Autor Wątek: Pieczone pierożki ze śliwkami  (Przeczytany 1830 razy)

Offline Lizabi

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 124
Pieczone pierożki ze śliwkami
« dnia: 25 Lip, 2008, 01:24:35 »
Przepis na 4 porcje

50 dag maki
25 dag masla
3 zoltka
3 lyzki kwasnej smietany
60 dag sliwek
10 dag konfitury z wisni

dodatki:cukier puder, sol

Make posiekac z maslem.Dodac 2 zoltka, smietane i szczypte soli.
Skladniki wymieszac, zagniesc ciasto.
Z ciasta uformowac owalna kule,zawinac w spozywcza przezroczysta folie i chlodzic przez 30min.
Sliwki przekroic, w miejsce pestki wlozyc konfiture.
Ciasto rozwalkowac na grubosc 4 - 5 mm.
Dwiema foremkami o wiekszej i mniejszej srednicy (np. 5cm i 8 cm)wykroic z ciasta taka sama liczbe kolek.
Na srodku mniejszych kolek ulozyc sliwki.Wolny brzeg ciasta wokol sliwek posmarowac zoltkiem rozmaconym z lyzka wody.
Sliwki przykryc wiekszymi kolkami ciasta.Brzegi pierozkow zlepic.
Pierozki ulozyc na wylozonej pergaminem blasze.
Wierzchy posmarowac reszta zoltka.

Piec w tem. 200 stopni okolo 20 minut.

Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
« Ostatnia zmiana: 25 Lip, 2008, 14:47:28 wysłana przez noka »