Autor Wątek: Napoje alkoholowe  (Przeczytany 32404 razy)

mycha777

  • Gość
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Wrz, 2010, 09:26:30 »
No to już wiem czym się wszyscy w Suwałkach rozgrzewają w długie zimowe wieczory.

Ja jestem niecierpliwy i nie mógłbym czekać dni a co dopiero tygodni na efekt.

2 godziny przed imprezą biorę 0,5 l wódki, 6 ładnych limonek - nie cytryn, i cukier (po 2 łyżeczki na limonkę minimum).
Limonki dokładnie myję i sparzam. Kroję na 8 części łącznie ze skórką i wrzucam do garnka. Do tego cukier - w tym przypadku 12 łyżeczek. Butelkę od wódki myję i denkiem rozciskam limonki z cukrem - minimum narzędzi :-)
Rozcisnąć trzeba porządnie aby aromat ze skórki także się wydostał.
Wlewam wódkę i mieszam aż cukier się rozpuści. Sprawdzam czy jest wystarczająco słodkie.
I teraz 2 wersje podania.
1. Przelać do dzbanka już bez limonek, dorzucić lód i kilka plasterków limonki do dekoracji.
Nikt się wtedy nie bawi w kieliszki - a że kompletnie wódki się nie czuje to tym bardziej jest OK
2. lub odcedzić całość i wlać do butelki i podawać standardowo. Ale ze względu na niewinny aromacik i smak rozlewanie przechodzi w tryb ciągły co jest dość męczące.

Jeśli więc ktoś nie lubi czystej lub innych mocnych mixtur z mocno wyczuwalnym aromatem wódki - polecam moją miksturkę.

Offline MORDUK

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 758
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Wrz, 2010, 10:29:19 »
Mycha777 wypróbuje na sto prc. Podejrzewam, że nieźle kopie. Spożycie oczywiście tylko w granicach rozsądku i dla zdrowotności  ;D

Kiedys czytałem wywiad z Pawłem Kukizem, w którym padło pytanie o drink jaki lubi najbardziej. Odpowiedź brzamiała

Przepis - próbowałem wypiłem dwa i zwaliło z nóg
100 gr ultra super zmrożonej wódki ABSOLUT plus do tego 100 gr super ultra zmrożonej wódki ABSOLUT plus do tego 50 gr super ultra zmrożonej wódki ABSOLUT i plus do tego pare kostek lodu.
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Wrz, 2010, 07:52:13 »
NALEWKA WINOGRONOWA

Składniki:
1 kg ciemnych winogron
1 l spirytusu lub wódki jeśli ktoś woli słabsze
0,5 kg cukru lub płynnego miodu wielokwiatowego
Przyprawy: 5-6 goździków, pół laski wanilii

Sposób wykonania:
Dojrzałe, aromatyczne, ciemne odmiany winogron umyć, obrać z szypułek, zalać w słoju spirytusem razem z przyprawami.
Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce w słoju zasypać  cukrem (lub zalać miodem). Postawić w ciepłym miejscu na 10-12 dni, codziennie mieszać, aby cukier (miód) się rozpuścił.
Zlać syrop i wlać do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy.
Przefiltrować, rozlać do butelek i postawić w ciemnym chłodnym pomieszczeniu.
Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.

Kolor nalewki zależy od koloru użytych winogron. Nalewka jest aromatyczna z wyczuwalną lekką goryczką.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Wrz, 2010, 22:12:16 »
mycha-wszyscy pospieszyliśmy na pomoc Rockersowi i wpisaliśmy kilka przepisów -takie dla niecierpliwych  :P

Lwowska cytrynówka-dla cierpliwych :P

Składniki:6 dużych cytryn o grubej skórce;kilka ziaren kardamonu;1 łyżeczka goździków;po 1 łyżeczce mielonego kardamonu i cynamonu,może być starta kora;1,5 l wódki 40-45 %;20-40 dag cukru-zależnie od tego czy lubi się bardziej słodką czy też mniej.

Przygotowanie:Cytryny wyszorować,sparzyć wrzątkiem i wysuszyć.Cieniutko skroić skórkę bez albedo-biała błonka.Z cytryny wycisnąć sok,wlać do gąsiorka,dodać korzenie i skrojoną skórkę cytrynową.Odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni,a następnie przefiltrować przez podwójną gazę lub przez bibułkowy filtr do kawy.Cukier rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody,do jeszcze ciepłego syropu wlać nalewkę,dobrze wymieszać i przelać do butelek.Odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 miesiące.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Paź, 2010, 22:05:44 »
Nalewka owocowa-dobra przy chorobach serca

Składniki:1/4 suszonego głogu;garść suszonych śliwek;garść rodzynek;garść suszonej tarniny;1/2 laski wanilii;skórka z 1 cytryny;1 l spirytusu;2 szklanki wody mineralnej niegazowanej;1/4 kg cukru;1/2 szklanki jasnego płynnego miodu.

Przygotowanie:Do słoja włożyć owoce głogu i tarniny,posiekane rodzynki i śliwki,dodać wanilię,skórkę cienko skrojoną z cytryny -wlać spirytus,wodę mineralną,dodać cukier i miód.Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni w ciemne i chłodne miejsce.Od czasu do czasu potrząsnąć,aby cukier i mód się rozpuściły.Po 6 tygodniach nalewkę przefiltrować,rozlać do butelek i wynieść do piwnicy,żeby dojrzewała jeszcze przez co najmniej miesiąc.


Nalewka ziołowa na serce

Składniki: Po 5 g ziela angielskiego,ziela mierznicy czarnej,kwiatów głogu;korzenia kozłka ;liści melisy;dziurawca;owocu róży;liści pokrzywy;1 litr czerwonego wytrawnego wina;1/2 l wódki;1/2 l spirytusu;2-3 łyżki płynnego miodu.

Przygotowanie:Do słoja wsypujemy po 5 g wszystkich ziół,wlewamy wino,wódkę i spirytus.Szczelnie zamknąć i odstawić na na 10 dni w ciepłe miejsce,a następnie przefiltrować,dokładnie wymieszać z jasnym płynnym miodem do smaku i ponownie odstawić szczelnie zamknięte w to samo miejsce na 10 dni.Rozlać do butelek,zakorkować,przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Należy pić jedną łyżkę stołową raz dziennie

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Paź, 2010, 21:26:03 »
Likier meksykański

Składniki:2 litry czystej wódki;sok z 1 cytryny;1/3 kg cukru;1/2 laski wanilii.

Przygotowanie:Do 2 litrów czystej wódki wcisnąć sok z cytryny,wsypać cukier,wrzucić pół laski wanilii.Postawić w ciepłym miejscu na 10 dni.Po upływie tego czasu likier przecedzić przez bibułę,zlać do butelek i szczelnie zamknąć.Likier nadaje się do spożycia ,ale nie zaszkodzi,gdy odstawimy go na jakiś czas w ciemne i chłodne miejsce.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Paź, 2010, 21:27:14 »
Nalewka melonowa

Składniki:1 litr spirytusu 70%;50ml rumu;2 kg melonów dojrzałych i aromatycznych;syrop z 3/4 kg cukru;1/2 ; wody;1 łyżeczki kwasu cytrynowego.

Przygotowanie:Melony obrać i pokroić w kostkę,a potem zalać w rondlu wrzącym syropem.Rondel szczelnie przykryć o odstawić do następnego dnia.Owoce odsączyć i przeznaczyć je np na kompot lub konfiturę.Syrop melonowy zmieszać z 1 litrem spirytusu i 50 ml złocistego rumu,wlewając alkohole do gorącego syropu.Niezwłoczne rozlać do butelek.
Nalewka po pewnym czasie może wydzielić na dnie butelki osad.Przed podaniem należy ją delikatnie przelać do innego naczynia,pozostawiając osad na dnie.Filtrowanie nie jest wskazane,gdyż napój straci delikatny aromat.Leżakowanie co najmniej 2 miesiące.
Nalewkę podaje się lekko schłodzoną.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Paź, 2010, 20:31:30 »
Nalewki zdrowotne

Nalewka czosnkowa

Składniki:50g czosnku;150ml koniaku.

Przygotowanie:50g zmiażdżonego czosnku zalać koniakiem,odstawić w zamkniętym naczyniu na 14 dni.Po tym czasie przecedzić.

Wskazania i dawkowanie: Pić dwa razy dziennie,dwie godziny po jedzeniu,po 25 kropli w kieliszku,dodając nieco mleka.Nalewka ma zastosowanie przy nadciśnieniu tętniczym i podwyższonym cholesterolu.


Nalewka czosnkowa tybetańska

Składniki:35 g czosnku;200 ml spirytusu.

Przygotowanie:Czosnek obrać,a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać.Zalać spirytusem,zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na tydzień.Następnie przecedzić,zamknąć na 3 dni.

Wskazania i dawkowanie: Pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania;2 krople do obiadu i 3 krople do kolacji.Następnego dnia do śniadania serwujemy sobie 4 krople,do obiadu 5 kropli a do kolacji 6 kropli.I tak dalej stopniujemy przez następne dni,aż do wykorzystania nalewki.
Taką kurację powinno się stosować raz :P w roku.Nalewka wpływa na obniżenie cholesterolu,zmniejszenie ciśnienia tętniczego i wspomaga odporność organizmu.



Nalewka herbaciana

Składniki: 5 dag czarnej liściastej herbaty;1/2 litra spirytusu 96 %;1/2 litra wody.

Przygotowanie Herbatę zaparzyć i odstawić na pół godziny,przefiltrować i do przefiltrowanego naparu dodać spirytus.Nalewkę rozlać do butelek,dobrze zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Wskazania i dawkowanie:Nalewka ma dobry wpływ na układ nerwowy człowieka,usuwa zmęczenie,ból głowy,pobudza do pracy,zapobiega próchnicy zębów.Należy pić 2 łyżeczki nalewki dziennie.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Gru, 2010, 21:21:42 »
Łatwe drinki na Sylwestra

Mint Surfer-20ml żołądkowej gorzkiej z miętą; 20ml likieru melonowego;20ml soku z cytryny;50ml soku jabłkowego;sprite;kruszony lód;wisienka koktajlowa.

Przygotowanie-Do szklanki włożyć kruszony lód;wódkę,likier,sok z cytryny i sok jabłkowy wlać do shaker z lodem-wymieszać i przelać zawartość do szklanki;dopełnić spritem-udekorować cząstkami cytryny i wisienką.


Sweet Dream-20 ml wódki żołądkowej gorzkiej;10ml soku z cytryny;40ml soku ananasowego;sprite;kilka kostek lodu;świeży ogórek.

Przygotowanie:-Do szklanki wrzucić lód przekładając go plasterkami ogórka;wódkę,sok z cytryny i ananasa wlać do shakera z lodem-wymieszać i przelać do szklanki-dopełnić spritem.


Electric Iced Tea-10 ml burbonu;10ml wódki;10ml ginu;10 ml coca-coli;10ml likieru Triple Sec;2 cząstki limonki;lód w kostkach.

Przygotowanie-Do wysokiej szklanki przełożyć lód;wlać alkohole i coca-colę;wcisnąć limonkę i wymieszać.


Zimowy drink-chyba najprostszy Do szklanki korzennej coli dodaj wódkę,kilka kostek lodu,plaster cytryny i powstanie drink zimowy ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Sty, 2011, 23:42:31 »
Pora zimowa pewnie się u Was szybko nie skończy,dlatego opiszę kilka przypraw,które można użyć do eksperymentów z grzańcami.
 -Wiadomo mamy wybrany alkohol,który jest esencją grzańca,ale należy wydobyć jeszcze smak,który nam odpowiada.

-Cynamon-Jest chyba najważniejszy.Do podgrzewanego wina można wrzucić kawałek cynamonowej kory lub odrobinę mielonego cynamonu.Nadmiar cynamonu nie jest smaczny,dlatego należy zachować umiar.

-Goździki-Ich korzenny zapach i delikatnie piekący smak są niezbędne w każdym grzańcu.

-Kardamon-Ma intensywny,korzenny smak z nutą kamfory i eukaliptusa.

-Ziele angielskie-Smakuje jak pieprz,a pachnie jak goździki,dodane do grzańca na początku podgrzewania doda mu ciekawego aromatu.

-Gałka muszkatołowa-Korzenna przyprawa,której aromat wzbogaca grzańca.Lekko gorzki smak i intensywny zapach świetnie komponuje się z czerwonym winem.

-Wanilia-Koniecznie w lasce.Słodka i pachnąca powinna być dodawana do grzańca z umiarem.

-Anyż-Odpowiada za słodkawą nutę grzańca z umiarem.

-Imbir-Najlepiej świeży,pokrojony na małe i bardzo cienkie plasterki,nadaje rześki smak i sprawia,że grzaniec przyjemnie piecze w język.

-Pomarańcza-Kwaskowate i zarówno słodkie dodajemy do wina jako startą skórkę lub w kawałkach z miąższem.

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Sie, 2011, 20:34:12 »
Nalewka z renklod

1 kg bardzo dojrzałych renklod
4 szklanki spirytusu
2 szklanki cukru
3 szklanki wody

Umyte i osuszone renklody przekroić na połówki i usunąć pestki. Śliwki włożyć do dużego słoja, dodać 4-5 pestek, zalać spirytusem i zamknąć. Nalewkę odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce, gdzie panuje pokojowa temperatura.
Po tym czasie, z wody i cukru, ugotować syrop i gorący wlać do słoja z nalewką. Wymieszać. Następnie całość przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
Nalewkę zlać do butelek, zakorkować i zalakować.
Pozostałe owoce można przesypać cukrem i odstawić na 10 dni. Po tym czasie zlać powstały płyn, który może być podawany jako likier.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline Marcinek_94

  • Weteran
  • ***
  • Wiadomości: 327
  • Płeć: Mężczyzna
Yerba Mate
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Lis, 2011, 22:16:25 »
Witam . Myślę że tutaj jest odpowiednie miejsce dla tej herbaty . Może trochę o niej , nazwa yerba mate, wymyślona najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Indiańska nazwa naparu to caá.

Zdrowie



W 2008 r. opublikowano wyniki badania wpływu wodnych ekstraktów yerba mate na myszy, u których nie stwierdzono genotoksycznego wpływu yerba mate na wątrobę, nerki i pęcherz moczowy. Badanie wykazało, iż regularne przyjmowanie yerba mate poprawia odporność DNA na uszkodzenia wywołane nadtlenkiem wodoru oraz naprawę DNA po ekspozycji komórek wątroby na nadtlenek wodoru, niezależnie od dawki yerba mate[2].

Wykazano, iż yerba mate ma działanie obniżające poziom cholesterolu, ochronne wobec komórek wątroby, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy, moczopędne i korzystne wobec układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości. Yerba mate chroni DNA przed oksydacją i wywołaną in vitro lipoperoksydacją cząsteczek LDL oraz ma silne zdolności antyoksydacyjne[3]. W badaniu na szczurach wykazano ochronny wpływ yerba mate przed otyłością indukowaną wysokotłuszczową dietą[4].

W badaniach przeprowadzanych w krajach o znacznie większej niż przeciętna konsumpcji napoju yerba mate przygotowywanego w tradycyjny sposób picie yerba mate zostało statystycznie powiązane ze zwiększoną zapadalnością na raka jamy ustnej, gardła, przełyku i pęcherza moczowego. Rozpoznano jednak również inne nałogi, takie jak palenie tytoniu i spożywanie alkoholu, które to nałogi są ściśle powiązane z kulturą tych regionów, jako czynniki mające znaczący wpływ na wyniki tych badań[5][6][7][8]. Statystyczny związek spożycia yerba mate z podwyższonym ryzykiem raka płuc stwierdzono w badaniu na grupie urugwajskich mężczyzn, które wykazało zależność między wzrostem ryzyka zachorowania a dawką yerba mate z gruczolakorakiem płuc[9]. Wiele z badań z Ameryki Południowej wykazało związek między wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory, a ilością wypijanego napoju, między innymi udowodniono, że spożywanie więcej niż litr yerba mate dziennie może zwiększyć ryzyko nowotworów głowy i szyi od 3 do 5 razy. Badania te wykazały również, że picie mocnej, bardzo gorącej herbaty zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu ust, jak i fakt, że spożywanie gorących napojów – kawy, zielonej herbaty – również zwiększa to ryzyko od 2 do 4 razy. Należy zwrócić uwagę, że wiele z analizowanych populacji cechowało się jednoczesnym używaniem alkoholu i wyrobów tytoniowych, co komplikuje wpływ mate jako niezależnego czynnika ryzyka[10][11]. W badaniach z Argentyny i Paragwaju wykazano związek między zwiększoną zapadalnością na raka przełyku u osób używających alkoholu, tytoniu i gorącej lub bardzo gorącej (ale nie zimnej) mate[12][13]. Fakt ten może zostać wytłumaczony wpływem temperatury napoju na ułatwione wchłanianie czynników kancerogennych zawartych w dymie tytoniowym.

W badaniu wpływu wodnych roztworów yerba mate na komórki bakteryjne z 2000 r. wykazano efekt mutagenny i genotoksyczny określonych stężeń yerba mate wobec komórek bakteryjnych a także wobec ludzkich limfocytów. Autorzy badania w konkluzji podkreślają, że duża ilość wypijanej yerba mate może być dodatkowym czynnikiem ryzyka jeżeli chodzi o nowotwory gardła środkowego i przełyku[14].

W związku z nowotworem pęcherza, badania naukowe[6] przeprowadzone w Urugwaju wykazały występowanie związku Mate z nowotworem pęcherza u osób palących i w pewnym stopniu także u osób niepalących, lecz mniej wyraźnego. W tych samych badaniach wykazano również, że osoby spożywające czarną herbatę i kawę miały zwiększone ryzyko nowotworu pęcherza. Badania epidemiologiczne przeprowadzone w Argentynie wykazały zwiększone ryzyko nowotworu pęcherza u pijących mate i palących, lecz nie u niepalących[15]. Czy to zwiększone ryzyko jest spowodowane wyłącznie działaniem mate, tylko paleniem, czy kombinacją tych dwóch czynników, czy też zgoła innego czynnika, pozostaje niejasne. Powinno się także zwrócić uwagę, że badania wpływu Mate na zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów uwzględniają osoby, które spożywają czarny tytoń i wino. De Stefani stwierdził[16] (1988), że istnieje związek między zwiększonym ryzykiem nowotworów ust a osobami spożywającymi jednocześnie wino, mate i palącymi. Większe ryzyko zaobserwowano także u osób palących tytoń czarny niż u palących tytoń jasny. Znów nie jest jasne, który z tych czynników ma większy wpływ na zwiększenie ryzyka nowotworu. Z powodu tych dezorientujących czynników, mate nie musi być rakotwórcza sama w sobie, lecz z powodu wysokiej temperatury przy spożyciu może być przyczyną zwiększonego wchłaniania kancerogenów z dymu papierosowego oraz innych zanieczyszczeń ze środowiska będących kancerogenami lub promotorami raka[11].

W jednym z badań, którego wyniki opublikowano w 2008 r., wykazano, że w napoju yerba mate przyrządzanym w tradycyjny, południowoamerykański sposób i pitym w ilościach, które zwykle spożywa się w Ameryce Południowej, występuje dawka silnie rakotwórczych policyklicznych węglowodorów aromatycznych (PWA) porównywalna z dawką dostarczaną organizmowi przez osobę palącą paczkę papierosów dziennie[17][18]. Należy zauważyć, iż tradycyjny sposób przyrządzania napoju wiąże się z zalewaniem wodą tej samej porcji liści kilkanaście razy i wypijaniem wszystkich otrzymanych porcji napoju. Nie wykazano, by okazjonalne wypicie filiżanki yerba mate przygotowanej z jednorazowo użytej porcji liści narażało konsumenta na większą ilość policyklicznych węglowodorów aromatycznych niż ilości znajdowane w produktach stosowanych w zwyczajnej diecie.

Badania wykazały powiązanie pomiędzy ilością spożytej yerba mate, a zawartością policyklicznych węglowodorów aromatycznych w ludzkim ciele[18]. Wiadomo jest, że PWA, w szczególności benzopireny, mają właściwości rakotwórcze; co najmniej 15 związków PWA zostało znalezionych w różnych odmianach yerba mate. Związki te zostały wyizolowane i zidentyfikowane za pomocą ekstrakcji sorpcyjnym mieszadełkiem magnetycznym (stir bar sorptive extraction – SBSE) oraz HPLC z detekcją fluorescencyjną (HPLC-FLD)[19]. Całkowita ilość PWA znalezionych w różnych próbkach brazylijskiej yerba mate wahała się między 600-2300 ng/l, przy czym najwięcej było naftalenu, acenaftenu i fenantrenu. Tabela 1 pokazuje związki PWA zidentyfikowane w yerba mate i ich średnią zawartość w próbkach yerba mate. Dla porównania, w badaniach przeprowadzonych na wielu odmianach kaw wykazano, że sumaryczna zawartość 19 PWA w kawie waha się pomiędzy 5,35 a 18,19 μg/kg, co daje średnio o jeden rząd wielkości


Przygotowanie


Yerba jest podawana w naczynkach zwanych mate oraz guampa dla tereré. Mate może być wykonane z tykwy, ceramiki lub z drewna – np. Palo santo. Guampa jest to naczynie zrobione z rogu bawolego lub częściej krowiej racicy. Susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia, a następnie wykonuje się szereg czynności mających na celu odpowiednie ułożenie zmielonych liści i łodyżek. W tym celu naczynie przykrywa się dłonią i odwraca do góry dnem, a następnie parę razy potrząsa. Ma to na celu przesunięcie najdrobniejszych listków w stronę dłoni. Kolejnym krokiem jest delikatne odwrócenie matero w pozycję wyjściową tak, aby susz zgrupował się po jednej stronie naczynka, tworząc skos. Po odpowiednim przygotowaniu naczynia można umieścić w nim rurkę bombillę – służącą do picia, często posrebrzaną lub pozłacaną metalową rurkę (słomkę) zakończoną filtrem (sitkiem lub sprężynką). Następuje zalanie wodą. Musi być to koniecznie woda ostudzona (65-80 °C). Aby otrzymać ostudzony wrzątek należy odczekać po zagotowaniu wody 10 minut, nie krócej. Dobrym sprawdzianem pozwalającym ocenić temperaturę wody jest włożenie palca do ostudzonej wody. Woda jest za gorąca, jeśli wywołuje ból. Pierwsze zalanie wykonuje się małą ilością wody – aby cały susz ją wchłonął. Po pewnym czasie wodę dolewa się do pełna. Napar można uzupełniać nawet kilkanaście razy, dopóki nie straci swojej mocy i smaku. Są różne sposoby przygotowywania yerby np. argentyński i urugwajski – różnią się rodzajem użytego naczynka i bombilli oraz sposobem jej wsadzania w susz.

Odmianą mate jest tereré – napój popularny w Paragwaju. Różnica polega na tym, że zalewany jest bardzo zimną wodą, zamiast gorącej; podawany często z cytryną lub innym owocem cytrusowym; dobrze orzeźwia.

Inna odmiana yerba mate zwana jest mate russo od pijących ją na początku XX wieku przybyszów z Rosji do Brazylii, którzy dolewali do niej duże ilości soku, np. pomarańczowego.

Picie mate jest swoistym rytuałem. W Ameryce Południowej wita się nią nawet nieznanego przybysza. Yerba mate pite jest podczas spotkań rodzinnych lub w gronie przyjaciół. Jedna z osób podejmuje się serwowania (cebador), napełnia matero i przekazuje ją kolejnej osobie. Ta wypija cały napar i oddaje gospodarzowi, żeby uzupełnił naczynie i podał dalej.

Indiańska tradycja nakazuje „oddać” pierwsze zalanie św. Tomaszowi (susz wciąga wodę), a zużytą yerbę wysypać na ziemię lub spalić – „zwrócić” Pachamamie (dla Matki Ziemi).

Ważna wskazówka – osoby zaczynające przygodę z yerba mate powinny zaczynać od mniejszych ilości – wystarczą 2 łyżki stołowe, dzięki czemu mają możliwość zaznajomienia się z daną marką yerba mate. Poważnym błędem jest nasypywanie 3/4 tykwy, gdy rozpoczyna się przygodę z yerba mate. Jeśli przyrządzamy ją rytualnie dla kogoś, kto nie zna smaku yerba mate – powinno się dostosować ilość i rodzaj suszu, najlepiej zaczynać od odmian organicznych, delikatnych w smaku i działaniu oraz odmian uszlachetnionych skórką pomarańczową, limonkową, zioła..itd

Moja opinia jest taka , jest to bardzo dobry napój energetyzujący ale w sposób naturalny , przychodze ze szkoly to wiadomo czlowiek zmeczony i taki ospały to zaparzam i po dosłownie kilku minutach ma sie takiego powera że można brać sie do pracy . Gdzie to mozna dostać w Suwałkach , to jest tak na kościuszki sklep ekologiczny naprzeciwko szkoły (cena zestwu herbata + naczynko + bombilia wynosi 60 zl ) oraz w Wigrach na drugim piętrze i tutaj nie wiem jak cenowo bo nie kupywałem tam . Więc polecam z korzystania z tego i jeśli ktoś korzysta to fajnie by było aby się tym podzielił ;)


Offline xmen

  • Stały Bywalec
  • **
  • Wiadomości: 149
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yerba Mate
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Lis, 2011, 23:31:02 »
O tak jak najbardziej , korzystam , polecam  :kawka: Swoją drogą to możnaby taką buźkę wymyslić nie z kawką tylko z Yerbą

Offline Marcinek_94

  • Weteran
  • ***
  • Wiadomości: 327
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Yerba Mate
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Lis, 2011, 08:15:24 »
xmen , na jakimś forum taką widziałem ;) Ale to było forum tematyczne o Yerbie ;)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje alkoholowe
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Lis, 2011, 22:43:19 »
Nalewka goździkowo- waniliowa-rozgrzewająca ;)

Składniki:25 dag cukru;1litr spirytusu;10 gożdzików;0,25 laski wanilii i tyle samo cynamonu;0,5 litra wody.

Przygotowanie-Goździki,cynamon i wanilię zagotować z cukrem w wodzie.Następnie przykryć naczynie pokrywką i zostawić na noc.Następnego dnia,przecedzić i dolać odcedzonej wody litr spirytusu.
Przelać do butelek i zakorkować lub dokładnie zakręcić .