Pasztet z wędzonym łososiem-[może być panga]
Masa pasztetowa:-1/2 kg filetów łososia lub pangi ;2 szklanki śmietany 36%;2 jajka;pęczek szczypiorku;pieprz;sól. -do obkładu 25 dag wędzonego łososia.
Przygotowanie:Filety dokładnie osuszyć i pokroić[prawie zmiażdżyć-]Wymieszać dokładnie z jajkami i wstawić do lodówki.Mocno schłodzone zmiksować,dodać schłodzoną śmietanę ,posiekany szczypiorek,przyprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać.
Keksówkę wyłożyć plasterkami wędzonego łososia,wypelnić masą ,przykryć folią aluminiową i wstawić do większej keksówki wypełnionej do 1/2 wysokości wodą.
Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do stosiedemdziesięciu stopni C i piec godzinę.
Upieczony pasztet ostudzić w temperaturze pokojowej ,wyjąć z blachy ,owinąć folią aluminiową i wstawić na 3-4 godziny do lodówki. Podawać pokrojony w plastry.
W zeszłym roku zrobiłam taki pasztet z pangi ,otuliłam łososiem i tu uważajcie łosoś jest słony ,więc uważajcie aby nie przesolić masy pasztetowej. Z tych składników wyszły mi dwie małe keksówki [używałam tych do jednorazowego użycia] ponieważ w czasie pieczenia pasztet opada.Jednak był smaczny i do Nowego Roku swobodnie przetrwał w lodówce.Jak ktoś lubi można go na półmisku ozdobić sosem majonezowym ,tatarskim lub innym .