Autor Wątek: Napoje alkoholowe  (Przeczytany 26824 razy)

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Napoje alkoholowe
« dnia: 21 Lip, 2009, 15:59:24 »
Litewski dzbanuszek

Składniki -3kg owoców [poziomki,maliny,porzeczki,wiśnie ,śliwki ,jabłka];2kg cukru;3 szklanki wódki;1 szklanka spirytusu;szklanka rumu.

Wykonanie-Do dużego ,szczelnie zamykanego słoja wrzucamy warstwami poziomki i maliny ,przesypując każdą warstwę cukrem.-Zalewamy wódką wymieszaną ze spirytusem,szczelnie zakrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu.
-W miarę dojrzewania dokładamy owoców,przesypując je cukrem.-Po ułożeniu ostatniej warstwy owoców i cukru zostawiamy na dwa dni.-Potem wlewamy rum,bardzo mocno potrząsamy słojem i zostawiamy na dwa miesiące.
-Filtrujemy ,rozlewamy do butelek,korkujemy i zostawiamy na kilka miesięcy.

Coś mocniejszego

Składniki :butelka czerwonego wina,rum lub brandy;3-4 goździki;gałka muszkatołowa;laska wanilii;2 pałeczki cynamonu;1/2 pomarańczy;1/2 cytryny ;kawałek świeżego imbiru.

Przygotowanie: Do garnka wlewamy butelkę wina,najlepiej półsłodkiego -podgrzewamy.Pamiętamy ,aby nie doprowadzić do wrzenia,bo straci aromat. Następnie dodajemy cynamon ,wanilię ,goździki ,odrobinę utartego imbiru i gałki muszkatołowej.Owoce myjemy i kroimy na grubsze cząstki wraz ze skórką,a następnie wrzucamy do grzańca.Na końcu dla aromatu dolewamy kieliszek rumu.



Żenicha-kresowa nalewka różana.

Składniki :1 kg zdrowych dojrzałych owoców róży;5-6 goździków;po łyżce suszonej mięty i suszonych kwiatów rumianku;3 szklanki spirytusu;2 szklanki czystej wódki [40%];2 szklanki miodu;2 szklanki źródlanej wody.

Wykonanie: Owoce [najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach]myjemy ,osuszamy,nakłuwamy i wrzucamy do gąsiorka.-Dodajemy mietę ,rumianek i goździki,zalewamy spirytusem,bardzo szczelnie zamykamy.
-Zostawiamy w ciepłym miejscu na 5-6 tygodni [często potrząsamy gąsiorkiem]-Zlewamy nalewkę ,a owoce wyciskamy.Zlany płyn cedzimy przez gęste płótno.Zagotowujemy miód z dwiema szklankami wody,odszumowujemy,studzimy.-Mieszamy z wódką i nalewką,wlewamy do butelek,szczelnie korkujemy i zostawiamy na co najmniej 3-4 miesiące.

Przed laty był to trunek przygotowywany przez panny i dla panien na wydaniu,rozpoczynający okres zalotów i zaręczyn. Jest to silna rozgrzewająca nalewka o intensywnym zapachu i smaku.


''Papatacze,bubliczki,moskole...''-H.Szymanderska

« Ostatnia zmiana: 03 Gru, 2010, 22:10:30 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lip, 2009, 16:41:36 »
Nie chcąc mieszać wątków ,wpisałam dziś dwa przepisy na nalewkę w Przepisy babć .....

Dotyczy nalewki malinowej i nalewki agrestowej.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Wrz, 2009, 00:34:19 »
Nalewka z aroni

Składniki :1 kg aroni;1/2 kg cukru;1 l wódki ;1/2 l spirytusu

Przygotowanie :Owoce -powinny być dojrzałe-umyć i włożyć do słoja.Dodać cukier i odstawić na 5-8 dni.Zalać spirytusem i wódką.Zostawić w cieplym miejscu na 2 tygodnie,raz na 2-3 dni wstrząsać słojem.Nalewkę odsączyć ,przefiltrować i przelać do butelek.Zostawić ,by dojrzała na conajmniej 3 miesiące.
Uwaga nalewka zyska na smaku ,jeśli przy zalewaniu owoców spirytusem i wódką ,dodamy do słoja laskę wanilii i 3-5 ziaren kardamonu.


Nalewka borówkowa

Składniki : 1 kg borówek brusznic;1l spirytusu;1/2 kg cukru;1l wody

Przygotowanie :Dojrzałe borówki myjemy i lekko rozgniatamy.Wkładamy do słoja ,zalewamy spirytusem .Stawiamy je w ciepłym miejscu ,co kilka dni wstrząsamy naczyniem.Zalane borówki stoją ,tak długo ,aż nie zblakną.Wówczas gotujemy syrop z cukru i wody,studzimy i wlewamy do niego zlany znad borówek spirytus.Filtrujemy ,rozlewamy do butelek.
Żeby borówkowa nalewka osiągnęła właściwy smak ,musimy poczekać około roku  :P


Nalewka żurawinowa

Składniki:1 kg żurawin;1,5 l spirytusu 60%; 1/2 kg cukru; 1/2 laski wanilii.

Przygotowanie:Żurawinę umyć -najlepsza ta po przymrozkach,[jeśli jest zebrana wcześniej ,to należy ją 2-3 dni przechować w zamrażalniku] owoce przed włożeniem do słoja ,należy rozgnieść .Włożyć do słoja ,dodać cukier ,wanilię i zalać spirytusem .Zostawić w ciepłym miejscu na miesiąc ,co kilka dni wstrząsając słojem .Spirytus zlać ,przecedzić i przefiltrować .Rozlać do butelek ,po minimum 3 a najdłużej 6 miesiącach nalewka jest gotowa do wypicia

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrz, 2009, 01:11:02 »
Likier orzechowy

Składniki :20 zielonych orzechów ;2 goździki;cynamon;3/4 l spirytusu;35 dag cukru; 3/4 l wody.

Przyrządzenie:Orzechy posiekać ,włożyć do karafki z przyprawami,zalać spirytusem ,zakorkować.Przez 4 tygodnie trzymać na słońcu ,następnie przefiltrować .Zagotować wodę z cukrem,wymieszać z nalewką ,odstawić.
Z biegiem czasu smak likierów znacznie się poprawia.


Likier morelowy

Składniki :3/4 kg moreli;10 dag cukru kryształu;3 orzechy włoskie;10 słodkich migdałów;butelka koniaku.[zero/siedem litra]

Przygotowanie:Świeże morele ,przekroić ,usunąć pestki.Do butelki z szeroką szyjką włożyć owoce ,wsypać cukier.Orzechy podzielić na połówki ,wrzucić do butelki wraz z migdałami ,zalać koniakiem .
Likier powinien dojrzewać w zaciemnionym miejscu około 6 tygodni;po tym czasie należy go przefiltrować i przelać do karafki.
Zamiast koniaku ,można użyć brandy


Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Wrz, 2009, 16:53:34 »
Kresowy Krupnik

Składniki :1 litr spirytusu;szklanka przgotowanej wody;szklanka miodu gryczanego;szklanka cukru;dwa kawałki kory cynamonu;korzeń świerzego imbiru;mała gałka muszkatołowa;3 łyżki suszonych płatków róży;12 goździków ;12 jagód jałowca;5-8 gałązek ruty.

Przygotowanie:W dużym rondlu zagotowujemy wodę z cukrem,miodem i wszystkimi przyprawami.Doprowadzamy do wrzenia,po czym szczelnie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut.Zdejmujemy z ognia i do gorącego wywaru stopniowo wlewamy spirytus. Szczelnie przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu-nie gotujemy.Następnie wynosimy w chłodne miejsce i zostawiamy na noc.Cedzimy przez lnianą ściereczkę ,rozlewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 miesiące.
Krupnik można podawać na gorąco tuż po ugotowaniu,jednak lepszy jest ,gdy leżakuje.


H.Szymanderska -Papatacze ,bubliczki,moskole...

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Wrz, 2009, 16:25:46 »
Domowa nalewka z malinWersja I

Składniki :1 kg malin;15 dag cukru;1/2 l spirytusu.

Przygotowanie:Starannie przebieramy maliny,płuczemy i osączamy z wody.Następnie układamy je w dużym słoju,przesypując cukrem.Słój przykrywamy płótnem i postawiamy w nasłonecznionym miejscu na 4 tygodnie.Po upływie tego czasu zalewamy całość spirytusem i szczelnie korkujemy.Słój odstawiamy na 6 tygodni.Następnie należy przecedzić zawartość słoja przez lejek z gazą do butelek.Korkujemy ,odstawiamy do chłodnego miejsca i pozostawiamy na kilka miesięcy.

 Wersja II

Składniki: 1 kg malin;50 dag cukru;3/4 l wódki lub 500ml wódki i 250 ml rumu;1 cytryna;10 pestek wiśni lub moreli;250 ml.wody.
Przygotownie:Zagotuj wodę z cukrem,sokiem z cytryny i pestkami wiśni lub moreli.-Przebrane maliny włóż do miski ,rozgnieść ,zalej wodą. Odstaw na 12 godz.następnie zagotuj. Przecedź przez lnianą ściereczkę .Gorący sok wymieszaj z alkoholem .Przelej do butelek ,zakorkuj. Ustaw w ciemnym miejscu .W zimie dodawaj do herbaty.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Paź, 2009, 16:56:55 »
Nalewka -brzoskiniówka
Składniki :1 kg brzoskwiń;1/2 l spirytusu;1 l wódki ;1/2 kg cukru.

Przygotowanie:Brzoskwinie umyć ,przekroić na połówki i wypestkować; w słoju owoce zasypać cukrem,gdy puszczą sok -po kilku godzinach -zalać wódką i spirytusem; odstawić w słoneczne miejsce-często począsając słojem,by składniki się połączyły; po trzech tygodniach przefiltrować nalewkę przez gęste płótno i rozlać do butelek.
Szczelnie zamknąć -przechowywać w ciemnym miejscu. Pozostałe owoce świetnie nadają się do deserów.


Nalewka żurawinowa Wersja II
Składniki :1 kg dojrzałych jeżyn;1/2l wódki ; 1/2l  spirytusu;1/2 kg cukru.

Przygotowanie:Jeżyny opłukać,osączyć,odszypułkować,włożyć do dużego słoja; wlać najpierw wódkę,potem spirytus.Słój zamknąć szczelnie i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce.
Zlać płyn ze słoja ,przefiltrować go przez bibułę lub płótno,a następnie wlać do butelki ,szczelnie ją zamknąć i odstawić.
Owoce dokładnie zasypać cukrem i odstawić .Gdy puszczą sok,a cukier się rozpuści,zlać sok,jednocześnie filtrując go.
Oba płyny połączyć .Rozlać do ciemnych butelek,szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodne miejscu.


Nalewka na płatkach róż
Składniki : 1/2 litrowy słoik płatków dzikiej róży pachnącej; 1/2 l jasnego płynnego miodu; 1/2 l spirytusu.

Przygotowanie :-Płatki róży ,opłukać i osuszyć,a następnie utrzeć w makutrze;-włożyć utartą masę do dużego słoja ,zalać litrem gorącej wody,zamknąć i odstawić do wystudzenia;- chłodny płyn różany przefiltrować do garnka;- dodać płynny miód;-gotować ,mieszając drewnianą łyżką ,aż powstanie gęsty syrop; -przestudzony syrop wstawić do lodówki i schłodzić;-dodać do syropu spirytus,wymieszać ,przelać do ciemnych butelek i szczelnie zamnkąć w ciemnym miejscu.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Paź, 2009, 22:48:21 »
Nalewka ze suszonych śliwek
Składniki:25 dag suszonych śliwek;1litr wódki czystej 45%;1/4 litra spirytusu;1/4 litra wody.

-Suszone śliwki bez pestek pokrajać ,wsypać do szklanego naczynia ,zalać spirytusem i wódką ,zakręcić lub zakorkować .Macerować 4-6 tygodni,co kilka dni wstrząsając naczyniem.Po tym czasie zlać płyn znad śliwek do innego naczynia przez lejek z gazą.Śliwki zalać przegotowaną wodą ,a po 1-2 dniach zlać ją przez taki sam lejek do poprzednio odlanego płynu,wymieszać i pozostawić do sklarowania.
Po kilku dniach zlać wódkę znad osadu ,który zebrał się na dnie naczynia.Ponownie zlać przez lejek z gazą do butelek,w których ma być przechowywana.Wódka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.



Nalewka na różnych świeżych owocach.
Składniki 1 kg owoców;1litr spirytusu; 1/2 litra wódki czystej;1 kg cukru.

- Świeże owoce [wiśnie ,maliny ,czarne porzeczki ,poziomki,śliwki,dereń,morele] wsypać do dużego szklanego naczynia ,zalać spirytusem i wódką ,zakorkować lub zakręcić. Macerować 4-6 tygodni [poziomki i maliny 2-3 tygodni i dlatego można je dodać w połowie macerowania] ,co kilka dni wstrząsamy naczyniem.Po wymaganym czasie zlać płyn znad owoców do innego naczynia przez lejek z gęsta gazą lub watą.Pozostałe owoce rozgnieść nie gniotąc pestek,zasypać cukrem i wymieszać z owocem przez wstrząsanie naczyniem.
Pozostawić w ciepłym miejscu -można postawić na słońcu na okres 2-3 tygodni -do rozpuszczenia cukru.Należy pamiętać o wstrząsaniu co kilka dni naczyniem.Wytworzony syrop zlać przez lejek z watą do innego naczynia. Tak otrzymanym syropem doprawić  do smaku poprzednio zlany znad owoców płyn i pozostawić do sklarowania.
Resztę syropu można zużyć jako smaczny choć niskoprocentowy gatunek likieru,a pozostałe owoce można zalać wódką 45% i otrzymać nalewkę gorszego gatunku.
Sklarowaną wódkę przelać ,ponownie przecedzając -do butelek w których ma być przechowywana.Nalewka czym dłużej stoi ,tym jest smaczniejsza.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Paź, 2009, 15:10:55 »
Porterówka-nie jest ,to nalewka ,ale napój alkoholowy przygotowany domowym sposobem.

Składniki :1/2 litra ciemnego piwa;1/2 litra porteru;3/4 litra spirytusu 95%;2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie :Zmieszać piwo z porterem i rozpuścić w nim cukier;do powyższej mieszaniny /nie odwrotnie/wlać powoli spirytus ciągle mieszając.Pozostawić wódkę na 3-4 dni ,aż wytworzony osad całkowicie opadnie na dno;przelać do butelki przez lejek ze ścisłą gazą.
Wódka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.

Sołoducha

Składniki:0,5 kg mąki żytniej;1 l wody;25 dag cukru;10dag rodzynków.

Przygotowanie:Mąkę żytnią sparzyć gorącą wodą,wsypać cukier,rodzynki,przykryć pokrywką i postawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.Gdy już czuć zakwas przecedzić przez sito i wstawić do lodówki.
Wspaniale odżywia cały organizm.
« Ostatnia zmiana: 04 Gru, 2010, 06:47:32 wysłana przez the_mask »

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lis, 2009, 17:11:11 »
Likier bożonarodzeniowy

Składniki :12 dag suszonych śliwek;12 dag suszonych fig; 5 dag daktyli bez pestek;3 dag rodzynek;1/2 laski wanilii;3 goździki;3 ziarnka pieprzu; odrobina kardamonu;2 łyżki miodu;12,5 dag białego lub brązowego kandyzu;0,7 litra koniaku [brandy]

Przygotowanie :Suszone owoce umyć ,wymieszać ;zalać połową koniaku,przykryć i odstawić na 24 godziny,żeby przesiąkły alkoholem.Po tym czasie dodać przyprawy,cukier kandyz i zalać wszystko resztą koniaku.

Likier powinien dojrzewać około 4 tygodni,potem należy owoce odsączyć ,likier przefiltrować i znów odstawić na miesiąc .Może zdążycie do Bożego Narodzenia  :P

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Gru, 2009, 23:42:57 »
Mojito1 porcja = 125 kcal

Składniki:50ml rumu;limonka;kilka kropli syropu z trzciny cukrowej;pół łyżeczki miodu;listek mięty ;kilka kostek lodu;woda gazowana.

Przygotowanie:Pokruszyć lód. Limonkę sparzyć ,przekroić ,z połowy wycisnąć sok ,drugą połowę pokroić na kawałki. Listek mięty włożyć do szklanki ,nieco ugnieść,wlać rum.  Dodać lód ,pokrojoną limonkę i sok z pozostałej części ,syrop trzcinowy lub miód.Wymieszać ,dolać trochę wody.


Kruszon truskawkowy10 porcji po 209 kcal

Składniki: 50 dag mrożonych truskawek;2 szklanki cukru pudru;butelka białego wytrawnego wina;pół butelki wina musującego;pół litra gazowanej wody mineralnej;lód; plasterki cytryny.

Przygotowanie :Truskawki rozmrozić ,pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem,odstawić na pół godziny. Wlać białe wino i odstawić na 2-3 godzin.Następnie wlać wino musujące,wymieszać.Gotowy napój wlać do dużego szklanego naczynia,wrzucić kilka plastrów cytryny i rozlać do szklanek.

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Gru, 2009, 17:19:16 »
Koniak luksusowy

Składniki :1 litr spirytusu 96%;1 litr niegazowanej wody stołowej lub źródlanej;20 suszonych śliwek;40 rodzynków; 1 pestka od śliwki.

Przygotowanie :Wodę przegotować i odstawić w chłodne miejsce na 12 godz. Wodę wymieszać ze spirytusem ,przelać do słoja ,dodać śliwki ,rodzynki i pestkę. Słój szczelnie owinąć kilkakrotnie złożoną gazą i pergaminem ,odstawić w chłodne miejsce na 6-8 tygodni-nie poruszać słojem.
Powstały koniak przefiltrować przez gęste sito [wyłożone kilkoma warstwami gazy],przelać do butelek z ciemnego szkła,szczelnie zamknąć i opisać datę  :P.Trzymać co najmniej 3 lata w ciemnym miejscu. Przez ten okres koniak nabierze mocy,koloru i aromatu.



Likier czekoladowy

Składniki:2 szklanki spirytusu 96%;10 żółtek ;20 dag zmielonej gorzkiej czekolady dobrego gatunku;2 szklanki mleka;1 szklanka niskoprocentowej śmietanki;2 szklanki cukru;1 mała laska wanilii.

Przygotowanie:Mleko zagotować z rozerwaną laską wanilii.Odstawić pod przykryciem do wychłodzenie.
-Czekoladę dokładnie wymieszać w podgrzanej śmietance.-Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty puch.Cały czas ucierając ,dodać przecedzone mleko i czekoladę,wlać cienkim strumyczkiem spirytus.Ucierać tak długo ,aż likier uzyska gładką ,puszystą konsystencję.Przelać do karafki z szeroką szyjką i ze szczelnym korkiem lub z braku karafki użyć butelkę ,odstawić w ciemne chłodne miejsce na 10-15 dni.
-Podawać do popołudniowej kawy.


Polskie Tradycje Kulinarne -E.Aszkiewicz

Offline gaga

  • - VIP -
  • *****
  • Wiadomości: 5518
  • Płeć: Kobieta
Odp: Napoje
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Gru, 2009, 23:57:01 »
Kruszon pomarańczowy

Składniki:0,5 l gazowanej wody stołowej;2 l białego wina stołowego;1 szklanka cukru;3 pomarańcza;1 szklanka kostek cukru.

Przygotowanie:Pomarańcze sparzyć ,pokroić w plasterki .Wymieszać wodę z winem i cukrem,wlać do dzbanka z lodem,dodać plasterki pomarańczy. Napój zamieszać .Podawać w wysokich szklankach.


Piwo grzane

Składniki:1 litr piwa,1/2 szklanki cukru;6 żółtek;1 cm cynamonu;3 goździki.

Przygotowanie:Żółtka utrzeć z cukrem do białości .Piwo zagotować z cynamonem i goździkami,korzenie odrzucić .Wlać do utartych żółtek.Rozbijać trzepaczką ,aż się mocno zapieni. Piwo podawać gorące w kuflach.

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Mar, 2010, 10:58:14 »
może to nie jest zupełnie nalewka ale chyba tu najbardziej pasuje:

"Anioł"

1 litr soku z grejpfruta (najlepiej białego)
1 lity vermuta białego słodkiego
1/2 litr wódki

wszystko mieszamy i gotowe (można spożywać od razu)
podajemy jak drinka z lodem i ewent. cytryną


Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline biza

  • Super Poster
  • ****
  • Wiadomości: 776
  • Płeć: Kobieta
Odp: Nalewki
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Mar, 2010, 11:07:55 »
nalewka z pigwy

pigwa 1,2-1,3 kg
1 kg cukru
1 litr spirytusu
miód w/g uznania (ja dodaję kilka dużych łyżek)

pigwę pokroić na kawałki wybierając gniazda nasienne, zasypać cukrem i odstawić aż będzie dużo soku (ok. 1 tydzień)
odcedzić, wlać spirytusu i miód, wymieszać

jak to nalewka, jest dobrze jak trochę postoi, ale u nas nigdy nie może doczekać się dłuższego "poleżenia" a i tak
jest pyszna  :P


A poniżej odnośnik do innego przepisu na pigwówkę w naszych zbiorach Pigwówka Wileńska i Pigwówka a'la noka
« Ostatnia zmiana: 22 Mar, 2010, 19:02:19 wysłana przez noka »
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...