Pasta z wędzonej ryby
Składniki:40dag wędzonej ryby;cebula;szczypta kwasku cytrynowego;2 łyżki oliwy;łyżka majonezu;pieprz.
Przygotowanie: Rybę oczyścić z ości i drobno pokroić z cebulką-wymieszać i skropić kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w łyżce przegotowanej wody.
-Dodać majonez i przyprawić do smaku pieprzem.
-Ułożyć mieszaninę w słoiku,zalać oliwą i lekko ucisnąć.Włożyć do lodówki,przykrytą,aby zapach nie rozchodził się w lodówce.
Pasta najsmaczniejsza jest następnego dnia.
Pasta z jaj
Składniki: 3 jajka;nieduża cebula;łyżeczka musztardy;łyżeczka majonezu;pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:-Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki.Jajka rozetrzeć widelcem lub specjalnym durszlakiem na miazgę.
-Cebulkę drobno posiekać, dodać do przetartych jajek.Dodajemy musztardę,majonez.
-Następnie solimy,pieprzymy wg własnego smaku,wszystko mieszamy,na chwilę wkładamy do lodówki.
Pasta jest smaczna do obkładu kanapek.W okresie wiosennym można dodać młodego szczypiorku.
Pasta z jajek z żółtym serem
Składniki:2 jaja;5 dag startego żółtego sera;łyżka majonezu;łyżeczka musztardy;sól;łyżka zielonej pietruszki lub nieduża cebula.
Przygotowanie:Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o średnich oczkach,dodać starty żółty ser,posiekaną natkę pietruszki lub pokrojoną cebulę,majonez,musztardę.
-Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pasta z kiełbasy
Składniki-25 dag kiełbasy-najlepiej parówkowa,lub mortadela;6 dag masła lub margaryny;sól;pieprz;cebula.
Przygotowanie:Kiełbasę zemleć w maszynce,cebulę drobniutko pokroić/w przepisie miałam,aby cebulę zmielić,jednak cebula zmielona jest ostrzejsza i bardziej wydziela się sok/.
-Oba składniki połączyć z masłem lub margaryną na pulchną masę,dodać sól i pieprz.