Litewski dzbanuszek
Składniki -3kg owoców [poziomki,maliny,porzeczki,wiśnie ,śliwki ,jabłka];2kg cukru;3 szklanki wódki;1 szklanka spirytusu;szklanka rumu.
Wykonanie-Do dużego ,szczelnie zamykanego słoja wrzucamy warstwami poziomki i maliny ,przesypując każdą warstwę cukrem.-Zalewamy wódką wymieszaną ze spirytusem,szczelnie zakrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu.
-W miarę dojrzewania dokładamy owoców,przesypując je cukrem.-Po ułożeniu ostatniej warstwy owoców i cukru zostawiamy na dwa dni.-Potem wlewamy rum,bardzo mocno potrząsamy słojem i zostawiamy na dwa miesiące.
-Filtrujemy ,rozlewamy do butelek,korkujemy i zostawiamy na kilka miesięcy.
Coś mocniejszego
Składniki :butelka czerwonego wina,rum lub brandy;3-4 goździki;gałka muszkatołowa;laska wanilii;2 pałeczki cynamonu;1/2 pomarańczy;1/2 cytryny ;kawałek świeżego imbiru.
Przygotowanie: Do garnka wlewamy butelkę wina,najlepiej półsłodkiego -podgrzewamy.Pamiętamy ,aby nie doprowadzić do wrzenia,bo straci aromat. Następnie dodajemy cynamon ,wanilię ,goździki ,odrobinę utartego imbiru i gałki muszkatołowej.Owoce myjemy i kroimy na grubsze cząstki wraz ze skórką,a następnie wrzucamy do grzańca.Na końcu dla aromatu dolewamy kieliszek rumu.
Żenicha-kresowa nalewka różana.
Składniki :1 kg zdrowych dojrzałych owoców róży;5-6 goździków;po łyżce suszonej mięty i suszonych kwiatów rumianku;3 szklanki spirytusu;2 szklanki czystej wódki [40%];2 szklanki miodu;2 szklanki źródlanej wody.
Wykonanie: Owoce [najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach]myjemy ,osuszamy,nakłuwamy i wrzucamy do gąsiorka.-Dodajemy mietę ,rumianek i goździki,zalewamy spirytusem,bardzo szczelnie zamykamy.
-Zostawiamy w ciepłym miejscu na 5-6 tygodni [często potrząsamy gąsiorkiem]-Zlewamy nalewkę ,a owoce wyciskamy.Zlany płyn cedzimy przez gęste płótno.Zagotowujemy miód z dwiema szklankami wody,odszumowujemy,studzimy.-Mieszamy z wódką i nalewką,wlewamy do butelek,szczelnie korkujemy i zostawiamy na co najmniej 3-4 miesiące.
Przed laty był to trunek przygotowywany przez panny i dla panien na wydaniu,rozpoczynający okres zalotów i zaręczyn. Jest to silna rozgrzewająca nalewka o intensywnym zapachu i smaku.
''Papatacze,bubliczki,moskole...''-H.Szymanderska