Pasztet z kurczaka-
Składniki :-Kurczak,pęczek włoszczyzny,30-40 dag pieczarek,2-3 jajek ,2 łyżki tartej bułki,3 ząbki czosnku,2 cebule,5 dag masła,2 łyżki oleju,wegeta,pieprz,sól,-masło do formy.
Przygotowanie: Obrane,umyte warzywa wrzucić do wrzącej wody;gotować 45 min.Oczyszczonego kurczaka ugotować w wywarze z warzyw.Gdy mięso będzie miękkie ,wyjąc z rosołu,ostudzić i odzielić mięso od kości.
Pieczarki i cebule pokroić i usmażyć na oleju,przepuścić wraz z mięsem dwa razy przez maszynkę do mięsa.Dodać tartą bułkę,przeciśnięty przez praskę czosnek,jaja [surowe],stopione masło,całość doprawić wegetą,pieprzem,solą i starannie wyrobić.
Żaroodporne naczynie lub podłużną blaszkę wysmarować masłem,wypełnić do 2/3 wysokości pasztetem.Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 30 min.
Podawać na zimno z pieczywem,chrzanem lub innymi dodatkami .
Wybrałam pasztet z kurczaka ,ponieważ wiele osób nie lubi smaku wątroby [którą przeważnie dodajemy do pasztetów],ten pasztet jest delikatny i dobry na wielkanocny stół.
T.Borowicz ''Najlepsze pasztety''