Autor Wątek: Paluszki Suwalskie  (Przeczytany 1687 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Paluszki Suwalskie
« dnia: 23 Sie, 2008, 15:38:04 »
Paluszki suwalskie.

Składniki :- 15 dag ugotowanych ziemniaków [3 średniej wielkości]
                    -  12,5 dag smalcu,
                    -  20 dag mąki,
                    -  2 jajka,
                    -  szczypta kminku,
                    -  sól,
                    -  tłuszcz do smarowania blachy.
Przygotowanie:- Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę,
                           -  Mąkę przesiać ze szczyptą soli ,proszkiem do pieczenia,posiekać z tłuszczem ,a nastepnie dodać ziemniaki,
                              jedno jajko oraz kminek i szybko zagnieść .
                           - Formować paluszki ,układać na natłuszczonej blaszce.
                           - Jajko lekko ubić ,posmarować nim paluszki i wstawić do nagrzanego piekarnika [200 stopni C]upiec na złoty
                              kolor.
 Podawać od razu na ciepło do czystych zup np. barszczu.Można także podać do piwa lub nawet do herbaty.
                           -