Pasztet z mięsa klasyczny
Masa pasztetowa;-25 dag mięsa wieprzowego bez kości;25 dag chudego mięsa wołowego bez kości;25 dag cilęciny lub nięsa drobiowego bez kości;25 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej;25 dag słoniny;15 dag marchewki;8 dag selera;10 dag pietruszki;20 dag cebuli;2 czerstwe bułki ;4 jajka;2 łyżki masła;2 łyżki oleju;2 liście laurowe;8 ziaren ziela angielskiego ;8 ziaren pieprzu;po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru;pieprz;sól.
Ponadto -2 łyżki tłuszczu ;2 łyzki bułki tartej -do wysmarowania i wysypania foremki.
Przygotowanie:-Marchewki ,seler,pietruszkę obrać ,opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
-Mięso umyć ,osączyć ,pokroić na kawałki .
-Słoninę opłukać i pokroić w dużą kostkę.
-Na patelni rozgrzać olej razem z masłem ,obsmażyć mięso i sloninę na rumiano i przełożyć do
garnka .
- Cebulę obrać ,pokroić,zrumienić na pozostałym na patelni tłuszczu i włożyć do garnka.Dodać
resztę warzyw ,liście laurowe,ziele angielskie,ziarna pieprzu i sól.Wlać tyle wody ,aby przykryła
mięso.Gotować na małym ogniu 50-60 min.,aż mięso będzie miękkie.
-Watróbkę oplukać ,oczyścić z błon i dodać do mięsa na 10 min.przed końcem gotowania.
-Garnek odstawić ,włożyć bułki,aby namiękły.Przestudzone mięso ,wątróbkę,warzywa i bułki dwu
krotnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych otworach.
-- Do otrzymanej masy wbić jajka ,dodać gałkę muszkatułową ,imbir i pieprz.Dosolić do smaku i bardzo dobrze wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką i napełnić masę do 2/3 wysokości .Pasztet piec 30-40 min.w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni C.Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem.Jeśli mięso lepi się do patyczka ,piec jeszcze 10-15 min. Wystudzić w formie.