Przepis na 4 porcje
50 dag maki
25 dag masla
3 zoltka
3 lyzki kwasnej smietany
60 dag sliwek
10 dag konfitury z wisni
dodatki:cukier puder, sol
Make posiekac z maslem.Dodac 2 zoltka, smietane i szczypte soli.
Skladniki wymieszac, zagniesc ciasto.
Z ciasta uformowac owalna kule,zawinac w spozywcza przezroczysta folie i chlodzic przez 30min.
Sliwki przekroic, w miejsce pestki wlozyc konfiture.
Ciasto rozwalkowac na grubosc 4 - 5 mm.
Dwiema foremkami o wiekszej i mniejszej srednicy (np. 5cm i 8 cm)wykroic z ciasta taka sama liczbe kolek.
Na srodku mniejszych kolek ulozyc sliwki.Wolny brzeg ciasta wokol sliwek posmarowac zoltkiem rozmaconym z lyzka wody.
Sliwki przykryc wiekszymi kolkami ciasta.Brzegi pierozkow zlepic.
Pierozki ulozyc na wylozonej pergaminem blasze.
Wierzchy posmarowac reszta zoltka.
Piec w tem. 200 stopni okolo 20 minut.
Przed podaniem posypac cukrem pudrem.