Sposób na dobry kompot
Do ugotowania kompotu nie trzeba wiele. Kilka jabłek, garść truskawek, trochę cukru i odrobina cynamonu dodanego na koniec – i właściwie po 20 minutach gotowania kompot jest gotowy.
Jeśli chodzi o kompoty, nie ma reguł co do proporcji owoców względem wody. Są bowiem miłośnicy kompotów bardzo aromatycznych, gęstych, i tacy, którzy lubią wodę złamaną owocowym smakiem.
Najlepiej do kompotów nadają się owoce o wyrazistym, kwaskowatym smaku, dlatego te delikatniejsze dobrze jest gotować z dodatkiem owoców kwaskowatych.
Nie musisz obierać owoców ze skórki, chyba że chcesz użyć później gotowanych owoców np. do galaretek. Ważne jest jednak, aby gotować owoce bez pestek – inaczej kompot może mieć gorzkawy smak. Poza tym z pestek może przenikać do kompotu kwas pruski, który jest szkodliwy.
Warto gotować kompoty z dodatkiem takich przypraw jak wanilia, cynamon, goździki, a nawet konfitura różana.
Po ugotowaniu, wyjmij owoce z kompotu – unikniesz w ten sposób powstaniu owocowej pulpy.
np.
Kompot z truskawek bardzo szybki!
SKŁADNIKI:
* 1 kg truskawek
* Cukier (najlepiej brązowy)
* szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy i obrywamy szypułki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchenkę. W momencie zagotowania sie wody wyłączamy gaz. Wtedy kompot jest aromatyczny a owoce nie rozpadają się. Wsypujemy cukier (w zalezności jak kompot ma byc słodki) i szczyptę cynamonu.
Porzeczkowy kompot do obiadu
SKŁADNIKI:
* 80 g porzeczek
* Cukier 40 g
* Woda 100 g
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone owoce porzeczek wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i szybko doprowadzić do zagotowania, po czym dogotować na słabym ogniu. Doskonale nadaje się do obiadu.
Kompot z rabarbaru
SKŁADNIKI:
* 1/2 kg rabarbaru (po obraniu)
* 8 łyżek cukru (zależy od upodobań)
* kawałek suszonej skórki pomarańczy
* 2,5 l wody
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar obrać i pokroić w kawałki około 1,5 cm . Do garnka włożyć pokrojony rabarbar , cukier i skórkę . Od zawrzenia gotować 10 minut .