Autor Wątek: Ogórki Meksykańskie  (Przeczytany 4548 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Ogórki Meksykańskie
« dnia: 18 Sie, 2008, 23:43:34 »
Ogórki Meksykańskie.

  Składniki: - 4 kg ogórków zielonych ,
                       - 8 łyżek soli,
                       - 2-3 łyżek chilli,
                       - 1/2 szklanki oleju [córka robiła na oliwie z oliwek]
                       - 1 główka czosnku,
                       - 1 1/2 szklanki octu spiryt.
                       - 50g cukru,
                       - 6 liści laurowych,
                       -  3-4 łyżek gorczycy,
                       - kilka ziaren ziela angielskiego,
                       - 1 łyżka mielonej słodkiej papryki lub 1 świeża chilli.

   Przygotowanie : 1) Ogórki opłukać ,osuszyć ,pokroić w plastry o grubości 2 cm.
                                 2) Oprószyć solą i przełożyć do miski--odstawić na 12 godz. w chłodne miejsce.Od czasu do czasu pomie-
                                     szać ,aby wchłonęły sól.
                                 3) Zgotować olej w rondlu i zalać ogórki,dodać zmiażdżony czosnek,chilli,słodką paprykę,liście laurowe,
                                     ziele angielskie ,gorczycę.
                                 4) Zagotować ocet w innym garnku ,dodaj cukier.Należy mieszać ,aby cukier się rozpuścił.Gorącą zalewą
                                     zalać ogórki,ktore są już w oliwie.Odstawić ponownie na 12 godz.
                                 5) Przełożyć do słoików ,dobrze zakręcić - nie trzeba pasteryzować.
 Córka ,długo nie czekała już po jednej nocy były zjadliwe.Lepiej jednak niech trochę postoją.