Autor Wątek: Napoje alkoholowe  (Przeczytany 32389 razy)

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Mar, 2010, 19:19:26 »
kurcze noka, a jednak się powtórzyłam z przepisem, ta pigwówka to taka sama jak Twoja i tak samo wygląda i też ją chętnie produkuję  :P
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Kwi, 2010, 15:48:15 »
Rozgrzewająca nalewka truskawkowa

Składniki -na 4 butelki po 300ml.
2 kg truskawek;3/4 kg cukru;2 szklanki spirytusu 95%;2 szklanki wódki 40%.

Przygotowanie:Truskawki należy opłukać i dokładnie osączyć na sitku.Następnie usuwamy szypułki.
-Truskawki przekładamy do dużego słoja,posypując warstwy owoców cukrem; Słój szczelnie zamykamy i trzymamy w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni,aż truskawki puszczą sok.Wtedy zalewamy je spirytusem i odstawiamy jeszcze na tydzień.
-Po tym czasie płyn znad truskawek ostrożnie zlewamy do innego naczynia,a owoce zalewamy wódką.Całość odstawiamy na kolejne 2-3 tygodnie.
-Wódkę znad truskawek zlewamy ,osączając owoce na sitku,wyłożonym bibułą.Łączymy ob zlane znad truskawek alkohole i filtrujemy je przez bibułkę.
-Nalewkę rozlewamy do butelek po ok.300ml.Zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pół roku.

Offline pum

  • Forumowicz
  • *
  • Wiadomości: 49
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Kwi, 2010, 18:25:54 »
Cytuj
"Anioł"

1 litr soku z grejpfruta (najlepiej białego)
1 lity vermuta białego słodkiego
1/2 litr wódki

ale to strasznie cienkie wyjdzie ;D

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Kwi, 2010, 20:07:33 »
eee całkiem dobre , spróbuj ;) w końcu to wino z wódką
no i nie wszystko musi mieć 50%  :D na wieczornego drineczka w sam raz ;)
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Cze, 2010, 18:16:06 »
Koniak podlaski

Składniki:1 l spirytusu;3 suche ,śliwki;2 goździki;kawałek laski wanilii;1 łyżka rodzynków;2 duże ziarnka pieprzu;1 ziarenko ziela angielskiego;1 maleńki listek laurowy;1 niepełna szklanka cukru;odrobina cukru waniliowego.

Przygotowanie:Rozgnieść ziarnka pieprzu; z cukru zrobić karmel ,dodając odrobinę wody-gdy będzie gotowy -dodać trochę cukru waniliowego .Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na 24 godziny.Następnego dnia zlać płyn do butelek ,dokładnie przecedzić.Po następnej dobie koniak jest gotowy do picia .Sporządzony w ten sposób napój można przechowywać latami.


Kruszon poziomkowy lub truskawkowy

Składniki:Butelka wina białego ;30 dag bardzo dojrzałych poziomek lub truskawek;10 dag cukru.

Przygotowanie: Poziomki lub truskawki dokładnie umyć,dokładnie osączyć ,przesypać cukrem i wstawić do chłodnego pomieszczenia na 3-4 godziny lub do lodówki.Następnie zalać winem i ponownie schłodzić .Przelać do dzbanka lub wazy i podawać.


Nalewka piołunówka

Składniki:0,5 kg cukru;0,5 l spirytusu;garść świeżego piołunu.

Przygotowanie:Namoczyć piołun w spirytusie ,trzymać przez 3 dni w ciemnym miejscu .Z cukru zrobić syrop i do gorącego wlać esencję piołunową.Wymieszać i odstawić ,aż się ustoi.


Kuchnia Polska Regionalna -Podlasia





Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lip, 2010, 22:33:00 »
Nalewka podlaskiego szlachcica

Składniki:3 szklanki lipowego miodu;3 szklanki spirytusu; 3-4 goździki;sok i skórka z 2 niewielkich cytryn;2-2,5 szklanki świeżych kwiatów lipy;2 szklanki wody;1/2 szklanki koniaku.

Przygotowanie:Wodę z goździkami gotujemy pod przykryciem 15-20 minut,zdejmujemy z ognia ,studzimy.Przecedzamy ,mieszamy z miodem ,wlewamy do gąsiorka i dodajemy spirytus.Szczelnie korkujemy,zostawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 tygodni,co 2-3 dni mocno potrząsając gąsiorkiem.
Zebrane kwiaty lipy układamy w czystym gąsiorku lub słoju,dodajemy skórkę z cytryny ,zalewamy miodowym nalewem.Korkujemy ,wynosimy w chłodne ,ciemne miejsce na 2 tygodnie,po czym filtrujemy.Dodajemy sok z cytryny i koniak,wlewamy do wyparzonego gąsiorka.Korkujemy i zostawiamy na 3-4 tygodnie do sklarowania.Delikatnie zlewamy,osad filtrujemy przez gęste płótno,rozlewamy do butelek.Korkujemy,lakujemy,wynosimy w chłodne miejsce na 6-8 miesięcy.
Nalewkę przygotowuje się w dwóch etapach-w drugiej połowie maja robi się nalew miodowy,pod koniec czerwca -nalewkę właściwą.Kwiaty na nalewkę powinny być młode ,świeże ,dobrze rozwinięte,bez łodyżek i najlepiej zbierane z dala od ruchliwych dróg.


Nalewka staropolska

Składniki:1,2 litra żytniówki; 200ml miodu; 250 ml jasnego piwa;4 kromki razowego chleba;łyżka rodzynek; 8-10 goździków; łyżka świeżych pączków brzozowych;20 cm.kory cynamonowej.

Przygotowanie:Pokrojony w kostkę chleb układamy na blasze,wstawiamy do nagrzanego piekarnika i suszymy do lekkiego zrumienienia. Rodzynki i pączki brzozowe myjemy ,osuszamy.
Kostki chleba ,rodzynki,pączki brzozowe ,goździki i laskę cynamonu wrzucamy do gąsiorka ,zalewamy żytniówką.Korkujemy ,odstawiamy na 14 -17 dni,codziennie potrząsamy słojem.Po tym czasie zlewamy,filtrujemy przez gazę lub bibułę.
Piwo wlewamy do rondla ,przykrywamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu-nie gotujemy.Do ciepłego piwa wlewamy miód ,dokładnie mieszamy,a gdy się miód rozpuści ,studzimy i łączymy z przefiltrowanym nalewem.Mieszamy ,przelewamy do butelek,szczelnie zamykamy i wynosimy w ciemne ,chłodne miejsce na minimum na 6-8 miesięcy.

Kuchnia polska tradycyjna -H.Szymanderska

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Lip, 2010, 18:39:31 »
Smorodinówka-czyli nalewka z czarnych porzeczek :P

Składniki:3 kg dorodnych czarnych porzeczek;1,5 litra spirytusu 95%;1,5 litra czystej wódki;3/4 kg cukru;można wg uznania dodać 3 goździki;kawałek cynamonu -ok 2 cm i około 2 cm laski wanilii.

Przygotowanie:Porzeczki przebrać i oczyścić .Wódkę zmieszać ze spirytusem.Owoce przesypać do gąsiorka i zalać alkoholem.Wrzucić goździki,cynamon i wanilię.Odstawić na 6 tygodni.
-Nalewkę zlać i zachować.Owoce pozostałe w gąsiorku zasypać cukrem -jeśli chce się uzyskać bardziej wytrawny smak ,można użyć mniej cukru.Odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 6 tygodni.
-Powstały słodki sok z czarnej porzeczki zlać i dokładnie zmieszać z zachowaną nalewką.Mieszaninę przefiltrowac przez lejek wypełniony watą bawełnianą ,ja używam podwójnej ścisłej gazy.Nalewkę przelać do butelek.
-Butelki ,najlepiej z ciemnego szkła odstawić do leżakowania na minimum 6 miesięcy.Pozostałe owoce można jeszcze raz zasypać małą ilością cukru.Po kilku tygodniach uzyskamy trochę pysznego likieru.



Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Sie, 2010, 16:32:35 »
Nie będę otwierała oddzielnego wątku na różne napoje alkoholowe,dlatego traktujmy ten wątek -jako alkoholowy :P

Domowe piwo imbirowe

Składniki:2,5 dag drożdży;30 dag cukru pudru;10 łyżek mielonego imbiru;sok z 1 dużej cytryny;3 litry wody źródlanej.

Przygotowanie:Drożdże utrzeć z czterema łyżeczkami cukru pudru na jednolitą masę.Dodać dwie łyżeczki imbiru i pół szklanki letniej przegotowanej wody ,dobrze wymieszać.Przelać do czystego ,wyparzonego wrzątkiem słoja i przykryć kawałkiem gazy.
Przez 8 dni codziennie dodawać po łyżeczce imbiru i po łyżeczce cukru,energicznie mieszając.Dziewiątego dnia pozostały cukier zagotować z półtorej szklanki wody,mieszając,aby cukier się rozpuścił.Zaczyn przecedzić ,dodać wodę z cukrem i sok z cytryny oraz dwa litry przegotowanej ody.Wymieszać i nalać do wyparzonych butelek.Uwaga!Ten napój może wysadzić korek ,należy się obchodzić z butelkami delikatnie .


Piwo zaściankowe

Składniki : 1 litr jasnego piwa;8 łyżek syropu malinowego.

Przygotowanie:Piwo podgrzać pod przykryciem na małym ogniu,gdy się zagotuje -natychmiast zdjęć z ognia.Do kufelków wlać po dwie łyżki syropu malinowego i zalać piwem.Zamieszać.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Sie, 2010, 16:58:06 »
Dereniówka olsztyńska

Składniki:25 dag owoców derenia;1 litr wódki 45%;0,1 litra spirytusu 95%;0,1 litra źródlanej wody;10 dag cukru;5 dag suszonych czarnych jagód.

Przygotowanie:Owoce derenia opłukać,potłuc lub pognieść i wsypać do czystego małego gąsiorka.Dodać czarne jagody i zalać wódką.Odstawić w ciepłe miejsce na cztery tygodnie.Z cukru i wody przygotować gęsty syrop,do ciepłego dodac spirytus i wymieszać.Wódkę znad derenia przefiltrować przez papierowy filtr do kawy,najlepiej wprost do syropu ze spirytusem.Dobrze wymieszać i odstawić na 24 godziny,a następnie rozlać do butelek i odstawić w ciemne i chłodne miejsce co najmniej na 6 miesięcy.


Wino z mniszka

Składniki: 250 kwiatów -bez łodyżek;1 kg cukru;drożdże winiarskie-najlepsze malaga

Przygotowanie: Kwiatki przebrać ,włożyć do niewielkiego gąsiorka i zalać wodą przegotowaną z 1 kg cukru.Dodać drożdże,zakorkować i pozostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie.Kiedy kwiatki opadną na dno,zlać wino znad osadu do butelek.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Sie, 2010, 18:49:24 »
Wino z czarnych porzeczek

Składniki: 8 kg czarnych porzeczek;4 kg cukru;drożdże winne;pożywka dla drożdży.

Przygotowanie:Z porzeczek wyciskamy sok -można w sokowniku lub sokowirówce.Z takiej porcji owoców powinniśmy uzyskać około 5,5 litra soku.Można wrzucić surowe porzeczki,ale trzeba je wówczas dokładnie rozgnieść.Sok i wodę wlewamy do gąsiorka i dodajemy cukier,a na końcu drożdże.Odstawiamy na 2 miesiące,zlewamy wino,będzie go około 15 litrów wina.


Wino z wiśni

Składniki: 8 kg wiśni;4 kg cukru;4 litry wody;drożdże winne .


Przygotowanie:Wiśnie umyć i wydrylować,wrzucić do gąsiora -ewentualnie sok można wycisnąć w sokowirówce,powinno wyjść około 6 litrów soku. Zagotować wodę z cukrem,przestudzić i zalać tym owoce lub sok.Dodać drożdże .Odstawić na 2 miesiące,potem zlać -z tych proporcji powinno wyjść 15 litrów wina.


Nalewka z czerwonych porzeczek

Składniki: 1 kg czerwonych porzeczek;1,5 litra spirytusu 70% ;1 kg cukru.

Przygotowanie:Porzeczki oczyścić i umyć.Włożyć je do słoja i zalać spirytusem.Zostawić na miesiąc w ciepłym miejscu i co kilka dni wstrząsać naczyniem.Po miesiącu spirytus zlać i odstawić.Porzeczki zasypać cukrem,a kiedy się rozpuści ,sok wlać do spirytusu.Nalewkę odstawić na kilka dni,żeby się przegryzła.Potem przefiltrowac i rozlać do butelek.Na 3 lub jeszcze lepiej na 6 miesięcy należy o nalewce zapomnieć -niech dojrzewa :P Po tym czasie będzie odpowiednia do picia .


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Sie, 2010, 17:15:46 »
Nalewka z jagód

Składniki: 1 kg jagód;0,5 kg cukru;spirytus.

Przygotowanie:Oczyszczone jagody wsypać do słoja,zasypać cukrem i zalać spirytusem,tak by zakrywał owoce.Słój szczelnie zakręcić i postawić w jasnym ,najlepiej słonecznym miejscu na 5 tygodni.Spirytus zlać,przecedzić i rozlać do butelek.Po miesiącu można pić.


Mocna nalewka z mirabelek

Składniki: 5 kg owoców;3 l spirytusu;kilka goździków;3 dag cynamonu;laska wanilii;2,5 kg cukru.

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać,umieścić w gąsiorze na 4-6 tygodni-owoce mają być zalane spirytusem. Po tych tygodniach czasie,przefiltrować płyn,rozlać do butelek.Pić po 2-3 miesiącach.

Nalewki na owocach,które posiadają pestki-robię nie wybierając pestek -mają lepszy smak-wbrew niektórym przepisom.


Nalewka na jeżynach

Składniki:1 litr jeżyn; 3/4 kg cukru;0,5 l wódki;0,25 l spirytusu.

Przygotowanie:Dojrzałe jeżyny przebrać,wypłukać,osączyć.Włożyć do słoja,przesypać cukrem.Naczynie szczelnie zakryć i odstawić na 10 dni. Wlać spirytus,słój ponownie zakryć i odstawić na kolejne 10 dni.Co jakiś czas potrząsać słojem.Zlać spirytus do innego naczynia,a jeżyny rozgnieść ,zalać wódką,zostawić -tym razem na tydzień.Zlać syrop i dobrze wymieszać z zebranym wcześniej znad owoców spirytusem.Przefiltrować.Rozlać do butelek.Należy pozwolić dojrzewać nalewce w chłodnym miejscu na 6 miesięcy.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Sie, 2010, 16:36:25 »
Likier jagodowy-powyżej wpisałam przepis na nalewkę,likier różni się dodatkiem araku.

Składniki:2 kg czarnych jagód;1 kg cukru;1 litr spirytusu;1/2 szklanki araku.

Przygotowanie:Jagody przebrać,opłukać i osączyć .Wsypać wraz z cukrem do gąsiorka lub słoja,zalać spirytusem.Zamknąć i odstawić na 5 tygodni w słoneczne miejsce.
Przefiltrować [rzez bibułkę,dodać arak,rozlać do butelek,zakorkować i odstawić na 3 miesiące.


Likier ananasowy

Składniki:1 świeży ananas;3,5 szklanki cukru;1 litr spirytusu;1/2 szklanki rumu.

Przygotowanie:Ananasa obrać,pokroić na małe kawałki.Włożyć do słoja i zalać spirytusem.Słój zamknąć i odstawić na tydzień.Po tym czasie zlać płyn znad owoców i przefiltrować przez bibułę.W 2 szklankach przegotowanej wody rozpuścić cukier,połączyć ze spirytusem i dodać rum.Wymieszać,rozlać do butelek,zakorkować i odstawić na 3 miesiące.


Likier angielski

Składniki:4 pomarańcza;3 cytryny;1 laska wanilii;kawałek cynamonu;4 goździki;1 kg cukru;1 litr spirytusu.

Przygotowanie:Cytryny,pomarańcza sparzyć.Ponakłuwać.Włożyć do słoja razem z wanilią,cynamonem,goździkami i zalać spirytusem.Przykryć i odstawić na 6 tygodni.Po tym czasie owoce wyjąć,wycisnąć z nich sok i dodać do spirytusu.Cukier rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej wody i dodać do słoja.Dopełnić do objętości 2 litrów.Przefiltrować przez bibułę,rozlać do butelek,zakorkować.Odstawić na 6 miesięcy.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Wrz, 2010, 20:57:44 »
Wino z ziemniaków-nie mylić z samogonem :P

Składniki:2,5 kg ziemniaków;4,5 litra wody;2 kg cukru;2 cytryny;pomarańcza;kawałek imbiru lub łyżeczka zmielonego imbiru;torebka drożdży winiarskich.

Przygotowanie:Na 2-3 dni wcześniej przygotować matkę drożdżową.Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą,nie obierać i pokroić w ćwiartki.Włożyć do dużego emaliowanego garnka,wlać 4 litry wody,zagotować.Gotować tylko 15 minut,pod pokrywką,na małym ogniu.Cytrusy umyć,sparzyć wrzątkiem i osuszyć;cienko obrać ze skórki,a z owoców wycisnąć sok.Wywar z ziemniaków przecedzić przez podwójnie złożoną gazę do drugiego garnka,wlać 2 szklanki wody,dodać skórkę z cytrusów,imbir i zagotować.Gotować na małym ogniu 10-15 minut.Dodać syrop z połowy ilości cukru i mieszać drewnianą łyżką,aż się rozpuści.Płyn ostudzić i do letniego wlać sok wyciśnięty z owoców oraz matkę drożdżową.
Garnek nakryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.Po tym czasie wino przelać do gąsiorka,zamknąć go korkiem z rurką fermentacyjną,do której wlać odrobinę wody.Zostawić do końca fermentacji.
Po tygodniu rozpuścić 50 dag cukru w szklance gorącej przegotowanej wody.Gdy syrop ostygnie,wlać go do gąsiorka.Powtórzyć czynność po upływie następnego tygodnia,dodając syrop z pozostałego cukru.
Jeżeli po zakończonym procesie fermentacji wino będzie zbyt wytrawne,można dodać jeszcze trochę syropu np.z 10dag cukru i 50 ml.wrzącej wody i odczekać 3-5 dni.Jeżeli wino nie zacznie fermentować można je odciągać.Gdy wznowi fermentację,zaczekać do zakończenia tego procesu, po czym plastikową rurką zlewać je do drugiego gąsiora,nie poruszając osadu.Można również ściągać do 3 litrowych szklanych słoi.Gąsior lub słoje szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu 2-3 miesięcy.
Klarowne i dojrzałe wino zlać do butelek ,zakorkować.Im dłużej będzie dojrzewać,tym będzie lepsze.


Matka drożdżowa-Na 2-3 dni przed nastawieniem wina należy przygotować tzw.matkę drożdżową.
W szklance ciepłej wody rozpuścić 2 łyżki cukru,wlać do butelki o pojemności 0,3 l,dodać drożdże,dokładnie wymieszać i zakorkować butelkę kłębkiem czystej waty.Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni,po czym dodać do wina.Można użyć drożdży winiarskich.I jeszcze jedno,nie musicie przygotowywać wina z takiej ilości produktów.Na wypróbowanie przepisu pierwszy raz można wykorzystać np połowę podanych,tym samym będzie mniej wina.

Przyznam się,że znaleziony przepis zaskoczył mnie,dlatego się nim z Wami dzielę.Czekam na odważnych i opinię. ;)

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 702
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Wrz, 2010, 18:16:53 »
Miodówka z cytryn

Składniki:
2 - 3 piękne cytryny
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu
0,5 l spirytusu 70-80%
2 szklanki wody źródlanej
ew. szczypta kurkumy (dla koloru)

Cytryny wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Jedną pokroić w cienkie półplasterki, drugą i ew. trzecią cieniutko obrać, skórkę bez albedo (tj. samo żółte) pokroić w długie paseczki, sok wycisnąć. W słoju ułożyć pokrojoną cytrynę, skórki, wlać sok, dosypać cukier lub miód, szczyptę kurkumy, zamieszać. Następnego dnia wlać alkohol, zamknąć na 30 dni wstrząsając raz dziennie. Nalew zlać przez filtr, do słoika dodać wodę, zamknąć i potrząsać codziennie przez trzy dni. Zlać przez filtr, domieszać do poprzedniego nalewu, przefiltrować i przelać do butelki, zostawić do dojrzewania na trzy miesiące.
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5209
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Wrz, 2010, 16:15:08 »
Wino ze śliwek

Składniki:2 kg śliwek;4 litry wody;1,5 kg cukru;3 goździki;cytryna;torebka drożdży winiarskich.

Przygotowanie:Przygotować matkę drożdżową.Umyte śliwki przepołowić,odrzucić pestki;cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki.Śliwki i plastry cytryny włożyć do plastikowego wiaderka,wodę zagotować i wrzątkiem zalać owoce.Wymieszać,nakryć wiaderko pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni;mieszać 2 razy dziennie.Po tym czasie przecedzić sok przez podwójną gazę do emaliowanego garnka,podgrzać -nie gotować! i dodać połowę cukru,mieszać drewnianą łyżką,aż cukier się rozpuści,następnie przelać letni płyn do gąsiorka i dodać nastawione drożdże.Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną,do której wlać odrobinę wody.Dalej postępować jak w przepisie na wino z ziemniaków.