Autor Wątek: Napoje bezalkoholowe  (Przeczytany 9947 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Napoje bezalkoholowe
« dnia: 28 Lis, 2009, 00:22:37 »
Rozgrzewający napój

Składniki :5 szklanek soku jabłkowego;2 laski kory cynamonowej;6 goździków;1/4 łyżeczki ziarenek kardamonu;1/2 cytryny;1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie :Do garnka o grubym dnie wlej sok i wsyp przyprawy.Doprowadzić do wrzenia ,następnie przykryj naczynie i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.Przecedź przez drobne sitko. Cytrynę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodawaj po plasterku do każdej filiżanki rozgrzewającego napoju.Można dosłodzić napój miodem.



Herbata korzenna

Składniki :1 łyżeczka czarnej herbaty lub owocowej;1/2 łyżeczki kakao ;szczypta cynamonu;szczypta zmielonej wanilii;1 goździk;łyżeczka drobno pokrojonego imbiru;roztarte nasiono kardamonu;szczypta soli;szczypta pieprzu cayenne.

Przygotowanie:Imbryczek stawiamy na podstawce ze świeczką i wrzucamy do niego wszystkie przyprawy.Wszystko zalewamy wrzątkiem,mieszamy i parzymy kilka minut.Gorącą herbatę rozlewamy do filiżanek.Można posłodzić cukrem trzcinowym lub miodem .Herbatę można zalewać kilkakrotnie.


Mleko z szafranem i pistacjami

Składniki :1 litr mleka ;1/4 łyżeczki sproszkowanego szafranu;10 niesolonych orzeszków pistacjowych ;1/2 łyżeczki cynamonu;3 łyżki miodu.

Przygotowanie:Należy obrać orzeszki pistacjowe,a następnie ,mielimy je w młynku do kawy lub rozcieramy je w moździerzu na proszek.Do garnka o grubym dnie wlewamy mleko,dalej dodajemy szafran,cynamon oraz połowę proszku pistacjowego.Gdy się wszystko zagotuje ,zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut.Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy miód.Jeszcze gorące mleko rozlewamy do kubków i posypujemy resztą mielonych pistacji.

   
« Ostatnia zmiana: 03 Gru, 2010, 22:10:22 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lis, 2009, 21:35:14 »
Herbatka imbirowaoryginalna nazwa -Adrak Czai -najlepiej pić gorącą .

Składniki:3 łyżki startego korzenia imbiru;4 łyżki miodu lipowego,może być cukier; 1 cytryna;1 mała pomarańcza;szczypta pieprzu cayenne;można dodać 3 łyżki posiekanych liści mięty.

Przygotowanie:Do rondelka wlać 3 szklanki wody,wsypujemy imbir,2 łyżki mięty ,jeśli lubicie;gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut,nie przykrywamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy miód i dokładnie mieszamy.Następnie należy przecedzić .Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny i całej pomarańczy.Wsypujemy szczyptę pieprzu cayenne,można dodać jeszcze plasterek cytryny i posypujemy 1/2 łyżeczką posiekanej mięty.


Waniliowa Rapsodia

Składniki:Łyżeczka czarnej herbaty;2 laski wanilii;1/2 łyżeczki kardamonu; owoce kandyzowane-śliwki ,pomarańcza;miód.

Przygotowanie: W rondelku zagotuj 3 szklanki wody,następnie należy wyłączyć ogień ,wsyp łyżeczkę herbaty i zaparzaj 3 minuty pod przykryciem .Przecedź,a potem dodaj owoce kandyzowane,wanilię i kardamon.Ponownie wszystko zagotuj,aż aromaty przypraw się zmieszają.Podawaj z dodatkiem miodu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sty, 2010, 19:08:50 »
Rozgrzewająca kawa z przyprawami

Składniki:4 łyżki likieru migdałowego /amaretto/;4 filiżanki gorącej kawy;laska cynamonu;4 goździki;duża szczypta kardamonu;duża szczypta gałki muszkatołowej;4 łyżki brązowego cukru lub 2 świeże figi.

Przygotowanie:W garnku podgrzać kawę z cynamonem ,goździkami ,gałka muszkatołową ,kardamonem i cukrem.Zostawić na 5 minut,by naciągnęła .Przelać przez sitko do czterech filiżanek,dodać likier.Można podawać z połówkami fig nadzianymi na wykałaczkę lub laskę cynamonu.


Kawa z ajerkoniakiem

Składniki:30-40ml ajerkoniaku;filiżanka gorącej kawy;łyżeczka cukru;2 łyżki bitej śmietany;kawa rozpuszczalna i kakao do posypania.

Przygotowanie :Ajerkoniak wlać do ogrzanej filiżanki.Kawę posłodzić i wlać do ajerkoniaku.Przybrać bitą śmietaną i posypać rozpuszczalną kawą i kakao.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Sty, 2010, 21:26:25 »
Grog czekoladowy

Składniki :10 dag cukru;3 łyżki czekolady rozpuszczalnej;2 laski cynamonu;szklanka mleka;ćwierć szklanki rumu;pojemniczek kremówki;mielony cynamon do posypania;sok z cytryny i cukier do ozdobienia szklaneczek.

Przygotowanie:Brzegi czterech szklaneczek zanurzyć najpierw w soku z cytryny,a następnie w cukrze. Cukier gotować ze szklanką wody,aż do uzyskania syropu.Dodać czekoladę ,laski cynamonu i mleko.Zostawić na 5 minut pod przykryciem .Jeszcze krótko podgrzać i dodać rum.Od razu przelać grog do szklaneczek i podawać ozdobiony bitą śmietaną i posypany cynamonem.


Poncz herbaciany

Składniki :4-6 łyżeczek listków czarnej herbaty ,pół butelki czerwonego wina;10-15 dag białego lub brązowego cukru;2 laski cynamonu;3 ziarnka ziela angielskiego ;3 goździki ;imbir;gałka muszkatołowa;sok z pomarańczy;2 łyżki likieru pomarańczowego''Cointreau''.

Przygotowanie :Herbatę zalać 3 szklankami wrzącej wody i parzyć 5 minut pod przykryciem .Wino zagotować z cukrem i przyprawami ,stale mieszając.Zostawić na małym ogniu na 5 minut.Wino przecedzić ,wlać herbatę i sok pomarańczowy oraz likier.Podawać w podgrzanych szklaneczkach lub w naczyniu do ponczu.
Uwaga !Poncz będzie bardziej aromatyczny ,jeśli do gotowania dodamy skórkę z pomarańczy naszpikowaną goździkami.Do słodzenia możemy użyć miodu.

Herbata z wiśniówką

Składniki:Torebka herbaty z hibiskusa ;pół pomarańczy;szczypta imbiru;50ml wiśniówki;kilka wiśni z kompotu.

Przygotowanie :Herbatę włożyć do kubka z wrzącą wodą i parzyć 5 minut pod przykryciem.Przelać do garnuszka .Połówkę pomarańczy obrać tak ,aby powstała spirala i wycisnąć sok.Dodać go do herbaty wraz z cynamonem ,imbirem i wiśniówką.Podgrzać ,ale nie gotować .Przelać do nagrzanych szklaneczek .Ozdobić spiralą z pomarańczy i wiśniami .

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Sty, 2010, 23:34:05 »
Owocowy eliksir na chłody

Składniki :szklanka soku jabłkowego;szklanka nektaru brzoskwiniowego;3 torebki herbaty najlepiej -Lipton Green Tea.

Przygotowanie:Wlej sok i nektar do garnuszka i doprowadź do wrzenia,zdejmij z ognia.Dodaj torebki herbaty i zostaw pod przykryciem przez 2 minuty.Następnie usuń torebki herbaty.Podawaj w kubkach.Można udekorować plasterkami jabłka.


Rubinowa przyjemność

Składniki:1 i 1/3 szklanki wody ;3 torebki Lipton Yellow Label;przełamana laska cynamonu;1/3 szklanki cukru;1/3 szklanki soku żurawinowego;szklanka czerwonego wina.

Przygotowanie:Zagotuj wodę w garnku.Dodaj torebki herbaty i przyprawy.Gotuj pod przykryciem 5 minut.Usuń torebki.Wsyp cukier,dolej sok i wino.Podgrzej. Usuń laskę cynamonu.
Podawaj w kubkach ,udekorowanych skórką pomarańczy.


Poncz mango-brzoskwiniowy

Składniki:4 torebki herbata Lipton/najlepiej owocowa brzoskwinia i mango/ ; szklanka białego rumu;1/2 szklanki likieru brzoskwiniowego;3 brzoskwinie;1 mango;sok z 1 limonki;2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:Herbatę Lipton brzoskwinia i mango zaparz w 1 l.wody.Dodaj cukier i odstaw napar do ostygnięcia .Brzoskwinie i mango pokrój w kawałki ,usuń pestki,włóż do dużej wazy i skrop sokiem z limonki.Do ostudzonej herbaty dodaj szklankę rumu i likier brzoskwiniowy.Powstałym ponczem zalej owoce i wymieszaj.Napój można podawać na ciepło -należy podgrzać ,ale nie można zagotować.Można również podać na zimno z dodatkiem kostek lodu.


Poncz cytrusowy

Składniki:4 torebki herbaty Lipton-owoce cytrusowe;szklanka białego słodkiego wina;2 limonki;około 1 kg owoców cytrusowych-pomarańcza i cytryny;1 litr wody mineralnej ;2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie :Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody;napar odstaw do ostygnięcia ,a kiedy będzie już chłodny dodaj szklankę wina i wymieszaj.Owoce umyj,obierz ze skórki,pokrój na plasterki.Przełóż do dużej ,najlepiej szklanej wazy,posyp cukrem,zostaw na 10-15 minut. Po tym czasie zalej je ponczem przygotowanym z herbaty Lipton -owoce cytrusowe i wina .Na koniec dodaj mocno schłodzoną wodę mineralną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sty, 2010, 20:49:13 »
Herbata waniliowa-dla 6 osób.

 Składniki:przekrojona laseczka wanilii;mały kawałek cynamonu;6 torebek herbaty Lipton Yellow Label;1 litr wody.

 Przygotowanie:Wanilię ,cynamon i herbatę zalać wrzącą wodą .Odstawić do naciągnięcia ,a następnie wymieszać ,wyjąć torebki i odcedzić przyprawy.Podawać na gorąco .


Herbata z winem

 Składniki:Butelka czerwonego wina;1/2 litra herbaty Lipton Yellow Label;cukier ;skórka starta ze świeżej cytryny.

 Przygotowanie:Wino podgrzać ,ale nie gotować.Zalać wino 1/2 l mocnej herbaty. Dodać cukier do smaku i przyprawić skórką cytryny.



Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Cze, 2010, 15:28:46 »
Kwas z chleba i chmielu

Składniki:1 kg suszonego razowego chleba;50dag cukru;7,5 l wody;2,5 dag drożdży;2,5 dag rodzynków;1 dag suszonego chmielu.

Przygotowanie:Zagotować 5 l  wody,zalać chleb i postawić na 12 godz.Chmiel zalać 2,5 l wody i gotować na słabym ogniu 20 minut.Zestawić z ognia ,naczynie szczelnie przykryć ściereczką [obwiązać ] i odstawić na 3-4 godz.Następnie obydwa płyny przecedzić i połączyć razem.Dodać do ciepłego napoju [30 stop.C]cukier,rodzynki i drożdże roztarte z odrobiną cukru.Zostawić w ciepłym miejscu na 15-20 godz.;potem przecedzić i zlać do butelek.



Potrawy regionalne -Podlasie wyd.Łomża 1989r
« Ostatnia zmiana: 04 Gru, 2010, 06:46:23 wysłana przez the_mask »

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sie, 2010, 20:45:24 »
Sposób na dobry kompot

Do ugotowania kompotu nie trzeba wiele. Kilka jabłek, garść truskawek, trochę cukru i odrobina cynamonu dodanego na koniec – i właściwie po 20 minutach gotowania kompot jest gotowy.
Jeśli chodzi o kompoty, nie ma reguł co do proporcji owoców względem wody. Są bowiem miłośnicy kompotów bardzo aromatycznych, gęstych, i tacy, którzy lubią wodę złamaną owocowym smakiem.
Najlepiej do kompotów nadają się owoce o wyrazistym, kwaskowatym smaku, dlatego te delikatniejsze dobrze jest gotować z dodatkiem owoców kwaskowatych.
Nie musisz obierać owoców ze skórki, chyba że chcesz użyć później gotowanych owoców np. do galaretek. Ważne jest jednak, aby gotować owoce bez pestek – inaczej kompot może mieć gorzkawy smak. Poza tym z pestek może przenikać do kompotu kwas pruski, który jest szkodliwy.
Warto gotować kompoty z dodatkiem takich przypraw jak wanilia, cynamon, goździki, a nawet konfitura różana.
Po ugotowaniu, wyjmij owoce z kompotu – unikniesz w ten sposób powstaniu owocowej pulpy.

np.

Kompot z truskawek bardzo szybki!

SKŁADNIKI:

    * 1 kg truskawek
    * Cukier (najlepiej brązowy)
    * szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myjemy i obrywamy szypułki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchenkę. W momencie zagotowania sie wody wyłączamy gaz. Wtedy kompot jest aromatyczny a owoce nie rozpadają się. Wsypujemy cukier (w zalezności jak kompot ma byc słodki) i szczyptę cynamonu.

Porzeczkowy kompot do obiadu

SKŁADNIKI:

    * 80 g porzeczek
    * Cukier 40 g
    * Woda 100 g

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone owoce porzeczek wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i szybko doprowadzić do zagotowania, po czym dogotować na słabym ogniu. Doskonale nadaje się do obiadu.


Kompot z rabarbaru

SKŁADNIKI:

    * 1/2 kg rabarbaru (po obraniu)
    * 8 łyżek cukru (zależy od upodobań)
    * kawałek suszonej skórki pomarańczy
    * 2,5 l wody

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar obrać i pokroić w kawałki około 1,5 cm . Do garnka włożyć pokrojony rabarbar , cukier i skórkę . Od zawrzenia gotować 10 minut .


Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje bezalkoholowe
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Gru, 2010, 16:00:07 »
Cafe banana (Bananowa kawa)

Składniki:

1 duży banan lub 2 małe
120 ml zimnego mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:

Banana, mleko, kawę i cukier wrzucamy do blendera i dobrze miksujemy. Podajemy od razu w wysokich szklankach.

Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje bezalkoholowe
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Gru, 2010, 21:54:55 »
Kompot z suszu

Potrzebne jest opakowanie mieszanki z suszonych owoców,można również użyć owoce suszone-nasze krajowe.W pierwszym przypadku gotuję kompot bez cukru,jednak morele i daktyle przed gotowaniem kroję na mniejsze kawałki.W trakcie gotowania,pęcznieją i nieładnie wyglądają.Natomiast,jeśli używamy owoców naszych krajowych,dodajmy 1/2 szklanki cukru lub miodu do smaku. Śliwek nie trzeba kroić,natomiast suszone całe gruszki kroję na mniejsze kawałki,jabłka najczęściej suszymy pokrojone,zatem nie wymagają dodatkowego krojenia.
Po ugotowaniu,próbujemy jeśli potrzebne,dodaję kilka kropel cytryny.

Offline biza

  • Mega Poster
  • *****
  • Wiadomości: 1702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje bezalkoholowe
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sty, 2011, 14:40:11 »
Czekolada na gorąco

Składniki na 1 porcję:

200 ml mleka
25 g czekolady gorzkiej
25 g czekolady mlecznej
ew. szczypta cynamonu

Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać cynamon. Zamieszać.

Przelać do ogrzanej filiżanki. Podawać z biszkopcikami.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje bezalkoholowe
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lip, 2011, 13:57:39 »
Koktajl na letnie upałyi dla urody.Nie wpisuję tego przepisu do ''Zdrowia i Urody'',bo bez względu na cel jaki chcemy osiągnąć,sok ten jest odpowiedni na ciepłe dni- a,że przy okazji doda nam urody.... ;)

Składniki:500g marchwi;3 brzoskwinie-400g;1 banan-100g.
Przygotowanie-wycisnąć sok z marchwi,zmiksowane bez skórki brzoskwinie i banan- wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać.
Po kilku dniach systematycznego picia tego soku,skóra zostaje odżywiona i zyska świeży wygląd.Sok ten zawiera dużo witamin,soli minerealnych,beta-karotenu i zdrowych kwasów tłuszczowych.


Moda na zdrowie

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje bezalkoholowe
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lut, 2012, 22:28:59 »
Kawa z miodem i imbirem-rozgrzewająca.

Składniki:6 łyżek drobno mielonej kawy;1/2 łyżeczki imbiru;8 łyżeczek miodu;2 szklanki przegotowanej wody.szklanka bitej śmietanki.

Przygotowanie:Do rondelka wsypać imbir,zalać wodą doprowadzić do wrzenia,następnie gotować przez 3 minuty na małym ogniu.
-Do dzbanka wlać rozpuszczony miód,wsypać kawę,zalać imbirowym wrzątkiem,dokładnie wymieszać.Lekko ostudzić.
-Podawać z bitą śmietaną.

Offline Marcinek_94

  • Weteran
  • ***
  • Wiadomości: 327
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Napoje bezalkoholowe
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lut, 2012, 23:17:44 »
Kawa late-na poranne siedzenia na forum

Składniki: kawa rozpuszczalna , mleko , miód , wysoka szklanka.


Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko i podgrzać . W międzyczasie , gdy nam mleczko się podgrzewa robimy kawe, po zalaniu stawiamy ja na 1-2 do lodówki by odstygła trochę .(dobrze jest trochę posłodzić)
Mleko wlewamy do miski i  blenderem ubijamy aż powstanie nam piana. Bierzemy szklankę i dodajemy 3 łyżeczki miodu , później 3/4 szklanki wypelniamy mlekiem , natomiast piana która nam się wytowrzyła musi stanowić 1/4 szklanki .
Wlewamy kawe powoli i po ściance , i pięknie wychodzi nam trójwarstwowa late .Później wystarczy zamieszać .
 Gdy serwujemy znajomym , dobrze jest dodać bitej śmietany .
« Ostatnia zmiana: 08 Lut, 2012, 06:31:20 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje bezalkoholowe
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Cze, 2012, 23:44:47 »
Sok na dobre opalanie na 4 porcje.

Składniki:2 duże marchewki -25 dag;1 duża morela -30dag;2 pomarańcza-30dag;1 banan;4 listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie:Marchew obrać,przekroić w pół i wycisnąć sok w sokowirówce.
-Pomarańcza sparzyć wrzątkiem i wycisnąć do naczynia sok.
-Banana i morelę zmiksować blenderem.
-Całość dokładnie wymieszać,przelać do szklanek i podawać z listkiem mięty.


Sok chroniący oczy.

Składniki:30 dag czarnych jagód;20 dag arbuza;10dag malin;2 duże jabłka.4 listki mięty.

Przygotowanie:Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę.Podawać z listkami mięty.

Sok z jagód zawiera cenne dla oczu antocyjany.Obydwa soki posiadają wiele cennych witamin i minerałów.


Moda na zdrowie - czerwiec.