Paluszki suwalskie.
Składniki :- 15 dag ugotowanych ziemniaków [3 średniej wielkości]
- 12,5 dag smalcu,
- 20 dag mąki,
- 2 jajka,
- szczypta kminku,
- sól,
- tłuszcz do smarowania blachy.
Przygotowanie:- Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę,
- Mąkę przesiać ze szczyptą soli ,proszkiem do pieczenia,posiekać z tłuszczem ,a nastepnie dodać ziemniaki,
jedno jajko oraz kminek i szybko zagnieść .
- Formować paluszki ,układać na natłuszczonej blaszce.
- Jajko lekko ubić ,posmarować nim paluszki i wstawić do nagrzanego piekarnika [200 stopni C]upiec na złoty
kolor.
Podawać od razu na ciepło do czystych zup np. barszczu.Można także podać do piwa lub nawet do herbaty.
-