kroimy je w większą kostkę.
-Gdy wywar rosołowy jest już gotowy,wrzucamy do niego szczaw,chwilę jeszcze trzymamy na małym ogniu -do zagotowania.Można zabielić łyżką śmietany.
-Do gotowej zupy dodajemy pokrojone jajka.Zupa gotowa.