Ogórki Meksykańskie.
Składniki: - 4 kg ogórków zielonych ,
- 8 łyżek soli,
- 2-3 łyżek chilli,
- 1/2 szklanki oleju [córka robiła na oliwie z oliwek]
- 1 główka czosnku,
- 1 1/2 szklanki octu spiryt.
- 50g cukru,
- 6 liści laurowych,
- 3-4 łyżek gorczycy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki lub 1 świeża chilli.
Przygotowanie : 1) Ogórki opłukać ,osuszyć ,pokroić w plastry o grubości 2 cm.
2) Oprószyć solą i przełożyć do miski--odstawić na 12 godz. w chłodne miejsce.Od czasu do czasu pomie-
szać ,aby wchłonęły sól.
3) Zgotować olej w rondlu i zalać ogórki,dodać zmiażdżony czosnek,chilli,słodką paprykę,liście laurowe,
ziele angielskie ,gorczycę.
4) Zagotować ocet w innym garnku ,dodaj cukier.Należy mieszać ,aby cukier się rozpuścił.Gorącą zalewą
zalać ogórki,ktore są już w oliwie.Odstawić ponownie na 12 godz.
5) Przełożyć do słoików ,dobrze zakręcić - nie trzeba pasteryzować.
Córka ,długo nie czekała już po jednej nocy były zjadliwe.Lepiej jednak niech trochę postoją.