Grzane piwo ze śmietanką
Składniki:3 szklanki jasnego piwa;3 żółtka;3 łyżki cukru;3/4 szklanki śmietany kremówki;3 goździki;1/2 laski wanilii;2 cm kory cynamonowej.
Przygotowanie:Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
-Piwo zagrzać pod przykryciem z goździkami,wanilią,cynamonem,po zagrzaniu przyprawy wyjąć z piwa.
-Gorące piwo wlewać powoli do żółtek,cały czas ubijając trzepaczką.
-Gdy płyn nabierze konsystencji piany,dodać śmietankę-wymieszać i od razu podawać.
Kruszon kresowy
Składniki:butelka czerwonego wytrawnego wina;kieliszek rumu;2-3 łyżki cukru pudru;pół szklanki soku z truskawek;pół szklanki mineralnej wody;200 g poziomek.
Przygotowanie: Wymieszać świeżo wyciśnięty sok z truskawek z wodą mineralną-zamrozić w kostkach.
-Umyte,osuszone poziomki ułożyć w wazie,posypać cukrem pudrem,skropić rumem-wstawić na godzinę do lodówki.
-Wyjąć z lodówki,wrzucić kostki lodu,zalać winem i od razu podawać w wysokich szklankach.
Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej -H.Szymanderska. Odnośnie książek p.H.Szymanderskiej -znajduję w nich wiele przepisów,które znajdują się w mojej starej,kruszącej się książce kucharskiej mojej babci. Może dlatego takim sentymentem darzę tą autorkę.