Autor Wątek: Pasty  (Przeczytany 1282 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Pasty
« dnia: 18 Paź, 2011, 23:28:10 »
Nadchodzi czasem chwila,że mamy dość wędlin.Kombinujemy i wymyślamy dodatki do bułek,chleba.Dobrym wyjściem z ''kłopotu''są pasty,które można używać do posmarowania pieczywa lub można je podawać do posmarowanego masłem pieczywa.Dlatego otworzyłam nowy wątek,aby nie rozdzielać na pasty jajeczne,rybne lub mięsne,wszystkie pasty będziemy wpisywać razem.

Pasta z twarogu lub sera żółtego z rybą wędzoną.

Składniki:20 dag sera twarogowego lub żółtego,najlepiej tylżyckiego;20 dag ryby wędzonej;5 dag śmietany;2 łyżki posiekanego szczypiorku lub innej zieleniny;sól do smaku.

Przygotowanie:Rybę oczyścić ze skóry i ości,utrzeć w miseczce na jednolitą masę lub zemleć razem z serem w maszynce,jeśli używamy sera żółtego ścieramy go na tarce,o drobnych oczkach.
=Do tych składników dodajemy śmietanę najlepiej gęstą,solimy do smaku i wszystko razem mieszamy.

Do tej pasty najlepsze jest ciemne pieczywo.


Pasta twarogowa

Składniki:25 dag sera twarogowego;15 dag gęstej śmietanki;kminek lub mielona papryka;posiekana nać pietruszki;sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:Twaróg dokładnie rozetrzeć na gładką masę,dodać śmietankę,odrobinę pieprzu,jedną z wybranych przypraw-kminek lub paprykę,do smaku posolić.

Taka pasta może być podana z pieczywem lub można jej użyć  jako nadzienie do wydrążonych pomidorów lub ogórków świeżych.
« Ostatnia zmiana: 18 Paź, 2011, 23:31:31 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pasty
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Paź, 2011, 23:00:57 »
Pasta z wędzonej ryby

Składniki:40dag wędzonej ryby;cebula;szczypta kwasku cytrynowego;2 łyżki oliwy;łyżka majonezu;pieprz.

Przygotowanie: Rybę oczyścić z ości i drobno pokroić z cebulką-wymieszać i skropić kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w łyżce przegotowanej wody.
-Dodać majonez i przyprawić do smaku pieprzem.
-Ułożyć mieszaninę w słoiku,zalać oliwą i lekko ucisnąć.Włożyć do lodówki,przykrytą,aby zapach nie rozchodził się w lodówce.
Pasta najsmaczniejsza jest następnego dnia.


Pasta z jaj

Składniki: 3 jajka;nieduża cebula;łyżeczka musztardy;łyżeczka majonezu;pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:-Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki.Jajka rozetrzeć widelcem lub specjalnym durszlakiem na miazgę.
-Cebulkę drobno posiekać, dodać do przetartych jajek.Dodajemy musztardę,majonez.
-Następnie solimy,pieprzymy wg własnego smaku,wszystko mieszamy,na chwilę wkładamy do lodówki.

Pasta jest smaczna do obkładu kanapek.W okresie wiosennym można dodać młodego szczypiorku.


Pasta z jajek z żółtym serem

Składniki:2 jaja;5 dag startego żółtego sera;łyżka majonezu;łyżeczka musztardy;sól;łyżka zielonej pietruszki lub nieduża cebula.

Przygotowanie:Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o średnich oczkach,dodać starty żółty ser,posiekaną natkę pietruszki lub pokrojoną cebulę,majonez,musztardę.
-Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Pasta z kiełbasy

Składniki-25 dag kiełbasy-najlepiej parówkowa,lub mortadela;6 dag masła lub margaryny;sól;pieprz;cebula.

Przygotowanie:Kiełbasę zemleć w maszynce,cebulę drobniutko pokroić/w przepisie miałam,aby cebulę zmielić,jednak cebula zmielona jest ostrzejsza i bardziej wydziela się sok/.
-Oba składniki połączyć z masłem lub margaryną na pulchną masę,dodać sól i pieprz.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pasty
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Paź, 2011, 20:03:00 »
Pasta z jaj i twarogu

Składniki:2 jaja;15 dag twarogu;3 łyżki śmietany;szczypiorek lub koperek;sól.

Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo,oddzielić żółtka.Twaróg utrzeć ze śmietaną i żółtkami na gładką masę,wymieszać z posiekanym białkiem i pokrojonym  drobno szczypiorkiem.Posolić do smaku.


Pasta z wątróbki

Składniki:25 dag wątróbki drobiowej;1 jajko na twardo;2 dag tłuszczu do smażenia;2 dag masła;do 10dag cebuli;sól;pieprz.

Przygotowanie:Wątróbkę obsmażyć,dodać 2-3 łyżki wody i dusić pod przykryciem przez 5 minut.
-Pokrojoną cebulę lekko obsmażyć i przepuścić przez maszynkę razem z wątróbką i jajkami ugotowanymi na twardo.
-Masę dokładnie wymieszać z masłem,doprawić solą i pieprzem

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pasty
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Gru, 2011, 21:48:16 »
Pasta jajeczna -różowa

Składniki:4 ugotowane na twardo jajka;2 łyżki majonezu;2 łyżki koncentratu pomidorowego;sól;pieprz;cukier;2 łodygi selera naciowego.

Przygotowanie:Majonez wymieszać dokładnie z przecierem pomidorowym,doprawić solą,pieprzem i cukrem.
-Łodygi selera obrać,drobniutko posiekać i połączyć z usiekanymi jajkami-wymieszać z poprzednio przygotowanym sosem.
-Można udekorować listkami selera.


Pasta z wędzonego pstrąga

Składniki: 200 g wędzonego pstrąga;4 ugotowane na twardo jajka;łyżka masła;sól;pieprz;łyżka soku z cytryny;łyżka sosu worcester;2 łyżki majonezu.

Sos można kupić gotowy,jego składnikami jest sos sojowy, ocet, melasa, chili, owoce tropikalnych i przyprawy.



Przygotowanie:Obrać ze skóry i ości rybę-zmiksować razem z ugotowanymi żółtkami,masłem,solą,pieprzem,sokiem z cytryny.
-Połączyć z drobniutko posiekanym białkiem,majonezem,sosem worcester.
-Schłodzić.


Pasta piwna

Składniki:250g sera białego;4 łyżki masła;1 cebula;ćwierć łyżeżczki pieprzu cayenne;łyżeczka kminku;sól;pieprz;szczypta cukru;pół szklanki piwa.

Przygotowanie:Zmiksować ser  z masłem,piwem,solą,pieprzem,szczyptą cukru.
-Wymieszać z drobniutko posiekaną cebulą i kminkiem.
-Lekko schłodzić.


Powyższe pasty można wykorzystać do robienia tzw zimnego bufetu,szczególnie na młodzieżowych prywatkach-mam na myśli jutrzejsze sylwestrowe zabawy. Zaletą past jest ich tani koszt,szybkie wykonanie i nie schną na zakąskach,tak jak okład z wędlin.Ważne,aby zjeść wszystko do rana  :P Pomysłowe dziewczyny mogą pokroić chleb z pastami w trójkąty,przybrać zieleniną lub ogórkami lub grzybkami -wszystko zależy od pomysłu osób,które bedą taki zimny bufet przygotowywać.
« Ostatnia zmiana: 30 Gru, 2011, 21:51:35 wysłana przez gaga »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pasty
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sty, 2012, 00:40:23 »
Pasta z pieczarek z jajkiem

Składniki:400g pieczarek;2 łyżki oleju;duża cebula;1 jajko ugotowane na twardo;sól;pieprz;ćwierć łyżeczki suszonego lub łyżeczka świeżego tymianku;łyżka masła.

Przygotowanie:Drobno posiekane pieczarki i cebulę przesmażyć na rozgrzanym oleju,odparować.
-Przestudzić,zmiksować z jajkiem,masłem,solą i pieprzem -wymieszać z tymiankiem. Lekko schłodzić.


Pasta z sera camembert

Składniki: 250g dojrzałego camemberta; 70 g masła;łyżeczka słodkiej papryki;pół łyżeczki mielonego kminku/jest dostępny w handlu/;2-3 łyżki drobniutko posiekanej pietruszki;1 mała cebula;szczypta pieprzu.

Przygotowanie:Utrzeć ser z masłem i drobno pokrojoną cebulą,pieprzem,papryką i kminkiem. Lekko schłodzić.
Tuż przed podaniem dodać zieleninę.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pasty
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lut, 2012, 21:41:32 »
Pasta litewska

Składniki:150g gotowanego kurczaka;łyżka masła;łyżka soku z cytryny;2 łyżki keczupu;łyżka zielonego pieprzu;3-4 łyżki majonezu;2 jajka na twardo.

Przygotowanie: mięso i jaja przepuścić przez maszynkę,zmiksować z keczupem,masłem,sokiem z cytryny,solą,pieprzem-wymieszać z majonezem,schłodzić.


Pasta łososiowa-na 4 osoby

Składniki:300g łososia wędzonego;3 mięsiste twarde pomidory;3 średnie cebule;łyżka majonezu;sól;pieprz.

Przygotowanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem,obrać ze skórki.Obraną cebulę pokroić w kostkę.
-Łososia,cebulę i pomidory zmiksować z majonezem.Przyprawić solą pieprzem i wymieszać na gładką masę. Mocno schłodzić.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pasty
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Mar, 2012, 23:13:42 »
Pasta zielona

Składniki:20 dag sera twarogowego;1/2 szklanki śmietany;garść szczawiu lub szpinaku;natka pietruszki;szczypiorku; w obecnym okresie można dodać rzeżuchę;łyżeczka masła;sól do smaku.

Przygotowanie : Zieleninę opłukać,dobrze otrząsnąć i drobno posiekać.
-W rondelku stopić masło,włożyć zieleninę i poddusić przez kilka minut na małym ogniu-nie podsmażać. Ostudzić.
-Twaróg rozdrobnić,połączyć ze śmietaną i rozetrzeć na gładką masę.Dodać zieleninę. Doprawić solą.

Można użyć rozmrożonego,osączonego szpinaku- 1/4 opakowania,jednak wtedy do sera dodajemy mniej śmietany.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5521
  • Płeć: Kobieta
Odp: Pasty
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lip, 2012, 23:02:55 »
Pasta brzoskwiniowa

Składniki: 2 duże dojrzałe brzoskwinie;250g tłustego twarożku;łyżeczka słodkiej mielonej papryki;2 łyżeczki curry;1/2 szklanki śmietany;kieliszek porto lub sherry;po 1/2 łyżeczki soli i cukru;szczypta pieprzu.

Przygotowanie:Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skórki,usnąć pestki.
-Jedną brzoskwinię miksujemy ze serkiem,śmietaną,alkoholem,papryką,curry,solą i pieprzem na gładką masę.
-Drugą brzoskwinię drobniutko siekamy i dodajemy do zrobionej masy.Wymieszać i lekko schłodzić.
-Przed podaniem można udekorować listkami zielonej pietruszki.


Pasta jabłkowa

Składniki: 2 winne jabłka;łyżeczka soku z cytryny;1 duża cebula;300g twarogu;2 łyżki śmietany;łyżka posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie: Twaróg miksujemy ze śmietaną,solą i drobno pokrojoną cebulą.
-Obrane jabłka zetrzeć na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny.Mieszamy ze zmiksowanym twarożkiem.Lekko schładzamy.
-Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.