Autor Wątek: Pasztet z mięsa ,klasyczny  (Przeczytany 3735 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5522
  • Płeć: Kobieta
Pasztet z mięsa ,klasyczny
« dnia: 15 Gru, 2008, 00:48:52 »
Pasztet z mięsa klasyczny

Masa pasztetowa;-25 dag mięsa wieprzowego bez kości;25 dag chudego mięsa wołowego bez kości;25 dag cilęciny lub nięsa drobiowego bez kości;25 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej;25 dag słoniny;15 dag marchewki;8 dag selera;10 dag pietruszki;20 dag cebuli;2 czerstwe bułki ;4 jajka;2 łyżki masła;2 łyżki oleju;2 liście laurowe;8 ziaren ziela angielskiego ;8 ziaren pieprzu;po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru;pieprz;sól.
Ponadto -2 łyżki tłuszczu ;2 łyzki bułki tartej -do wysmarowania i wysypania foremki.


Przygotowanie:-Marchewki ,seler,pietruszkę obrać ,opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
                            -Mięso umyć ,osączyć ,pokroić na kawałki .
                            -Słoninę opłukać i pokroić w dużą kostkę.
                            -Na patelni rozgrzać olej razem z masłem ,obsmażyć mięso i sloninę na rumiano i przełożyć do
                             garnka .
                           - Cebulę obrać ,pokroić,zrumienić na pozostałym na patelni tłuszczu i włożyć do garnka.Dodać
                             resztę warzyw ,liście laurowe,ziele angielskie,ziarna pieprzu i sól.Wlać tyle wody ,aby przykryła
                             mięso.Gotować na małym ogniu 50-60 min.,aż mięso będzie miękkie.
                           -Watróbkę oplukać ,oczyścić z błon i dodać do mięsa na 10 min.przed końcem gotowania.
                           -Garnek odstawić ,włożyć bułki,aby namiękły.Przestudzone mięso ,wątróbkę,warzywa i bułki dwu
                             krotnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach. 

 --   Do otrzymanej masy wbić jajka ,dodać gałkę muszkatułową ,imbir i pieprz.Dosolić do smaku i bardzo dobrze wymieszać.   Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką i napełnić masę do 2/3 wysokości .Pasztet piec 30-40 min.w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni C.Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem.Jeśli mięso lepi się do patyczka ,piec jeszcze 10-15 min.  Wystudzić w formie.